Search
Close this search box.

Genelge 2000/19 -Gümrük İdareleri Tarafından Çalışma Hk

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.07.212-25
Konu:

GENELGE
2000 /19

05.02.2000 tarihinde yürürlüğe giren 4458 sayılı Gümrük Kanunu ile birlikte fazla çalışma ücretleriyle ilgili olarak yeni bir düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Bu çerçevede; 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 221 inci ve 222 nci maddeleri uyarınca iş sahiplerinden alınacak fazla çalışma ücretlerinin tahsil ve dağıtımına ilişkin esaslar aşağıdaki şekilde belirlenmiş, 09.09.1999 tarihli, 26624 sayılı yazımız yürürlükten kaldırılmıştır.

1-Gümrük, gümrük muhafaza, gümrüklerdeki sorumlu saymanlık ve TASİŞ personeli tarafından yapılan fazla çalışma için yükümlüden çalışma saati başına Gümrük Yönetmeliğinin 823 üncü maddesinde belirtilen çalışma ücretine göre hesaplanacak meblağ dışında herhangi bir bedel tahsil edilemez. Gümrük idareleri diğer birimlerin hisselerine düşen fazla çalışma ücretlerinin tahsil ve dağıtımını tek elden gerçekleştirmek ve gerekli koordinasyonu sağlamakla yükümlüdür.

2-Fazla çalışma ücretinin dağıtımında bu personel arasında herhangi bir ayrım gözetilmeksizin fazla çalışmaya iştirak eden tüm memurlara fazla çalışma ücreti ödenir. Ancak fazla çalışma ücretlerinin dağıtımında Gümrük Muhafaza personeli tarafından alınan tayın bedelleri bu ücretten düşülür.

3-Fazla çalışma ücreti çalışma saati ile ilişkili olarak hesaplanacaktır. Ancak, yükümlülerin talebi halinde global fazla çalışma ücreti tahsil edilerek emanet hesabına alınması ve her başvuruda bu hesaptan mahsup yapılması suretiyle de işlem görülmesi mümkündür.

4-Memuriyet mahalli dışında iş görecek personel için temin edilmiş bir taşıt aracı bulunmaması ve iş sahiplerinden alınacak yol masrafları ile belediye hudutları dışına çıkılması halinde ödenecek yollukların 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre hesaplanacak miktarları aşmaması gerekir.

5-Fazla çalışma ücretlerinin ve harcırahların çalışmaya iştirak eden memurlara dağıtımında, aylık ödeme esasına uyulur ve bir aya ait ödemeler müteakip ayın başında hak sahiplerine ödenir. Fazla çalışma ücretine ait “Mesai Dışı Çalışma Ücret Bordrosu” ilgili gümrüğün bağlı olduğu Başmüdürlük tarafından Müsteşarlık veya Müsteşarlık merkez denetim elemanlarınca istenilmesi halinde ibraz edilmek üzere 5 yıl süre ile saklanır.

6-Her yıl belirlenen fazla mesai ücretlerine göre tahakkuk ettirilen ve fazla çalışmaya katılan personelin kimliği, çalışılan gün ve saatleri gösteren fazla çalışma çizelgesi düzenlenir.

7-Gümrük idareleri tarafından düzenlenen fazla çalışma çizelgeleri ilgili Başmüdürlüklere gönderilir ve Başmüdürlükler tarafından her gümrük idaresi için ayrı ayrı belirtilmek suretiyle fazla çalışmaya katılan toplam personel sayısı ve toplam ücret miktarı belirtilmek suretiyle hazırlanan çizelgeler tasdiklenerek her ayın sonunda Gümrük Müsteşarlığına iletilir.

8-Yolcu işlemleri ile normal mesai saatleri içinde ifa edilen hizmetler için iş sahiplerinden fazla çalışma ücreti talep ve tahsil edilemez.

9-Bu ayrımda belirtilen esaslara göre normal çalışma saatleri dışındaki çalışmalar için yükümlüler tarafından ödenerek emanete alınan ve tahakkukları kesinleşen çalışma ücretlerinin %50’si hak sahibi olan personele ödenir.

10-Geri kalan miktarın %40’ı gümrük idarelerinin ihtiyaçlarında kullanılmak üzere merkezdeki hesaba aktarılır.

Kanuni çalışma saatleri dışında gümrük kapılarından giriş-çıkış yapan nakil vasıtalarından alınan maktu ücretin Gümrük Yönetmeliğinin 823 üncü maddesinin üçüncü fıkrasındaki saat tahdidi ve çeşitli nedenlerle ilgili memurlara ödenemeyen kısmı bulunduğu takdirde, bu miktarlar da aynı hesaba aktarılır.

11-Kalan %30’luk meblağ, aylık miktarı en yüksek devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %200’ünü geçmeyecek surette diğer personele dağıtılmak üzere merkezde açılan hesaba aktarılır.

12- 10 uncu ve 11 inci maddelerde bahsi geçen meblağlar için merkezde iki ayrı hesap açılır.

13-Birim amirleri uygulamanın yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde yürütülmesi için her türlü tedbiri almak ve gerekli kontrolleri yapmakla yükümlüdür.

14-Müsteşarlığımızın tüm birimleri arasında sürekli olarak kurulması zorunlu olan yakın işbirliğinin Gümrük ve Gümrük Muhafaza hizmetlerinde bilhassa önem ve özellik taşıdığı gözönünde bulundurularak, bu hizmetlerin yerine getirilmesinden sorumlu tüm Müsteşarlığımız personeli çalışmalarını kesin işbirliği ve koordinasyon içerisinde sürdürecek, aksine davranış ve uygulamalar müşterek sorumluluklarını gerektirecektir.

Bilgi ve gereğini önemle rica ederim.

Ramazan ULUDAĞ
Müsteşar

DAĞITIM:
Merkez ve Taşra Teşkilatına.

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top