Search
Close this search box.

Eximbank İhracat Kredi Sigortası Tazmin Desteğine İlişkin Genelge

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

27.09.2022

EXİMBANK’IN UYGULADIĞI FAİZ ORANI İLE CIRR ARASINDAKİ FARKIN DESTEKLENMESİ VE EXİMBANK İHRACAT KREDİ SİGORTASI TAZMİN DESTEĞİNE İLİŞKİN GENELGE

BİRİNCİ BÖLÜM

Başlangıç Hükümleri
Amaç

MADDE 1- (1) Bu Genelgenin amacı, 17/8/2022 tarihli ve 5973 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla yürürlüğe konulan İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamında yer alan, Eximbank’ın uyguladığı faiz oranı ile CIRR arasındaki farkın desteklenmesi ve Eximbank ihracat kredi sigortası tazmin desteğinin uygulanmasına yönelik başvuru, değerlendirme ve sonuçlandırma işlemlerine dair süreçlere yönelik usul ve esasların belirlenmesidir.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Genelge, 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karara istinaden hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 – (1) 5973 sayılı Kararın 2 nci maddesinde belirtilen tanımlara ilave olarak bu Genelgede geçen;

a) Bağımsız Denetim Kuruluşu (BDK): Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilmiş Bağımsız Denetim Kuruluşlarını,

b) Karar: 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Kararı ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Başvuru ve Ödeme
Başvuru

MADDE 4 – (1) Eximbank, Kararın 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında ifade edilen destekten yararlanmak üzere, Ek-1’de belirtilen belgelerle birlikte Bakanlığa başvuruda bulunur.

(2) Kararın 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında belirtilen yatırım mallarına ilişkin liste Ek-2’de belirlenmiştir.

(3) Eximbank, Kararın 13 üncü maddesinin birinci fıkrasında ifade edilen destek kapsamında uyguladığı faiz oranını belirler ve söz konusu oran ile CIRR arasındaki farka tekabül eden tutarı hesaplar. Eximbank’ın destek kapsamında uyguladığı sabit faiz oranları, ilgili ortalama vadelere denk gelen Hazine ve Maliye Bakanlığı tahvillerinin yıllık alış getiri oranının (Bid Yield) 200 baz puan (%2,0) fazlasını aşamaz.

(4) Eximbank, Kararın 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasında ifade edilen destekten faydalanmak üzere, Ek-1’de belirtilen belgelerle birlikte yılda bir defa olmak üzere her yıl en geç 31 Mart tarihine kadar Bakanlığa başvuruda bulunur. Söz konusu başvurular, bir önceki takvim yılına ilişkin harcama ve faaliyetleri kapsar.

(5) Eximbank, Kararın 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında destekten faydalanmak üzere Ek-1’de belirtilen belgelerle birlikte her bir işlem bazında Bakanlıktan ön onay alır. Tazminat ödemesinin gerçekleşmesi durumunda, Eximbank Ek-1’de belirtilen belgelerle birlikte Bakanlığa başvuruda bulunur.

Ödeme

MADDE 5 – (1) Bakanlık, destek müracaatını değerlendirerek yapacağı inceleme neticesinde destek tutarlarını belirler ve ilgili ödeme miktarlarını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na (TCMB) bildirir.

(2) Ödemeye ilişkin, ibraz edilen belgelerdeki giderlerin (dolaylı vergiler dahil) Türk Lirası (TL) cinsinden olanları TL, döviz cinsinden olanları ise ödeme belgesi tarihindeki Gösterge Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları listesinde yer alan çapraz kurları ve döviz alış kurları esas alınarak TL olarak ödenir. Gösterge Niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları listesinde yer almayan ülke para birimleri TL’ye çevrilirken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca Alım Satıma Konu Olmayan Dövizlere İlişkin Bilgi Amaçlı Kur Tablosunda yer alan kurlar esas alınır.

(3) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kur tablolarında yer almayan para birimlerine istinaden yapılan hesaplamalarda Bakanlıkça uygun görülen diğer uluslararası veri kaynakları esas alınır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Diğer Hükümler
Denetim

MADDE 6 – (1) Eximbank, her takvim yılı için Kararın 13 üncü maddesinin birinci fıkrası kapsamında yararlandığı desteklere yönelik BDK tarafından denetlenir ve denetim raporunu en geç bir sonraki yılın 31 Mart tarihine kadar Bakanlığa sunar. BDK, söz konusu denetimi Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yayımlanan İlgili Hizmetler Standardı 4400 (İHS 4400) çerçevesinde gerçekleştirir.

(2) Bakanlık gerekli gördüğü durumlarda yerinde inceleme yaparak işlemlerin bu Genelgeye uygunluğunu denetler.

Yetki

MADDE 7 – (1) Bu Genelge ile ilgili yeni ekler ihdas etmeye, mevcut Genelge eklerinde değişiklik ve ilave yapmaya, bu Genelgeye ilişkin talimatlar vermeye, özel ve zorunlu durumlar ile mücbir sebep hallerinde ortaya çıkacak hususları inceleyip sonuçlandırmaya ve bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla elektronik ortamda yapılan işlemlerde yaşanacak teknik düzeydeki aksaklıklar nedeniyle uygulamada yaşanabilecek sorunları gidermeye ve bu konuda gerekli düzenlemeleri yapıp talimat vermeye Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) yetkilidir.

Yürürlükten kaldırılan mevzuat

MADDE 8 – (1) Türk Eximbank’ın Alıcı Kredileri Çerçevesinde Uyguladığı Faiz Oranı ile CIRR (Referans Ticari Faiz Oranları) Arasındaki Farka Tekabül Eden Faiz Gideri ve Türk Eximbank’ın İhracat Kredi Sigortası Tazmin Desteği Hakkında Kararın Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Geçici hükümler

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Genelgenin yürürlüğe girdiği tarihten önce gerçekleştirilen/ onaylanan/harcamasının tamamı veya bir kısmı yapılan (başvuru belgesi tarihi Genelgenin yürürlüğe girdiği tarih veya söz konusu tarihten önce olan) faaliyetlere ilişkin destek başvurularının sonuçlandırılmasında yürürlükten kaldırılan mevzuatın lehe olan hükümleri uygulanır. Bununla birlikte söz konusu başvurular, varsa bu Genelgenin lehe olan hükümlerinden yararlandırılır.

Yürürlük

MADDE 9 – (1) Bu Genelge onaylandığı tarihte yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 10 – (1) Bu Genelgeyi Bakanlık (İhracat Genel Müdürlüğü) yürütür.


EKLER

EK-1 Başvuru Belgeleri

EK-2 Yatırım Malları Listesi

EK-A Faiz Farkı Hesaplama Tablosu

EK-B Sigorta Tazmin Desteği Özet Tablo

EK-C Proje Bazlı İhracat Sigorta Desteği Ön Onay Formu

EK-D Proje Bazlı İhracat Sigorta Desteği Ödeme Talep Formu

Ticaret Bakanlığı İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top