10.06.2018 Tarihli 30447 Sayılı Resmi Gazete
TEBLİĞ
Ekonomi Bakanlığından:
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARARIN UYGULANMASINA İLİŞKİN TEBLİĞDE (TEBLİĞ NO: 2012/1) DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (NO: 2018/2)
MADDE 1 – 20/6/2012 tarihli ve 28329 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’in 2 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiştir.
“h) Elektronik Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Bilgi Sistemi (E-TUYS): Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından yönetilen web tabanlı uygulamayı,
ı) Genel Müdürlük: Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğünü,
i) Kullanıcı: Yatırım teşvik belgesine ilişkin iş ve işlemler için bu Tebliğ kapsamındaki yatırımcıdan istenecek bilgileri, E-TUYS aracılığıyla yatırımcı adına Genel Müdürlüğe bildirmek üzere yetkilendirilmiş kişileri,
j) Kullanım kılavuzu: E-TUYS üzerinden yatırım teşvik belgesine ilişkin her türlü iş ve işlemin kullanıcılar tarafından nasıl gerçekleştirileceğini tanımlayan ve Bakanlık internet sayfasında yer alan dokümanı,”
MADDE 2 – Aynı Tebliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına “şubeleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “kullanıcı aracılığıyla Bakanlık internet sayfası vasıtasıyla elektronik ortamda” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 3 – Aynı Tebliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 5 – (1) Teşvik belgesi ile ilgili her türlü iş ve işlem için kullanıcılar tarafından E-TUYS aracılığıyla Bakanlığa müracaat edilir.”
MADDE 4 – Aynı Tebliğin 6 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Teşvik belgesi müracaat şekli ve müracaatta aranacak belgeler
MADDE 6 – (1) Teşvik belgesi düzenlenebilmesi için kullanıcılar tarafından E-TUYS uygulamasında yer alan tanımlı alanların doldurulması ve aşağıda belirtilen belgelerin E-TUYS üzerinden elektronik ortamda yüklenmesi gerekir.
a) Dörtyüz Türk Lirası tutarındaki meblağın Bakanlık Döner Sermaye İşletmesine ait EK-9’da belirtilen hesaba yatırıldığına dair belge.
b) Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak müracaatlar hariç olmak üzere, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca Türkiye genelinde Sosyal Güvenlik Kurumuna muaccel olmuş prim ve idari para cezası borçlarının bulunmadığına veya tecil ve/veya taksitlendirildiğine ya da yapılandırıldığına ve yapılandırmanın bozulmadığına dair Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimlerinden alınacak yazı veya Kurumun elektronik bilgi iletişim ortamından alınacak barkodlu çıktı.
c) 25/11/2014 tarihli ve 29186 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği hükümlerine göre “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı” veya “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı” şartı aranması gereken yatırım konuları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan Karar ve/veya Karara ilişkin yazı.
ç) Teşvik belgesi talebinde bulunulmadan önce yatırımın karakteristiğine bağlı olarak ilgili mevzuatı gereği diğer kamu kurum ve kuruluşlarından alınması gereken ve EK-2’de belirtilen bilgi ve belgeler.
d) Stratejik yatırımlar için ayrıca, yatırım konusu ile ilgili olarak sektörel, mali ve teknik analizlerin yanında 10 uncu maddede belirtilen kriterlerin her birinin yerine getirildiğini tevsik eden bilgi, belge, hesap ve tabloları içeren fizibilite raporu.
e) Yatırımın sektörüne, büyüklüğüne veya teşvik uygulamalarına bağlı olarak Genel Müdürlükçe talep edilebilecek diğer bilgi ve belgeler.
(2) Teşvik belgesi ile ilgili iş ve işlemler için kullanıcılar tarafından e-imza uygulaması çerçevesinde E-TUYS üzerinden yüklenen evrakların Bakanlığa ayrıca ibrazı aranmaz. Kullanıcılar tarafından e-imza uygulaması kapsamında E-TUYS’a yüklenen her türlü belge ve/veya evrakın eksiksiz bir şekilde muhafaza yükümlülüğü ve denetime karşı sorumluluğu, müracaat tarihinden itibaren 10 yıl boyunca yatırımcıya aittir.
(3) E-TUYS’ta kayıtlı teşvik belgesi Bakanlık tarafından ilgili kurum ve kuruluşlarla elektronik ortamda paylaşılabilir.”
MADDE 5 – Aynı Tebliğin 7 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmış ve dördüncü fıkrasında yer alan “yatırım bilgi formunda yer alan ve” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 6 – Aynı Tebliğin 16 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“İthal ve yerli makine ve teçhizat listesine ilişkin işlemler ile diğer harcamaların E-TUYS’a girilmesi
MADDE 16 – (1) Yatırım teşvik belgesi kapsamında gerçekleştirilecek ithal ve yerli makine ve teçhizat teminlerinde, alımı gerçekleştirilecek her bir makine ve teçhizat için alım yapılmadan önce kullanıcı tarafından E-TUYS üzerinden kullanım kılavuzunda belirtilen şekilde işlem başlatılması gerekir.
(2) Teşvik belgesi kapsamı ithal ve yerli makine ve teçhizat listelerine ilişkin değişiklik talepleri için Bakanlığa müracaat edilir. Ancak, ithal ve yerli makine ve teçhizat listelerinde her bir makine ve teçhizat için belirtilen miktarın aşılmaması kaydıyla, listede belirtilen tutarın üzerinde veya altında kalan alımlarda liste tadilatı yapılmaksızın doğrudan işlem yapılabilir.
(3) İthal ve yerli makine ve teçhizat alımları dışında kalan yatırım dönemine ait her türlü yatırım harcamasının (bina-inşaat, arsa-arazi, yardımcı makine ve teçhizat vb.), gerçekleşmesini müteakip kullanıcılar tarafından E-TUYS üzerinden kullanım kılavuzunda belirtilen şekilde kaydı gerçekleştirilir.”
MADDE 7 – Aynı Tebliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “teşvik belgesini düzenleyen merci” ibaresi “Genel Müdürlük” şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “teşvik belgesini düzenleyen mercie” ibaresi “Bakanlığa” şeklinde ve “İlgili mercii” ibaresi “Genel Müdürlük” şeklinde değiştirilmiş, aynı maddeye ikinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve diğer fıkra buna göre teselsül ettirilmiştir.
