Search
Close this search box.

Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği 03.05.2005

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

03.05.2005 Tarihli 25804 Sayılı Resmi Gazete 

YÖNETMELİK

Devlet Bakanlığından:

SERBEST BÖLGELER UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 — 10/3/1993 tarihli ve 21520 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinin değişik 2 nci maddesinin (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“f) Özel hesaba yapılacak ödemeler ve gelirlerin tahsilatının tabi olacağı esasları”

MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin değişik 4 üncü maddesinin (t) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Serbest Bölge Müdürlüklerinin Görev ve Yetkileri

Madde 5 — Serbest Bölge Müdürlükleri 9/12/1994 tarihli ve 4059 sayılı Hazine Müsteşarlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 6 ncı maddesi uyarınca doğrudan Dış Ticaret Müsteşarlığına bağlıdır.

Serbest Bölge Müdürlüklerinin görev ve yetkileri şunlardır:

a) Bölge arazisinin kullanımı, yapı ve tesislerin projelendirilmesi, kurulması ve kullanılmasıyla ilgili bütün ruhsatları vermek,

b) Serbest Bölge gelirlerinin özel hesaba yatırılmasını temin etmek, bu amaçla bankalar nezdinde hesaplar açmak ve buna ilişkin diğer işlemleri gerçekleştirmek,

c) Bölgede gümrük, güvenlik, çalışma, sosyal güvenlik, liman, haberleşme ve sağlık hizmetleri gibi konularda kamuyu ilgilendiren görevlerin yerine getirilmesi için koordinasyonu temin etmek,

d) İşletici veya Bölge Kurucu-İşleticisi ile akdedilen işletme veya kuruluş ve işletme sözleşmesi ile İşletici veya Bölge Kurucu-İşleticisi ve kullanıcılar, kamu ve özel kuruluşlar arasında yapılan sözleşmelerin hükümleri uyarınca yürütülen işleri gözetmek ve denetlemek,

e) İşletici veya Bölge Kurucu-İşleticisi tarafından hazırlanan hizmet, kira ve/veya satış tarifelerinin düzenlenmesini temin etmek,

f) Giriş izin belgeleri ile özel izin belgelerini vermek,

g) Faaliyet ruhsatı müracaatı uygun görülen kişilerin yapmış olduğu kira ve satış sözleşmelerini onaylamak,

h) Bölge faaliyetlerini değerlendirmek ve yıl içindeki faaliyetlerin sonuçlarını yıllık faaliyet ve hesap raporlarını özel hesap gelirlerini gösterir tablolar hazırlayarak ekleri ile beraber gerekli açıklamaları yaparak Genel Müdürlüğe bildirmek,

i) Faaliyet ruhsatı iptal edilen veya süresi sona eren firmaların iş yerlerinde bulunan demirbaş ve ticari emtianın Yönetmelikle belirlenen sürede bölge dışına çıkarılmasını sağlamak,

j) Yönetmelikle belirlenen diğer görevleri yerine getirmektir.

Bölge Müdürü, Yönetmelikte belirtilen görevlerin yerine getirilmesi ve işlemlerin mevzuata uygun olarak yürütülmesi için gerekli her türlü tedbiri alır. Bu görevlerin yerine getirilmesiyle ilgili her türlü gözetim, denetim ve uygulamadan sorumludur.”

MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin değişik 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 14 — Kullanıcıların faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması ve faaliyet ruhsatının iptaline ilişkin esaslar şunlardır:

a) Aşağıda belirtilen hallerde, Bölge Müdürlüğünce kullanıcının serbest bölgeden mal çıkışlarına ve bölge içi mal satışlarına ilişkin serbest bölge işlem formları üç ay süreyle işleme konulmaz. Ancak, kullanıcı tarafından üç aylık süre içerisinde bu hususların düzeltilmesi halinde Bölge Müdürlüğünce işlem formları tekrar işleme konulur.

