Search
Close this search box.

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Tebliği 2006/11

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

13.05.2006 Tarihli 26167 Sayılı Resmi Gazete

TEBLİĞ

Dış Ticaret Müsteşarlığından:

İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (2006/11)

Madde  1 – (1) Bento Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. firması, 3577 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun, 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar (Karar) ve İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri çerçevesinde, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), Vietnam ve Hindistan menşeli “Kesiti trapez şeklinde (V-Kolanlar) olan (V-yivli olanlar hariç) sonsuz transmisyon kolanları”nın Türkiye’ye dampingli fiyatlarla ithal edildiği ve bu durumun yerli üretime zarar verdiği iddiasıyla adı geçen ülkeler menşeli söz konusu maddenin ithalatına karşı önlem alınması talebiyle başvuruda bulunmuştur.

(2) Söz konusu başvuru, soruşturma konusu maddenin diğer yerli üreticisi olan Bando Koçkaya Kayış San. ve Tic. (Türkiye) A.Ş. tarafından da desteklenmektedir.

Başvuru konusu madde

Madde  2 – (1) Başvuru konusu madde, 4010.32.00.00.00, 4010.34.00.00.00 ve 4010.39.00.00.00 gümrük tarife pozisyonlarında yer alan “Kesiti trapez şeklinde (V-Kolanlar) olan (V-yivli olanlar hariç) sonsuz transmisyon kolanları”dır.

(2) Soruşturma konusu madde, kord ipliği ve kord beziyle takviyeli, bütün yüzeyleri veya sadece üst yüzeyi kauçuk emdirilmiş bez ile kaplı olarak imal edilen ve güç iletiminin gerekli olduğu yerlerde kullanılan V-yivli olmayan, kesiti trapez şeklinde vulkanize edilmiş kauçuktan transmisyon kolanlarıdır (V-Kayışı). Sanayinin her kesiminde, tarım makinaları ve motorlu araçlar başta olmak üzere çok geniş bir kullanım alanına sahip olan V-Kayışları, motor ve kasnak olan her yerde kullanılabilmektedir.

(3) Bahse konu gümrük tarife pozisyonu yalnızca bilgi amaçlı verilmiş olup bağlayıcı değildir.

Başvurunun desteklenmesi

Madde  3 – (1) Başvuru aşamasında sunulan delillerden, şikayetçi ve şikayeti destekleyen firmaların Türkiye toplam benzer mal üretiminin %100’ünü gerçekleştirdiği, bu nedenle, şikayetin Yönetmelik’in 20 nci maddesi çerçevesinde yerli üretim dalını temsil yeteneğini haiz olduğu anlaşılmıştır.

Damping iddiası

Madde  4 – (1) ÇHC ve Vietnam’ın piyasa ekonomisi uygulamayan ülkeler olarak değerlendirilmesi, Hindistan için de ne bu ülkenin iç piyasasında benzer bir mal için fiilen ödenmiş veya ödenmesi gereken bedelin ne de ürünün üçüncü bir ülkeye ihraç fiyatının tespit edilememiş olması nedenleriyle şikayet konusu malın üretim maliyetine makul bir kâr miktarı eklenmek suretiyle hesaplanan oluşturulmuş değer normal değer olarak alınmıştır. Normal değer fabrika çıkış aşamasında tespit edilmiştir.

(2) Şikayet konusu ürünün Türkiye’ye ihraç fiyatları için, oluşturulmuş değer hesaplamasında kullanılan dönemdeki TÜİK ithalat istatistiklerinde yer alan ortalama CIF fiyatları baz alınmıştır. Tespit edilen CIF değer üzerinden o ithalat sebebiyle oluşmuş olan navlun ve sigorta giderleri düşülmek suretiyle FOB ihraç fiyatına ulaşılmıştır. Başka bir ayarlama yapılmamış ve bu fiyatın fabrika çıkış aşamasında olduğu kabul edilmiştir.

(3) Normal değer ile Türkiye’ye ihraç fiyatının karşılaştırılması, mümkün olduğu ölçüde aynı ticari aşamada (fabrika çıkış) yapılmıştır. Bu şekilde hesaplanan damping marjlarının önemli oranlarda olduğu görülmüştür.

Zarar ve nedensellik iddiası

Madde  5 – (1) Şikayet konusu ürünün şikayet konusu ülkelerden yapılan toplam ithalatı miktar olarak 2002-2004 döneminde sürekli artmış; 2005 yılında ise önceki yıla göre hemen hemen aynı düzeyde kalmıştır. 2002-2005/6 döneminde Şikayet konusu ülkelerden yapılan ithalatın ortalama birim fiyatı, diğer ülkelerden yapılan ithalatın ortalama birim fiyatının çok altında seyir göstermiştir.

(2) Şikayete konu ülkeler menşeli ithal fiyatlarının yerli üreticinin fiyatlarını önemli ölçüde bastırdığı tespit edilmiştir.

(3) Dampingli ithalatın, yerli üreticinin üretim, yurtiçi satışlar, yurtiçi satış fiyatları, stoklar, kapasite kullanım oranı, finansman giderleri, kârlılık, verimlilik, nakit akışı, yatırımların geri dönüşü ve yatırım hasılatı gibi ekonomik göstergelerinde önemli olumsuzluklara yol açtığı başvuru aşamasında sunulan delillerden anlaşılmıştır.