“(3) Yatırımcı bilgilerinde (unvan, vergi dairesi, iletişim bilgileri ile diğer bilgiler) değişiklik yapılması durumunda Bakanlığa müracaat olmaksızın yatırımcı adına kullanıcı söz konusu değişiklikleri E-TUYS’ta günceller.”
MADDE 8 – Aynı Tebliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “teşvik belgesinin düzenlendiği mercie” ibaresi “Bakanlığa” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 9 – Aynı Tebliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “teşvik belgesi müracaatını değerlendiren mercie” ibaresi “Bakanlığa” şeklinde değiştirilmiş, ikinci fıkrasında yer alan “yatırım bilgi formuna” ibaresi “bilgilere” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkrada yer alan “Değişikliğin ilgili yerel birim tarafından yapılabilmesi için Genel Müdürlüğün uygun görüşünün alınması gerekir.” cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 10 – Aynı Tebliğin 20 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “teşvik belgesini düzenleyen ilgili merci” ibaresi “Genel Müdürlük” şeklinde değiştirilmiş, dokuzuncu fıkrasında yer alan “ilgili mercie” ibaresi “Bakanlığa” şeklinde değiştirilmiş ve onbirinci fıkrasında yer alan “veya ilgili mercie” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 11 – Aynı Tebliğin 23 üncü maddesinin birinci, ikinci, üçüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“(1) Kullanıcı tarafından, öngörülen süre veya ek süre bitimini müteakip altı ay içinde, yatırımın tamamlama vizesinin yapılması için E-TUYS uygulamasında yer alan tanımlı alanların doldurulması ve EK-5’de belirtilen bilgi ve belgelerin E-TUYS üzerinden elektronik ortamda yüklenmesi suretiyle Bakanlığa müracaat edilir.
(2) Genel Müdürlük, yatırımların tamamlama ekspertizi için Kalkınma Ajanslarını, odaları veya yatırımın bulunduğu il valiliğini görevlendirebilir. Ayrıca, Genel Müdürlükçe uygun görülmesi halinde, daha önceki kararlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri de dahil olmak üzere tamamlama vizesi işlemleri, EK-5’de yer alan bilgi ve belgelere ilave olarak yeminli mali müşavirlerce düzenlenecek tamamlama ekspertiz raporuna istinaden de yapılabilir. Ancak, Genel Müdürlük gerekli görülen hallerde yatırım yerinde tespit yapmaya yetkilidir.
(3) Ekspertiz işlemlerinin Genel Müdürlükçe yapılacak olması halinde, yatırım mahallinde ekspertiz yapmak üzere Genel Müdürlükten en az iki, en fazla üç personel görevlendirilir. Genel Müdürlük tarafından Kalkınma Ajansları, odalar veya yatırımın bulunduğu il valiliğinin görevlendirilmesi halinde; tamamlama ekspertizi, görevlendirilen mercinin kadrolu iki personeli ile yatırımcı tarafından tayin edilecek yeminli mali müşavir tarafından yapılır ve EK-7’de yer alan yatırım tamamlama ekspertiz raporu müştereken hazırlanarak bir ay içerisinde Genel Müdürlüğe gönderilir. Genel Müdürlükçe sonuçlandırılan tamamlama vizesi işlemleri ile ilgili olarak yatırımcıya ve ekspertiz işlemini yapan mercie bilgi verilir.”
“(5) Daha önceki Kararlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri de dahil olmak üzere, ekspertiz işlemleri için görevlendirilecek personelin her birine ödenecek ekspertiz ücreti yüz Türk Lirasıdır. Bu görevlendirmelerde ekspertiz ücreti, yol ve konaklama giderleri yatırımcı tarafından karşılanır. Tamamlama ekspertizi için görevlendirilen merciler tarafından yatırımcılardan, başka hiçbir ad altında ilave ücret talep edilemez.”
MADDE 12 – Aynı Tebliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Yerel birimler” ibaresi “Kalkınma Ajansları” şeklinde değiştirilmiş ve “bankalar” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, üçüncü fıkrasında yer alan “yerel birimler ile görev verilen diğer kuruluşların” ibaresi “görev verilen kuruluşların” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 13 – Aynı Tebliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“E-TUYS uygulaması kapsamı
GEÇİCİ MADDE 4 – (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan müracaatlara istinaden düzenlenen teşvik belgelerine, bu maddeyi ihdas eden Tebliğden önceki tebliğ hükümleri uygulanır.”
MADDE 14 – Aynı Tebliğin EK-1, EK-3, EK-4 ve EK-6 numaralı ekleri yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 15 – Aynı Tebliğin EK-5’inin (1), (2), (3), (4), (7), (12) ve (14) numaralı sıraları yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 16 – Bu Tebliğ 2/7/2018 tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 17 – Bu Tebliğ hükümlerini Ekonomi Bakanı yürütür.
Tebliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin | ||
Tarihi | Sayısı | |
20/6/2012 | 28329 | |
Tebliğde Değişiklik Yapan Tebliğlerin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin | ||
Tarihi | Sayısı | |
1- | 10/4/2014 | 28968 |
2- | 8/5/2014 | 28994 |
3- | 25/9/2014 | 29130 |
4- | 28/4/2016 | 29697 |
5- | 25/6/2016 | 29753 |
6- | 27/8/2016 | 29814 |
7- | 26/7/2017 | 30135 |
8- | 1/6/2018 | 30438 |
Mevzuatlara Dönmek İçin Link’e Tıklayınız.
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’in 5 inci maddesinin (eski) hali;
Müracaat mercii
MADDE 5 – (1) Teşvik belgesi düzenlenebilmesi için Bakanlığa müracaat edilir. Ancak, genel ve bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında yer alan, sabit yatırım tutarı onmilyon Türk Lirasını aşmayan ve Ek-4’te belirtilen yatırımlar için firmanın tercihine bağlı olarak yatırımın yapılacağı yerdeki yerel birimlere de müracaat edilebilir.
(2) Teşvik belgelerinin geçerlilik süresi içerisindeki işlemlerle ilgili müracaatlar, teşvik belgesi müracaatını değerlendiren ilgili kuruma yapılır. Müracaatlar, bu Tebliğde belirtilen esaslar çerçevesinde değerlendirilerek ilgili merci tarafından sonuçlandırılır. Ancak devir, satış, ihraç, kiralama ve yatırımcı talebine istinaden yapılan iptaller dışındaki teşvik belgesi iptali işlemlerine ilişkin müracaatlar ile yatırım konusu değişikliği ve yatırımın nakli konusundaki talepler Genel Müdürlüğün görüşü alınarak sonuçlandırılır.
