T.C.
BAŞBAKANLIK
Dış Ticaret Müsteşarlığı
Sayı : B.02.1.DTM.0.02.06.04/
Konu : Dahilde İşleme Rejimi İVEDİ
03.06.2008/120004231
TELEFAKS
– TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ GEN. SEK.- İSTANBUL- AKDENİZ İHR.BİR.GEN.SEK.
– MERSİN- ANTALYA İHR.BİR.GEN.SEK.
– ANTALYA- DENİZLİ TEKS.VE KONF.İHR.BİR.GEN.SEK.
– DENİZLİ- DOĞU ANADOLU İHR.BİR.GEN.SEK.
– ERZURUM- EGE İHR.BİR.GEN.SEK.
– İZMİR- GÜNEYDOĞU ANADOLU İHR.BİR.GEN.SEK.
– GAZİANTEP- İSTANBUL İHR.BİR.GEN.SEK.
– İSTANBUL- İSTANBUL MADEN VE METAL.İHR.BİR.GEN.SEK.
– İSTANBUL- İSTANBUL TEKS.VE KONF.İHR.BİR.GEN.SEK.
– İSTANBUL- KARADENİZ İHR.BİR.GEN.SEK.
– GİRESUN- ORTA ANADOLU İHR.BİR.GEN.SEK.
– ANKARA- DOĞU KARADENİZ HUB. BAK. YAĞ. TOH. VE MAM. İHR. BİR. GEN. SEK.
– TRABZON- ULUDAĞ İHR.BİR.GEN.SEK. – BURSA
İlgi: a) 29/1/2008 tarihli ve 120000800 sayılı yazımız.
b) 3/10/2007 tarihli ve 120006964 sayılı yazımız.
c) 8/3/2005 tarihli ve 120001567 sayılı yazımız.
Bilindiği üzere; İhracat 2008/4 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, 30/5/2008 tarihli ve 26891 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Bu çerçevede; İhracat 2006/12 sayılı Tebliğ‘in, İhracat 2008/4 sayılı Tebliğ’in 9 uncu maddesi ile eklenen Geçici 8 inci maddesi, “1/1/2008 tarihinden önce düzenlenmiş dahilde işleme izin belgelerine (müeyyideleri tahsil edilmeyen dahilde işleme izin belgeleri dahil); ihracata ilişkin bir gümrük beyannamesinin belge ihracat taahhüdüne saydırılmasına ilişkin diğer şartlar saklı kalmak kaydıyla ilgili belge sayısı veya satır kodu bulunmaması nedeniyle belge ihracat taahhüdüne saydırılamayan ihracata ilişkin gümrük beyannameleri dikkate alınarak, yeniden ihracat gerçekleştirilebilmesi için bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren 1 (bir) ay içerisinde gerekli bilgi ve belgelerle birlikte elektronik ortamda müracaat edilmesi (elektronik ortamda düzenlenmemiş bulunan dahilde işleme izin belgeleri açısından ilgili ihracatçı birlikleri genel sekreterliğine müracaat edilmesi) kaydıyla, bu ek süre müracaatının uygun görüldüğü tarihten itibaren azami 4 (dört) aya kadar haklı sebebe ilişkin ek süre verilebilir.” hükmünü amirdir.
Bu kapsamda; İhracat 2006/12 sayılı Tebliğ’in Geçici 8 inci maddesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen hususların Genel Sekreterliklerine ivedilikle bildirilmesinde fayda mülahaza edilmiştir:
A- Elektronik ortamda düzenlenmemiş bulunan dahilde işleme izin belgeleri açısından;
1- 27/1/2005 tarihinden itibaren düzenlenen ancak elektronik ortamda düzenlenmemiş bulunan dahilde işleme izin belgesi kapsamında ibraz edilen ilgili ihracata ilişkin gümrük beyannamelerinin üzerinde, diğer şartların saklı kalması kaydıyla, ilgili belge sayısının yer almaması durumuna mahsus olmak üzere, Genel Sekreterliklerince ek süre müracaatının uygun görüldüğü tarihten itibaren haklı sebebe ilişkin 4 (dört) ay ek süre verilmesi gerekmektedir.
2- İbraz edilen ihracata ilişkin gümrük beyannameleri üzerine Genel Sekreterliklerince, “Herhangi bir dahilde işleme izin belgesi veya dahilde işleme izni taahhüt hesabının kapatılmasında kullanılamaz.” meşruhatının düşülmesi gerekmektedir. Ayrıca; Genel Sekreterliklerince, söz konusu gümrük beyannamelerinin meşruhat düşülmüş birer suretinin ilgili dosyada saklanması ve aynı zamanda bu beyannamelerin tarih ve sayılarının elektronik ortamda istatistiki bilgi mahiyetinde olmak üzere muhafaza edilmesi gerekmektedir.