1) Yönetmelik hükümleri uyarınca verilmesi gereken belgeler ile Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlüğünce istenilen bilgi ve belgelerin zamanında verilmemesi veya yanlış bilgi verilmesi,

2) Kullanıcı, yetkili temsilcisi veya görevlileri tarafından bölge tesis, araç-gereç ve ekipmanlarına veya diğer kullanıcılara zarar verildiğinin tespit edilmesi ve Bölge Müdürlüğünce yapılan uyarıya rağmen bu durumun düzeltilmemesi ve/veya zararın tazmin edilmemesi,

3) Kullanıcının İşletici veya Bölge Kurucu-İşleticisi ile yaptığı kira ve/veya satış sözleşmesi hükümlerine uymadığının tespit edilmesi,

4) Yazılı talimatlara uyulmadığının veya bölge düzenini bozucu davranışlarda bulunulduğunun tespit edilmesi,

5) Faaliyet ruhsatı müracaat formunda beyan ve taahhüt edilen hususlarda meydana gelen değişikliklerin bildirilmemesi.

b) Aşağıda belirtilen hallerde Bölge Müdürlüğünce yapılan tespitlerin ve düzenlenen tutanakların Genel Müdürlük tarafından incelenmesi sonucu gerekli görülmesi halinde faaliyet ruhsatı iptal edilir.

1) (a) bendinde belirtilen süre sonunda, aykırı işleme devam edildiğinin Bölge Müdürlüğünce tutanakla tespit edilmesi,

2) Faaliyet ruhsatı müracaat formunda beyan ve taahhüt edilen hususlara uyulmaması veya beyan edilen hususların gerçek dışı olduğunun sonradan yapılan araştırma ve incelemeler veya denetimler neticesinde tespit edilmesi,

3) Kanun, yönetmelik, tebliğ ve genelge hükümlerine uyulmadığının tespit edilmesi.

c) Aşağıda belirtilen hallerde faaliyet ruhsatı hiçbir uyarıya gerek kalmaksızın Genel Müdürlükçe iptal edilir.

1) Bölge dışındaki faaliyetler nedeniyle elde edilen kazanç ve iratların, bölgede elde edilmiş kazanç ve iratlar gibi gösterilerek muhasebe kayıtlarının birleştirilmesi ve/veya bu amaçla sahte veya muhteviyatı yanıltıcı belge kullanılması suretiyle vergi kaçırıldığının belirlenmesi,

2) Mevzuata aykırı olarak bölgeye mal getirildiğinin veya bölgeden mal çıkarıldığının tespit edilmesi, envanter kayıtları ile mevcut stoklar arasında eksiklik veya fazlalık bulunduğunun tespit edilmesi.

Faaliyet ruhsatında belirtilen sürenin sona ermesi veya ruhsatları yukarıdaki nedenlerle iptal edilmiş olmasına rağmen faaliyetine devam etme girişiminde bulunanların malları bölgeye alınmaz. Bölgedeki malları bu Yönetmeliğin 52 nci maddesine göre tasfiye işlemine tabi tutulur.”

MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin değişik 40 ıncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Merkez saymanlık hesabına yatırılan meblağın tamamı bütçeye gelir kaydedilir.”

MADDE 6 — Aynı Yönetmeliğin değişik 43 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 43 — Özel hesap gelirlerinin 41 inci maddede belirtilen sürelerde kullanıcı, İşletici veya Bölge Kurucu-İşleticisi tarafından ödenmediğinin veya eksik ödendiğinin tespit edilmesi halinde, aşağıdaki esaslara göre takip ve tahsil işlemi yapılır:

a) Bu Yönetmeliğin 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin tamamı ile (d) bendinin (3) üncü ve (4) üncü alt bentlerinde yer alan gelirlerden ödenmeyen döviz bazındaki tutarlara, Müsteşarlık ile İşletici veya Bölge Kurucu-İşleticisi şirketler arasında akdedilen işletme sözleşmeleri ile kullanıcılarla yapılan sözleşme ve protokollerde belirtilen oranlarda gecikme zammı uygulanarak, tebligatın yapıldığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde ana para ve gecikme zammı toplamının döviz bazında ödenmesi tebliğ edilerek ilgililerden istenir.

b) Bu Yönetmeliğin 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin tamamı ile (d) bendinin (3) üncü ve (4) üncü alt bentleri dışında sayılan gelirlerden hiç ödenmeyen veya eksik ödenen döviz bazındaki tutarlar, vade tarihlerindeki T. C. Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilmek suretiyle 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun belirlediği oranlarda gecikme zammı uygulanarak, tebligatın yapıldığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde anapara ve gecikme zammı toplamının Türk Lirası bazında ödenmesi tebliğ edilir ve ilgililerden istenir.