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’in 6 ncı maddesinin (eski) hali;
Teşvik belgesi müracaatında aranacak belgeler
MADDE 6 – (1) Teşvik belgesi düzenlenebilmesi için yapılacak müracaatlarda aşağıda belirtilen belgeler aranır.
a) Yatırımcıyı temsil ve ilzama yetkili kişi veya kişilerce imzalı müracaat dilekçesi.
b) Yatırımcıyı temsil ve ilzama yetkili kişilere ait noter tasdikli imza sirküleri, kamu kurumları ve şahıs şirketleri ile gerçek kişiler için imza beyannamesi.
c) EK-1’dekiörneğe uygun olarak hazırlanmış, her sayfası yatırımcıyı temsil ve ilzama yetkili kişi veya kişilerce imzalı ve kaşeli yatırım bilgi formu ve taahhütname ile makine ve teçhizat listeleri.
ç) Bakanlığa yapılacak müracaatlarda, dörtyüz Türk Lirası tutarındaki meblağın Bakanlık Döner Sermaye İşletmesine ait EK-9’da belirtilen hesaba yatırıldığına dair belge, müracaatın yerel birimlere yapılması durumunda, yukarıda belirtilen meblağın yüz Türk Lirası tutarındaki kısmının ilgili yerel birim hesabına yatırıldığına, bakiye kısmının ise Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi hesabına yatırıldığına dair belge.
d) Firmanın son ortaklık yapısını gösterir Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi veya Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi örneği.
e) Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak müracaatlar hariç olmak üzere, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca Türkiye genelinde Sosyal Güvenlik Kurumuna muaccel olmuş prim ve idari para cezası borçlarının bulunmadığına veya tecil ve/veya taksitlendirildiğine ya da yapılandırıldığına ve yapılandırmanın bozulmadığına dair Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimlerinden alınacak yazı veya Kurumun elektronik bilgi iletişim ortamından alınacak barkodlu çıktı.
f) 3/10/2013 tarihli ve 28784 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği hükümlerine göre “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı” veya “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı” şartı aranması gereken yatırım konuları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan Karar ve/veya Karara ilişkin yazı.
g) Teşvik belgesi talebinde bulunulmadan önce yatırımın karakteristiğine bağlı olarak ilgili mevzuatı gereği diğer kamu kurum ve kuruluşlarından alınması gereken ve EK-2’debelirtilen bilgi ve belgeler.
ğ) Stratejik yatırımlar için ayrıca, yatırım konusu ile ilgili olarak sektörel, mali ve teknik analizlerin yanında 10 uncu maddede belirtilen kriterlerin her birinin yerine getirildiğini tevsik eden bilgi, belge, hesap ve tabloları içeren fizibilite raporu.
h) Yatırımın sektörüne, büyüklüğüne veya teşvik uygulamalarına bağlı olarak Genel Müdürlükçe talep edilebilecek diğer bilgi ve belgeler.
ı) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tek Pencere Portal Sistemi üzerinden doldurulacak olan ithal makine teçhizat listesi ve bu listeye ait başvuru numarası.
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’in 7 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarının (eski) hali;
(2) Yerel birimlere yapılan müracaatlarla ilgili olarak yerel birimler, yapılan değerlendirme sonucunda uygun görülen yatırım projeleri için;
a) Yapılan müracaata istinaden düzenlenen ve yerel birim yetkililerinin paraf ve imzalarını haiz yatırım projesi değerlendirme formunu,
b) Yerel birimce onaylı üçer nüsha teşvik belgesi ve eki makine ve teçhizat listelerini,
Genel Müdürlüğe gönderirler. Genel Müdürlükçe de uygun görülen yatırımlara ilişkin teşvik belgeleri onaylanarak bir nüshası muhafaza edilmek, bir nüshası da yatırımcıya verilmek üzere iki nüshası ilgili yerel birime iletilir.
(3) Yerel birimin yaptığı değerlendirme sonucunda uygun görülmeyen yatırım projeleri ile ilgili ihtilaflı durumlarda Genel Müdürlüğün görüşü doğrultusunda işlem yapılır.
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’in 16 ncı maddesinin (eski) hali;
İthal ve yerli makine ve teçhizat listesi değişikliği
MADDE 16 – (1) Teşvik belgesi ekinde yer alan ithal ve yerli makine ve teçhizat listelerine ilişkin değişiklik talepleri, teşvik belgesi düzenlenmesi için müracaat edilen merci tarafından sonuçlandırılır. Ancak, kullanılmış komple tesislerin teşvik belgesi kapsamına dahil edilmesine ilişkin müracaatlar Bakanlığa yapılır.
(2) İthal ve yerli makine ve teçhizat listelerinde her bir makine ve teçhizat için belirtilen miktarın aşılmaması kaydıyla, listede belirtilen tutarın üzerinde veya altında kalan alımlarda liste tadilatı yapılmaksızın doğrudan işlem yapılabilir.
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’in 17 inci maddesinin ikinci fıkrasının (eski) hali;
(2) Teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarında veya belgede kayıtlı diğer bilgilerde değişiklik olması durumunda, yatırımcı tarafından revize gerekçesi veya ilgili bilgi ve belgeler ile birlikte teşvik belgesini düzenleyen mercie müracaat edilerek teşvik belgesinin revizesi talebinde bulunulur. İlgili merci tarafından yapılacak değerlendirme neticesinde gerekçesi uygun bulunan teşvik belgeleri revize edilebilir.
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’in 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (eski) hali;
MADDE 18 – (1) Teşvik belgesine konu yatırımların proje bazında yapılacak değerlendirme sonucunda öngörülecek sürede gerçekleştirilmesi esastır. Yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde teşvik belgesinin düzenlendiği mercie süre uzatımı talebinde bulunulması durumunda, teşvik belgesinde kayıtlı ilk sürenin yarısı kadar ek süre verilebilir. Bu şekilde hesaplanan ek sürenin bir yıldan az olması halinde ek süre bir yıl olarak uygulanır.
