Search
Close this search box.

Genelge 2003/8 – İlgili Gümrük Memuru Tescil Hakkında

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.07.204-160
Konu:

GENELGE
( 2003/ 9 )

Bilindiği üzere, Gümrük Yönetmeliğinin 67 nci maddesinin 4 üncü fıkrası; “…….Ancak, gümrük işlemlerinin bilgisayar ortamında yürütüldüğü idarelerde taşıyıcı veya temsilcisinin bilgisayar sistemi üzerinde döküm alma zorunluluğu olmaksızın sisteme girerek özet beyan tescil etmesi zorunludur.”

Aynı maddenin 5 inci fıkrası ise; “İlgili gümrük memuru tescil edilen özet beyan ve eklerini karşılaştırır; uygun sonuç alırsa onay işlemini yapar. Uygun sonuç alınmaması halinde onay işlemi yapılmayarak belgeler iade edilir.”

Hükmünü amirdir.

Gümrük işlemlerinin bilgisayar ortamında yürütüldüğü idarelerde gümrük idarelerinde BİLGE programı üzerinde işlem yapan tüm memurlar sadece kendileri tarafından bilinen kullanıcı kodu ve şiflerini kullanarak işlemleri gerçekleştirilmektedir. Sistem üzerinde tescil edilen özet beyanların hangi memur tarafından onaylandığı sistemde kayıtlı bulunmaktadır.

Ancak, işlemlerin manuel olarak yürütüldüğü gümrük idarelerinde özet beyanları kabul ve tescil eden memurların tespit edilememesi uygulamada bazı sorunlara yol açmaktadır.

Bu itibarla, işlemlerin manuel olarak yürütüldüğü gümrük idarelerinde Gümrük Yönetmeliğinin 9 nolu ekinde yer alan özet beyan formunun tescil no, tescil tarihi ve referansın yer aldığı kutucuğa özet beyanı kabul ve tescil eden memurun kaşesinin vurulması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.
Nilgün ALTINDAĞ

DAĞITIM:

Merkez ve Taşra Teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top