c) İlgililer belirtilen süre içerisinde yapılan tebligata itiraz edebilir, ancak, tebligata itiraz edilmesi takibatı durdurmaz.

d) Tebligatın yapıldığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde yapılan itirazlar Bölge Müdürlüğünce veya Genel Müdürlükçe, itirazın yapıldığı tarihi takip eden 30 günde değerlendirilerek karara bağlanır.

e) Tebligatın yapıldığı tarihten itibaren 30 gün içerisinde ilgililer tarafından özel hesaba ödeme yapılmaması veya eksik ödeme yapılması halinde, ödenmeyen tutarların takip ve tahsili için, Bölge Müdürlüğünce serbest bölgenin bulunduğu yerdeki vergi dairesine bildirimde bulunulur.

f) Vergi dairesine yapılacak bildirimde;

1) Alacağın ödenmesi için yapılan tebligatın tarihi belirtilir.

2) İlgililerden ödenmesi istenilen alacak tutarı Türk Lirası bazında ise, bu tutarın ana para ve faizi ayrı ayrı gösterilir. Döviz bazında ödenmesi istenilen tutar ise, verilen 30 günlük sürenin bitim tarihindeki T. C. Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilmek suretiyle ana para ve faiz tutarı ayrı ayrı gösterilerek, takip ve tahsili gereken tutarlardan sadece asli nitelikteki alacaklara gecikme zammı uygulanacağı bildirilir.

3) Özel hesap gelirlerini ödemeyen gerçek kişi ise nüfus cüzdanının, tüzel kişi ise Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin, yabancı şahıs ise pasaportunun Bölge Müdürlüğünce onaylı fotokopisi gönderilir.

4) Vergi dairesince tahsil edilen ana para ve faiz tutarlarının tamamının T. C. Merkez Bankası nezdindeki özel hesaba aktarılması için ilgili hesap numarası belirtilir.

g) Vergi dairesince yapılan tahsilatlar özel hesabın T. C. Merkez Bankası nezdindeki hesabına tahsilatı takip eden hafta içerisinde aktarılır.”

MADDE 7 — Aynı Yönetmeliğin değişik 44 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Gelir Programı

Madde 44 — Bölge Müdürlüklerince, bir sonraki yıl için hazırlanacak tahmini özel hesap gelirlerine ilişkin bilgiler en geç haziran ayı sonuna kadar Genel Müdürlüğe intikal ettirilir. Genel Müdürlüğün gelir tahminleri ile revize işlemleri yapılan Bölge Müdürlükleri tekliflerinden oluşan gelir tahminleri Müsteşarlığın bağlı olduğu Bakanın onayına sunulur. Bu gelir programının bir örneği Maliye Bakanlığına gönderilir.”

MADDE 8 — Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesi ile Yönetmeliğin İkinci Kısım Beşinci Bölüm başlığı ile birlikte 28 inci ve 29 uncu maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 9 — Aynı Yönetmeliğin değişik 45 inci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 10 — Maliye Bakanlığı ve Sayıştayın görüşleri alınarak hazırlanan bu Yönetmeliğin 3 üncü ve 4 üncü maddeleri yayımı tarihinde, diğer maddeleri 1/1/2005 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 11 — Bu Yönetmelik hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Devlet Bakanı yürütür.

Resmi Gazete İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Link’e Tıklayınız.


Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinin değişik 2 nci maddesinin (f) bendinin (eski) hali;

f)Özel hesaba yapılacak ödemeler, gelirlerin tahsilatı ve özel ödenekten yapılacak harcamaların tabi olacağı esasları,

Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinin değişik 4 üncü maddesinin (t) bendinin (eski) hali;

t) Özel Ödenek: Maliye Bakanlığınca serbest bölgelerle ilgili harcamalarda kullanılmak üzere Müsteşarlık bütçesine aktarılan ödeneği,

Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinin değişik 5 inci maddesinin (eski) hali;

Bölge Müdürlüklerinin Kuruluş, Görev, Yetki ve Çalışma Esasları

Madde 5- Bölge Müdürlüklerinin kuruluş görev, yetki ve çalışma esasları Bakanlar Kurulu’nun 16.8.1985 tarihli ve 85/9801 sayılı Kararı ile düzenlenmiştir.

Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinin değişik 14 üncü maddesinin (eski) hali;

Madde 14- a) Aşağıda belirtilen hallerde, Bölge Müdürlüğünce kullanıcının serbest bölgeden mal çıkışlarına ve bölge içi mal satışlarına ilişkin serbest bölge işlem formları üç ay süreyle işleme konulmaz;

1) Yönetmelik hükümleri uyarınca verilmesi gereken belgeler ile Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlüğünce istenilen bilgi ve belgelerin zamanında verilmemesi veya yanlış bilgi verilmesi,

2) Kullanıcı, yetkili temsilcisi veya görevlileri tarafından bölge tesis, araç-gereç ve ekipmanlarına veya diğer kullanıcılara zarar verildiğinin tespit edilmesi ve Bölge Müdürlüğünce yapılan uyarıya rağmen bu durumun düzeltilmemesi ve/veya zararın tazmin edilmemesi,

3) Kullanıcının İşletici veya B.K.İ. ile yaptığı kira ve/veya satış sözleşmesi hükümlerine uymadığının tespit edilmesi,

4) Yazılı talimatlara uyulmadığının veya bölge düzenini bozucu davranışlarda bulunulduğunun tespit edilmesi,

5) Faaliyet Ruhsatı Müracaat Formunda beyan ve taahhüt edilen hususlarda meydana gelen değişikliklerin bildirilmemesi.

Kullanıcı tarafından üç aylık süre içerisinde, yukarıda belirtilen durumlar düzeltildiğinde, Bölge Müdürlüğünce işlem formları tekrar işleme konulur.

b) Aşağıda belirtilen hallerde faaliyet ruhsatı hiçbir uyarıya gerek kalmaksızın Genel Müdürlükçe iptal edilir;

1) (a) bendinde belirtilen süre sonunda, aykırı işleme devam edildiğinin Bölge Müdürlüğünce tutanakla tespit edilmesi,

2) Faaliyet Ruhsatı Müracaat Formu’nda beyan ve taahhüt edilen hususlara uyulmaması veya beyan edilen hususların gerçek dışı olduğunun sonradan yapılan araştırma ve incelemeler veya denetimler neticesinde tespit edilmesi,

3) Bölge dışındaki faaliyetler nedeniyle elde edilen kazanç ve iratların, bölgede elde edilmiş kazanç ve iratlar gibi gösterilerek muhasebe kayıtlarının birleştirilmesi ve/veya bu amaçla sahte veya muhteviyatı yanıltıcı belge kullanılması suretiyle vergi kaçırıldığının belirlenmesi,

4) Genel kabul görmüş mücbir sebep halleri hariç 1 yıl süreyle hiç bir ticari faaliyette bulunulmaması,

5) Mevzuata aykırı olarak bölgeye mal getirildiğinin veya bölgeden mal çıkarıldığının tespit edilmesi, envanter kayıtları ile mevcut stoklar arasında eksiklik veya fazlalık bulunduğunun tespit edilmesi,

6) Genel kabul görmüş mücbir sebep halleri hariç, müracaat formunda taahhüt edilen süre içerisinde proje veya inşaatın bitirilmemesi,

7) Kanun, Yönetmelik, Tebliğ ve Genelge hükümlerine uyulmadığının tespit edilmesi,

Faaliyet ruhsatında belirtilen sürenin sona ermesi veya ruhsatları yukarıdaki nedenlerle iptal edilmiş olmasına rağmen faaliyetine devam etme girişiminde bulunanların malları bölgeye alınmaz. Bölgedeki malları Yönetmeliğin 52 nci maddesine göre tasfiye işlemine tabi tutulur.

Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinin değişik 40 ıncı maddesinin üçüncü fıkrasının (eski) hali;

Merkez saymanlık hesabına yatırılan meblağın yüzde 90’ı genel bütçeye gelir, yüzde 10’u da serbest bölgelerin kurulması, bakım ve onarımı, geliştirilmesi, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ve dış ticaretin desteklenmesi amacıyla kullanılmak üzere genel bütçeye özel gelir kaydedilir. Özel gelir olarak kaydedilen tutarlar Müsteşarlık bütçesinde açılacak tertiplere Maliye Bakanlığınca özel ödenek kaydedilir. Kaydedilen bu özel ödenek cari, yatırım ve transfer harcamalarında kullanılır. Özel ödenekten yıl içerisinde harcanmayan tutarları, ertesi yıl bütçesine devren özel gelir ve özel ödenek kaydetmeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.

Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinin değişik 43 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (eski) hali;

Madde 43- Özel hesap gelirleri 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre aşağıdaki esaslar çerçevesinde takip ve tahsil edilir:

a) Özel hesap gelirlerinin 41 inci maddede belirtilen sürelerde kullanıcı, işletici veya B.K.İ. tarafından ödenmediğinin veya eksik ödendiğinin, gelirleri doğuran olayların başlangıç tarihinden itibaren 3 yıl içinde tespit edilmesi halinde, Bölge Müdürlüğü tarafından hiç ödenmeyen veya eksik ödenen bu tutarların, tebligatın düzenlendiği tarihteki  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilmek suretiyle, 1 ay içersinde Özel Hesaba ödenmesi düzenlenecek bir tebliğname ile ilgililerden istenir.

b) İlgililer belirtilen süre içerisinde yapılan tebligata itiraz edebilirler. Ancak tebligata itiraz edilmesi takibatı durdurmaz.

c) Tebligatın yapıldığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde yapılan itirazlar Bölge Müdürlüğünce veya Genel Müdürlükçe bu süre içerisinde değerlendirilerek karara bağlanır.

d) Tebligatın yapıldığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde Özel Hesaba ödeme yapılmaması veya eksik ödeme yapılması halinde ödenmeyen tutarların takip ve tahsili için Bölge Müdürlüğünce serbest bölgenin bulunduğu yerdeki vergi dairesine bildirim yapılır.

e) Vergi dairesine yapılacak bu bildirimde;

– Alacağın ödenmesi için yapılan tebligatın tarihi, asli alacaklar, fer’i alacaklar ve cezalar ayrı ayrı gösterilir.

– Özel hesap gelirlerini ödemeyen gerçek kişi ise nüfus cüzdanının, yabancılarda pasaportunun, tüzel kişi ise ticaret sicil gazetesinin Bölge Müdürlüğünce onaylı fotokopisi gönderilir.

İşletici veya B.K.İ. tarafından tahsil edildiği halde işletme veya kuruluş ve işletme sözleşmelerinde belirtilen süreler içerisinde özel hesaba yatırılmayan özel hesap gelirleri yukarıdaki esaslar çerçevesinde takip ve tahsil edilir.

Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinin değişik 44 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (eski) hali;

Gelir ve Harcama Programı

Madde 44- Bölge Müdürlüklerince, bir sonraki yıl için hazırlanacak tahmini gelir-gider teklifleri en geç Mayıs ayı sonuna kadar Genel Müdürlüğe intikal ettirilir. Genel Müdürlüğün gelir tahminleri ve özel ödenekten karşılanacak ihtiyaçlarına ilişkin bütçe teklifi ile revize işlemleri yapılan Bölge Müdürlükleri tekliflerinden oluşan plan ve program, Müsteşarlığın bağlı olduğu Bakanın onayına sunulur. Bu programın bir örneği Maliye Bakanlığına bildirilir. Özel ödenek kaydedilen tutarlar, bu programda belirlenen yerlere harcanır. Yıl içerisinde Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlüklerine kullandırılması planlanan özel ödenekler arasında yapılacak değişiklikler Genel Müdürlük onayı ile yürürlüğe girer. Yıl içerisinde bu programda yapılacak aktarma ve değişikliklerde Genel Müdürlük yetkilidir.

Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinin değişik 23 üncü maddesinin (eski) hali;

Defter ve Kayıtların Tutulması

Madde 23- Bölgedeki faaliyetlerin düzenli bir şekilde yürütülmesinin temini amacıyla B.K.İ. veya İşletici ile Kullanıcılar, kanunen tutmak zorunda oldukları defterlerini Türkçe düzenlemekle, Bölge Müdürlükleri ile Genel Müdürlükçe yetkili kılınan merci ve görevlilerce talep edilecek bilgi ve belgeleri zamanında vermekle ve her türlü defter, belge ve diğer gerekli dokümanı bu merci ve görevlilerin kontrolüne açık bulundurmakla yükümlü olup, muhasebe kayıtlarına, Bölge dışındaki faaliyetlerine ilişkin hesaplarını hiçbir şekilde ve surette işleyemezler.