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’in 20 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasının (eski) hali;
(9) 6361 sayılı Kanunun 31 inci maddesinde belirtilen ihbar süresinin bitimini müteakip en geç üç ay içerisinde kiralayan veya kiracı tarafından ilgili mercie bildirimde bulunulması kaydıyla, sözleşmenin feshedilmesi ve finansal kiralamaya konu makine ve teçhizatın bildirimi takip eden bir yıl içerisinde (22 nci madde hükümleri hariç) devrinin talep edilmesi durumunda, finansal kiralama şirketi ile devralacak teşvik belgeli yatırımcının birlikte müracaatına istinaden yeni sözleşme çerçevesinde devir işlemi uygun görülebilir. Aksi takdirde, yararlanılan destekler finansal kiralama şirketinden geri alınır. Finansal Kiralama Şirketince teşvik belgesi kapsamında temin edilen makine ve teçhizatın ihracının talep edilmesi durumunda ihraç izni verilebilir.
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’in 23 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (eski) hali;
(4) Faiz desteği ihtiva eden teşvik belgelerinin tamamlama vizesi işlemleri yapılmak üzere, ekspertiz raporu ve eklerinin ilgili merci tarafından Genel Müdürlüğe gönderilmesi gerekir.
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’in 23 üncü maddesinin birinci, ikinci, üçüncü ve beşinci fıkralarının (eski) hali;
MADDE 23 – (1) Genel Müdürlük, yatırımların tamamlama ekspertizi ve/veya vizesi işlemleri için yerel birimleri, odaları, bankaları veya yatırımın bulunduğu il valiliğini görevlendirebilir. Ayrıca, Genel Müdürlükçe uygun görülmesi halinde, daha önceki kararlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri de dahil olmak üzere tamamlama vizesi işlemleri, EK-5’de yer alan bilgi ve belgelere ilave olarak yeminli mali müşavirlerce düzenlenecek tamamlama ekspertiz raporuna istinaden de yapılabilir. Ancak, Genel Müdürlük gerekli görülen hallerde yatırım yerinde tespit yapmaya yetkilidir.
(2) Ekspertiz işlemlerinin Genel Müdürlükçe yapılacak olması halinde, yatırım mahallinde ekspertiz yapmak üzere Genel Müdürlükten en az iki, en fazla üç personel görevlendirilir. Genel Müdürlük tarafından yerel birimler, odalar, bankalar veya yatırımın bulunduğu il valiliğinin görevlendirilmesi halinde; tamamlama ekspertizi ve/veya vizesi işlemleri, görevlendirilen mercinin kadrolu iki personeli ile yatırımcı tarafından tayin edilecek yeminli mali müşavirin yapacakları inceleme sonucunda müştereken düzenlenecek EK-7’de yer alan yatırım tamamlama ekspertiz raporuna istinaden ilgili merci tarafından yapılır.
(3) Tamamlama vizesi için görevlendirilen merci tarafından yapılan ekspertiz işlemleri sonucunda yatırımın gerçekleşme değerleri ile birlikte tamamlama vizesi şerhi, ilgili merci tarafından doğrudan teşvik belgeleri üzerine derc edilerek sonucundan Genel Müdürlüğe bilgi verilir. Tamamlama vizesi işlemi ile ilgili olarak, EK-7’de yer alan yatırım tamamlama ekspertiz raporu, teşvik belgesinin aslı, ithal ve yerli makine ve teçhizat liste asılları ve gerçekleşen değerler üzerinden hazırlanmış ilgili merci tarafından onaylı yeni listeler bir ay içerisinde nihai onay için Genel Müdürlüğe gönderilir. Genel Müdürlükçe uygun görülen tamamlama vizesi işlemleri ile ilgili olarak yatırımcıya ve ekspertiz işlemini yapan mercie bilgi verilir.
(5) Daha önceki Kararlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri de dahil olmak üzere, ekspertiz işlemleri için görevlendirilecek personelin her birine ödenecek ekspertiz ücreti yüz Türk Lirasıdır. Bu görevlendirmelerde ekspertiz ücreti, yol ve konaklama giderleri yatırımcı tarafından karşılanır. Yatırımcılardan, başka hiçbir ad altında ilave ücret talep edilemez.
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’in EK-1 numaralı ekinin (eski) hali;
EK-1
TEŞVİK BELGESİ MÜRACAAT FORMLARI | ||||||
A – YATIRIM BİLGİ FORMU | ||||||
I – YATIRIMCI BİLGİLERİ | ||||||
1. | Adı / Unvanı | : | ||||
2. | Haberleşme adresi | : | ||||
3. | Telefon | : | ||||
Faks | : | |||||
E-posta | : | |||||
Web adresi | : | |||||
4. | Sermayesi | : | ||||
Ortaklar | TC kimlik no / Vergi dairesi ve no | Uyruğu | Hisse oranı (%) | Kayıtlı sermaye | ||
– – – – |
||||||
Toplam | 100 | |||||
5. | Bağlı bulunduğu vergi dairesi : | |||||
Vergi kimlik numarası : | ||||||
6. | SGK işyeri sicil numarası : | |||||
7. Projeden sorumlu şahısların iletişim bilgileri: | ||||||
Adı ve soyadı : | ||||||
Görevi : | ||||||
Telefon : | ||||||
E-posta adresi : | ||||||
Adı ve soyadı : | ||||||
Görevi : | ||||||
Telefon : | ||||||
E-posta adresi : |
II – YATIRIM İLE İLGİLİ BİLGİLER | |||||||
8. | Yatırımın yeri: | ||||||
a) İli ve ilçesi | |||||||
b) Adresi | |||||||
c) Organize sanayi bölgesinde olması halinde bölgenin adı: (Kararın 18 inci maddesinin birinci ve dördüncü fıkraları kapsamındaki yatırımlar için tahsis yazısı aranır) |
|||||||
