T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü
Sayı : E-49970238-180.99-00086030031
Konu : Dolaşım Belgelerinin Sonradan Kontrolü ve
Firmaların Bilgilendirilmesi
02.06.2023/86030031
DAĞITIM YERLERİNE
Bakanlığımız Gümrük Genel Tebliği (Uluslararası Anlaşmalar) (Seri No: 10) gereğince, dolaşım belgeleri ve menşe ispat belgeleri (A.TR, EUR, EUR-MED…) sonradan kontrol işlemleri Bölge Müdürlüğümüz tarafından yürütülmektedir.
Söz konusu Tebliğin “V. İhracatta Düzenlenmiş Olan Belgelerin Sonradan Kontrolü” başlığının (16) maddesi “(2) Sonradan kontrol talebine konu olan belgenin üzerindeki kaşenin ilgili gümrük müdürlüğüne ait olduğunun ve anılan belgeye ilişkin bir ihracat kaydı bulunduğunun anlaşılması durumunda, gümrük müdürlüklerince,
a) A.TR Dolaşım Belgelerinin sonradan kontrol işlemlerinde eşyanın serbest dolaşım statüsüne,
b) Menşe ispat belgelerinin sonradan kontrol işlemlerinde, eşyanın menşeine,
ilişkin tevsik edici bilgi ve belgeler, belgeyi onaylayan kişi/kurum/kuruhış ve firma nezdinde girişimde bulunmak suretiyle temin edilir. Belgeyi düzenleyen kişi/kurum/kuruluş tarafından ilgili bilgi ve belgelerin gümrük müdürlüğüne iletilmesinde, sonradan kontrol sonucunun Ek-1’de yer alan süre içinde talepte bulunan ülkeye bildirilmesi gerektiği göz önünde bulundurulur” hükmüne amirdir.
Bu itibarla, yurtdışı Gümrük İdarelerince Bölge Müdürlüğümüze intikal ettirilen sonradan kontrol taleplerinin cevaplanması aşamasında bağlantımız Gümrük İdarelerince ilgili belge ve bilgi temini sürecinde sorunlar yaşandığı; Gümrük İdarelerince ilgili firmalara yapılan tebligatların adres bilgilerinin güncel olmamasından dolayı iade edildiği ve aynı firma adına yeniden tebligat yapılması gerekliliğini ortaya çıkardığı anlaşılmıştır.
Bu durum, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca 10 aylık süre içerisinde talepte bulunan ülkeye sonradan kontrol sonucunun iletilmesi gerektiği de göz önüne alınınca, hem İdarelerimizde zaman kaybına ve ilave iş yüküne neden olmakta hem de zamanında iletilemeyen sonradan kontrol sonuçları nedeniyle ihracatçı firmalarımızın mağdur olmasına neden olmaktadır. Gerek firma adreslerinin güncel olmamasından dolayı tebligatların firmalara ulaşmaması, gerek tebligat yapılmış olsa bile ilgili firmalardan talep edilen bilgi ve belgelerin İdarelerimize ibraz edilmemesinden dolayı dolaşım belgesi ve menşe ispat belgesi muhteviyatı eşyaların serbest dolaşım veya menşe tespiti yapılamadığından yurtdışı Gümrük İdarelerine ‘olumsuz cevaplar‘ iletilmektedir.
Bölge Müdürlüğümüzce yapılan gözlemlerde yurtdışı Gümrük İdarelerine iletilen olumsuz sonuçların ardından ilgili ülkelerce aynı firmalar adına düzenlenen diğer dolaşım belgelerininde sonradan kontrol amacıyla gönderildiği anlaşılmıştır. Bu durum İdarelerimizde iş yükünü arttırmasının ötesinde ihracatçılarımızın gereksiz maliyetlere katlanmasına ve sık sık sonradan kontrole tabi olmaları sebebiyle mağduriyetlerine yol açmaktadır.
İhracatlarımıza yönelik yurtdışı gümrük idareleri tarafından başlatılan sonradan kontrol işlemlerinde Gümrük idarelerimizce firmalarla eş zamanlı olarak müşavirlere de tebligat yapılacak olup ihracatçı firmalarımızın mağduriyetlerinin önlenebilmesi teminen; gümrük idarelerine bildirilen firma ve müşavir adreslerinin güncel tutulması ve bu kapsamda yapılan tebligatlara süresi içerisinde cevap verilmesi hususu ile talep edilen bilgi ve belgeleri eksiksiz olarak ibraz edilmesi hulusu önem arz etmektedir.
Bu itibarla, üyelerinizin yukarıda bahsedilen hususlar hakkında bilgilendinrilmesinin yerinde olacağı değerlendirilmektedir.
Bilgi ve gereğini arz/rica ederim.
Hayrettin YILDIRIM
Bölge Müdürü
DAĞITIM:
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine
Türkiye İhracatçılar Meclisine
İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneğine
İstanbul Ticaret Odasına
Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.
Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.