Search
Close this search box.

Gemi Tedarik Sektöründe Yaşanan Sorunlar Hakkında

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

  T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı  : E-52707093-140.01.01-00066817896
Konu : Gemi Tedarik Sektöründe Sorunlar

01.09.2021/66817896
DAĞITIM YERLERİNE

Gemi tedarik sektörü tarafından düzenlenen ve Bakanlığımıza intikal ettirilen raporda yer alan sorunların çözümüne yönelik olarak tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerine muhatap 27.08.2021 tarihli ve 66752156 sayılı yazımızın bir örneği ekte gönderilmiştir.

Bilgi edinilmesi ve üyelerinize duyuru yapılması hususunda gereğini rica ederim.

Burak Serkan YASAR
Bakan a.
Genel Müdür Yardımcısı V.

EK: 1 Adet yazı

Dağıtım:
İMEAK Deniz Ticaret Odasına
Mersin Deniz Ticaret Odasına
TURSSA Gemi Tedarikçiler Derneğine
Mersin Gümrük Müşavirleri Derneğine
Ankara Gümrük Müşavirleri Derneğine
İzmir Gümrük Müşavirleri Derneğine
Bursa Gümrük Müşavirleri Derneğine
İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneğine


T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı  : E-52707093-140.01.01-00066752156
Konu : Gemi Tedarik Sektöründe Sorunlar

27.08.2021/66752156
DAĞITIM YERLERİNE

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 176 nci maddesinin ikinci fıkrası Ve Gümrük Yönetmeliği’nin 418 inci maddesine göre, serbest dolaşımda bulunan yakıt, yağlar ve kumanyalar ile donatım ve işletme malzemelerinin dış sefere çıkan gemi, bot ve diğer deniz taşıtları ile hava gemilerine verilmesi ihracat hükmündedir. Ayrıca, Gümrük Yönetmeliği’nin 476 nci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, geçici depolama yeri veya antrepoda bulunan ve henüz serbest dolaşıma girmemiş olan yakıt ve yağlar ile mürettebat ve yolcuların yiyecek, içecek, sigara ve alkollü içkiler de dahil olmak üzere kumanyaları transit rejimi hükümlerine göre deniz ve hava taşıtlarına verilmektedir.

Gemi tedarik sektörü tarafından Bakanlığımıza intikal ettirilen “Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konulu raporda, gemilere teslim edilecek kumanya ve işletme-donatım eşyasının transit sevkiyatlarında beyannamenin onaylanması aşamalarında sorun olduğu; transit beyannamelerinde plaka değişikliği ve transit süresinin aşılması durumlarının yaşandığı; hacim ve ağırlık olarak düşük olan eşyanın transitinin tek araçla gerçekleştirilmemesinin ekonomik sorunlara yol açtığı; serbest dolaşımda bulunan ve serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın tek araçla taşınabilmesine ilişkin taleplerin bulunduğu anlaşılmaktadır.

Söz konusu rapora konu edilen transit beyannamelerinin kabul ve muayene işlemlerinin ayrı ayrı yapılmasının gecikmelere yol açtığı hususunda, gemilere yapılan kumanya ve gemi aksamı teslimlerinde, Bölge Müdürlüğümüze intikal eden benzer talep veya şikâyetlerin olup olmadığının bildirilmesi ile transit iş akış süreçlerinden kaynaklı herhangi bir sorun ve gecikme yaşanmaması ve işlemlerin hızlı bir şekilde tekemmül ettirilmesi adına gerekli idari
tedbirlerin alınması (personel planlaması, mesai vb.) gerekmektedir.

Bir diğer husus olarak, gemilere kumanya teslimi yapmak için antrepolardan çıkış yapmak üzere transit refakat belgesi REL_TRA statüye gelmiş taşıtlara ilişkin olarak gemilerin program ve saatlerindeki değişikliklerden dolayı bazı sorunlar yaşanabildiği aktarılmaktadır. Gemilerin hareket ve yanaşma programlarında değişiklikler olabildiğinden antrepodan çıkarak limandaki gemilere verilmek üzere kumanya taşıyan araçlara ilişkin transit
beyannamelerinde, transit süre sınırının söz konusu durum göz önünde bulundurularak belirlenmesi önem arz etmektedir. Diğer taraftan, bu gibi program değişikliği durumlarında plaka değişikliği yapılması gereken haller olduğu da belirtildiğinden, kumanya cinsi eşyanın ulusal transit rejimi altında taşınması durumu ile sınırlı olarak, REL_TRA statüsündeki beyannamelerde sadece plaka değişikliği gerekesiyle iptal işlemi yapılmaksızın, antrepodan sevki henüz gerçekleştirilmemiş transit beyannameleri üzerindeki plaka bilgisinin antrepoda görevli YGM’Ier tarafından manuel olarak kâğıt üzerinde şerh düşülerek güncellenmesi mümkündür.

Yine mezkûr raporda, aynı gemiye verilecek ayni havalimanındaki farklı geçici depolama yerlerinde bulunan gemi parçalarının tek araçla ve tek beyanname ile sevk edilmesi hususuna yer verilmektedir. Bu kapsamda gözetim memurları tarafından mühür takma ve sökme işlemleri gerçekleştirilmek, yükleme işlemlerine refakat edilmek ve transit refakat belgeleri üzerinde yeni takılan mühür bilgileri gösterilmek suretiyle, aynı gemiye verilecek aynı havalimanındaki farklı geçici depolama yerlerinde bulunan eşyanın tek araç ve tek transit beyannamesi ile sevki mümkün bulunmaktadır.

Son olarak serbest dolaşımda olan ve olmayan gemi aksamı ve kumanyanın aynı taşıt içerisinde sevk edilebilmesi talep edilmektedir. Aynı gümrük idaresinden yüklenerek aynı gemiye verilecek ihracat kapsamındaki kumanya ile geçici depolama yerindeki serbest dolaşımda bulunmayan gemi aksamı ve gemi kumanyasının tek taşıt ile sevk edilmesi, taşıta öncelikle ihracat eşyasının yüklenmesi, geçici depolama yerindeki serbest dolaşımda olmayan eşyanın yüklenmesinin ise bilahare burada görevli memur tarafından mühür takma ve sökme işlemleri gerçekleştirilmek, yükleme işlemlerine refakat edilmek ve transit refakat belgeleri üzerinde yeni takılan mühür bilgileri gösterilmek suretiyle gerçekleştirilmesi mümkündür. Bu durumda, ihracat eşyası ile serbest dolaşımda olmayan eşyanın taşıt içerisinde birbirlerinden ayır edilebilecek şekilde yüklenmiş olmalarına dikkat edilecektir.

Gemilere kumanya ve gemi aksamı tedarikine ilişkin teslim işlemlerinin, doğası gereği, hızlı bir şekilde sonuçlandırılması zorunluluğunun yanı sıra, ülkemizin gemi tedarik ve kumanya sektörünün rekabet gücünün artırılmasının önem taşıdığı da göz önünde bulundurulduğunda yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde işlem yapılması hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.

Mustafa GÜMÜŞ
Bakan a.
Genel Müdür

Dağıtım:
Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükler

Resmi Yazının Orjinal Nüshası İçin Link’e Tıklayınız.

Gümrükler Genel Müdürlüğü için tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top