Search
Close this search box.

Şahit Numunelerin Tasfiyesine İlişkin İşlemler

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı : E-17474625-109
Konu :Tahlilden Arta Kalan Numuneler İle Şahit
Numunelerin Tasfiyesine İlişkin İşlemler

12.08.2021/66241560
DAĞITIM YERLERİNE

2021 yılı Teftiş Programı kapsamında Doğu Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü bağlantısı İskenderun Laboratuvar Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen teftiş sonucunda Ticaret Müfettiş Yardımcısı Mehmet Devran ARANIR tarafından düzenlenen 04.08.2021 tarih ve A251-B/12 sayılı Teftiş Raporunun “III- TEFTİŞ SONUÇLARI DURUMU” başlığı altında yer alan “6-Diğer Hususlar” bölümünün b bendinde, “Müfettişliğimizce yapılan incelemede, tahlilden arta kalan numuneler ile şahit numunelerin tasfiyesine Laboratuvar Müdürlüğünce karar verildiği, atıkların tasfiyesi için ihaleye çıkıldığı ve gelen tekliflerden en uygununa ihalenin verildiği, “zehirli, zararlı, yanıcı, yakıcı, patlayıcı kimyasallar ile tahlilden arta kalan diğer atıkların” bu suretle tasfiyeye tabi tutulduğu ve mezkûr işlemin iki defa gerçekleştirildiği müşahede edilmiştir.

Konuya ilişkin yapılan mevzuat hükümleri incelemesinde; Gümrük Laboratuvarlarının Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik’in Laboratuvar Müdürünün Görev ve Yetkileri başlıklı 7.maddesinin 1.fıkrasının e. bendinin “Numune ve tahlil kayıt defterlerinin düzenli tutulmasını ve numunelerin laboratuvarlara dağılımını sağlamak, tahlilden artanlar da dâhil olmak üzere numunelerin muhafazası, imhası veya ekonomiye kazandırılması konusunda gerekli çalışmalarda bulunmak”, Gümrük Laboratuvarlarının Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik’in Atıklar başlıklı 20.maddesinin “(1) Tahlil sonuçlarının tebliğinden itibaren bir ay içerisinde sahipleri tarafından alınmayan tahlillerden arta kalan numunelerden ekonomik değeri olanlar Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğüne intikal ettirilir. Ekonomik değeri olmayanların ise laboratuvar müdürünce görevlendirilecek personel tarafından; a) Metal, plastik, cam, kâğıt ve tekstil atıklarının, biriktirme kaplarında muhafaza edilerek, mevzuata uygun olarak geri kazanım amacıyla laboratuvarın bulunduğu yerdeki uygun olan kuruluşlara tutanakla teslim edilerek ekonomiye kazandırılması, b) Zehirli, zararlı, yanıcı, yakıcı, patlayıcı kimyasallar ile tahlilden arta kalan diğer atıkların, mevzuata uygun olarak gümrük laboratuvarından alınarak tasfiye işletme müdürlüğünce imha edilmesi, sağlanır”,

Tasfiye Yönetmeliği’nin tanımlar başlıklı 3. maddesinin 1. fıkrasının p. bendinin “İşletme Müdürlüğü: Tasfiye İşletme Müdürlükleri ve Perakende Satış İşletme Müdürlüklerini … ifade eder”, Tasfiye Yönetmeliği’nin imha mercii başlıklı 62. maddesinin 3. fıkrasının “Gümrük laboratuvar müdürlüklerinde bulunan eşyanın imhası işletme müdürlüğünce yapılır”, hükmüne amir olduğu müşahede edilmiştir.” denilmekte olup, ilgili eşyanın tasfiyesinin Tasfiye İşletme Müdürlüğü yerine Laboratuvar Müdürlüğü tarafından yapılmasının mer-i mevzuat hükümleri ile uyuşmadığından bahisle Laboratuvar Müdürlükleri arasındaki işlem yeknesaklığını teminen konunun diğer Laboratuvar Müdürlüklerine de iletilmesinin uygun olacağı ifade edilmiştir.

Bu çerçevede, bağlantınız Laboratuvar Müdürlüklerince tahlilden arta kalan numuneler ile şahit numunelerin tasfiyesine ilişkin işlemlerde anılan yönetmelik hükümlerine uyulması hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Mustafa GÜMÜŞ
Bakan a.
Genel Müdür

Dağıtım:
İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne
Orta Anadolu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne
Ege Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne
Uludağ Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne
Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne
Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne
Doğu Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top