Search
Close this search box.

Tarım Ürünlerine İlişkin DİR Genelgesi Değişiklik 09.05.2023

Kaydet
Please login

Tarım Ürünlerine İlişkin DİR Genelgesi Değişiklik 09.05.2023

 

Tarım Ürünlerine İlişkin DİR Genelgesinde Yapılan Değişiklik Hakkında Sirküler

Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi’nde (İhracat: 2016/1) 09/05/2023 tarihli Bakanlıkları onayından itibaren düzenlenecek DİİB’lerde geçerli olmak üzere muhtelif değişikler yapıldığı bildirilmektedir.

Söz konusu Genelge ’de yapılan bir değişiklik ile Mısır ve Buğday ürünlerinde uygulanan önce ithalat sonra ihracat şartı, önce ihracat sonra ithalat olarak güncellenmiş olup genelgede yapılan tüm değişikliklere ekteki tabloda yer verilmiştir.

Genelge metninin güncel haline Ticaret Bakanlığı internet sitesinin İhracat Mevzuatı kısmından da (https://ticaret.gov.tr/ihracat/mevzuat/dahilde-isleme-rejimi) ulaşılabilmektedir.

Bülent CEBECİ
Genel Sekreter T.


TARIM ÜRÜNLERİNE İLİŞKİN DAHİLDE İŞLEME REJİMİ GENELGESİ

09/05/2023 TARİHLİ DEĞİŞİKLİK BİLDİRİMİ

DEĞİŞİKLİK YAPILAN KISIM ÖNCEKİ HÜKÜM GÜNCELLENEN HÜKÜM
MADDE 7

1) Buğday a) Genel Esaslar

Buğday ithalatı karşılığında buğday unu, buğday irmiği, makarna, şehriye, bulgur, aşurelik buğday ve hazır/anında noodle ihracatı öngörülen DİİB’ler kapsamında, buğday ithalatı gerçekleştirilmesini müteakip ithal edilen eşyaya tekabül eden miktarda ihracat yapılması şartı aranır.

Makarna, irmik ve şehriye ihracatına yönelik belge talepleri, anılan ürünlerin makarnalık buğdaydan (durum buğdayı – GTİP:

1001.19.00.00.00) elde edilmesi halinde değerlendirmeye alınır. Ancak, Afrika ülkeleri, Irak, Suriye, Lübnan, Ürdün ve Güney Amerika ülkelerine yapılacak ihracatta, buğday ithalatı gerçekleştirilmesini müteakip, ithal edilen eşyaya tekabül eden miktarda makarna ve/veya şehriye ihracatı yapılması, ihraç ürününün bünyesinde azami %100 oranında “adi buğday” kullanılması, ihraç edilen eşyanın ambalajında makarnalık ve/veya adi buğdayın kullanım oranlarının belirtilmesi kaydıyla, makarnalık ve/veya adi buğdaydan üretilen makarna ve/veya şehriye ihracatını öngören belge talepleri de değerlendirmeye alınabilir. Bu kapsamda düzenlenen DİİB’lerin kapatılmasında yukarıda belirtilen şartların sağlandığına ilişkin yeminli mali müşavir raporu aranır.

(Değişik: 09/05/2023) İşbu Genelge’nin 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi hükümleri saklı kalmak kaydıyla, DİR kapsamında buğday unu, buğday irmiği, makarna, şehriye, bulgur, aşurelik buğday ve hazır/anında noodle ihracatı gerçekleştirilmesini müteakip, ihraç edilen eşyaya tekabül eden miktarda buğday ithalatı yapılır.

Makarna, irmik ve şehriye ihracatına yönelik belge talepleri, anılan ürünlerin makarnalık buğdaydan (durum buğdayı – GTİP: 1001.19.00.00.00) elde edilmesi halinde değerlendirmeye alınır.

(Değişik: 09/05/2023) Ancak, Afrika ülkeleri, Irak, Suriye, Lübnan, Ürdün ve Güney Amerika ülkelerine yapılacak ihracatta, makarna ve/veya şehriye ihracatı gerçekleştirilmesini müteakip, ihraç edilen eşyaya tekabül eden miktarda buğday ithalatı yapılması, ihraç edilen eşyanın ambalajında makarnalık ve/veya adi buğdayın kullanım oranlarının belirtilmesi kaydıyla, makarnalık ve/veya adi buğdaydan üretilen makarna ve/veya şehriye ihracatını öngören belge talepleri de değerlendirmeye alınabilir. Bu kapsamda düzenlenen DİİB’lerin kapatılmasında mezkûr şartların sağlandığına ilişkin yeminli mali müşavir raporu aranır.

(Değişik: 09/05/2023) İhracat taahhüdü tamamlanmadan yapılacak buğday ithalatına “1 Haziran-31 Ağustos” tarihleri arasında (bu tarihler dahil) izin verilmez.

MADDE 7

2) Mısır

Mısır ithalatı karşılığında nişasta, nişasta bazlı şeker, yetiştiricilik faaliyeti kapsamındaki ürünler (kümes hayvanları eti, yumurta vb.) ve balık ihracatı öngörülen DİİB’ler kapsamında, 01/08/2022 tarihinden itibaren (bu tarih öncesinde tescil edilmiş gümrük beyannameleri hariç olmak üzere) gerçekleştirilecek ihracatta, mısır ithalatının gerçekleştirilmesini müteakip ithal edilen eşyaya tekabül eden miktarda ihracatyapılması şartı aranır.

Önce mısır ithal edilmesi kaydıyla, mısır irmiği ve mısır irmiğinden elde edilen makarna için DİİB düzenlenebilir.

