Search
Close this search box.

Genelge 2007/20 – İhraç Eşyasının Transit Beyannamesi Hk

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.23.683/160
Konu: İhraç eşyasının transit beyannamesi kapsamında taşınması.

GENELGE
(2007/20)

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’na bağlı Gümrük Yönetmeliği’nin 255 inci maddesi “Transit rejimi kapsamında taşınan eşyanın kaplarına ve kapsız olanların üstlerine tekli sicimle veya telle bu sicimler veya teller koparılmayınca açılamayacak ve ayniyetlerini belirtecek surette mühür takılır ve durum beyannameye kaydedilir.

Üzerlerine mühür takılmayacak kapsız eşyanın içinde bulunduğu taşıtların üstlerine örtüler çekilmiş ve bunlar araca eksiz ipler ile bağlanmış olmalıdır. Mühürler bu iplerin bağlantılarına takılır…” hükmünü amirdir.

Söz konusu hüküm eşyanın mühürlenmesi esas olmakla birlikte eşyanın mühürlenemediği durumlarda ve uygulamada kolaylık sağlamak amacıyla bu eşyayı taşıyan aracın mühürlenmesine imkan tanımaktadır. Bununla birlikte, parsiyel taşımalarda birden fazla gümrükte işlem yapılması gerektiğinden her gümrük idaresinde önce gelen araçtaki mühürün sökülmesi, kendi gümrüğünden gönderilecek eşya yüklendikten sonra da araca yine mühür tatbik edilmesi gerekmekte, bu durum da işlemlerde gecikmeye yol açabilmektedir.

Bu çerçevede, ihraç eşyasının parsiyel taşımasında, uluslararası eşya taşıma niteliğine haiz aracın içinde eşyaya dışardan müdahale edilmesini, eşyanın birbirlerine karışmasını engelleyen, gümrük idaresinin kolayca tespit yapılmasına imkan veren, mühür altına alınabilecek ve bu mühürlü giriş dışında eşya giriş-çıkışı yapılması mümkün olmayacak şekilde dizayn edilmiş bölümlerin veya separatör gibi düzeneklerin bulunması halinde eşya veya aracın mühürlenmesi yerine, bu bölümlere veya separatörlere mühür koparılmadan açılmasını önleyecek şekilde mühür takılarak eşya sevk edilir.

Bir sonraki yükleme gümrük idaresinde de aracın içindeki mühürler kontrol edilerek herhangi bir usulsüzlük olmadığı tespit edildiği takdirde kendi gümrüğünden gönderilecek eşya yüklendikten sonra kendi gümrüğüne ait bölümü mühürleyerek eşyayı sevk eder. Son yükleme gümrüğünde aracın tamamı mühürlenerek araç yurt dışı edilmek üzere sevk edilir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar

DAĞITIM:
Merkez ve Taşra Teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top