d) Kiralık olması halinde;
|
|||||||
9. | Yatırımın cinsi | ||||||
10. | Yatırımın sektörü ve konusu | ||||||
11. | Yatırıma başlama tarihi | ||||||
12. | Yatırımın bitiş tarihi | ||||||
13. | Mevcut istihdam | ||||||
14. | Öngörülen ilave istihdam | ||||||
15. | Projenin kapasitesi | Mevcut Kapasite | İlave Kapasite | Birim | |||
Ürün / Hizmet | – – – |
– – – |
– – – |
– – – |
|||
16. | Projenin kısa anlatımı | ||||||
.. |
|||||||
17. | Üretim akış şeması (Öngörülen yatırımla sağlanacak istihdam da belirtilecektir) | ||||||
.. |
|||||||
18. | Talep edilen destek unsurları | ||||||
KDV İstisnası | Yatırım Yeri Tahsisi | ||||||
Gümrük Vergisi Muafiyeti | Gelir Vergisi Stopajı Desteği | ||||||
Vergi İndirimi | Sigorta Primi Desteği | ||||||
Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği | KDV İadesi | ||||||
Faiz Desteği | |||||||
III – TOPLAM SABİT YATIRIM TUTARI TABLOSU (TL) | |||||||
A) ARAZİ-ARSA : | |||||||
m2 | Birim Fiyat |
Toplam | |||||
Arazi – Arsa | |||||||
B) BİNA-İNŞAAT : | |||||||
m2 | Birim Fiyat |
Toplam | |||||
a) Ana bina ve tesisleri | |||||||
b) İdare binaları | |||||||
c) Diğer bina-inşaat harcamaları | |||||||
Toplam | |||||||
C) MAKİNE VE TEÇHİZAT : | |||||||
a) İthal Makine ve Teçhizat | |||||||
b) Yerli Makine ve Teçhizat | |||||||
D) DİĞER HARCAMALAR : | |||||||
a) Etüd – proje | |||||||
b)Yardımcı makine ve teçhizat | |||||||
c) İthalat ve gümrükleme | |||||||
ç) Taşıma ve sigorta | |||||||
d) Montaj | |||||||
e) Diğer | |||||||
TOPLAM SABİT YATIRIM TUTARI : | |||||||
IV – YATIRIM FİNANSMANI TABLOSU (TL) | |||||||
A) ÖZKAYNAKLAR : | |||||||
B) YABANCI KAYNAKLAR: | |||||||
a) İç kredi | |||||||
b) Dış kredi | |||||||
c) Döviz kredisi | |||||||
d) Dövize endeksli kredi | |||||||
TOPLAM FİNANSMAN : |
B – BEYAN VE TAAHHÜT ÖRNEKLERİ
ÖRNEK-1 (Tüm teşvik belgesi müracaatlarında aranır.)
BEYAN VE TAAHHÜT
Yatırım teşvik belgesinin düzenlenmesi ile tamamlama vizesinin yapılmasına kadar yapacağımız tüm müracaatlarda ibraz ettiğimiz ve/veya edeceğimiz bilgi ve belgelerin varlığını, muhteviyatı itibarıyla doğruluğunu, teşvik belgesi kapsamında desteklerden yararlanan yatırım harcamaları ile ilgili olarak başka kamu kurum ve kuruluşlarının destek programları ile diğer kuruluşların kamu kaynaklı desteklerinden halihazırda yararlanmadığımızı ve yararlanmayacağımızı, yatırımın herhangi bir aşamasında aksinin tespiti halinde teşvik belgesi kapsamında sağlanan desteklerle ilgili her türlü müeyyidenin uygulanmasını beyan, kabul ve taahhüt ederiz. Temsil ve ilzama yetkili
|
ÖRNEK-2 (Tamamlama vizesi yapılmamış teşvik belgesi kapsamındaki makine ve teçhizatın satış izni taleplerinde aranır)
BEYAN VE TAAHHÜT
……. tarih ve ……. sayılı yatırım teşvik belgesi kapsamı …….$ /……TL tutarındaki makine ve teçhizatın satışının gerçekleşmesini müteakip bahse konu yatırım teşvik belgemizin herhangi bir nedenle iptali halinde, satışa konu makine ve teçhizata ilişkin yararlanılan destekleri ilgili mevzuatı çerçevesinde ödeyeceğimizi beyan, kabul ve taahhüt ederiz. Temsil ve ilzama yetkili |
ÖRNEK-3 (Stratejik yatırımlarda aranır)
YÖNETİM / ORTAKLAR KURULU KARARI
Yatırım teşvik belgesi düzenlenmesi için Ekonomi Bakanlığı’na müracaat edilmesine karar verilerek stratejik yatırımlar kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan ………… üretimine yönelik yatırımımızda, bahse konu ürün/ürünler dışında herhangi bir ürün üretilmeyeceğine ilişkin anılan Bakanlığa taahhütname verilmesine karar alınmıştır.
BEYAN VE TAAHHÜT Stratejik yatırımlar kapsamında gerçekleştirilecek olan …………… üretimine yönelik yatırımımızda; bahse konu ürün/ürünler dışında herhangi bir ürün üretmeyeceğimizi; üretim, kapasite, ithalat ve katma değer hesaplarının doğru olduğunu, aksinin tespiti halinde stratejik yatırımlara yönelik ilave olarak yararlandığımız desteklerin tamamını ilgili mevzuatı çerçevesinde geri ödeyeceğimizi beyan ve taahhüt ederiz. Temsil ve ilzama yetkili |
C – MAKİNE VE TEÇHİZAT LİSTESİ ÖRNEKLERİ
İTHAL MAKİNE VE TEÇHİZAT LİSTESİ | ||||||||
Adı/Unvanı : | ||||||||
Adresi : | ||||||||
Vergi Dairesi / Vergi Kimlik No. : | ||||||||
YTB Tarih ve Sayısı : | ||||||||
Sıra No | Makine ve Teçhizatın Adı | Miktarı | Menşei Ülke Toplam Döviz Tutarı (FOB) | Toplam Tutarı (FOB $) | Toplam Tutarı (FOB TL) | Gümrük Beyannamesi | İstisnadan Yararlananlar İçin Gümrük İdaresi Onayı | |
Tarih | Sayı | |||||||
1 |
|
|||||||
2 |
|
|||||||
3 |
|
|||||||
4 |
|
|||||||
… |
|
|||||||
TOPLAM
|
Temsil ve ilzama yetkili kişilerin imzaları ve kaşe |
YERLİ MAKİNE VE TEÇHİZAT LİSTESİ | |||||||
Adı/Unvanı : | |||||||
Adresi : | |||||||
Vergi Dairesi / Vergi Kimlik No. : | |||||||
YTB Tarih ve Sayısı : | |||||||
Sıra No | Makine ve Teçhizatın Adı | Miktarı | Birim Fiyatı (TL) (KDV Hariç) | Toplam Tutarı (TL) (KDV Hariç) | Satın Alınanların | İstisnadan Yararlananlar İçin Satıcının Onayı | |
