Search
Close this search box.

Genelge 2000/6 – Transitte Memur Refakati 07/02/2000 Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.23.689-33 ANKARA
Konu: Transitte memur refakati 07/02/2000

GENELGE
2000/6

Bilindiği üzere 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 85 inci maddesinde ; transit eşyası için tahakkuk edebilecek gümrük vergilerinin ödenmesini sağlamak üzere bir teminat verilmesinin zorunlu olduğu, ancak deniz, havayolu, demiryolu ve boru hattı ile yapılan taşımalardan Yönetmelikle belirlenecek haller dışında teminat aranmayacağı, Gümrük Yönetmeliği’nin 285 inci maddesinde ise; transit suretiyle taşınmasına izin verilen eşyanın gümrük vergileri karşılığı teminat alınması yerine memur refakatinde taşınmasının da mümkün olduğu hükme bağlanmıştır.

Bu itibarla transit beyannamesi kapsamında yapılan taşımalarda aşağıda belirtilen esasların gözönünde bulundurulması uygun bulunmuştur:

1- Transit beyannamesi kapsamında taşınmak istenilen eşyanın gümrük vergileri hesaplanarak teminata bağlanır.

2- Gümrük vergileri teminata bağlanmış eşyanın memur refakati olmadan transiti esastır. Ancak ”sigara” ve ”viski”nin transit beyannamesine konu olması halinde bu tür eşyanın teminatla birlikte memur eşliğinde transiti sağlanır.

3- Sigara ve viski dışında kalan eşyanın teminat yerine memur ikamesi suretiyle transiti imkan dahilindedir. Bu şekilde yapılacak transit işlemlerinde etkin denetimin sağlanması için aşağıdaki hususlara riayet edilmesi gerekir:

a) Refakat memurunun, refakat ve dönüş süresini kapsayan 6245 sayılı Harcırah Kanununa göre hesaplanan yolluk ve yevmiyesi ile zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında ödenecek tazminat tutarı üzerinden yapılacak kaza ve ölüm sigorta masraflarının ödenmesi, ayrıca Gümrük Yönetmeliği’nin 30 no.lu ekinde yer alan taahhütnamenin doldurularak gümrüğe verilmesi gerekir.

b) Bir memur sorumluluğuna en fazla üç araç verilir. Memur konvoy halinde seyreden araçların en önünde yolculuk eder.

c) Konvoydan kopmaların önlenmesi için güzergah boyunca her 200 km’de refakatçi memurun belirleyeceği bir noktada biraraya gelinmesi daha sonra yola devam edilmesi gerekir.

d) Araçlardan birinin yukarıda belirtilen noktaya gelmemesi halinde refakatçi memur tarafından en yakın gümrük, gümrük muhafaza veya emniyet idaresine haber verilir.

4- Bir gümrükten diğer gümrüğe veya bir gümrükten antrepolara memur refakatinde yapılacak transit taşımalara izin vermeye ilgili gümrük müdürlüğü yetkilidir.

5- 11.05.1993 tarihli, 22 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Ramazan ULUDAĞ
Müsteşar

DAĞITIM:

Merkez ve Taşra Teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top