Search
Close this search box.

Serbest Bölgelerden Üçüncü Ülkeye Satışlar Hk Tebliğ 2018/10

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

31.12.2018 Tarihli 30642 Sayılı (4. Mükerrer) Resmi Gazete

TEBLİĞ

Ticaret Bakanlığından:

Serbest Bölgelerden Üçüncü Ülkeye Yapılan Satışların Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.’nin Kredi, Sigorta ve Garanti Hizmetlerinden Yararlandırılması Hakkında Tebliğ (İhracat: 2018/10)

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ; 22/12/1995 tarihli ve 95/7623 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İhracat Rejimi Kararının 2 nci ve 3 üncü maddelerine istinaden, 6/6/1985 tarihli ve 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununa göre Türkiye’de kurulan Serbest Bölgelerde;

a) Üretim ruhsatı sahibi kullanıcılarca üretilen Türk malları ve/veya sunulan hizmetlerin üçüncü ülkeye (Türkiye’deki diğer serbest bölgeler ve Türkiye hariç) satışlarının arttırılmasına yönelik olarak sevk öncesi ve/veya sevk sonrası aşamalarında, bu kullanıcılara üretim, yatırım veya işletme sermayesi ihtiyaçları için,

b) Bakım-onarım ruhsatı sahibi kullanıcılar tarafından sunulan hizmetlerin üçüncü ülkeye (Türkiye’deki diğer serbest bölgeler ve Türkiye hariç) satışlarının arttırılmasına yönelik olarak sevk öncesi ve/veya sevk sonrası aşamalarında, bu kullanıcılara üretim, yatırım veya işletme sermayesi ihtiyaçları için,

c) Alım-satım ruhsatı sahibi kullanıcılar tarafından Serbest Bölgeden veya Türkiye’den temin edilen Türk mallarının Serbest Bölgelerden üçüncü ülkeye (Türkiye’deki diğer serbest bölgeler ve Türkiye hariç) satışlarının arttırılmasına yönelik olarak, sevk öncesi ve/veya sevk sonrası aşamalarında, bu kullanıcılara işletme sermayesi ihtiyaçları için,

ç) (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan mal ve/veya hizmetlerin üçüncü ülkelerdeki (Türkiye’deki diğer serbest bölgeler ve Türkiye hariç) alıcıları için,

kredi, sigorta ve garanti desteği sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, Serbest Bölgelerden üçüncü ülkeye (Türkiye’deki diğer serbest bölgeler ve Türkiye hariç) yapılan mal ve/veya hizmet satışlarının, Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Türk Eximbank) tarafından, kendi kaynağından, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kaynağından veya yerel ya da uluslararası finansman kuruluşlarından sağladığı kaynaklar çerçevesinde kullandırılan kredi, sigorta ve garanti hizmetlerinden sevk öncesi veya sevk sonrası aşamalarında yararlandırılmasına ve bu kapsamda üçüncü ülkeye (Türkiye’deki diğer serbest bölgeler ve Türkiye hariç) mal ve/veya hizmet satışı yükümlülüğünden doğan taahhüdün kapatılmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.

Taahhüt süresi ve ek süreler

MADDE 3 – (1) Üçüncü ülkeye (Türkiye’deki diğer serbest bölgeler ve Türkiye hariç) yapılan mal ve/veya hizmet satışları karşılığında Serbest Bölgelerde faaliyette bulunan üretim ruhsatı ve/veya bakım-onarım ruhsatı sahibi kullanıcıların üretim, yatırım veya işletme sermayesi; alım-satım ruhsatı sahibi kullanıcıların işletme sermayesi veya bu mal ve/veya hizmetlerin üçüncü ülkelerdeki (Türkiye’deki diğer serbest bölgeler ve Türkiye hariç) alıcılarına yönelik kredi, sigorta, garanti ihtiyaçlarının sevk öncesi veya sevk sonrası aşamalarında karşılanmasına ilişkin vade dâhil kredi, sigorta, garanti koşulları ile satışların taahhüt gerçekleştirme süresi ve ek süreler Türk Eximbank tarafından belirlenir.

(2) Serbest bölgeden üçüncü ülkeye (Türkiye’deki diğer serbest bölgeler ve Türkiye hariç) taahhüt edilen satış gerçekleştirilmeden kredi/garanti riskinin kapatılması, taahhüdü ortadan kaldırmaz. Kredinin/Garantinin vadeden önce/erken ödenmesi halinde, taahhüt süresi içinde yapılan satış kredi taahhüdüne sayılır.

