Search
Close this search box.

Genelge 2000/48 -Gümrük Mevzuatı ile Öngörülen Tasarrufları Hk

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı:  B.02.1.GÜM.0.06.00.24.717-980
Konu:

G E N E L G E
2000/48

Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan, Müsteşarlığımızca A tipi genel antrepo olarak açılıp işletilmesine izin verilen işleticiler tarafından, buralarda bulunan eşya için antrepo beyannamesi verildiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 5 inci maddesi ;

“Bütün kişiler, gümrük mevzuatı ile öngörülen tasarrufları ve işlemleri gerçekleştirmek üzere, gümrük idarelerindeki işleri için bir temsilci tayin edebilirler.

Transit taşımacılık yapan veya arızi olarak beyanda bulunan kişiler hariç olmak üzere, temsilci Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik bulunan kişilerdir.

Temsil doğrudan veya dolaylı olabilir. Temsilci, doğrudan temsil durumunda başkasının adına hareket eder. Dolaylı temsil durumunda ise kendi adına, ancak başkasının hesabına hareket eder. Temsilci, temsil edilen kişi namına hareket ettiğini beyan etmek, temsilin doğrudan veya dolaylı olduğu belirtmek ve sahip olduğu temsil yetki belgesini gümrük idarelerine ibraz etmek zorundadır.

Bir başka kişi adına veya hesabına hareket ettiğini beyan etmeyen ya da bir temsil yetkisine sahip olmadığı halde, başka bir kişi adına ya da hesabına hareket ettiğini beyan eden kişi, kendi adına ve kendi hesabına hareket ediyor sayılır.

225 inci maddenin 1 inci fıkrasında belirtilen kişiler gümrük idarelerinde dolaylı temsilci olarak iş takip edebilirler.” hükmünü,

Gümrük Yönetmeliğinin 198 inci maddesi ;

“Beyannameler, doğrudan mal sahipleri veya Gümrük Kanunu’nun 5 inci maddesinde belirtilen temsilcileri tarafından düzenlenip imzalanır ve bu kişiler beyan sahibi sayılır.

Bu şekilde düzenlenip imzalanan beyannameler ile bu beyannameler kapsamı eşya ve söz konusu eşyanın beyan edildiği gümrük rejimine ilişkin hükümlerin uygulanması için gerekli olan belgeler gümrük idarelerine yukarıda belirtilen kişiler veya gümrük müşavir yardımcıları tarafından verilir.

Beyanın yukarıda belirtildiği şekilde, sadece mal sahipleri, dolaylı temsilcisi durumundaki gümrük müşavirleri veya şirketlerin kendi işlemlerine münhasır olmak üzere yetkili kıldıkları memurları tarafından yapılması esastır.

Bir beyannamenin tescilinin belirli bir kişi için özel yükümlülükler getirmesi halinde bu beyanın söz konusu kişi tarafından veya bu kişi hesabına yapılması ve beyan sahibinin Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik olması gerekir.

Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik olma zorunluluğu transit ya da geçici ithalat veya arızi beyanda bulunan kişilere uygulanmaz.” hükmünü,

Amirdir.

Diğer taraftan, aynı Kanunun 42 nci maddesinde44 üncü madde hükümleri saklı kalmak üzere, 39 uncu madde uyarınca gümrüğe sunulan eşya için, eşyanın gümrüğe sunulmasını takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar ilgili gümrük idaresine bir özet beyan verileceği,

43 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, özet beyanın; eşyayı Türkiye Gümrük Bölgesine getiren veya eşyanın gelişinden sonra taşıma sorumluluğunu üstlenen kişi veya bunlar adına hareket edenler tarafından verileceği,

46/2 nci maddesinde, özet beyan kapsamındaki eşyaya, gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanım belirlenerek, buna ilişkin işlemlerin, denizyolu ile gelen eşya için, özet beyan verildiği tarihten itibaren 45 gün, diğer bir yolla gelen eşya için özet beyanın verildiği tarihten 20 gün içinde tamamlanacağı,

47 nci maddesinde, eşyanın gümrüğe sunulmasından sonra gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutuluncaya kadar geçici depolanan eşya statüsünde bulunacağı ve bu şekilde adlandırılacağı,

Hükme bağlanmıştır.

Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde, sahipleri veya taşıyıcıları tarafından yabancı memleketlerden Türkiye Gümrük Bölgesine getirilerek kendi sorumlulukları altında veya gümrük memuru refakatinde geçici depolama yerlerine alınmaksızın doğrudan doğruya genel veya özel antrepo rejimine tabi tutulmak istenilen eşya ile ilgili olarak aşağıda belirtildiği şekilde işlem yapılır.

1- Eşyanın sahipleri veya temsilcileri veya taşıyıcıları tarafından bir dilekçeyle kendi sorumlulukları altındaki antrepoya konulması gümrük idaresinden talep edilir. Bu eşyaya ilişkin olarak Gümrük Kanunu’nun 42 ve Gümrük Yönetmeliği’nin 130 uncu maddeleri çerçevesinde özet beyan verilir.

2- Doğrudan doğruya antrepolara getirilen ve gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutuluncaya kadar geçici depolanan eşya statüsünde bulunan eşya ile ilgili olarak, taşıt sahipleri, kaptanları ya da acentaları tarafından gümrük idaresine verilen özet beyan ya da özet beyan olarak kullanılan ticari ya da resmi belgelerdeki kayıtlar, eşyanın araçtan boşaltılması sırasında düzenlenen boşaltma listeleri ile karşılaştırılarak Gümrük Yönetmeliği’nin 130 uncu maddesinde yer alan hükümlere göre işlem yapılır.

3- Antrepolarda bulunan bu tür eşyanın, Gümrük Kanunu’nun 46 ncı maddesinde belirtilen süreler içerisinde eşyanın sahiplerince veya doğrudan veya dolaylı temsilciler tarafından Antrepo beyannamesi verilmesi suretiyle Antrepo Rejimine tabi tutularak buna ilişkin işlemlerin tamamlanması gerekmektedir.

05.05.2000 tarihli, 2000/38 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi ve buna göre gereğini rica ederim.

Müsteşar

DAĞITIM :
Tüm merkez ve taşra teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top