Search
Close this search box.

Genelge 2002/12 – Kumanya Listesi  Hakkında

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.18.541-157
Konu: Kumanya Listesi

GENELGE
2002/12

Bilindiği üzere, 05.05.2000 tarihli 2000/39 sayılı Genelgemiz ile deniz ve hava taşıtlarına serbest dolaşımda bulunan maddelerden kumanya verilmesi konusunda, ilgilisince, katma değer vergisi iadesinden yararlanılmak istenilmediğinin yazılı olarak beyan edilmesi halinde gümrük beyannamesi düzenlenmeden kumanya listesi ile , ancak katma değer vergisi iadesi talebinde bulunulacağının beyan edilmesi halinde ise usulüne uygun gümrük beyannamesi düzenlenmesi suretiyle işlem yapılması istenilmiştir.

 Ancak İhracatçı Birliği onayı ve bazı durumlarda da Kontrol Belgesi aranılmasından kaynaklanan gecikmeler nedeniyle kumanyacıların katma değer vergisi iadesinden feragat etmek suretiyle kumanya listesi kapsamında ihracat işlemlerini gerçekleştirmeye yöneldikleri, sonuç olarak yurt dışındaki müşteriye döviz karşılığı yapılan bu satışlar için yüklenilen katma değer vergisi maliyetinden kaynaklanan nedenlerle bu konuda iş yapanların rekabet etme imkanının ortadan kalktığı anlaşılmıştır.

 Konu hakkında Maliye Bakanlığı’ndan alınan 29.03.2002 tarihli ve 13903 sayılı yazıda, Katma Değer Vergisi Kanunu kapsamındaki ihracat istisnası uygulamasında tevsik edici temel belgenin ”Gümrük Beyannamesi” olduğu, ancak, Bakanlıklarının işlemin niteliğini ve durumun gerekliliğini gözeterek gümrük beyannamesi yerine geçecek başka belgeleri de ihracat istisnası bakımından tevsik edici belge sayabildiği ve bu çerçevede ”Kumanya Listesi” nin tevsik edici belge sayılacağı yolunda uygulamaya yön verildiği belirtilmektedir.

  4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 176. maddesinin son fıkrasına göre serbest dolaşımda bulunan yakıt, yağ ve kumanyaların dış sefere çıkan deniz ve hava taşıtlarına verilmesi ihracat hükmündedir.

 Gümrük Yönetmeliği’nin “Gümrük Beyannamesi” başlıklı 185. maddesi uyarınca yazılı beyanların gümrük beyannamesi ile yapılması esas olmakla birlikte, anılan yönetmelik maddesi hükümlerine göre Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkacak deniz, kara ve hava nakil araçlarına verilecek kumanyaya ilişkin listenin beyanname olarak kabul edilerek, eşyanın gümrük işlemlerinin bu belgeler ile yürütülmesi mümkün bulunmaktadır.

 Anılan yönetmeliğin 739. maddesinde yabancı gemiler ile yabancı limanlara sefer yapan Türk bandıralı gemilerin her türlü yakıt ve yağlayıcı maddeleri ile gemi adamları ve yolcuların yiyecek, içecek ve sigara ve alkollü içkiler de dahil olmak üzere kumanyalarının antrepo ve geçici depolama yerlerinden verilebileceği, ayrıca serbest dolaşımda bulunan aynı kapsamdaki eşyanın da söz konusu taşıtlara verilmesinin mümkün olduğu, 740. maddesinde ise kaptanlar, gemi acenteleri ve kumanyacılık firmalarının geminin gideceği yer ve gemiye verilecek kumanyanın cins ve miktarını belirtir şekilde düzenleyecekleri kumanya listelerini gümrük idaresine bildirecekleri belirtilmektedir. Ancak kumanya listesinin standart bir şeklinin olmadığının görülmesi ve uygulamaya yeknesaklık kazandırılması amacıyla deniz ve hava taşıtlarına verilecek kumanya, yakıt ve yağlayıcı maddelerin tesliminde kullanılmak üzere ekte bir örneği yer alan kumanya listesi formu hazırlanmıştır.

Ayrıca genelgenin uygulanması esnasında Gümrük Yönetmeliği’nin 739. maddesi bağlamında yabancı taşıtlar ile yabancı ülkelere sefer yapan yerli taşıtların personeli ve yolcularına verilecek yiyecek, alkollü ya da alkolsüz her türlü içecek, sigara, kişisel tüketim ve temizlik malzemeleri ile taşıt için gerekli olan yakıtlar, yağlayıcı maddeler, güverte ve donatım malzemesi dahil olmak üzere her çeşit taşıt ihtiyaç malzemesinin kumanya listesine dahil edilecek eşya olarak mütalaa edilmesi gerekmektedir.

05.05.2000 tarih ve 2000/39 sayılı genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Doç Dr. Nevzat SAYGILIOĞLU
Müsteşar

EK :Kumanya Listesi (1 Sayfa)

DAĞITIM:

Merkez ve Taşra Teşkilatına

KUMANYA LİSTESİ

1. SATICININ 2. GEMİNİN – HAVA TAŞITININ
Unvanı:

Adresi:

Adı:
 

Vergi Dairesi:

Vergi Sicil No:

 

Acentesi:

 

Satıcı Firma

Yetkilisinin İmzası:

 

Bandırası:

  1. FATURA BİLGİLERİ
SIRA NO TARİHİ SAYISI BEDELİ (TL. ve/veya Döviz Cinsi)
1
.2
.3
.4
.5
.6
.7
.8
.9
.10
TOPLAM

            Yalnız  …………………………………………………………………………………………………………………………….dir.

GÜMRÜK İŞLEMLERİ
A. GÜMRÜK İDARESİ B. GÜMRÜK KONTROLÜ
 

Gümrük Müdürlüğünün Adı:

Kayıt Tarihi:

Kayıt Sıra No:

 

 

Kontrolü Yapan Muayene Memurunun

Adı Soyadı:

Muayene Tarihi:

İmza ve Muayene Kaşesi

 

C.TESLİM EDEN GÜMRÜK MEMURU TESLİM ALAN KAPTAN
Adı-Soyadı:                 İmza Ünvanı :             Kaşe

Tarih :

Adı-Soyadı:     İmza Ünvanı :              Mühür 

Tarih  : 

Not:

            1-Kumanya Listesi’nin rakamla belirlenen kutuları beyan sahibi tarafından, harfle belirlenen kutuları gümrük idaresi tarafından doldurulacaktır.

            2- Liste 3 nüsha olarak düzenlenecek; birinci ve ikinci nüshası gümrük idaresinde, üçüncü nüshası beyan sahibinde kalacaktır.

            3-Liste Beyan sahipleri tarafından temin edilecektir.

            4-Kumanya Listesi 10 adet fatura alacak şekilde örnek olarak hazırlanmıştır.

            5-Eklenecek fatura sayısı dikkate alınmak suretiyle liste, A4 kağıt boyutuna uygun olarak ihtiyacı karşılayacak şekilde düzenlenecektir. 

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top