Search
Close this search box.

Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği 29.06.2003

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

29.06.2003 Tarihli 25153 Sayılı Resmi Gazete 

YÖNETMELİK

Devlet Bakanlığından:

SERBEST BÖLGELER UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 10/3/1993 tarihli ve 21520 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinin 37 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“İmha Edilmesi Gerekli Olan Mallar ve Atıklar

Madde 37- Kullanım süresinin dolması, eskime, bozulma, çürüme vb. nedenlerle bölge dışına çıkarılması gerektiği veya diğer kullanıcıların mallarına zarar verici olduğu ya da sağlık kurallarıyla bağdaşmadığı Bölge Müdürlüğünce tespit edilen malların bölgede veya bölge dışında imhasına Bölge Müdürlüğü başkanlığında, Gümrük ve Gümrük Muhafaza Müdürlükleri, Çevre ve Orman Bakanlığı ile İşletici veya Bölge Kurucu İşleticisi yetkilileri ve gerektiğinde Bölge Müdürlüğünce tayin edilecek ve mallar üzerinde ihtisası olan bir eksperin de bulunduğu komisyon tarafından karar verilir.

Komisyon tarafından imhasına karar verilen bu malların imhası, Bölge Müdürlüğünce kullanıcıdan yazılı olarak talep edilir. Bu talebin, tebliğ edildiği tarihten itibaren 24 saat içinde yerine getirilmeye başlanılması esastır.

Malların imha işlemine kullanıcı tarafından başlanılmaması halinde, imha işlemi İşletici veya Bölge Kurucu İşleticisi tarafından yürütülür. Yapılan tüm masraflar kullanıcıya rücu edilir. Yapılan masrafların kullanıcı tarafından ödenmemesi halinde Yönetmeliğin 14/a maddesine göre kullanıcının ticari işlemleri durdurulur.

Bölge içerisinde imha yeri bulunmaması durumunda bu mallar imha edilmek üzere Bölge Kurucu İşleticisi, İşletici veya kullanıcı tarafından Gümrük İdaresi görevlilerinin gözetimi altında ayniyat kontrolü yapılmak suretiyle bölge dışındaki temizlik hizmetiyle ilgili kamu görevlilerine veya bu işi yapan özel kişilere imha edilmek üzere teslim edilir. İmha edilen mallar kullanıcının envanter kayıtlarından silinir.

Bölgedeki faaliyetler sonucu ortaya çıkan atıkların bölge dışına çıkarılmasına, Bölge Müdürlüğünün başkanlığında Gümrük ve Gümrük Muhafaza Müdürlükleri, Çevre ve Orman Bakanlığı, İşletici veya Bölge Kurucu İşleticisi temsilcilerinden oluşturulan bir komisyon tarafından karar verilir. Bölgeden çıkarılması uygun görülen kap, ambalaj maddeleri, hurdalar, çöpler, evsel nitelikli vb. atıklar, İşletici veya Bölge Kurucu İşleticisi yetkililerince, Gümrük İdaresi görevlilerinin gözetimi altında bölge dışındaki temizlik hizmetleriyle görevli kamu görevlilerine veya bu işi yapan özel kişilere teslim edilir. Şayet bu yetkililerce, atıkların bölgeden uzaklaştırılması için bir ücret talep edilirse, bu ücretler ilgili kullanıcılar tarafından ödenir. Söz konusu maddelerin imhasının gerekli olması halinde yukarıdaki fıkralarda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde imha işlemi gerçekleştirilir.

Tehlikeli atıklar ise Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğindeki hükümlere göre tasfiyeye tabi tutulur.”

Yürürlük

MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 3- Bu Yönetmelik Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Devlet Bakanı tarafından yürütülür.

Resmi Gazete İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Link’e Tıklayınız.


Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinin 37 nci maddesinin (eski) hali;

Kalması Zararlı ve İmha Edilmesi Gerekli Olan Mallar

Madde 37- Kullanıcıların Bölgedeki işyerlerinde bulunan mallarının, Bölgedeki diğer Kullanıcılara ait mallara zarar verici olduğunun veya sağlık kurallarıyla bağdaşmadığının Bölge Müdürlüğü, İşletici veya B.K.İ.’nce tesbiti halinde, bu malların Bölgeden çıkarılması veya imha edilmesi Bölge Müdürlüğünce Kullanıcıdan yazılı olarak talep edilir. Bu talebin, tebliğ edildiği tarihten itibaren 24 saat içinde yerine getirilmeye başlanılmaması halinde, masrafları Kullanıcı tarafından karşılanmak suretiyle İşletici veya B.K.İ. tarafından gerekli işlem tamamlanır.

Malların imhasına, Bölge Müdürlüğü ve İşletici veya B.K.İ. yetkilileri ile Bölge Müdürlüğünce tayin edilecek ve mallar üzerinde ihtisası olan bir eksperin de bulunduğu, üç kişilik komisyon tarafından karar verilir. İmha kararı, imha gerçekleşmeden Gümrük İdaresine bildirilir, Gümrük İdaresince ayniyat kontrolü yaptırıldıktan sonra imha Gümrük İdaresinin denetiminde gerçekleştirilir. İmha edilen mallar, Kullanıcının kayıtlarından silinir ve durum Gümrük İdaresine bildirilir. Bölge içerisinde imha yeri bulunmaması durumunda Bölge Müdürlüğünün izni ile imha edilmek üzere Bölge dışına çıkarılacak mallar için ithalat rejimi uygulanmaz.

Bölgedeki faaliyet dolayısıyla Bölgeye getirilen malların; Bölge Müdürlüğü, Gümrük İdaresi, İşletici veya B.K.İ. yetkililerince oluşturulan bir komisyon tarafından herhangi bir ekonomik değer taşımadıkları anlaşılan kap, ambalaj maddeleri ve bunların atık ve döküntüleri, çöpler, Bölge Müdürlüğünce bilgi verildiği halde Serbest Bölge Gümrük İdaresince alınmayan ve atılmasında sakınca görülmeyen maddeler İşletici veya B.K.İ. yetkililerince, Gümrük İdaresi ve Bölge Müdürlüğü görevlilerinin gözetimi altında Bölge dışındaki temizlik hizmetleriyle görevli kamu görevlilerine veya bu işi yapan özel kişilere teslim edilir. Şayet bu yetkililerce, atıkların Bölgeden uzaklaştırılması için bir ücret talep edilirse, bu ücretler Kullanıcılar veya diğer ilgililerce ödenir. Sözkonusu maddelerin imhası gerekiyor ise yukarıdaki fıkrada belirtilen usül ve esaslar çerçevesinde imha işlemi gerçekleştirilir.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top