Search
Close this search box.

Ardiye Ücretlerinden KDV Hesaplanması

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Risk Yönetimi, Tasfiye ve Döner Sermaye Genel Müdürlüğü

Sayı :E-30157710-045.99-00064213862
Konu :Ardiye Ücretlerinden KDV Hesaplanması

27.05.2021/64213862
DAĞITIM YERLERİNE

Ticaret Müfettişi Alperen KÜÇÜK tarafından düzenlenen 06.08.2019 tarihli 436-A/10 sayılı Teftiş Raporunda özetle;

“…4-Yolcu Beraberi Eşya ve Geçici Kara Taşıtlarının Ardiye Hesaplamalarında KDV Sorunu

Gümrük Yönetmeliğinin 79’uncu maddesi uyarınca yolcu beraberi eşya ambarı ile geçici olarak ithal edilen kara taşıtlarının konulduğu araç sundurmaları geçici depolama yeri statüsündedir.

Yolcu beraberi eşya ambarında bulunan eşyaların sahibi tarafından alınıp yurt dışına çıkarılması durumunda, yapılan işlem yeniden ihracat kapsamında nitelendirilebilecek olup ödenecek ardiye bedeli KDV Kanununun 17/4-ö maddesi uyarınca KDV’den istisna olarak değerlendirilebilecektir.

Ancak eşyanın sahibi tarafından vergileri ödenmek suretiyle yurt içine sokulması durumunda KDV Kanununun 21/c maddesi uyarınca istisnadan yararlanamayacağı ve ardiye bedeli üzerinden KDV alınması gerektiği düşünülmektedir. Aynı şekilde geçici ithal edilerek yurda getirilen kara taşıtlarının da süresi bitiminde yurtdışına çıkarılacak olması nedeniyle ödenecek ardiye bedelinin KDV Kanununun 17/4-ö maddesi uyarınca KDV istisnasından yararlanabileceği düşünülmektedir.

Müfettişliğimizin görüşü bu şekilde olmakla birlikte, konuyla ilgili ihtilafların giderilmesi ve uygulamada birliğin sağlanması adına Maliye Bakanlığından görüş alınarak İşletme Müdürlüklerine talimat verilmesi yerinde olacaktır…” denilmektedir.

Söz konusu hususlarla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na 25.11.2019 tarihli 49733492 sayılı yazımızla görüş sorulmuş olup, anılan Başkanlığın 02.12.2020 tarihli 64994458 sayılı yazısında;

”…1) Tasfiye İdaresince teslim alınan ve geçici depolama niteliğine haiz yolcu beraberi eşya ambarında bulunan eşyaların yurt içine sokulmaksızın (eşyalar millileştirilmeksizin) sahibi tarafından yükümlülükler yerine getirildikten sonra yeniden ihracat kapsamında yurt dışına çıkarılması işleminin, itahalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallara ilişkin olduğunun değerlendirilmesi halinde, söz konusu geçici depolama yerlerinde verilen ardiye hizmetleri, KDV Kanununun 17/4-ö maddesi uyarınca KDV’den istisna olacaktır.

2) Geçici ithal edilerek yurt içine getirilen kara taşıtlarının süresi bitiminde yurt dışına çıkarılması işleminin, ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallara ilişkin olduğunun değerlendirilmesi halinde, KDV Kanununun 17/4-ö maddesi uyarınca KDV’den istisna olacaktır.

3) Yolcu beraberi eşya ambarında bulunan eşyanın sahibi tarafından ithalatı KDV Kanununun 1/2 nci maddesi uyarınca KDV’ye tabi olup, bu yerlerde verilen ve söz konusu vergiden istisna bulunan ardiye hizmetlerine ilişkin bedellerin KDV Kanununun 21/c maddesi uyarınca ithalatta KDV matrahına dahil edilmesi gerekir… ” denilmektedir.

Anılan Başkanlığın söz konusu yazısında yer alan görüş doğrultusunda, Bakanlığımız yolcu beraberi eşya ambarlarında muhafaza edilen ve ithal edilmek istenilen eşyaya ilişkin verilen gümrük beyannamelerinde muhafaza hizmeti karşılığında alınacak bedelin KDV matrahına dahil edilmesi hususunda gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi hususunda,

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Jale ARSLAN
Bakan a.
Genel Müdür V.

Dağıtım:
Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top