Search
Close this search box.

Genelge 2000/22 – Özellik Gösteren Faaliyetler Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayılı: B.02.1.GÜM.0.06.00.33.961/1524
Konu:

GENELGE
2000/22

04.11.1999 tarih ve 23866 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4458 sayılı Gümrük Kanunu’ nun “Özellik Gösteren Faaliyetler” başlıklı gümrük vergilerinden muafiyet ve istisnaları düzenleyen 167/2   maddesi; “Mütekabiliyet esasına göre ithal edilen diplomatik eşya gümrük vergilerinden muaftır.” hükmünü,aynı kanunun “Diğer Beyanlar” başlıklı yetkili makamlardan gönderilecek resmi yazıların beyanname olarak kabul edileceği halleri düzenleyen 72 maddesinin (b) fıkrası; “Diplomatik muaflık ve ayrıcalıklardan yararlanacakların ancak kendi adlarına veya elçilik adına gelecek eşya için karşılıklı olmak şartıyla misyon şeflerinden veya muaflık hakkı tanınmış heyet başkanlarınca gönderilen yazılar ile kurye çantalarına ait kurye mektupları,

Bu mektupların şekli, kapsayacağı bilgiler ve göreceği işlemler Dışişleri Bakanlığı ve Gümrük Müsteşarlığı’nca müştereken tespit olunur.” hükmünü amirdir.

Bu itibarla 20.01.2000 tarih ve 23939 Mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliği’nin 684 ila 689 uncu maddelerinde belirtilen Diplomatik Muafiyetlere İlişkin Gümrük işlemleri bir örneği ekte gönderilen 28.08.1986 tarih ve 1986/142 sayılı Genelge konusu “Türkiye’ deki Diplomatik ve Konsolosluk Misyonların ile Mensuplarına Tanınan Gümrük Ayrıcalıklarına İlişkin Yönerge”de belirtilen hükümlere göre yapılmaya devam edilecektir.

Ancak söz konusu Yönerge ekini teşkil eden Form (A), Form (B), Form (C) ve Form (D) 4458 sayılı Gümrük Kanunu’na göre yeniden düzenlenen şekilleriyle ekte gönderilmiştir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.
Fethi Şahin HOROZ
Gümrükler Genel Müdürü

DAĞITIM :
Merkez ve Taşra Teşkilatına

EK : l adet Yönerge

4 adet Form

Form A

Form B

Form C

Form D


YÖNERGE

Lütfen Dikkat Bu Yönergenin 2001/01 sayılı Genelge ile değiştirilmiş şeklidir. Ekin Eski Hali İçin Bakınız:

EK 1-YÖNERGE (yeni)


Form : A

Misyonun Adı :……………

No :…………….                                                                                                                                Tarih :…………

 

………………………….GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜNE

Misyonumuz/Misyon üyemiz adına gelen ve ayrıntıları aşağıda belirtilen eşyanın 4458 sayılı Kanun hükümlerine göre muafiyetten faydalandırılarak gerekli gümrük işleminin yapılmasını ve ………………………………………..teslimini rica ederim.

EŞYANIN DÖKÜMÜ(Elektrikli cihazların cinsi, markası, modeli, sigaranın karton, içkinin şişe adedi belirtilmelidir) Ağırlığı Sayısı Değeri Malın geldiği
ülke ve firma  
Hangi vasıta ile gümrüklere geldiği, tarihi :  
Konişmento ve İrsaliye No  
Sahibinin adı, sıfatı ve imzası:  
Kimlik kartının tarihi ve numarası:  

Dışişleri Bakanlığı Misyonun Mühürü

Protokol Genel Müdürlüğünce görülmüştür. Misyon Şefinin Adı ve

Tarih :…… Kayıt No :……. İmzası

Protokol Gn.Md.y.

NOT: Takrir onay tarihinden itibaren bir ay müddetle geçerlidir.

Takrire faturaya ilaveten İrsaliye veya konşimento da eklenmelidir.


Form : B

Misyonun adı :……………
No : ……………                                                                                                                                             Tarih :……..

………………………..GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜNE

Misyonumuz/Misyon üyemiz adına gelen, özellikleri aşağıda kayıtlı motorlu taşıtın 4458 sayılı Kanun hükümlerine göre muafiyetten faydalandırılarak gerekli gümrük işleminin yapılmasın ve ……………………………………… teslimini rica ederim.

MOTORLU TAŞITIN

Cinsi :
Markası :
Modeli:
Tipi:
Şasi Seri No .
Motor Seri No :
Motor Cinsi :
Motor Gücü :
Silindir Adedi :
Ağırlığı:
Değeri:
Geldiği Ü1ke :
Aksesuarları :
Türkiye’ye Giriş Gümrüğü :
Türkiye’ye Giriş Tarihi :
Sahibinin adı, sıfatı ve imzası :
Kimlik kartının tarih ve numarası :
Dışişleri Bakanlığı’nca görülmüştür.                       Misyonun Mühür
Tarih :…………….. Kayıt No :…………………        Misyon Şefinin Adı ve
İmzası

NOT:

1.Takrir onay tarihinden itibaren bir ay müddetle geçerlidir.
2.Takrirdeki tüm sütunlar tam olarak doldurulmalıdır.
3.Takrir 6 nüsha olarak düzenlenmelidir.
4.İthal takririne aracın sahiplik belgesi, fabrika faturası veya trafik ruhsatının fotokopisi ile trafik sigorta poliçesinin nüshası eklenmelidir.
5.Özel araç sahibinin kimlik kartı numarası ve tarihi takrirde belirtilmelidir. İ1gili şahıs Başkonsolosluk mensubu ise kimlik kartının fotokopisi takrire eklenmelidir.
6.Eşin kullanımı için ithal edilen araçlar için düzenlenen takrirlere “eş içindir” şerhi konulmalıdır.
7.İşlemler tamamlandıktan sonra işlem gören bir nüsha en kısa sürede Dışişleri Bakanlığı’na (Prot.Gn.Md.Yrd.lığı PİGY) iade edilmelidir.


