Search
Close this search box.

Genelge 2009/56 – Gümrük Yönetmeliği 285/a Madde Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GUM.0.06.14.00-010.06.02
Konu: Gümrük Yönetmeliği 285/a ve 311/3 üncü Madde uygulamaları

13/5/2009
GENELGE
(2009/56)

4458 Sayılı Gümrük Kanununa ilişkin Gümrük Yönetmeliğinin 285/a (mer’i Ynt m. 522)ve 311/3(mer’i Ynt m. 75) üncü maddelerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar:

1.Gümrük Yönetmeliğinin 285/a maddesi uygulamalarında:

a. Niteliği gereği kayıp ve fire veren eşyanın Gümrük Yönetmeliğinin 14 (mer’i Ynt ek. 11)numaralı ekinde yer almaması halinde bu ekte fire oranları belirlenmiş kimyasal özellikleri benzerlik gösteren başka bir eşyanın fire oranlarının uygulanması yoluna gidilmemesi, söz konusu eksikliğe ilişkin kabul edilebilir belgelerin gümrük idaresine ibrazı ile ispat edilmesi ve bunun idarece de kabul edilmesi halinde sorumluluk söz konusu olmayacaktır.

b. Niteliği gereği kayıp ve fire veren eşyanın 14 numaralı ekte yer alması ve üst limit olarak belirlenen fire oranları içerisinde kalınması halinde fire miktarı bulunup düşüm yapıldıktan sonra tespit edilen gerçek miktar üzerinden gümrük işlemleri gerçekleştirilecektir.

c. Niteliği gereği kayıp ve fire veren eşyanın 14 numaralı ekte yer alması ve üst limit olarak belirlenen fire oranlarının aşılması durumunda, yapılması gereken eksiklik takibatı tespit edilen noksanlığın tamamı üzerinden yapılacaktır. Bu durumda da eksikliğin gümrük idaresine ispat edilmesi ve bunun idarece de kabul edilmesi halinde sorumluluk söz konusu olmayacaktır.
2. Gümrük Yönetmeliğinin 311/3 maddesi uygulamalarında:

a. Akaryakıt cinsi eşyanın depolandığı antrepo statüsündeki tanklarda önceden alınmış bir ürünün bulunması durumunda, yeni ürün tanka alınmadan önce yükümlü yazılı müracaatına istinaden, Gümrük Yönetmeliğinin 311/3 üncü maddesine göre tank mevcudunun ölçülerek durum görevli antrepo memuru, antrepo işleticisi (firma temsilcisi) ve gümrük muayene memurundan oluşacak heyet nezaretinde fire tespitine ilişkin ölçüm yapılarak tutanağa bağlanacak, tespit sonucunun stok kayıtlarına ve ilgili beyannamesine işlenerek stok kayıtlarında ve beyannamelerde duruma göre gerekli düzeltme/düzeltmeler yapılacak ve tanktaki miktar en son verilere göre stok kayıtlarına geçirilecektir.

b. Birinci maddede belirtilen durum dışında kalan (serbest dolaşıma giriş, transit, tanklar arası hareket gibi) fire tespit taleplerine ilişkin işlemlerde; antrepo memuru tarafından, antrepo stok kayıtları ile ilgili işlem/işlemlere ilişkin beyanname bilgileri ve bilgisayar ölçüm cihazında yer alan miktarlar karşılaştırılarak, fire oranların tespit edilecek ve tespit sonucunun Gümrük Yönetmeliğinin 14 numaralı ekinde bulunan fire oranları içinde kalması durumunda, tespit sunucunun antrepo stok kayıtlarına ve ilgili beyannamesine işlenerek stok kayıtlarında ve beyannamelerde duruma göre gerekli düzeltme/düzeltmeler yapılacak, fire tespitinin belirtilen oranlar içinde kalmaması durumunda birinci maddede belirtilen usul uygulanacaktır.
Yukarıdaki durumların tespitinde bilgisayarlı ölçüm cihazları kullanılarak tanklardaki mevcudun ölçülmesinde tereddüt olması halinde masrafları antrepo işleticisi veya firma temsilcisi tarafından ödenecek uluslararası gözetim şirketince yetkilendirilen ve ölçüm konusunda uzman “Survey” marifeti ile tank ölçümlerinin yapılması gerekmekledir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

S. Umman HAMİDOĞULLARI
Müsteşar a.
Genel Müdür V.

DAĞITIM :
Tüm Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top