Fatura Tarihi | Fatura Sayısı | ||||||
1 |
|
||||||
2 |
|
||||||
3 |
|
||||||
4 |
|
||||||
… |
|
||||||
TOPLAM
|
Temsil ve ilzama yetkili kişilerin imzaları ve kaşe |
D – MÜRACAAT FORMU DOLDURMA KILAVUZU
YATIRIMCI BİLGİLERİ
1. Adı / Unvanı: İlgili sicil gazetelerinde kayıtlı olduğu şekilde yatırımcı adı ya da unvanı yazılır.
2. Haberleşme adresi: Yatırımcının güncel haberleşme adresi yazılır.
3. Telefon / faks / e-posta / web adresi: Yatırımcının güncel diğer iletişim bilgileri yazılır.
4. Sermayesi: Yatırımcının son sermaye yapısını gösterir ilgili sicil gazetesine göre sermaye ve ortakların bilgileri yazılır.
5. Bağlı bulunduğu vergi dairesi / vergi kimlik numarası: Yatırımcının bağlı bulunduğu vergi dairesi ve numarası yazılır.
6. SGK İş Yeri Sicil Numarası: Yatırımın yapılacağı yatırım yerine ilişkin SGK iş yeri sicil numarası yazılır. Komple yeni yatırımlarda bu alan boş bırakılır.
7. Projeden sorumlu şahısların iletişim bilgileri: Proje değerlendirme aşamasında, projeye ilişkin teknik bilgi alınabilecek şahısların iletişim bilgileri yazılır.
YATIRIM İLE İLGİLİ BİLGİLER
8. Yatırım yerinin ili, ilçesi, adresi, organize sanayi bölgesinde olması halinde bölgenin adı, kiralık ise kiralama bilgileri: Yatırım yeri bilgileri yazılır. Yatırımın organize sanayi bölgesinde olması halinde ayrıca ilgili bölgeden yer tahsis yazısı aranır. Ayrıca, yatırımın yapılacağı arsa-arazi veya binanın kiralık ise kiralama bilgileri belirtilir.
9. Yatırımın cinsi: Komple yeni yatırım, tevsi, modernizasyon, ürün çeşitlendirme ve entegrasyon cinslerinden uygun olanı yazılır.
10. Yatırımın sektörü ve konusu: Yatırımın ilgili sektörü ve kısaca konusu yazılır. Örneğin; İmalat – Otomotiv yan sanayi yatırımı, Hizmetler – Otel yatırımı, Enerji – Rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi üretimi yatırımı vb.
11. Yatırıma başlama tarihi: Müracaat tarihi esas alınarak ay ve yıl olarak yazılır. Örneğin; Şubat 2012, Haziran 2013 vb.
12. Yatırımın bitiş tarihi: Yatırımın planlanan bitiş tarihi ay ve yıl olarak yazılır.
13. Mevcut istihdam: Son altı aylık dönem ortalaması esas alınarak mevcut istihdam yazılır. Mevsimsel özellik taşıyan yatırımlarda ise bir önceki yıla ait mevsimsel ortalama esas alınarak mevcut istihdam yazılır. Komple yeni yatırımlarda bu alan boş bırakılır.
14. Öngörülen ilave istihdam: Yatırım neticesinde sağlanacak ilave istihdam yazılır.
15. Projenin kapasitesi: Tek vardiyada tesiste üretilen ve ilave olarak üretilecek mal veya hizmet miktarları yazılır. Mevcut üretimin olması durumunda kapasite raporundaki üretim kapasitesi yazılır.
16. Projenin kısa anlatımı: Projenin gerekçesi, üretim teknolojisi, sektöre ilişkin genel bilgiler, üretilecek mal veya hizmete ilişkin piyasa bilgileri gibi bilgileri içerecek şekilde proje kısaca anlatılacaktır.
17. Üretim akış şeması: Üretim aşamaları akış şemasında gösterilerek yazılacaktır. Bu kısım, yatırım bilgi formuna ek olarak da hazırlanabilir. Her aşama için öngörülen istihdam akış şeması içerisinde ayrıca belirtilir. Ayrıca, makine ve teçhizat listelerinde yer alan makine ve teçhizatlara da üretim akış şeması içerisinde yer verilir.
18. Talep edilen destek unsurları: Yatırımın bölgesi, sektörü ve büyüklüğü dikkate alınarak Kararda belirtilen destek unsurlarından talep edilenler işaretlenir.
TOPLAM SABİT YATIRIM TABLOSU
A) Arazi – Arsa:Satın alınacak arsanın alan büyüklüğü (m2) ve birim fiyatı (TL/m2) belirtilerek toplam arsa tutarı hesaplanır.
B) Bina-İnşaat:Yapılacak ana mal/hizmet üretim binası ve tesisler, idari binalar ve diğer bina-inşaat harcama kalemi için m2 ve birim değerler de belirtilerek toplam bina-inşaat tutarı hesaplanır.
C) Makine ve Teçhizat:Üretimle ilgili ithal ve yerli makine-teçhizat tutarları, ithal makine ve teçhizat için FOB bedel ve yerli makine ve teçhizat için KDV’siz tutar dikkate alınarak hesaplanır. Ayrıca ithal ve yerli makine ve teçhizata ilişkin olarak örneğe uygun ikişer nüsha liste hazırlanır.
D) Diğer Harcamalar:(Yatırım maliyetine intikal eden)
– Etüd ve proje giderleri,
– Yardımcı makine ve teçhizat giderlerine, mal ve hizmet üretimi ile doğrudan ilgisi bulunmayan makine ve teçhizat harcamaları,
– İthalat ve gümrükleme giderlerine, ithal makine ve teçhizatın temininde yapılan masraflar,
– Taşıma ve sigorta giderleri,
– Montaj giderlerine, ana fabrika ve yardımcı işletme tesislerinin montajları ile ilgili tüm masraflar,
– Diğer giderlere, yatırım dönemi finansman giderleri ile yukarıda belirtilmeyen ancak yatırımla ilgili olan diğer yatırım harcamaları
hesaplanarak yazılır.
