Search
Close this search box.

Genelge 2011/14 – Gümrük idarelerinde iş takibi  Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.19.00.010.06
Konu: Gümrük idarelerinde iş takibi

08/03/2011
GENELGE
(2011/14)

Gümrük Kanununun 225, 226, 229, Gümrük Yönetmeliğinin 561, 562, 563 ve 564. maddeleri ile ilgili olarak aşağıda yer alan açıklamalar doğrultusunda işlem yapılması uygun bulunmuştur.

1-GÜMRÜKTE İŞ TAKİBİ-VEKALET:

4458 sayılı Gümrük Kanununun 5. maddesi uyarınca kişiler, gümrük mevzuatı ile öngörülen tasarrufları ve işlemleri gerçekleştirmek üzere gümrük idarelerindeki işleri için bir temsilci tayin etme hakkına sahiptirler.

Kanunun 225. maddesi uyarınca da eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulmasına ilişkin faaliyetler eşya sahipleri, bunların adına hareket edenler tarafından doğrudan temsil, gümrük müşavirleri tarafından dolaylı temsil yoluyla takip edilip sonuçlandırılmaktadır.

Dolaylı temsil yoluyla iş takibinde bulunan gümrük müşavirlerinin Gümrük Yönetmeliğinin 561 inci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen unsurları ihtiva eden vekaletnamelerde sadece gümrük müşavirliği firmasının yer alması durumunda vekaletname ekinde gümrük müşavirliği firmasının ortaklık durumunu gösteren ticaret sicil gazetesi ile birlikte şirketi temsil eden ortakların imza sirkülerinin; şirketi temsil etmeyen diğer ortakların ise Gümrük Yönetmeliğine uygun vekaletnameleri olmak kaydıyla imza beyannamelerinin “Yükümlü Kayıt Ve Takip Sistemi” ne aktarılması gerekmektedir.
Diğer taraftan yetkisiz kişilerin iş takibinde bulunmak amacıyla gümrük idarelerine girmelerine izin verilmez.

2-STAJYER KİMLİK KARTI:

4458 sayılı Gümrük Kanununun 227. maddesi uyarınca gümrük müşavir yardımcısı olabilecek kişilerin gümrük müşavirinin yanında staj amacıyla üç yıl çalışmış olmaları gerekmektedir.

Kanunun 226/3. maddesinde de stajyerlerin gümrük idarelerinde iş takibi yapamayacakları ifade edilmektedir.

Bununla birlikte gümrük müşavirliği firmalarında çalışan ve 2000/35 sayılı Genelge ile kayıt altına alınan stajyerlere;

Çalıştıkları gümrük müşavirliği firmasına ilişkin gerekli belge ve evrakları bağlı bulundukları gümrük müşavirleri/gümrük müşavir yardımcılarına teslim etmek,
Gümrük müşavir yardımcılarının yetkisi dahilinde olan iş ve işlemler dışında ilgilisi tarafından imzalanmış belgeleri gümrük idarelerine ibraz etmek,
üzere gümrük idarelerine girebilmelerini sağlamak için örneği ve doldurma talimatı ekte yer alan (EK:1-2) fotoğraflı stajyer kartı verilmesi uygun bulunmuştur.

3- GEÇİCİ İŞ TAKİBİ:

Gümrük Yönetmeliğininin 564/3. maddesi uyarınca çalışma yeri dışında diğer başmüdürlükler ve bağlantılarında iş takibi yapmak isteyen gümrük müşavirleri, ilgili gümrük idaresine ilk işlem aşamasında yazılı bilgi verirler. Yazılı bilgi verme işlemi gümrük müşavirinin yanında çalışan gümrük müşavir yardımcısı tarafından da yapılabilir.

Bu şekilde yapılan geçici iş takibinde süre limiti ve beyanname sayısı gibi kriterlere dayalı işlem tesisine gidilmeyecektir.

06.05.2009 tarihli 2009/43 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Ziya ALTUNYALDIZ
Müsteşar

DAĞITIM :
Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine

EK-1

EK-2

STAJYER KART DOLDURMA TALİMATI

1- Stajyer kartlar (86*54 mm.) ebadında PVC olacaktır.

2- Stajyer kartlar sarı renkte olacak ve ön yüzün altında kırmızı band içerisinde “GÜMRÜKTE İŞ TAKİBİ YAPAMAZ”yazısı olacaktır.

3- Kartların ön yüzünde sol tarafta Gümrük Müsteşarlığı logosu, sağ tarafta ise ilgili Gümrük Müşavirliği Derneği logosu yer alacaktır.

4- Kartın ön yüzünde stajyerin imzası, arka yüzünde ise sol tarafta ilgili Gümrük ve Muhafaza Başmüdürünün, sağ tarafta ise ilgili Gümrük Müşavirliği Dernek Başkanının imzası bulunacaktır.

5- Kart Seri No kısmına stajyerin kayıtlı olduğu Gümrük ve Muhafaza Basmüdürlügünün bulundugu ilin plaka numarası ve 4 karakterden olusan kart seri nosu yazılacaktır.

(Örnek: İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne kayıtlı stajyerin kart seri numarası 34/0001, 34/0002, 34/0003….. olacaktır.)

6- Stajyer kartların basım işlemleri ilgili Gümrük Müşavirleri Derneği tarafından gerçekleştirilecektir.

7- Stajyer kart, kartın korunması ve taşınması için gereken plastik kart koruyucu ve kart askı ipleri Dernek tarafından ilgili stajyere imza karşılığı verilecektir.

8- Stajyer kartları gümrük idarelerinde stajyerlerce boyunlarına asılmak suretiyle devamlı surette takılı olacaktır.

9- Stajyerlerin 4458 sayılı Gümrük Kanununun 227. maddesinde belirtilen koşullara sahip olmaları gerekmektedir.

10- İlgili Başmüdürlükler ile Derneklere kayıtlı olan stajyerler için Başmüdürlük ve Derneklerde Stajyer dosyası tanzim edilecektir. Dosyalarda ilgililerin noter tasdikli öğrenim belgeleri, nüfus cüzdanı örneği, Cumhuriyet Savcılığından alınacak yeni tarihli adli sicil kaydı, ikametgah belgesi, 3 fotoğraf (4,5*6 ebadında), sigortalı hizmet dökümü (gümrük müşavirliği firmasınca tasdikli), vb.
diğer belgeler.

11- 4458 sayılı Gümrük Kanununun geçici 6/1-c maddesi gereğince gümrük müşavir yardımcılığı sınavlarına en fazla 3 defa girildiğinden stajyer kart düzenlenirken bu hususa titizlikle uyulması ve sınav hakkını tamamlaayn stajyerlerin kartlarının iptal edilmesi gere

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top