Form C

…………………….
BÜYÜKELÇİLİĞİ

No :……………

Kimliği aşağıda belirtilen Misyon/Konsolosluk İdari ve Teknik memuru Türkiye’ye aşağıda özellikleri yazılı taşıtları getirmiş bulunmaktadır.

Bu taşıtın Türkiye’ de vergi muafiyetini haiz olmayan yer ve şahıslara hiçbir suretle satılmayacağını, Türkiye’ den ayrılırken tekrar aynen götürüleceğini veya ihraç edileceğini, herhangi bir sebeple götürülemez ise mevzuat dahilinde bütün gümrük vergi ve resimlerin, dahilde alınan bütün vergi ve resimlerin ödeneceğini ve gümrük çıkışı esnasında Gümrük ve Maliye Daireleri ile her türlü ilişiğinin kesildikten sonra ayrılmasına müsaade edileceğini, aksi takdirde Gümrük İdarelerince aranan gümrük vergi ve resimlerinin ödeneceğini beyan ve taahhüt ederiz.

Bu itibarla, söz konusu taşıta Gümrük Kanunu’nun Geçici İthalat Rejimine göre işlem yapılmasına izin verilmesini arz ederim.

…/../200…
Misyon Şefi
(İmza ve Mühür)

 Taşıtın :
Cinsi :
Markası :
Modeli :
Tipi :
Motor No :
Şasi No :
Kapı Adedi :
Silindir Adedi :
Ağırlığı :
Aksesuarları :
Türkiye’ye Giriş Tarihi :
Türkiye’ye Giriş Gümrüğü :
Taşıtın Sahibinin :
Adı, Soyadı :
Görev Yeri :
Doğum Yeri ve Tarihi :
Türkiye’ye İlk Geliş Tarihi :
Kimlik Kartı No ve Tarihi :

…………………….. Büyükelçiliğince/Teşkilatınca yukarıdaki taşıt hakkında taahhüt olunan hususları aynen kabul ve beyan ederim.

Tarih ve imza

– İşlemler tamamlandıktan sonra işlem gören bir nüsha en kısa sürede Dışişleri Bakanlığına (Prot.Gn.Md.Yrd.lığı PİGY) iade edilecektir.
– İşbu garanti belgesine aşağıdaki belgeler eklenmelidir:
a) Araç sahibinin Kimlik Kartı fotokopisi,
b) Aracın Türkiye’ye girişini tevsik eden belge,
c) Araç devir alınıyor ise Trafik Ruhsatnamesi ve plakaları,
d) Trafik Sigorta Poliçesi.


Form D

………………….
BÜYÜKELÇİLİĞİ

HİZMET OTOMOBİLLERİNİN

İTHALİNE İLİŞKİN GARANTİ BELGESİ

Büyükelçiliğimiz/Teşkilatımız Türkiye’ye aşağıda Özellikleri yazılı hizmet taşıtını getirmiş bulunmaktadır.

Bu taşıtın Türkiye’ de vergi muafiyetini haiz olmayan yer ve şahıslara hiçbir suretle satılmayacağını, aynen ihraç edileceğini, herhangi bir sebeple ihraç edilemez ise mevzuat dahilinde bütün gümrük vergi ve resimleri ile dahilde alınan bütün vergi ve resimlerin ödeneceğini ve yurtdışına kat’i olarak çıkışı esnasında Gümrük ve Maliye Daireleri ile her türlü ilişiğinin kesileceğini, aksi takdirde Gümrük İdarelerince aranan bütün gümrük vergi ve resimlerinin ödeneceğini beyan ve taahhüt ederiz.

Söz konusu taşıtın ithali için 4458 Gümrük Kanunun 167/2 ve 202/3 maddelerine göre işlem yapılmasına izin verilmesini arz ederim.

…./…/200..
Misyon Şefi
(İmza ve Mühür)

Taşıtın :
1. Cinsi :
2. Markası :
3. Modeli :
4. Tipi :
5. Motor No :
6. Şasi No :
7. Kapı Adedi :
8. Silindir Adedi :
9. Ağırlığı :
10. Türkiye’ye giriş tarihi :
11. Türkiye’ye Giriş Gümrüğü :
12. Aksesuarları :

Dışişleri Bakanlığı’nca Doldurulacak Bölüm
– İşbu Garanti Belgesine aşağıdaki belgeler eklenmelidir:
a) Aracın Türkiye’ye girişini tevsik eden belge,
b) Trafik Sigorta Poliçesi,
c) İşlemler tamamlandıktan sonra işlem gören bir nüsha en kısa sürede Dışişleri Bakanlığına (Prot.Gn.Md.Yrd.lığı PİGY) iade edilecektir.

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top