Search
Close this search box.

Genelge 2010/53 -Gümrük Mühürleri Hakkında

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.09.00.010.06.01
Konu: Gümrük Mühürleri

GENELGE
(2010/53)

Bilindiği üzere, Devlet Bakanlığı Makamının 2005/3 sayılı Onayı ile gümrük idarelerimizde kullanılmakta olan eski teknoloji ürünü ve güvenlik açısından suiistimale açık mühürlerin yerine, bozulmadan açılmayacak nitelikte uluslararası manada akredite olmuş Türk üretimi mühürlerin gümrük işlemlerinde kullanılmasına ivedilikle geçilmesi uygun bulunmuş olup, söz konusu mühürler, 20/6/2005 tarihinden itibaren gümrük idarelerinde kullanılmaya başlanılmıştır.

Bilahare S.S. Gümrük Çalışanları Tüketim ve Yardımlaşma Kooperatifi ile Müsteşarlığımız arasında imzalanan 29/12/2005 tarihli protokol hükümlerine göre gümrük mühürlerinin basım, dağıtım ve satış görev ve yetkisi adı geçen kooperatife verilmiştir.

Gümrük mühürü uygulamasına ilişkin esaslar aşağıda belirtilmiştir.

1- Gümrük mührü uygulamasının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi bakımından Başmüdürlüklerce mühür talepleri, belli periyodlarla anılan kooperatife bildirilecektir.

2- Mühürler kilit sistemli, seri numaralı ve gümrük logolu olup mührün ön yüzünde lazer yazılımlı T.C GÜMRÜK, arka kısmında kabartma TR CUSTOMS ibareleri bulunmakta ve kullanımında ilave bir gerece ihtiyaç bulunmamaktadır.

3- Gümrük Mühürleri, Başmüdürlükler itibarıyla ilişik listede gösterildiği gibi harf olarak kodlanmıştır. Gümrük mühürlerinin ön yüzündeki seri numaralarının önünde bulunan harf Başmüdürlüğün kodu olup; bu harf, mührü uygulayan idarenin bağlı bulunduğu Başmüdürlüğü göstermektedir.

4- Mühürler, Kooperatifçe Başmüdürlüklere gönderilecek, bu mühürler Başmüdürlüklerde görevli memurlarca sayılarak seri numaralarına göre bir tutanağa kayden teslim alınacaktır. Bu tutanakların bir örneği Kooperatife gönderilecek bir örneği de Başmüdürlüklerin İdari ve Mali İsler Şubesinde (Levazım ve Ayniyat Servisi) muhafaza edilecektir.

5- Başmüdürlüklerce, ihtiyaç sahiplerine verilecek bu mühürler, ihtiyaca göre bağlantı gümrük idarelerine teslim edilecektir.

6- Kullanılacak mühür seri numaralarının, kursun mühür uygulamasında olduğu gibi ilgili gümrük belgelerine kaydedilmesine devam edilecektir.

7- Kullanılan mühürlerin geriye dönük olarak izlenebilmesini teminen, hangi gümrük görevlisi tarafından hangi işleme konu belgeye tatbik edileceği ve/veya edildiği bu hususta tutulacak deftere kaydedilecektir.

8- Mühürler; araç, kapı, konteyner vesair takılması gerekli olduğu mahallere usulüne uygun olarak tatbik edilecektir.

9- Söz konusu mühürlerin gümrük idarelerinde kullanımı esnasında bozulması, kırılması ve mükerrer seri numaralı çıkması halinde en az müdür yardımcısının (veya vekilinin) başkanlığında oluşturulacak bir komisyon tarafından mühürlerin seri no.ları yazılarak tutanak düzenlenecek olup, bir nüshası mühürlerle birlikte Başmüdürlüğe gönderilecek, bahse konu mühürler Başmüdürlüklerde l yıl saklandıktan sonra yakılarak imha edilecektir.

10- Bu doğrultuda herhangi bir aksaklığa sebebiyet verilmemesi açısından her türlü tedbir ilgili Başmüdürlüklerce alınacaktır.
04/08/2010 tarihli, 2010/39 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

S. Umman HAMİDOĞULLARI
Müsteşar a.
Genel Müdür V.

EKLER:

1) Başmüdürlükler Kod Harfleri Listesi (1 sayfa)

2) Gümrük Mührü Kullanım Klavuzu (7 sayfa)

DAĞITIM :

Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlükleri

EK-1

GÜVENLİK MÜHÜRLERİNDE KULLANILACAK SERİ NUMARALARININ KOD HARFLERİ

BAŞMÜDÜRLÜK ADI KOD HARFİ
ANKARA A
ANTALYA B
BURSA C
EDİRNE D
GAZİANTEP E
GÜRBULAK F
HABUR G
HAKKARİ H
HOPA J
İSKENDERUN K
İSTANBUL L
İZMİR M
İZMİT N
MALATYA P
MERSİN R
SAMSUN S
SİNOP T
TRABZON U

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top