Search
Close this search box.

Genelge 2006/21 – Laboratuar Tahlilleri Hakkında

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.51.1636/265                                                      Konu:  Laboratuar tahlilleri

GENELGE

Bilindiği üzere, Gümrük Yönetmeliğinin 195 inci maddesinin 1 inci fıkrasında, laboratuar tahlillerinin gümrük laboratuarlarında yapılacağı, gümrük laboratuarlarında yapılamaması halinde bu tahlilin, ücreti yükümlülerce peşin ödenmek şartıyla, gümrük müdürlüklerince uygun görülen laboratuarlarda yaptırılabileceği ve tahlil yapılacak laboratuarın tespitinde eşyanın cins, nevi ve niteliğine göre sırasıyla en yakın üniversite, bilimsel kuruluş, uzman ve uygulayıcı kurumların laboratuarlarının dikkate alınacağı hükmüne yer verilmiştir. Aynı Yönetmeliğin 748 inci maddesinin ilk fıkrasında ise, ilgili kişilerce 206 ncı maddeye göre tebliğ edilen tahlil sonuçlarına karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde gümrük başmüdürlüğüne bir dilekçe ile itiraz edilebileceği hükmü yer almaktadır.

Gümrük Yönetmeliğinin bu hükümlerine rağmen, Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan uygulamada tereddütlerin yaşandığı ve gümrük işlemlerinin sürüncemede bırakıldığı anlaşıldığından aşağıdaki hususların belirtilmesine gerek duyulmuştur;

1- Muayene memurları, tahlil için gümrük laboratuarlarına gönderecekleri eşya veya numunelerin hangi yönden tahliline gerek gördüklerini beyannameye açıkça ve eksiksiz bir şekilde yazıp sevk edecektir. Sevk esnasında 28.07.2006 tarih ve 19311 sayılı dağıtımlı yazımız eki gümrük laboratuarları itibariyle tahlili yapılabilecek eşya listesi dikkate alınacaktır.

2- Kimyagerler tahlili istenilen çerçevede yapacak ve sonuçlarını tahlil formuna, hani metodun kullanıldığı ve elde edilen analiz değerlerini içerecek şekilde dercedecek ve tarife diline göre sonucu bildirecek, kesinlikle GTİP belirtilmeyecektir.

3- 28.07.2006 tarih ve 19311 sayılı dağıtımlı yazımız eki gümrük laboratuarları itibariyle tahlil yapılabilecek eşya listesinde yer almasına rağmen tahlilin gümrük laboratuarında yapılamaması durumunda, ilgili kimyager tarafından tahlilin gümrük laboratuarlarında hangi gerekçelerle yapılamadığı ayrıntılı olarak belirtilecek, bu durumda idarece Gümrük Yönetmeliğinin 195 inci maddesi hükmü çerçevesinde işlem yapılacaktır.

4- Yapılan tahlil sonuçlarına ilgili kişilerce itiraz edilmezse ve muayene memurunca da beyana aykırılık tespit olunmazsa Gümrük Yönetmeliğinin ilgili hükümleri çerçevesinde işlem tekemmül ettirilecektir.

Uygulamanın belirtilen şekilde yürütülmesinden bizzat Gümrük ve Muhafaza Başmüdürleri sorumlu tutulacaktır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar V.
Bülent ERTEM
Müsteşar Yardımcısı V.

 

DAĞITIM:

Merkez ve Taşra Teşkilatı

 

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

 

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top