Search
Close this search box.

Genelge 2006/12 – Para Cezaları Dağıtımı Hakkında

Kaydet
Please login

T.C
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.07.203/4501
Konu: Para Cezaları Dağıtımı

GENELGE
(2006/12)

4458 sayılı Gümrük Kanununun 234 üncü maddesi çerçevesinde serbest dolaşıma giriş rejimine veya bir geçici muafiyet düzenlemesine tabi tutulan eşyaya ilişkin olarak yapılan beyan ile muayene ve denetleme veya teslimden sonra kontrol sonucunda tarife ve/veya kıymetinde farklılık bulunması halinde bu farklılığa ilişkin gümrük vergisinden ayrı olarak tahsil edilecek para cezası düzenlenmiş yine aynı Kanunun 233 ncü maddesinde tahsil edilen para cezalarının ne şekilde dağıtılacağı hüküm altına alınmış, ayrıca Gümrük Yönetmeliğinin 727 inci maddesinin son fıkrasında “Birinci fıkra hükmü uyarınca para cezalarının dağıtımı, cezayı gerektiren tarife, kıymet veya miktar farkından kaynaklanan gelir eksikliği tespit edilen ilk beyanname için yapılır. Aynı nitelikteki işlemin diğer beyannamelere yansıtıldığı durumlarda, ortaya çıkarılan olayın yaygınlaştırılması söz konusu olduğundan birinci fıkra hükmü uygulanmaz.” denilmektedir.

Bu hükümler doğrultusunda tahsil edilen para cezaları dağıtımının tek elden yürütülebilmesi için aşağıda belirtilen şekilde işlem yapılması gerekmektedir.

A) Para cezasından pay ödenmesini gerektirir bir durumun varlığı halinde gümrük idaresince ödeme yapılacak kişi adına doldurulacak olan Ek:1’de yer alan form her ayın 10’una kadar ceza kararları ve para cezası tahsilatına ilişkin tahsilat makbuzu ve ilgili gümrüğün mütalaalarıyla birlikte Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne intikal ettirilecektir. Form doldurulurken isim ve rakamlarda herhangi bir kısaltma yapılmayacaktır.

B) Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine söz konusu form ile intikal eden ödeme talepleri Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlükleri tarafından aşağıda belirtilen hususlar göz önünde bulundurularak incelenecek, Başmüdürlükçe ödemenin yapılması yönünde ilgili gümrüğe talimat verilmeden muhbir ikramiyeleri hariç hiçbir suretle ilgililere ödeme yapılmayacaktır.

1) Gerek denetim elemanlarının tespit ve önerisi ve gerekse merkezden verilecek talimatlar üzerine tahsil edilen para cezalarından, olayın gümrük idaresince ortaya çıkarılmamış olması nedeniyle gümrük idare amir ve memurlarına herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.

2) Cezayı gerektiren durumun ortaya çıkarılmasına hizmet eden muhbire tahsil edilen cezadan payı verilirken gümrük idarelerince gizlilik kurallarına azami dikkat gösterilecek, muhbir isminin Müsteşarlıkça belirtilmemesi halinde, muhbirin payı Müsteşarlıkça bildirilecek banka hesabına gönderilecektir.

3) 4458 sayılı Gümrük Kanununun 233 üncü madde hükmünde de açıkça belirtildiği üzere, idare amirleri tarafından beyanname üzerine düşülen yönlendirme şerhleri cezayı gerektiren durumu meydana çıkardıkları sonucunu doğurmayacak,

Ancak, yapılan ikinci muayene veya özel gayret sonucunda (örneğin, kıymet sorgusu üzerine gelen yanıt yazısının arkasına hangi birim fiyatı üzerinden ek tahakkuk yapılması gerektiği yönündeki meşruhat gibi) cezayı gerektirir durumun idare amirince tespit edilmesi halinde bu haktan yararlanılması mümkün olacaktır.

4) Müsteşarlığımız tarafından Gümrük Kanununun 9 uncu maddesi uyarınca verilen ve tüm Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine dağıtımı yapılan Bağlayıcı Tarife Bilgisine dayanılarak tahsil edilen para cezalarından herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.

Bu hüküm uygulanırken, (BTB ile ilgili olarak aynı tarife altında bir çok eşyanın yer alabileceği göz önünde bulundurularak) eşyaya ait fatura üzerinde yer alan ticari isim ile Bağlayıcı Tarife Bilgisindeki ismin aynı olup olmadığına bakılacaktır.