İşletici, B.K.İ. ve Kullanıcılar, Genel Müdürlükçe belirlenen özel faturayı kullanmakla yükümlüdürler.

İşletici, B.K.İ. ve Kullanıcılar fatura ve ticari defterlerini, hesap döneminden önce, Bölge Müdürlüğüne onaylattıktan sonra kullanabilirler.

Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinin İkinci Kısım Beşinci Bölüm başlığı ile birlikte 28 inci ve 29 uncu maddelerinin (eski) hali;

BEŞİNCİ BÖLÜM
Gümrük ve Vergi Muafiyeti ile Teşvikler

Gümrük Muafiyeti

Madde 28- Serbest Bölgeler, gümrük hattı dışındadır. Serbest Bölgelerde Gümrük mükellefiyetlerine dair mevzuat hükümleri uygulanmaz. Bölgeye giriş-çıkış noktalarında Gümrük Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanmakla beraber, Bölgeye giren ve Bölgeden yurtdışına çıkan mallar için gümrük vergisi, resim, harç ve diğer mali yükümlülükler, özel hesaba yapılacak tahsilat hariç, uygulanmaz.

Serbest bölgelerden Türkiye’ye İhracatı Teşvik Mevzuatı çerçevesinde yapılacak ihracat ve ithalat işlemleri, yürürlükteki İhracatı Teşvik Tebliği hükümlerine tabidir.

Vergi ve Diğer Teşvikler

Madde 29- Serbest Bölgelerde vergi, resim, harç ve kambiyo mükellefiyetlerine dair mevzuat hükümleri uygulanmaz.

Türkiye’de yerleşik tam ve dar mükellef gerçek ve tüzel kişilerin, Bölgedeki faaliyetleri dolayısıyla elde ettikleri kazanç ve iratları, Türkiye’nin diğer yerlerine transfer edildiğinin kambiyo mevzuatına göre tevsiki halinde, gelir ve kurumlar vergilerinden muaftır.

İşletici veya B.K.İ. ile Kullanıcılar yatırım ve üretim safhalarında, Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek teşviklerden yararlanırlar.

Hiç bir gerçek veya tüzel kişi, “Faaliyet Ruhsatı” almaksızın, Serbest Bölge teşviklerinden yararlanamaz.

Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinin değişik 45 inci maddesinin (eski) hali;

Özel Ödenek Kaydedilen Tutarlardan Yapılacak Harcama Esasları

Madde 45- Özel ödenek kaydedilen tutarlar, serbest bölgelerin kurulması, bakım ve onarımı, geliştirilmesi, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ile dış ticaretin desteklenmesi düzenlenmesi amacıyla;

a) Personel yollukları,

b) Hizmet alımları ve kiralar,

c) Tüketim mal ve malzeme alımları,

d) Demirbaş alımları,

e) Makine, teçhizat alımları ve büyük onarımları,

f) Taşıt alımları,

g) Yapı, tesis ve büyük onarım giderleri,

h) Diğer ödemeler,

i) Transferler,

j) Serbest bölge müdürlüklerinde çalışan personelin öğle yemeği bedelinin devletçe üstlenilen kısmının ödenmesi,

k) WEPZA-Dünya Ekonomik İşleme Bölgeleri Birliğinin yıllık üyelik aidatı,

l) İşletici veya B.K.İ.’lerle yapılan işletme sözleşmeleri veya protokoller gereği altyapı, üstyapı tesisleri yapımı ve hizmet satın alınması,

m) Serbest Bölgeler Uygulama Programı yazdırılması, satın alınması veya yazdırılan programların revize ettirilmesi, lisans bedelleri ve bakım giderleri,

n) Kanunun amaçlarına uygun olarak Müsteşarlığın bağlı olduğu Bakan tarafından onaylanan her türlü diğer giderler,

1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve Devlet Harcama Belgeleri Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde harcanır.

Harcamalarda saymanlık işlemleri, serbest bölgelerin bulunduğu yerlerdeki saymanlıklar ile Müsteşarlık merkez ödemelerini yapan merkez saymanlığı tarafından yapılır.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top