Search
Close this search box.

Serbest Bölgelerde Tüketim Hakkında Yazı

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.14-432-79
Konu: Serbest Bölgelerde Tüketim

04.07.2007/19617
GÜMRÜK VE MUHAFAZA BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE

İlgi: 04.07.2001 tarih ve 2001/15 sayılı Genelge.

Müsteşarlığımıza intikal eden yazışmalardan, bazı gümrük idarelerinde ilgide kayıtlı Genelgeye rağmen, yürürlükten kaldırılan 20.05.1998 tarih ve 15381 sayılı dağıtımlı yazımız uyarınca işlemler yapıldığı anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere; 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun,

158 nci maddesinde “1. 160 ıncı madde hükümleri uygulanmaksızın, serbest dolaşımda olmayan eşya ile 152 nci maddenin (b) bendinde belirtilen serbest dolaşımda olan eşya serbest bölgelerde tüketilemez veya kullanılamazlar, 2. Yönetmelikle belirlenen teçhizat ve tedarik ürünlerine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla ve ilgili rejimde öngörülen hallerde 1 inci fıkra uygulaması, eşyanın serbest dolaşıma girişi veya geçici ithalata tabi tutulmasına ilişkin ithalat vergileri veya tarım politikası ya da ticaret politikası önlemlerinin uygulanmasını gerektirmemesi halinde, bu eşyanın kullanılmasına veya tüketilmesine engel oluşturmaz. Ancak, söz konusu eşyanın bir kota veya tarife tavanına tabi olması halinde, bu eşya ile ilgili olarak gümrük beyannamesi verilmesi zorunludur.”.

160 ncı maddesinin 1 nci fıkrası “Yürürlükteki hükümlerin aksini öngörmediği hallerde, bir serbest bölgeden çıkan eşya Türkiye Gümrük Bölgesi dışına ihraç veya yeniden ihraç edilebilir veya Türkiye Gümrük Bölgesine getirilebilir.”

Hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan; 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nun 8 nci maddesinde, serbest bölge ile Türkiye’nin diğer yerleri arasında yapılacak ticaretin dış ticaret rejimine tabi olduğu, serbest bölge ile diğer ülkeler ve serbest bölgeler arasında dış ticaret rejimi uygulanmayacağı, bedeli 500 ABD dolarının altında olan Türkiye mahreçli malların isteğe bağlı olarak ihracat rejimine tabi tutulmayabileceği hükmüne amir bulunmakta, Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliğinin 30 uncu maddesinde de “Bir parti toplam fatura bedeli 500 Doların altında kalmaz üzere Bölge Müdürlüğü veya Bölge Müdürlüğü onayı ile işletici veya B.K.1. ya da Kullanıcı tarafından Bölgeye getirilen Türkiye mahreçli malların isteğe bağlı olarak ihracat işlemine tabi tutulmayabileceği” belirtilmektedir.

Bu itibarla, Türkiye Gümrük Bölgesi içinde faaliyette bulunan bir ihracatçının ihracat rejimi hükümleri çerçevesinde serbest bölge kullanıcısının üretiminde ve ticari amaçla alım satım işinde veya tüketiminde kullanmak üzere mal göndermesi mümkün bulunmaktadır.

Diğer yandan, akaryakıtın serbest bölgelerde kullanımı açısından yukarıda ki paragrafta belirtilen esaslar gümrük mevzuatı yönünden de geçerli olmakla birlikte Maliye Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun görüşlerinin de dikkate alınması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini ve buna göre gereğini rica ederim.

Müsteşar a.
Bülent ERTEM
Müsteşar V.

DAĞITIM:
Ankara, Antalya, Bursa, Edirne, Gaziantep, Gürbulak,
Habur, İstanbul, İzmir, İzmit, İskenderun, Mersin, Samsun,
Trabzon Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top