Search
Close this search box.

Elektronik Sigara ve Sarf Malzemeleri Hakkında Yazı

Kaydet
Please login

T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü

Sayı : 68326374-305.02
Konu : Elektronik Sigara ve Sarf Malzemeleri

23.09.2019/47850203
DAĞITIM YERLERİNE

Tütün ve tütün mamullerinin yasadışı ticaretinin, insan ve toplum sağlığına yönelik riskler barındırmasının yanında ciddi boyutta vergi kaybına sebep olarak ülke ekonomisine zarar verdiği ve terörizmin finans kaynaklarından biri olduğu bilinmektedir. Bu itibarla, yasadışı tütün ve tütün mamulleri ticareti ile mücadele, Bakanlığımızın üzerinde hassasiyetle durduğu konulardan birini teşkil etmektedir.

Tütün içermeyen ancak tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan elektronik sigara ve aksamı ile bunlarla birlikte kullanılan sarf malzemelerinin kullanımı özellikle son dönemde artmaktadır. 4703 sayılı Kanun hükümlerince, ülkemizde piyasaya arz edilen ürünlerin güvenli ürün olması, ilgili teknik düzenlemelere uygun olması gerekmektedir. Anılan düzenleme kapsamında elektronik sigara, elektronik nargile ve sarf malzemeleri cinsi eşya herhangi bir ürün güvenliği ve denetimi tebliğiyle düzenlenmediğinden güvensiz ürün olarak kabul edilmekte ve piyasaya arzı mümkün bulunmamaktadır.

Sağlık Bakanlığı’nın 19.02.2008 tarih ve 12018 sayılı yazısında, elektronik sigara nikotin kartuşlarının tıbbi ürün, aktif maddeyi vücuda verme aracı olan cihazların ise tıbbi cihaz statüsünde ele alınması, bu şartları karşılasa veya nikotinsiz şekli ile olsa bile Bakanlıklarından izin alınmadığı sürece elektronik sigara ve kartuşlarının ülkemize ithaline müsaade edilmemesi gerektiği belirtilmektedir.

Öte yandan, elektronik sigara ve sarf malzemeleri cinsi eşya, yolcu beraberinde Türkiye Gümrük Bölgesine getirilip serbest dolaşıma sokulabilecek eşyanın düzenlendiği 2009/15481 sayılı Karar kapsamında yer almamaktadır.

Diğer taraftan, tütünü yakmak suretiyle değil de ısıtarak ve duman çıkarmadan içilebilmesini sağlayan “yeni sigaralar” olarak adlandırılan “ısıtılan tütün mamulü”nün de Türkiye’de üretiminin, ithalatının ve iç piyasaya arzının yanı sıra ülkemize yolcu beraberinde getirilmesinin de mümkün olmadığı Gümrükler Genel Müdürlüğünün 03.05.2019 tarihli ve 43989855 sayılı yazısı ile talimatlandırılmıştır.

Bu itibarla, gerek “elektronik sigara ve aksamı ile sarf malzemeleri”, gerekse “ısıtılan tütün mamulü” cinsi eşyanın kaçak yollardan ülkemize girişinin önlenmesi amacıyla, Bölge Müdürlükleri bağlantı idarelerince uygulanan tedbirlerin artırılması, görevli amir ve memurların konuyu hassasiyetle takibi suretiyle bahse konu eşyanın gümrük kapılarımızdan yasadışı geçişine müsaade edilmemesi hususunda,

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Murat YAMAN
Bakan a.
Genel Müdür V.

Dağıtım:
Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerine

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top