5) Gümrük Yönetmeliğinin 01.01.2003 tarihinde yürürlüğe giren 727 nci maddesinin son fıkrası uyarınca, bir beyannamede aynı tarife, kıymet veya miktar için çıkarılan gelir eksiğinin tarama sonucu diğer beyannamelere yansıtıldığı durumlarda taranan beyannameler için tahsil edilen para cezalarından herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.

Anılan fıkrada geçen ilk beyanname, para cezasının kaynağını oluşturan (tarife, kıymet vs.) farka ilişkin yapılan ilk tespit ile eşyanın serbest dolaşıma girişi veya bir geçici muafiyet düzenlenmesine tabi tutulması esnasında yapılan tespiti kapsamaktadır.

6) Söz konusu yönetmelik maddesi, yürürlüğe giriş tarihi olan 01.01.2003 tarihinden sonra meydana gelen olaylar için uygulanacaktır .

7) Gümrükler Kontrol Genel Müdürlüğü bünyesinde görevli muayene memurları tarafından yapılan inceleme sonucunda aynı konuya ilişkin cezayı gerektiren durumun tespit edilmesi halinde adı geçen Genel Müdürlük tarafından verilen ilk talimat kapsamı beyanname için ödeme yapılacak, bilahare verilecek aynı konudaki talimatlar kapsamı beyannameler için ödeme yapılmayacaktır. Verilen talimatların aynı tarihli olması halinde en eski tarihli beyannameyi içeren talimat konusu için ödeme yapılacak diğerleri için ödeme yapılmayacaktır.

Ayrıca, aynı talimat yazısında birden fazla beyannamenin yer alması durumunda bu beyannamelerden eski tarihli olana ödeme yapılacaktır.

Anılan Genel Müdürlük tarafından verilen ilk talimattan kasıt, ilgili gümrük idaresine verilen ilk talimattır. Aynı konu olup olmadığının tespitinde ise, adına beyanname tescil edilen firmanın aynı olup olmadığı ile eşyanın farklı olup olmadığına bakılacaktır. Örneğin aynı konuda (faiz, banka komisyonu vb.) verilen talimatta firma farklı veya firma aynı olmakla birlikte eşya cinsi farklı ise, buna ilişkin tespiti yapana ödeme yapılacaktır.”

8) Yapılan incelemelerde Gümrük Yönetmeliğinin 01.01.2003 tarihinde yürürlüğe giren 727 nci maddesinin son fıkrası uyarınca, ilk beyanname dışında tarama sonucu tespit edilen beyannamelere ilişkin gelir eksikliklerinden kaynaklanan para cezaları ile ilgili ödeme yapılıp yapılmadığına, idare amirlerine yapılan ödemelerde, cezayı gerektirir durumun idare amirince tespit edilip edilmediği hususlarına önemle dikkat edilecektir.
C) Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlükleri yukarıda belirtilen çerçevede yaptıkları incelemenin sonuçlandırılmasını müteakip uygun bulduğu ödemelere ilişkin olarak gümrük idaresine ilgilisine ödeme yapılması yönünde talimat vereceklerdir.

Bunun üzerine para cezasının ödenmesi amacıyla gümrüğünce hak sahibine bildirimde bulunulacaktır. Hak sahibinin payına düşen kısmın hesabına yatırılmasını talep etmesi durumunda varsa havale masrafı düşülerek kalan miktar hesabına yatırılacaktır.

Haksız olarak ödendiği tespit edilen para cezalarının ancak ödemenin yapıldığı tarihten başlamak üzere 60 gün içerisinde istenmesi mümkün bulunduğundan yapılacak ödemelerde gereken hassasiyet gösterilecektir.

Söz konusu ödemelerden bizzat Başmüdürler sorumlu olacaklardır.

D) Diğer taraftan; kimyagerlere ikramiye ödenip ödenmeyeceği hususunun olay bazında incelenerek Başmüdürlükçe karar verilmesi gerekmektedir.

E) Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlükleri ödenmesine uygun buldukları para cezasına ilişkin gümrük idarelerinden intikal ettirilen Ek:1’deki formları, her ayın sonuna kadar ek göndermeksizin Gümrükler Genel Müdürlüğüne intikal ettireceklerdir.

F) 15.12.2004 tarihli, 2004/29 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi edinilmesini ve yapılacak ödemelerden bizzat Başmüdürler sorumlu olduğundan gerekli her türlü tedbirin de Başmüdürlerce alınması hususunda gereğini önemle rica ederim.

Müsteşar

EK : 1 form

DAĞITIM :

Merkez ve Taşra Teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top