Taahhüdün kapatılması

MADDE 4 – (1) Serbest Bölgelerden üçüncü ülkeye (Türkiye’deki diğer serbest bölgeler ve Türkiye hariç) yapılan satışlara ilişkin taahhütler, Türk Eximbank’ın belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde kapatılır.

Mücbir sebep ve fevkalade haller

MADDE 5 – (1) Aşağıda belirtilen mücbir sebep ve fevkalade hallerin kredinin/ garantinin süresi içinde vukuu halinde, kredi/garanti taahhüt süresinin (ek süre dâhil) bitim tarihinden itibaren 3 üncü maddede Türk Eximbank tarafından belirlenen sürelere ilave olarak ek süre verilebilir;

a) Deprem, sel, don, fırtına, kasırga ve benzeri tabii afetler ve yangın (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlükleri, İtfaiye Müdürlükleri veya ilgili diğer kurumlardan alınacak yazı ile),

b) Yükümlü kullanıcının faaliyetinin kamu otoritelerince durdurulması (kullanıcı faaliyetini durduran kamu kurumundan alınacak yazı ile),

c) Grev ve lokavt (Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerinden alınacak yazı ile),

ç) Ülkemiz veya ithalatçı ülkede Devletçe konulan yasaklar ile harp ve abluka hali,

d) Yükümlü kullanıcının iflası ya da konkordato ilan etmiş olması (Mahkeme Kararı ile),

e) Şahıs firması kullanıcılarda firma sahibinin ölümü,

f) (a), (b), (c), (ç), (d), (e) bentlerindeki mücbir sebep ve fevkalade haller dışında kullanıcının taahhüt yükümlülüğünü yerine getirmesine engel teşkil eden, kendisinin belirleyemediği bir takım haklı sebeplerin varlığı ve belgelenmesi halinde, söz konusu durum ilgili banka tarafından değerlendirilerek mücbir sebep kapsamında kabul edilebilir.

(2) Kullanıcıların mücbir sebep ve fevkalade hallerden yararlanabilmeleri için; en geç kredi/garanti taahhüt süresinin sonunu takip eden 1 (bir) ay içerisinde ilgili bankaya müracaat etmeleri gerekir. Belirtilen süreler dışında yapılan müracaatlar değerlendirilmez.

(3) Birinci fıkranın (ç) bendindeki mücbir sebep ve fevkalade haller Ticaret Bakanlığınca, diğer bentlerdeki mücbir sebep ve fevkalade haller ise, ilgili banka tarafından belirlenir.

(4) İlgili bankaca krediye/garantiye ilişkin satış taahhüdü süresi, mücbir sebep ve fevkalade hale ilişkin ilgili kamu kurumundan alınacak belgede belirtilen süreler dikkate alınarak uzatılabilir.

(5) Birinci fıkrada belirtilen mücbir sebep ve fevkalade haller yalnız süre uzatımlarında dikkate alınır, taahhüdü ortadan kaldırmaz.

Müeyyide

MADDE 6 – (1) Krediden/Garantiden yararlanan kullanıcı tarafından süresi içerisinde taahhüdün gerçekleştirilememesi halinde Türk Eximbank’ın ilgili programlarında belirtilen müeyyideler uygulanır.

Yetki

MADDE 7 – (1) Ticaret Bakanlığı, bu Tebliğin uygulanmasına ilişkin izin ve talimat vermeye, özel ve zorunlu durumları inceleyip sonuçlandırmaya ve uygulamada ortaya çıkacak ihtilafları idari yoldan çözmeye yetkilidir.

Yürürlükten kaldırılan tebliğ

MADDE 8 – (1) 27/11/2014 tarihli ve 29188 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Serbest Bölgelerden Başka Bir Ülkeye Yapılan Satışların Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.’nin Kredi, Sigorta ve Garanti Hizmetlerinden Yararlandırılması Hakkında Tebliğ (İhracat: 2014/7) yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçiş Hükmü

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin yayımı tarihinden önce kullanılan krediler 8 inci madde ile yürürlükten kaldırılan Serbest Bölgelerden Başka Bir Ülkeye Yapılan Satışların Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.’nin Kredi, Sigorta ve Garanti Hizmetlerinden Yararlandırılması Hakkında Tebliğ (İhracat:2014/7) hükümlerine tabidir. Ancak, henüz satış taahhüdü kapatılmamış olan kredilere bu Tebliğin lehe olan hükümleri uygulanabilir.

Yürürlük

MADDE 9 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 10 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Resmi Gazete İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top