YATIRIMIN FİNANSMANI TABLOSU
Yatırımın finansmanına ilişkin bilgiler, toplam sabit yatırım tutarı ile uyumlu olacak şekilde hesaplanarak yazılır.
BEYAN VE TAAHHÜT ÖRNEKLERİ
ÖRNEK-1: Tüm teşvik belgesi müracaatlarında aranır.
ÖRNEK-2: Tamamlama vizesi yapılmamış teşvik belgesi kapsamı makine ve teçhizatın satış izni taleplerinde aranır.
ÖRNEK-3: Stratejik yatırımlarda örneğe uygun olarak alınacak yönetim / ortaklar kurulu kararı ile taahhütname aranır.
MAKİNE VE TEÇHİZAT LİSTELERİ ÖRNEKLERİ
Mal ve hizmet üretiminde doğrudan kullanılacak makine ve teçhizat, bu kısımda yer alan örneklere uygun şekilde listelenir. Makine ve teçhizat niteliği taşımayan harcamalara bu listelerde yer verilmez. Listeler, Bakanlığa yapılacak müracaatlarda ikişer, yerel birimlere yapılacak müracaatlarda üçer nüsha hazırlanır.
YURT DIŞINDAN TEMİN EDİLECEK MAKİNE VE TEÇHİZAT LİSTESİ: Yurt dışından temin edilecek olan makine ve teçhizatlar örneğe uygun şekilde listelenerek, “Makine ve Teçhizatın Adı”, “Miktarı”, “Menşei Ülke Toplam Döviz Tutarı (FOB)”, “Toplam Tutarı (FOB$)” ve “Toplam Tutarı (FOB TL)” sütunları eksiksiz olarak doldurulur. Gerekli görülmesi halinde, makine ve teçhizatın yabancı dildeki karşılıkları parantez içinde yazılabilir.
YURT İÇİNDEN TEMİN EDİLECEK MAKİNE VE TEÇHİZAT LİSTESİ: Yurt içinden temin edilecek olan makine ve teçhizatlar örneğe uygun şekilde listelenerek, “Makine ve Teçhizatın Adı”, “Miktarı”, “Birim Fiyatı (TL) (KDV Hariç)” ve “Toplam Tutarı (TL)” sütunları eksiksiz olarak doldurulur.
ÖNEMLİ NOT: Yatırım Bilgi Formu, beyan ve taahhüt ile makine ve teçhizat listelerinin her sayfasında firma kaşesi ile şirketi temsil ve ilzama yetkili kişilerin imzaları bulunacaktır.
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’in EK-3 numaralı ekinin (eski) hali;
EK-3
TEŞVİK BELGESİ MÜRACAATLARINI DEĞERLENDİREBİLECEK YEREL BİRİMLER
A) SANAYİ ODALARI
1) Adana Sanayi Odası
2) Ankara Sanayi Odası
3) Aydın Sanayi Odası
4) Balıkesir Sanayi Odası
5) Denizli Sanayi Odası
6) Ege Bölgesi Sanayi Odası
7) Eskişehir Sanayi Odası
8) Gaziantep Sanayi Odası
9) İstanbul Sanayi Odası
10) Kayseri Sanayi Odası
11) Kocaeli Sanayi Odası
12) Konya Sanayi Odası
B) KALKINMA AJANSLARI
1) Ahiler Kalkınma Ajansı (Kırşehir, Kırıkkale, Nevşehir, Niğde, Aksaray)
2) Ankara Kalkınma Ajansı
3) Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (Antalya, Isparta, Burdur)
4) Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (Zonguldak, Karabük, Bartın)
5) Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı
6) Çukurova Kalkınma Ajansı (Adana – Mersin)
7) Dicle Kalkınma Ajansı (Mardin, Şırnak, Siirt, Batman)
8) Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay)
9) Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (Van, Hakkari, Muş, Bitlis)
10) Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (Ordu, Trabzon, Giresun, Rize, Gümüşhane, Artvin)
11) Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bolu, Düzce)
12) Fırat Kalkınma Ajansı (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli)
13) Güney Ege Kalkınma Ajansı (Aydın, Muğla, Denizli)
14) Güney Marmara Kalkınma Ajansı (Çanakkale, Balıkesir)
15) İpek Yolu Kalkınma Ajansı (Gaziantep, Adıyaman, Kilis)
16) İstanbul Kalkınma Ajansı
17) İzmir Kalkınma Ajansı
18) Karacadağ Kalkınma Ajansı (Şanlıurfa, Diyarbakır)
19) Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (Sinop, Kastamonu, Çankırı)
20) Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (Erzurum, Erzincan, Bayburt)
21) Mevlana Kalkınma Ajansı (Konya, Karaman)
22) Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (Kayseri, Sivas, Yozgat)
23) Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (Samsun, Çorum, Tokat, Amasya)
24) Serhat Kalkınma Ajansı (Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı)
25) Trakya Kalkınma Ajansı (Edirne, Tekirdağ, Kırklareli)
26) Zafer Kalkınma Ajansı (Kütahya, Manisa, Uşak, Afyonkarahisar)
