T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı : 85593407-622.01
Konu : Royalti Ücretlerinin KDV’sinin Beyanı
03.03.2017/23118471
YASED
Barbaros Bulvarı Morbasan sok. Koza iş Merk.
B Blok Kat 3 34349 Balmumcu Beşiktaş/İSTANBUL
İlgi: 24/8/2016 tarihli. 2016/541 sayılı dilekçeniz
İlgide kayıtlı dilekçenizde; gümrük idarelerince royalti ve lisans ücretlerinden kaynaklı KDV tahsil edildiği, firmalarca bu şekilde gümrükte ödenen KDV’nin ayrıca 2 nolu KDV beyannamesi ile vergi dairelerine de ödendiği belirtilerek mükerrer ödeme sorunun ortadan kaldırılması talep edilmektedir.
Konu; 29/8/2016 tarihli, 18416997 sayılı yazımızla Gelir idaresi Başkanlığına iletilmiştir. Süz konusu yazımızda;
Ülkemizce de kabul edilmiş olan Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT)’nın VII. Maddesinin Uygulanmasına Dair Anlaşmanın 8. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre kıymeti belirlenecek eşyanın satış koşulu olarak, alıcının doğrudan veya dolaylı olarak ödemesi gereken, gerçekte ödenen veya ödenecek fiyata dahil edilmemiş olan royalti ve lisans ücretlerinin gümrük kıymetine ilave edildiği,
Uluslararası mevzuata uygun olarak hazırlanmış olan 4458 sayılı Gümrük Kanununun 27. Maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde de aynı hüküm yer aldığı, “kıymeti belirlenecek eşyanın satış koşulu gereği, alıcının doğrudan veya dolaylı olarak ödemesi gereken, fiilen ödenen veya ödenecek fiyata dahil edilmemiş olan royalti ve lisans ücretlerinin” gümrük kıymetine eklenmesinin gerektiğinin belirtildiği.
Böylelikle, royalti ve lisans ücretlerinin gümrük kıymetinin bir unsuru olarak ithalde alınan vergilerinin matrahında da yer almış olduğu,
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 21. maddesinin (a) bendinde “İthal edilen malın gümrük vergisi tarhına esas olan kıymeti, gümrük vergisinin kıymet esasına göre alınmaması veya malın gümrük vergisinden muaf olması halinde sigorta ve navlun bedelleri dahil (Cif) değeri, bunun belli olmadığı hallerde malın gümrükçe tespit edilecek değeri” ithalatta verginin matrahı unsurlarından sayıldığı.
Bu itibarla; royalti ve lisans ücretleri, gümrük kıymetinin bir parçası olarak ithalatta alınan KDV matrahına da dahil olduğu.
Ayrıca, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa göre ithalat için eşyanın tabi olduğu KDV oranının, KDV matrahını oluşturan tüm unsurlar için geçerli olduğu, tek bir oran üzerinden KDV tahsil edildiği,.
Başka bir ifade ile royalti ve lisans ücretleri hizmetlerin tabi olduğu oran üzerinden değil, eşyanın tabi olduğu orandan KDV’ye tabi tutulduğu.
Bu nedenlerle; dilekçede belirtilen talebin Bakanlığımızca yerinde bulunduğu, yukarıda izah edilen royalti ve lisans ücretlerinin eşyanın oranından KDV’ye tabi olduğu hususu da dikkate alınarak gümrükte tahsil edilen KDV için ayrıca 2 nolu KDV beyannamesi ile ikinci bir ödemede bulunulmaması için değinilen Başkanlıkça gerekli düzenlemenin yapılmasının uygun olacağının değerlendirdiği,
Belirtilmiştir
Anılan Başkanlıktan alınan ve ilişikte gönderilen 8/2/2017 tarihli. 23105155 sayılı yazıda, royalti ödemelerine ilişkin KDV’nin gümrük kıymetine dahil edilerek ilgili gümrük idaresine ödenmesi halinde gümrükte tahsil edilen KDV için ayrıca 2 nolu KDV beyannamesi ile ikinci bir ödemede bulunulmasına gerek bulunmadığı, royalti ödemelerine ilişkin KDV’nin gümrük idaresine beyan edilmemesi halinde ise 2 nolu KDV beyannamesi ile vergi dairesine beyan edilerek ödenmesi gerektiği ifade edilmektedir.
Bilgilerini rica ederim.
Erkan ERTÜRK
Bakan a.
Daire Başkanı
EKLER: EK 1 :Yazı
TC.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
Sayı : 64994458-130(5501 -39S3]-E.24975
Konu : Royalti ödemelerine ilişkin KDV
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINA
(Gümrükler Genel Müdürlüğü)
İlgi: 29/08/2016 tarihli ve 18416997 sayılı yazınız.
