Search
Close this search box.

Ticaret Bakanlığı – Menşe Kontrol Tablosu Hakkında

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü

Sayı: E-16934678-724.01.02-00104094100
Konu: Menşe Kontrol Tablosu

ANKARA GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ DERNEĞİNE
Anıt Caddesi Şafak Apartmanı No:8/7 Tandoğan/Ankara)

Bakanlığımız kayıtlarına 05.08.2024 tarihinde giren dilekçenizde özetle, BİLGE Sisteminde yer alan menşe kontrol tablosunun ülkemiz ile Fas, Tunus, Mısır ve İsrail arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) için düzenlenen satırlarına ait GTİP kontrolü sütununda belirtilen “yok” ifadesinin “var” olarak değiştirilmesi ve çıkış ülkesi kontrolünde yer alan “AB üyesi ülkeler” ifadesine “İthalat Rejimi Kararı II ve III sayılı liste kapsamı ürünler hariç (AKÇT ürünleri dahil)” dipnotunun eklenmesinin hatalı beyan riskini azaltacağı görüşü iletilmekte ve konuya ilişkin Bakanlığımız görüşleri talep edilmektedir.

Türkiye-AB Ortaklık Konseyinin tarım ürünlerinin ticaret rejimine ilişkin 1/98 sayılı Kararı kapsamına giren ürünler ile AB ile AKÇT Anlaşmamız kapsamına giren ürünlerin tercihli ticaretinde Pan Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyon Sistemi Kapsamı Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik ile tespit edilen menşe kuralları uygulanmaktadır. 1/98 sayılı OKK ile AKÇT STA’mız kapsamında yer alan ve dilekçenizde belirtilen STA ortaklarımız menşeili ürünler, PAAMK’ın sunduğu kümülasyon imkânı kapsamında, ithalata o ülke için bir engel konulmamış olması koşuluyla, AB’den ülkemize menşe statülerini koruyarak ithal edilebilmektedir. Bu durumlarda, sunulması gereken menşe ispat belgelerine menşe kontrol tablosunda yer verilmektedir.

Öte yandan, Türkiye-AB Ortaklık Konseyinin Gümrük Birliğini tesis eden 1/95 sayılı Kararı çerçevesinde, AB’den ülkemize ithal edilen Gümrük Birliği kapsamı eşya için A.TR Dolaşım Belgesi düzenlenmesi esastır. Söz konusu Karar kapsamı gerçekleştirilen ticarette, aramızda bir STA olmasına rağmen PAAMK’a Taraf diğer ülkeler üçüncü bir taraf mahiyetinde sayılmakta; ancak PAAMK bölgesinde bir kümülasyon imkanından yararlanılması sebebiyle bu kapsamdaki eşyanın menşei ise tedarikçi beyanı ile tevsik edilebilmektedir.

Nitekim, dilekçenizde belirtilen, AB’de serbest bölgede yer alan ve serbest dolaşıma girmeyen, PAAMK’a Taraf ülke menşeli Gümrük Birliği kapsamı eşyanın, AB’den ülkemize ihracatı esnasında EUR.1 veya EUR.MED Dolaşım Belgesinin düzenlenebilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Tüm bu bilgiler doğrultusunda, dilekçeniz konusu menşe kontrol tablosuna eklenmesi talep edilen dipnotun, AB ile tercihli ticaretimizde halihazırda uygulanıyor olduğu izahtan varestedir.

İlaveten, dilekçenizde, eklenmesi talep edilen dipnotun menşe kontrol tablosunda yer almaması dolayısıyla, PAAMK’a Taraf ülke menşeli Gümrük Birliği kapsamı eşyanın AB’den ülkemize ithalinde sunulabileceği değerlendirilen EUR.1 veya EUR.MED Dolaşım Belgesinin gümrük idarelerimiz tarafından kabul edilmesi durumunda, ilave gümrük vergisinin doğması riski bulunduğu da yer almaktadır.

31.12.2020 tarihli ve 31351 (mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Karar’da ülkemizin taraf olduğu çapraz kümülasyon sistemine dahil ülkeler menşeli eşyanın AB’den A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde ithal edilmesi durumunda, eşyanın menşeini tevsik edici belge sunulması kaydıyla ilave gümrük vergisi alınmayacağı hükmüne yer verilmektedir.

Söz konusu mevzuat kapsamında, PAAMK’a Taraf ülke menşeli olduğu bilinen ve AB’den A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde ihraç edilen eşyanın menşe ispatı, yukarıda da yer verildiği şekilde, 28.09.2006 tarihli ve 26303 sayılı Resmi Gazete yayımlanan 10895/2006 sayılı Türkiye ile Avrupa Topluluğu Arasında Oluşturulan Gümrük Birliği’nin Uygulanmasına İlişkin Esaslar Hakkında Bakanlar Kurulu Kararının 69 uncu maddesi kapsamında, tedarikçi beyanı ile tevsik edilmelidir.

Bu kapsamda, gerek AB ile aramızdaki tercihli ticaret akışı göz önünde bulundurulduğunda, gerekse de menşe kontrol tablosunun rehber bir belge olarak BİLGE Sistemine tanıtıldığı ve ülkemiz tercihli ticaret akışına her yönüyle böyle bir belgede yer verilmesinin mümkün bulunmadığı hususu dikkate alındığında, menşe kontrol tablosunun mevcut içeriğinin, yükümlülüklerin hatalı işlem yapmalarına yol açacak bir mahiyette olmadığı; bununla birlikte gümrük idarelerimize ve ekonomik operatörlere tercihli menşenin tevsiki kapsamında yol gösterici bir belge olduğu değerlendirilmektedir.

Bilgilerini rica ederim.

Atilla BASTIRMACI
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top