________________________________
1 Ege Bölgesi Sanayi Odası kapsamında İzmir ve Muğla illeri yer almaktadır.
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’in EK-4 numaralı ekinin (eski) hali;
EK-4
YEREL BİRİMLERCE TEŞVİK BELGESİ DÜZENLENEBİLECEK SEKTÖR VE KONULAR
Sektörün US 97 KODU | YATIRIM KONULARI |
15 | Gıda ürünleri ve içecek imalatı |
17 | Tekstil ürünleri imalatı (Yün ipliği hariç olmak üzere, tekstil elyafının hazırlanması ve eğirilmesi konusunda sadece modernizasyon yatırımları ve halı, tafting, dokunmamış ve örülmemiş kumaş ile çuval hariç olmak üzere tekstil dokumacılığı konusunda sadece modernizasyon yatırımları) |
18 | Giyim eşyası imalatı |
19 | Derinin tabaklanması ve işlenmesi |
20 | Ağaç ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç) ; hasır ve buna benzer,örülerek yapılan maddelerin imalatı |
21 | Kağıt ve kağıt ürünleri imalatı |
23 | Rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıt imalatı (Madencilik yatırımları hariç) |
24 | Kimyasal madde ve ürünlerin imalatı |
25 | Plastik ve kauçuk ürünleri imalatı |
26 | Metalik olmayan diğer mineral ürünlerin imalatı |
27 | Ana metal sanayi (2710 demir çelik ana sanayi hariç) |
28 | Metal eşya sanayi |
29 | B.y.s. makine ve teçhizat imalatı |
30 | Büro, muhasebe ve bilgi işlem makineleri imalatı |
31 | B.y.s. elektrikli makine ve cihazların imalatı |
32 | Radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı |
33 | Tıbbi aletler, hassas ve optik aletler ile saat imalatı |
34 | Motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatı |
35 | Diğer ulaşım araçlarının imalatı (Gemi ve yat inşa yatırımları hariç) |
36 | Mobilya imalatı; b.y.s. diğer imalat |
Ürün paketleme hizmeti yatırımları | |
Belediye ve il özel idarelerinin hizmet ve altyapı yatırımları | |
Lisanssız Elektrik Üretimi Yatırımları |
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’in EK-6 numaralı ekinin (eski) hali;
EK-6
YATIRIM TAKİP FORMU | ||||
Yatırımcının Adı / Unvanı : | ||||
Teşvik Belgesi Tarihi/No : | ||||
YATIRIM HARCAMALARININ YILLARA GÖRE DAĞILIMI (TL) | ||||
YATIRIM TUTARI | …… Yılı | …… Yılı | …… Yılı | Toplam Harcama |
1. Arazi – arsa | ||||
2. Bina inşaat | ||||
3. Makine ve teçhizat | ||||
3.1. İthal | ||||
3.2. Yerli | ||||
4. Diğer yatırım harcamaları | ||||
4.1. Etüd ve proje | ||||
4.2. Yardımcı makine ve teçhizat | ||||
4.3. İthalat ve gümrükleme | ||||
4.4. Taşıma ve sigorta | ||||
4.5. Montaj | ||||
4.6. Diğer | ||||
TOPLAM SABİT YATIRIM TUTARI | ||||
YATIRIM FİNANSMANININ YILLARA GÖRE DAĞILIMI (TL) | ||||
YATIRIMIN FİNANSMANI | …… Yılı | …… Yılı | …… Yılı | Toplam Finansman |
1. Öz Kaynaklar (%…..) | ||||
2. Yabancı Kaynaklar (%…..) | ||||
2.1. İç kredi | ||||
2.2. Dış kredi | ||||
2.3. Döviz / Dövize Endeksli Kredi | ||||
TOPLAM FİNANSMAN |
……/……/20…
Kaşe ve yatırımcıyı temsil ve ilzama yetkili imza
Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2012/1)’in EK-5’inin (1), (2), (3), (4), (7), (12) ve (14) numaralı sıralarının (eski) hali;
1) Yatırım teşvik belgesi aslı,
2) İthal makine ve teçhizat listesi aslı,
3) Yerli makine ve teçhizat listesi aslı,
4) Yatırımın gerçekleşme durumunu gösteren Ek-6’daki formata uygun olarak hazırlanmış yatırım takip formu,
7) Noter tasdikli imza sirküleri veya imza beyannamesi,
12) Gerçekleşen ithal, yerli, bina-inşaat ve diğer harcamalar listeleri (aşağıda gösterilen formatta kaşeli, yetkililerce imzalı)
Gerçekleşen İthal Makine ve Teçhizat Listesi Formatı (2 nüsha hazırlanacaktır)
Sıra No. | Onaylı Liste Sıra No. | Makine ve Teçhizat Adı | Miktarı | FOB ($) | Mal / Maliyet Bedeli(TL) | Gümrük Beyannamesi | Yevmiye Kaydı | Satılan Makine ve Teçhizatın Yevmiye Kayıtları | |||
Tarih | No. | Tarih | No. | Tarih | No. | ||||||
(Onaylı Liste ile Uyumlu) | (Gümrük Giriş Beyannamesi Değerleri) | (Yevmiye defterinde kayıtlı bedel) |
Gerçekleşen Yerli Makine ve Teçhizat Listesi Formatı (2 nüsha hazırlanacaktır)
Sıra No. | Onaylı Liste Sıra No. | Makine ve Teçhizat Adı | Miktarı | Mal / Maliyet Bedeli(TL) | Fatura | Yevmiye Kaydı | Satılan Makine ve Teçhizatın Yevmiye Kayıtları | |||
Tarih | No. | Tarih | No | Tarih | No | |||||
(Onaylı Liste ile Uyumlu) | (Yevmiye defterinde kayıtlı bedel) |
Gerçekleşen Bina-İnşaat Harcamaları Listesi Formatı (1 nüsha hazırlanacaktır)
Sıra No. | Harcamanın Cinsi | Toplam Tutarı (TL)(KDV Hariç) | Fatura | Yevmiye Kaydı | ||
Tarih | No. | Tarih | No | |||
(Yevmiye defterinde kayıtlı bedel) |
Gerçekleşen Diğer Yatırım Harcamaları Listesi Formatı (1 nüsha hazırlanacaktır)
Sıra No. | Harcamanın Cinsi | Toplam Tutarı (TL)(KDV Hariç) | Fatura | Yevmiye Kaydı | ||
Tarih | No. | Tarih | No | |||
(Yevmiye defterinde kayıtlı bedel) |
14) Aşağıdaki örneklere uygun olarak hazırlanmış, yatırım kapsamında kredi kullanılıp kullanılmadığına dair şirketi temsil ve ilzama yetkili kişilerce imzalı taahhütname,
Kredi kullanılmamış olması halinde örnek taahhütname
EKONOMİ BAKANLIĞINA Firmamız adına düzenlenen …………………………….. tarih ve …………………. sayılı Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında herhangi bir finans kuruluşundan iç ve/veya dış/döviz yatırım kredisi kullanılmadığını beyan ve taahhüt ederiz. |
Kredi kullanılmış olması halinde örnek taahhütname
EKONOMİ BAKANLIĞINA Firmamız adına düzenlenen …………………………….. tarih ve …………………. sayılı Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında kullanılan, a) …………………………………….. Bankası’ndan ………………………. menşe ülke döviz (Avro/ $, v.b.) karşılığı ……………………………………………… Türk Lirası tutarında döviz/dış yatırım kredisi, b) …………………………………….. Bankası’ndan ………………………… Türk Lirası tutarında iç yatırım kredisi, |
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.