İlgide kayıtlı yazınızda, YASED’ten alınan 24.08.2016 tarih ve 2016/541 sayılı dilekçede ithal edilen eşya için ödenen royalti ve lisans ücretlerinin gümrük kıymetine ilave edilerek ithalde alınan KDV matrahının bir unsurunu oluşturduğu ve Gümrük İdarelerince royalti ve lisans ücretlerinden kaynaklı KDV’nin tahsil edildiği belirtilerek firmalarca bu şekilde gümrükte ödenen KDV’nin ayrıca 2 no lu KDV beyannamesi ile Vergi Dairelerine de ödendiğinden bahisle mükerrer ödeme sorunu oluştuğu ve bu sorunun giderilmesine yönelik düzenleme yapılmasının uygun olacağı yönünde görüş bildirilmiştir.
–1/1 inci maddesinde ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye’de yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olacağı,
–1/2 ncı maddesinde, her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV’ye tabi olduğu,
–9/1 inci maddesinde, mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığının, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabileceği,
–10/ı maddesinde, ithalatta vergiyi doğuran olayın. Gümrük Kanununa göre gümrük vergisi ödeme mükellefiyetinin başlaması, gümrük vergisine tabi olmayan işlemlerde ise gümrük beyannamesinin tescili aşamasında meydana geldiği,
–21 inci maddesinde, ithalatta vergi matrahının; ithal edilen malın gümrük vergisi tarhına esas olan kıymeti, gümrük vergisinin kıymet esasına göre alınmaması veya malın gümrük vergisinden muaf olması halinde sigorta ve navlun bedelleri dahil (CİF) değeri, bunun belli olmadığı hallerde malın gümrükçe tespit edilecek değeri, ithalat sırasında Ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylar. Gümrük Beyannamesinin tescil tarihine kadar yapılan diğer giderler ve ödemelerden vergilendirilmeyenler ile mal bedeli üzerinden hesaplanan fiyat farkı, kur farkı gibi Ödemelerin toplamı olduğu.
– 43/4 üncü maddesinde, ithalde alınan KDV nin ilgili gümrük idaresince tarh olunacağı
hüküm altına alınmıştır.
Öte yandan KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.2.1 ) bölümünde; ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanların Türkiye’de yaptığı hizmetler ile bunların yurt dışında yaptığı ancak Türkiye’de faydalanılan hizmetlerin KDV’ye tabi olacağı, bu gibi hizmet ifalarında mükellefin, esas olarak hizmeti ifa eden olmakla birlikte. Türkiye’de ikametgahı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmadığından, KDV’nin tamamının, hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilip Ödeneceği. KDVnin sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi için hizmetten Türkiye’de faydalanan muhatabın KDV mükellefi olmasının şart olmadığı, KDV mükellefiyeti bulunmayanların da söz konusu hizmetler nedeniyle KDV tevkifatı yaparak 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmek ve ödemek zorunda oldukları açıklanmıştır.
Diğer taraftan. Gümrük Kanununun 24 üncü maddesi çerçevesinde yapılacak kıymet tespitlerine ilişkin olarak yine aynı Kanunun 27 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan royalti veya lisans ücretlerinin gümrük kıymetine ilavesine ilişkin usul ve esaslar 2 Seri No.lu Gümrük Genel Tebliğinde açıklanmıştır.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, Türkiye’de satışı gerçekleştirilen mallara ilişkin olarak, söz konusu malların satış koşulu gereği yurt dışındaki tedarikçi firmalara ithalattan sonra ödenen royalti bedelleri Gümrük Kanunu hükümleri uyarınca gümrük kıymetine dahil olduğundan, KDV Kanununun 21 inci maddesi gereğince bu bedeller üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.
Söz konusu royalti ödemelerine ilişkin KDV’nin. gümrük kıymetine dahil edilmek suretiyle ilgili gümrük idaresine beyan edilerek ödenmesi halinde, söz konusu Ödemelere ilişkin KDV’nin 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilerek ödenmesine gerek bulunmamaktadır
Ancak, royalti ödemelerine ilişkin KDV’nin, gümrük idaresine beyan edilmemesi halinde, söz konusu ödemelere ilişkin KDV’nin vergi dairesine 2 No lu KDV Beyannamesi ile beyan edilerek ödenmesi gerektiği tabiidir.
Bilgi edinilmesini arz ederim.
Mehmet ARABACI
Bakan a
Gelir İdaresi Daire Başkanı
Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.