3- Üzerinde taahhüt hesabına saydırılmak istenilen ilgili belge sayısı bulunmayan ancak ilgili belge sahibi firmanın unvanı veya İlgi (a)’da kayıtlı yazımız ekinde Genel Sekreterliklerine gönderilen 2008/1 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Hakkında Genelge’nin 30 uncu maddesi ile İlgi (b)’de kayıtlı yazımızla usul ve esasları belirlenen grup firmasının unvanı bulunan ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin, ilgili belge sahibi firma tarafından belge taahhüt hesabının kapatılması için sunulmuş bulunan ihracat listesinde yer alsın veya yer almasın, belge ihracat taahhüdünde öngörülen işlem görmüş ürün bilgileri ile aynı ürün bilgilerini haiz olması ve ilgili belge süresi içerisinde tescil edilmiş olması gerekmektedir.
4- Üzerinde taahhüt hesabına saydırılmak istenilen ilgili belge sayısı bulunmayan ancak ilgili belge sahibi firmanın veya grup firmasının unvanı bulunan ihracata ilişkin gümrük beyannamesinde aynı zamanda, başka bir belge sayısının yer almasında bir sakınca bulunmamaktadır.
5- Genel Sekreterliklerince, bu kapsamda sadece yeniden ihracat gerçekleştirilebilmesini teminen ek süre verilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, “Bu belgeye İhracat 2006/12 sayılı Tebliğ’in Geçici 8 inci maddesine istinaden ../../2008 tarihine kadar ek süre verilmiş olup, bu süre zarfında belge kapsamında ithalat yapılması mümkün değildir.” ibaresinin belgenin özel şartlar bölümüne dercedilmesi gerekmektedir.
6- Bu madde kapsamında verilecek ek süre için, en geç 30/6/2008 tarihine kadar (bu tarih dahil) Genel Sekreterliklerine müracaat edilmesi gerekmektedir.
7- İlgili belge sahibi firmanın, İhracat 2005/1 sayılı Tebliğ’in 22 nci maddesi uyarınca, 1 (bir) yıl boyunca ek süre ve haklı sebebe ilişkin ek süre verilmemesi müeyyidesine maruz kalıyor olması durumunda dahi, İlgi (c)’de kayıtlı yazımız ekinde Genel Sekreterliklerine gönderilmiş bulunan 2005/3 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Hakkında Genelge’nin 12 nci maddesi hükmü dikkate alınarak, ilgili belgeye bu madde kapsamında ek süre verilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.
8- Belge taahhüt kapatma müracaatının yapılmış olduğu durumlarda; ilgili belge sahibi firmaya bu madde kapsamında yeniden ihracat gerçekleştirilebilmesini teminen ek süre verilmesi halinde, Genel Sekreterliklerince ilgili belgeye ilişkin taahhüt kapatma müracaatının geri alınması, bir başka ifade ile ilgili belge kapatma müracaatının ilgili firmaya iadesi, İhracat 2005/1 sayılı Tebliğ’in 49 uncu maddesi uyarınca Müsteşarlığımızca uygun görülmüştür.
9- İlgili belgenin resen kapatıldığı veya iptal edildiği durumlarda; ilgili belge sahibi firmaya bu madde kapsamında yeniden ihracat gerçekleştirilebilmesini teminen ek süre verilebilmesi için, öncelikli olarak resen kapatma veya iptal işleminin geri alınması gerekmektedir. Dolayısıyla, İlgi (a)’da kayıtlı yazımız ekinde Genel Sekreterliklerine gönderilen Genelge’nin 57 nci maddesinde yer alan hususlar çerçevesinde konuya ilişkin müracaatın Müsteşarlığımıza intikal ettirilmesi gerekmektedir.
B- Elektronik ortamda düzenlenen dahilde işleme izin belgeleri açısından;
1- 1/1/2008 tarihinden önce elektronik ortamda düzenlenmiş bulunan dahilde işleme izin belgesi kapsamında ibraz edilen ilgili ihracata ilişkin gümrük beyannamelerinin üzerinde, diğer şartların saklı kalması kaydıyla, BİLGE Sistemine dahil olan gümrük idarelerinde işlem yapılması durumunda DİR Otomasyon Sisteminde otomatik düşümü yapılmış şekilde ilgili satır kodunun, BİLGE Sistemine dahil olmayan gümrük idarelerinden işlem yapılması durumunda ilgili belge sayısının veya satır kodunun yer almaması durumlarına mahsus olmak üzere, Müsteşarlığımızca ek süre müracaatının uygun görüldüğü tarihten itibaren haklı sebebe ilişkin 4 (dört) ay ek süre verilecektir.
