Search
Close this search box.

Genelge 2000/45 – Antrepolarda Eşya Sayımı Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.0.06.00.24.714/409
Konu: Antrepolarda eşya

 24.07.2000
GENELGE
2000/45

Bilindiği üzere 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 105 inci maddesinin 1 inci fıkrasında; genel ve özel antrepo işleticilerinin yıl sonunda antrepo mevcutlarına ilişkin bir listeyi gümrük idaresine vereceği, her yıl, genel ve özel antrepolardaki eşyanın gümrük idaresince, işletici tarafından verilen liste göz önünde bulundurulmak suretiyle sayılacağı, genel antrepolardaki eşyanın sayılamayacak kadar çok olması halinde, bunların gümrük idareleri tarafından örnekleme yöntemiyle sayılmasının mümkün olduğu hükme bağlanmıştır.

Yukarıda yer alan hükme bağlı olarak Gümrük Yönetmeliği’nin 390 ıncı maddesi gereğince;

Genel ve özel antrepo işleticileri yıl sonunda antrepo mevcutlarına ilişkin bir listeyi ilgili gümrük idaresine verir. Her mali yılın başından itibaren gümrük idareleri denetimleri altındaki antrepolarda bulunan eşya, işleticiler tarafından verilen liste göz önünde bulundurularak sayılır.

Genel antrepolardaki eşyanın kısa sürede sayılamayacak kadar çok olması halinde bunların örnekleme yöntemiyle veya mevcut eşyanın kısımlara bölünerek sayılması mümkündür.

Sayım sonucu, bir tutanakla tespit edilir. Antrepolarda yapılan sayım sonucunda noksan çıkan eşyanın gümrük vergileri duruma göre işletici veya kullanıcıdan tahsil edilir veya teminatından mahsup edilir ve aynı zamanda buna sebebiyet verenler hakkında cezai kovuşturma yapılır. Ayrıca Gümrük Kanunu’nun 236’ncı maddesi uyarınca bu vergilerin üç katı para cezası alınır.

Antrepolarda yapılan sayımlar sonucunda fazla çıkan eşya kayıtlara alınır. Fazlalığın kabul edilebilir nedenlerden ileri geldiği gümrük idaresine tevsik edilemediği takdirde, söz konusu eşya Gümrük Kanunu’nun 177 nci maddesinin birinci fıkrasının 1 inci bendinin (g) alt bendi uyarınca tasfiye edilir. Ayrıca, Gümrük Kanunu’nun 236 ncı maddesi uyarınca, fazla çıkan eşyaya isabet eden ithalat veya ihracat vergileri kadar para cezası alınır.

Bu hükümlere istinaden, gümrük idareleri denetiminde faaliyette bulunan antrepo, geçici depolama yerleri ile diğer yerlerin işleyişi ile ilgili olarak, gerek hazine kaybına sebebiyet verilmesinin, gerekse idari ve hukuki yönlerden olumsuz sonuç ve ihtilaflara yol açılmasının önlenmesi bakımından, 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliğinin ilgili maddelerinin harfiyen ve daha sağlıklı uygulanması, bu yerlere eşya giriş çıkışları ve buna bağlı kayıt ve teminatların titizlikle takibi, amaçları dışında kullanılıp kullanılmadığının denetlenerek gerekli önlemlerin alınması bakımından, antrepo, geçici depolama yeri ile diğer yerlerde bulunan eşyanın sayımı ile ilgili yapılacak işlemler aşağıda belirtilmiştir.

1- Yoklama; biri antrepo memuru olmak üzere Gümrük İdare Amirliğince seçilecek işletme ve gümrük memurlarından oluşan en az üç kişilik kurul tarafından, ancak eşyası sayılamayacak kadar çok olan antrepolarda, sondaj yoluyla seçilecek antrepo beyannameleri muhteviyatı eşyanın görülüp sayılması suretiyle yapılacaktır.

2- Gümrük müdürlükleri denetimi altında bulunan antrepo ve geçici depolama yerleri ile diğer yerlerde bulunan eşyanın yoklamasını yapacak kurul üyelerini, derhal tespit edecektir.

3- Gümrük idareleri denetimi altında bulunan antrepo ve geçici depolama yerleri ile diğer yerlerde bulunan eşyanın, her takvim yılı içinde gayri muayyen zamanlarda, en az 1 defa yukarıdaki usul ve esaslara göre yoklaması yapılacaktır.

4- Yoklama sonucunda düzenlenen tutanakların bir örneği yoklamanın bitimini müteakip Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne gönderilecektir.

5- Yoklama sonucunda anılan yerlerde eksik veya fazla eşya çıkması ile antrepo rejimine aykırı hareketlerin tespit edilmesi halinde gümrük mevzuatı uyarınca derhal gereği yapılacaktır. Ayrıca bu hususlar Müsteşarlığa yazılı olarak en seri haberleşme aracı ile bildirilecektir.

6- Gümrük Yönetmeliği hükümlerine göre yoklama ve denetlemesi yapılan bu yerlerde daha sonradan denetim elemanlarınca yapılacak inceleme ve denetlemelerde farklı sonuçlar çıkması halinde ilgililer hakkında kanuni işlem yapılacaktır.

Bilgi ve buna göre gereğini rica ederim.
Müsteşar a.

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top