Search
Close this search box.

Dahilde İşleme – Damga Vergisi

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü

Sayı : 24799137-351.03/9438-[2013-17]
Konu : Dahilde İşleme – Damga Vergisi

27.11.2013/06949
GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE

Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünden alınan 04.11.2013 tarihli ve 17812 sayılı yazının bir örneği ekte gönderilmiştir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Ali TOKSÖZ
Genel Müdür Yardımcısı

Dağıtım: Tüm Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerine

(Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü hariç)


T.C.
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü

Sayı : 65587398-KONTROL-351.07-
Konu : Damga Vergisi

04.11.2013/17812
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞINA
(Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü)

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 114/1. Maddesi, “Dahilde işleme rejimi kapsamında bir gümrük yükümlülüğünün doğması halinde, 115 madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla gümrük vergileri, ithal eşyasının dahilde işleme rejimine ilişkin beyannamenin tescil tarihindeki vergi oranları ve diğer vergilendirme unsurları göz önünde bulundurularak hesaplanır.” Hükmüne, 115/1.maddesi de, “İlgili kuruluşların görüşleri alınarak yönetmelikte belirlenen listede yer alan işleme faaliyetleri sonucunda, asıl işlem görmüş ürünlerle birlikte söz konusu listede belirtilen ikincil işlem görmüş ürünlerin elde edilmesi ve bu ikincil ürünlerin serbest dolaşıma sokulması halinde ithalat vergileri, asıl işlem görmüş ürünün ihraç edilen kısmı oranında ikincil işlem görmüş ürünlerin serbest dolaşıma girişine ilişkin beyannamenin tescil tarihindeki vergi oranı ve diğer vergilendirme unsurları esas alınarak hesaplanır. Ancak izin hak sahibi, bu ürünlere ilişkin vergilerin 114. Maddede belirtilen usule göre tahakkukunu talep edebilir.” hükmüne amir bulunmaktadır.

Diğer taraftan Damga Vergisi Kanunu’nun 30 ncu maddesinde; ”Vergi Usul Kanununun Damga Resmine ilişkin hükümleri Damga Vergisi hakkında da uygulanır” 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nun Zamanaşımı süreleri başlıklı 114/1 maddesinde ise; ”Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlayarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmeyen vergiler zamanaşımına uğrar” denilmektedir.

Bu kapsamda Bölge Müdürlüğümüz bağlantıları nezdinde konu ile ilgili olarak GÜVAS üzerinde yapılan sorgulama neticesinde 4051 Rejim Kodu ile ithalatı gerçekleştirilen ikincil işlem görmüş ürünlere ilişkin serbest dolaşıma giriş beyannamelerinin bir kısmında, Gümrük Kanunu’nun 115. maddesine göre beyanda bulunulduğu, ancak Kanunun 114. maddesine göre sisteme önceki yıllara ait 5100 rejiminde işlem gören beyanname tarihlerinin referans tarihi olarak girilmesi sonucu damga vergisinin ilk rejim beyanı tarihindeki damga vergisi üzerinden belirlenmesi nedeniyle eksik tahsil edildiği anlaşılmıştır.

Bölge Müdürlüğümüzde konu ile ilgili olarak beş yıl geriye doğru yapılan taramalarda toplamda 309 adet beyannamede damga vergisinin eksik tahsil edildiği tespit edilmiş ve eksik tahsil edilen damga vergileri, bu vergilere isabet eden fark KDV, gecikme zamları ile 3065 sayılı Kanunun 51. Maddesi delaletiyle 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 234/1-b, 234/6 maddeleri gereğince işlem yapılmak üzere ilgili gümrük müdürlüklerine talimat verilmiştir.

Bu bağlamda, diğer Bölge Müdürlüklerinde de benzer durumların olma ihtimali göz önünde bulundurularak bildirimde bulunulmasının uygun olacağı mütalaa edilmektedir.

Bilgilerine arz ederim.

Kaptan KILIÇ
Bölge Müdürü

EK : Tahakkuk listesi

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top