2- Bu kapsamdaki ek süre müracaatının Müsteşarlığımızca değerlendirilebilmesi için; ilgili ihracata ilişkin gümrük beyannamelerinin Genel Sekreterliklerine ibraz edilmesi, ibraz edilen ihracata ilişkin gümrük beyannameleri üzerine Genel Sekreterliklerince, “Herhangi bir dahilde işleme izin belgesi veya dahilde işleme izni taahhüt hesabının kapatılmasında kullanılamaz.” meşruhatının düşülmesi ve bilahare bu gümrük beyannamelerinin DİR Otomasyon Sistemine aktarılması gerekmektedir. Diğer taraftan; Genel Sekreterliklerince, söz konusu gümrük beyannamelerinin meşruhat düşülmüş birer suretinin ilgili dosyada saklanması ve aynı zamanda bu beyannamelerin tarih ve sayılarının elektronik ortamda istatistiki bilgi mahiyetinde olmak üzere muhafaza edilmesi gerekmektedir.
3- Üzerinde taahhüt hesabına saydırılmak istenilen ilgili belge sayısı veya ilgili satır kodu bulunmayan ancak ilgili belge sahibi firmanın unvanı veya İlgi (a)’da kayıtlı yazımız ekinde Genel Sekreterliklerine gönderilen 2008/1 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Hakkında Genelge’nin 30 uncu maddesi ile İlgi (b)’de kayıtlı yazımızla usul ve esasları belirlenen grup firmasının unvanı bulunan ihracata ilişkin gümrük beyannamesinin, ilgili belge sahibi firma tarafından belge taahhüt hesabının kapatılması için sunulmuş bulunan ihracat listesinde yer alsın veya yer almasın, belge ihracat taahhüdünde öngörülen işlem görmüş ürün bilgileri ile aynı ürün bilgilerini haiz olması ve ilgili belge süresi içerisinde tescil edilmiş olması gerekmektedir.
4- İlgili belge kapsamında ibraz edilen, BİLGE Sistemine dahil olan gümrük idarelerinde işlem gören ve üzerinde ilgili belge sahibi firmanın veya grup firmasının unvanı bulunan ihracata ilişkin gümrük beyannameleri açısından, DİR Otomasyon Sisteminde otomatik düşümü yapılmamış şekilde bu belge veya başka bir belgeye ait satır kodunun veya belge sayısının yer almasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Diğer taraftan; ilgili belge kapsamında ibraz edilen, BİLGE Sistemine dahil olmayan gümrük idarelerinde işlem gören ve üzerinde ilgili belge sahibi firmanın veya grup firmasının unvanı bulunan ihracata ilişkin gümrük beyannameleri açısından, başka bir belgeye ait satır kodunun veya belge sayısının yer almasında bir sakınca bulunmamaktadır.
5- Müsteşarlığımızca, bu kapsamda sadece yeniden ihracat gerçekleştirilebilmesini teminen ek süre verilecektir.
6- Bu madde kapsamında verilecek ek süre için, en geç 30/6/2008 tarihine kadar (bu tarih dahil) elektronik ortamda Müsteşarlığımıza müracaat edilmesi gerekmektedir.
7- Belge taahhüt kapatma müracaatının yapılmış olduğu durumlarda; ilgili belge sahibi firmaya bu madde kapsamında yeniden ihracat gerçekleştirilebilmesini teminen ek süre verilmesi halinde, Genel Sekreterliklerince ilgili belgeye ilişkin taahhüt kapatma müracaatının geri alınması, bir başka ifade ile ilgili belge kapatma müracaatının ilgili firmaya iadesi, İhracat 2005/1 sayılı Tebliğ ve İhracat 2006/12 sayılı Tebliğ’in 49 uncu maddeleri uyarınca Müsteşarlığımızca uygun görülmüştür.
8- İlgili belgenin resen kapatıldığı veya iptal edildiği durumlarda; ilgili belge sahibi firmaya bu madde kapsamında yeniden ihracat gerçekleştirilebilmesini teminen ek süre verilebilmesi için, öncelikli olarak resen kapatma veya iptal işleminin geri alınması gerekmektedir. Dolayısıyla, İlgi (a)’da kayıtlı yazımız ekinde Genel Sekreterliklerine gönderilen Genelge’nin 57 nci maddesinde yer alan hususlar çerçevesinde konuya ilişkin müracaatın Müsteşarlığımıza intikal ettirilmesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, İhracat 2006/12 sayılı Tebliğ’de değişiklik yapılan veya bu Tebliğ’e eklenen diğer maddeler hakkındaki uygulama usul ve esasları bilahare Genel Sekreterliklerine bildirilecektir.
Bilgilerini ve yukarıda belirtilen konuların tüm üyelerine ivedilikle duyurulması hususunda gereğini rica ederim.
______________________________________________________________
DTM İhracat Genel Müdürlüğü Ayrıntılı bilgi için irtibat : Nurten AKGÜL Daire Başkanı
İnönü Bulvarı No:36 Emek 06100 ANKARA
Telefon: (0 312) 222 35 07 Faks: (0 312) 212 88 81
e-posta: mevzuatihr@dtm.gov.tr Elektronik Ağ: www.dtm.gov.tr
Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.