Faal bir tesisi (fabrika binası) kiralayarak kendi adına kapasite raporu alan firmaların mısır irmiği ihracatı öngören DİİB düzenlenmesine yönelik başvuruları değerlendirmeye alınmaz. Mısır irmiği ihracatı öngörülen DİİB’lerde, fire ve/veya verimlilik oranından kaynaklanan revize gerekliliği hariç olmak üzere, ihracat taahhüdünü aşan ihracat miktarı belge kapsamında değerlendirilmez ve revize işlemine konu edilmez.

(Değişik: 09/05/2023) İşbu Genelge’nin 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi hükümleri ile 7’nci maddesinin birinci fıkrasının “2) Mısır” başlığı altındaki dördüncü paragrafı hükümleri saklı kalmak kaydıyla, ihraç edilen eşyaya tekabül eden miktardaki mısır hariç olmak üzere, DİR kapsamında “15 Ağustos -30 Kasım” tarihleri arasında mısır ithalatı yapılamaz.

(Değişik: 09/05/2023) Eşdeğer eşya olarak mısır ithalatı yapılmaması ve/veya yurtiçinden mısır irmiği temin edilmesi kaydıyla, mısır irmiğinden elde edilen makarna için DİİB düzenlenebilir. Bu kapsamda düzenlenen DİİB’lerin kapatılmasında mezkûr şartların sağlandığına ilişkin yeminli mali müşavir raporu aranır.

Faal bir tesisi (fabrika binası) kiralayarak kendi adına kapasite raporu alan firmaların mısır irmiği ihracatı öngören DİİB düzenlenmesine yönelik başvuruları değerlendirmeye alınmaz. Mısır irmiği ihracatı öngörülen DİİB’lerde, fire ve/veya verimlilik oranından kaynaklanan revize gerekliliği hariç olmak üzere, ihracat taahhüdünü aşan ihracat miktarı belge kapsamında değerlendirilmez ve revize işlemine konu edilmez.

MADDE 7

6) Yetiştiricilik Faaliyeti Kapsamındaki Ürünler ve Hayvan Yemleri

Yem hammaddesi ithalatını öngören belgeler kapsamında 01/08/2022 tarihinden itibaren (bu tarih öncesinde tescil edilmiş gümrük beyannameleri hariç olmak üzere) gerçekleştirilecek ihracatta, eşdeğer eşya olarak buğday kullanılamaz. Ayrıca, DİR çerçevesinde yem hammaddesi olarak ithal edilecek buğdayın, TS 2974 standardı çerçevesinde düşük vasıflı ekmeklik buğday vasfında olması gerekmektedir.

Hayvan yemi ihracatı öngören DİİB’ler kapsamında 01/08/2022 tarihinden itibaren (bu tarih öncesinde tescil edilmiş gümrük beyannameleri hariç olmak üzere) gerçekleştirilecek ihracatta eşdeğer eşya olarak mısır, arpa ve bitkisel yağ kullanılamaz.

(Değişik: 09/05/2023) Yem hammaddesi ithalatını öngören belgeler kapsamında eşdeğer eşya olarak buğday ithalatı yapılamaz. Ayrıca, DİR çerçevesinde yem hammaddesi olarak ithal edilecek buğdayın, TS 2974 standardı çerçevesinde düşük vasıflı ekmeklik buğday vasfında olması gerekmektedir.

(Değişik: 09/05/2023) Hayvan yemi ihracatı öngören DİİB’ler kapsamında gerçekleştirilecek ihracatta eşdeğer eşya olarak bitkisel yağ kullanılamaz.

MADDE 7

11) Süt ve Süt Mamulleri (Değişik: 09/05/2023)

11) Peyniraltı Suyu Tozu, Süt ve Süt Mamulleri

DİR kapsamında süt tozu ithalatı karşılığında peyniraltı suyu tozu ihracatı öngören DİİB üzerine ekspertiz şartının ilave edilmesi zorunludur.

Süt ve süt mamulleri ihracatı öngören DİİB başvurularında Tarım ve Orman Bakanlığının uygunluk yazısı aranabilir.

11) Süt ve Süt Mamulleri (Değişik: 09/05/2023)

(Değişik: 09/05/2023) Süt ve süt mamulleri ihracatına ilişkin belgelerde ihracat taahhütlerine karşılık azami %22 oranında tereyağı ithalatı yapılabilir.

(Değişik: 09/05/2023) Belge başvurularında her bir süt ve süt mamulü çeşidine ilişkin tereyağı kullanım oranlarının kapasite raporu ve/veya ekspertiz raporu ile tevsik edilmesi zorunludur.

(Değişik: 09/05/2023) Belge kapsamında ithal edilen veya eşdeğer eşya olarak kullanılan eşyanın ihraç edilen ürünün bünyesindeki kullanım oranlarını gösterir Ekspertiz Raporunun taahhüt hesabının kapatılması esnasında ibrazı gerekmektedir.

MADDE 7

17) Biralar (Değişik: 09/05/2023)

Güncel Genelge’ye 17. Başlık eklenmiştir. 17) Biralar (Değişik: 09/05/2023)

(Değişik: 09/05/2023) Bira ihracatı öngörülen DİİB’ler kapsamında; Belge başvurularında her bir bira çeşidine ilişkin malt kullanım oranlarının kapasite raporu ve/veya ekspertiz raporu ile tevsik edilmesi zorunludur.

(Değişik: 09/05/2023) Belge kapsamında ithal edilen veya eşdeğer eşya olarak kullanılan eşyanın ihraç edilen ürünün bünyesindeki kullanım oranlarını gösterir Ekspertiz Raporunun taahhüt hesabının kapatılması esnasında ibrazı gerekmektedir.

 

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

İhracat Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top