Karar ve işlemler

Madde  6 – (1) Yapılan inceleme sonucunda başvurunun yeterli bilgi, belge ve delilleri içerdiği anlaşıldığından, ÇHC, Vietnam ve Hindistan menşeli söz konusu ürün için İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu’nca, 27/4/2006 tarihinde, Yönetmelik’in 20 nci maddesi çerçevesinde dampinge karşı soruşturma açılmasına karar verilmiştir.

(2) Soruşturma, Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü (Genel Müdürlük) tarafından yürütülecektir.

Piyasa ekonomisinin uygulandığı üçüncü ülkenin seçimi

Madde  7 – (1) Yönetmelik’in 7 nci maddesi hükümleri çerçevesinde, ÇHC ve Vietnam için bu aşamada Hindistan ya da Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisi uygulayan emsal ülke olarak seçilmesi düşünülmektedir. Ancak, ÇHC ve Vietnam’da soruşturmaya tabi üretici veya üreticilerin soruşturma konusu ürünün üretiminde ve satışında Yönetmelik Ek Madde 1’deki ölçütler çerçevesinde piyasa ekonomisi koşullarının geçerli olduğunu Tebliğ’in 9 uncu maddesinde belirtilen süre içinde yeterli deliller ile ispat etmeleri halinde bu üretici veya üreticiler için normal değerin tespitinde Yönetmelik’in 5 inci maddesi uygulanır.

Soru formu ve bilgilerin toplanması

Madde  8 – (1) Soruşturma için gerekli bilgilerin temini amacıyla söz konusu ürünün yerli üreticilerine, bilinen ithalatçılarına ve soruşturmaya konu ülkelerdeki bilinen üretici/ihracatçılarına soru formları gönderilecektir. Adı geçen tarafların, soru formu dağıtım listesinde yer alıp almadıklarını öğrenmek üzere, Genel Müdürlük ile temasa geçerek bilgi almaları gerekmektedir. Anılan listede yer almadığını öğrenen veya makûl bir süre içinde soru formunu alamayan tarafların bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren 15 gün içinde yazılı olarak soru formu talebinde bulunması gerekmektedir.

(2) Ayrıca, ilgili ülkelerdeki üretici ve ihracatçılara iletilmesini kolaylaştırmak ve çabuklaştırmak amacıyla soruşturmaya konu ülkelerin Türkiye’deki resmi temsilciliklerine de soru formu gönderilecektir.

Süreler

Madde  9 – (1) Soru formunu cevaplandırma süresi, formun gönderildiği tarihten itibaren posta süresi dahil 37 gündür. Tebliğ’in 8 inci maddesinde belirtilen, sonradan soru formu talebinde bulunan taraflar ise, bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren işleyecek 37 günlük süre ile bağlıdırlar.

(2) Soruşturmayla ilgili olduğu düşünülen diğer bilgi, belge ve görüşlerin dikkate alınabilmesi için, söz konusu bilgi, belge ve görüşlerin, bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren en geç 37 gün içinde Genel Müdürlüğe yazılı olarak ulaştırılması gerekmektedir.

(3) Soruşturmanın sonucundan etkilenebileceklerini iddia eden, ancak bu Tebliğ’in 8 inci maddesi kapsamına girmeyen diğer ilgili tarafların da (ürünü girdi olarak kullanan işletmeler, bunların meslek kuruluşları, tüketici dernekleri, üretim dalındaki işçi veya işveren sendikaları, vb.) görüşlerini bu Tebliğ’in yayımı tarihinden itibaren 37 gün içinde yazılı olarak Genel Müdürlüğe bildirmeleri gerekmektedir.

İşbirliğine gelinmemesi

Madde  10 – (1) Yönetmelik’in 26 ncı maddesinde belirtildiği üzere, taraflardan birinin belirtilen süreler içinde gerekli bilgiyi sağlamaması veya yanlış bilgi vermesi ya da bilgi vermeyi reddetmesi veya soruşturmayı engellediğinin anlaşılması halinde soruşturmaya ilişkin karar, olumlu veya olumsuz, mevcut verilere göre alınacaktır.

Geçici önlem alınması ve vergilerin geriye dönük uygulanması

Madde  11 – (1) Karar’ın ilgili maddeleri uyarınca, soruşturma süresince geçici önlem uygulanması kararlaştırılabilir ve kesin önlem şeklindeki vergiler geriye dönük olarak uygulanabilir. Önlemlerin uygulanmasında, başlamış işlem kavramı ve istisnası bulunmamaktadır.

Yetkili merci ve adresi

Madde  12 – (1) Soruşturmayla ilgili bilgi ve belgeler ile görüşlerin aşağıda belirtilen yetkili mercie iletilmesi gerekmektedir:

Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü

Damping ve Sübvansiyon Araştırma Dairesi

İnönü Bulvarı No:36, 06510 Emek/ANKARA

Tel: +90-312-204 77 22 / 204 87 52

Faks:+90-312-212 87 65

Soruşturmanın başlangıç tarihi

Madde  13 – (1) Soruşturma, bu Tebliğ’in yayımı tarihinde başlamış kabul edilir.

Yürürlük

Madde  14 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde  15 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın bağlı bulunduğu Bakan yürütür.

Resmi Gazete İçin Tıklayınız.

Mevzuatlar İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top