T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.27.820.66
Konu: Ambalaj maddelerinin geçici ithali
GENELGE
(2007/ 8 )
Müsteşarlığımıza intikal eden hadiselerden 05.02.2000 tarih ve 23955 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2000/69 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Karar’ın 8 inci maddesi gereğince tam muafiyet suretiyle geçici ithaline izin verilen ambalaj maddelerine, söz konusu maddede belirtilen süreden daha fazla süre verildiği ve süre uzatımı taleplerinin değerlendirilmesinde gümrük idarelerince farklı uygulamalar yapıldığı anlaşılmıştır.
Bilindiği üzere, söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı Eki Karar’ın 8 inci maddesi; ” ….Ambalajların geçici ithalat rejimi altında kalabileceği süre 6 aydır.”
Hükmünü amirdir.
21.10.2004 tarih ve 25620 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, Geçici İthalat Sözleşmesinin 7 nci maddesinin 2 nci fıkrasında; Gümrük Makamlarının her Ekte tanınan süreden daha uzun bir süre tanıyabilecekleri veya ilk süreyi uzatabilecekleri,
Geçici İthalat Sözleşmesinin Ambalaj maddeleri ile ilgili eki EK B3 ün 6 ncı maddesinde; yeniden ihraç süresinin geçici ithal tarihinden itibaren en az altı ay olduğu,
Belirtilmiştir.
4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 130 uncu maddesi; “1. İthal eşyasının yeniden ihraç edilmesi veya gümrükçe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanıma tabi tutulması için gerekli süreler, izin verilen kullanımın amacına uygun olacak şekilde Müsteşarlıkça belirlenir.
2. 131 inci madde uyarınca tespit edilecek özel süreler saklı kalmak üzere, eşyanın geçici ithalat rejimi altında kalma süresi azami yirmidört ay olarak belirlenir. Bununla birlikte, gümrük idareleri ilgili kişinin de kabul etmesiyle daha kısa süreler saptayabilir.
3. Ancak, istisnai hallerde ve ilgilinin talebi üzerine, 1 ve 2 nci fıkralarda belirtilen sürelerin uzatılmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.”
131 inci maddesi; “İthal vergilerinden tam muafiyet suretiyle geçici ithalat rejiminin uygulanabileceği durumlar ve özel şartlar Bakanlar Kurulunca tespit edilir.”
Gümrük Yönetmeliğinin 423 üncü maddesi; “Geçici olarak ithal edilen eşyanın belirlenmiş süre içinde yeniden ihraç edilmesi ya da gümrükçe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanıma tabi tutulması esastır.
Ancak, eşyanın geçici ithalat rejimi altında kalma süresi içinde, ilgili gümrük idaresine bir dilekçe ile başvurulması halinde ek süre verilebilir.
Gümrük idaresi tarafından eşyanın tahsis yeri, tahsis amacı ve giriş ayniyetine uygun olarak bulunduğunun tespiti halinde ek süre talebi, eşyanın geçici ithalat rejimi altında kalma süresi de dikkate alınarak en geç 30 (otuz) gün içinde, ilgili gümrük idaresince sonuçlandırılır.
Verilecek ek sürenin Gümrük Kanunu’nun 130 ve 131 inci maddelerinde belirtilen süreleri aşmaması esastır. Ancak, geçici ithal konusu eşyanın mülkiyetinin devredilmemesi, 24 aydan uzun süreli yatırımlarda kullanılması hallerinde 24 ayı aşan süre uzatımı da yapılabilir.”;
Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı eki Karar’ın “Yetki” başlıklı 45 inci maddesi; “Bu Kararda yer alan hususlarda düzenleme yapmaya ve bu Karada öngörülen durumlarda ortaya çıkan sorunları değerlendirerek sonuçlandırmaya Müsteşarlık yetkilidir.”;
Hükümlerini amirdir.
Bu itibarla, anılan Kanun, Yönetmelik, Kararname ve Sözleşme hükümlerinden hareketle; gümrük idarelerinde yeknesak uygulamalar yapılmasını teminen 2000/69 sayılı Kararın 8 inci maddesine göre ithalat vergilerinden tam muafiyet suretiyle geçici ithal edilecek ambalaj maddelerine verilecek 6 aylık süre içerisinde izin hak sahibinin ihmal ve kusuru olmaksızın tamamının yeniden ihracatının gerçekleştirilememesi nedeniyle haklı sebebe dayalı ek süre talep edilmesi halinde geçici ithal iznine konu ambalaj maddesinin %25 inin yeniden ihraç edilmiş olduğunun anlaşılması halinde 6 ayı geçmeyecek şekilde ek süre verilmesi, müteakip ek süre taleplerinde ise her seferinde bir önceki ambalaj miktarının %25 inin yeniden ihraç edilmesi şartıyla 6 ayı geçmeyecek şekilde ek süre verilmesi suretiyle 24 aya kadar süre uzatımı yapılması gerekmektedir.
16.01.2002 tarihli 1212 sayılı dağıtımlı yazımız yürürlükten kaldırılmıştır.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Müsteşar
DAĞITIM:
Merkez ve Taşra Teşkilatına
Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.