T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı: E-20117910-622.01-00108865704
Konu: İhracat Sonrası Süresi İçinde Geri Gelen
Eşyanın Gümrükleme Sürecinde Yaşanan
Sorunlar
İSTANBUL GÜMRÜK MÜŞAVİRLER DERNEĞİ
(Kemeraltı Cad. No: 35 K: 1-2-3 Kalaycıoğlu İşhanı Tophane/İSTANBUL)
İlgi: a) 11/03/2025 tarihli yazınız
b) 25/04/2025 tarihli yazınız.
İlgide kayıtlı yazılarınızda özetle, ihraç edildikten sonra çeşitli nedenlerle geri gelen eyanın kullanılmış olarak beyan edilmesi durumunda gümrük idarelerinde farklı uygulamalar yapıldığı, eşyanın ilk kullanım dışında kullanılıp kullanılmadığının tespiti için üniversitelere gönderildiği ve bu durumun firmalar açısından yüksek maliyetlere sebep olduğundan bahisle Gümrük Kanununun 168 inci maddesi ve 2013/33 sayılı Genelge çerçevesinde yeknesak bir uygulama yapılması talebinde bulunulmaktadır.
Bilindiği üzere, Gümrük Kanununun 168 inci maddesi kapsamı ihraç edildikten sonra üç yıl içinde geri gelen eşyaya beyan sahibinin talebi üzerine ithalat vergilerinden muafiyet tanınmasına ilişkin usul ve esaslar Gümrük Yönetmeliğinin 444 ila 453 üncü maddeleri ile belirlenmiştir. Söz konusu Yönetmeliğin 446 ncı maddesinin 1/b fıkrası uyarınca, geri gelen eşyanın kusurlu olması veya sözleşme hükümlerine uygun olmaması nedenleriyle alıcısı tarafından kabul edilmemesi halinde geri gelmesi durumunda aynı maddenin ikinci fıkrası uyarınca, söz konusu eşyanın ilk kullanım dışında kullanılmamış olması gerekmekte olup bu durum, sadece eşyanın kusurlu olduğunun veya sözleşme hükümlerine uygun olmadığının kullanılmadan anlaşılmayacağı haller için geçerli olacaktır. Yine Yönetmeliğin 448 inci maddesinde de, Türkiye Gümrük Bölgesinden ihraç edildikten sonra geri gelen eşyanın beyanı, beyanın kontrolü ve diğer işlemler, 180 ila 195 inci madde hükümlerine göre yapılacağı ve yükümlünün ilgili gümrük idaresine eşyanın Türkiye Gümrük Bölgesinden ihracına ilişkin gümrük beyannamesi ve ayniyet tespitine ilişkin diğer belgeleri ibraz edeceği hüküm altına alınmıştır.
Bu çerçevede, Kanunun 168 inci maddesi kapsamında geri gelen eşya olarak beyan edilen eşya için gümrük idaresince yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri uyarınca işlem yapılması dolayısıyla eşyanın ilk kullanım dışında kullanılıp kullanılmadığına ilişkin tespitin yapılması gerekmektedir. Söz konusu tespitin gümrük idaresince yapılamaması halinde eşyanın sanayi odası, üniversite gibi uzman bir kuruluşa yönlendirilerek buradan alınacak rapor doğrultusunda işlemlerin tamamlanması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Cenk Burak ALTAY
Bakan a.
Daire Başkanı
Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.