T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.07.193.669
Konu:
GENELGE
( 2002/28 )
Bilindiği üzere, özet beyan, taşıt aracı ve gümrüğe sunulan eşya ile ilgili genel bilgilerin yer aldığı ve Gümrük Yönetmeliğinin 9 no.lu ekinde yer alan forma uygun şekilde taşıyıcı veya temsilcisi tarafından yapılan beyandır.
Özet beyan ve özet beyan eksiklik/fazlalık takibinde aşağıda belirtilen usul ve esaslara göre işlem yapılacaktır.
1-Özet Beyanların Tescili
Gümrük idarelerince kabul olunan özet beyanların tescili Gümrük Yönetmeliğinin 67 nci maddesi çerçevesinde yapılacaktır.
Boş gelen veya geldiği limana çıkarılacak eşyası olmayan gemilerle Türk ve yabancı donanmaya mensup gemilerin kaptan ve komutanlarının verecekleri yazılı bildirimler de ayrı bir deftere sıra ile kaydolunacaktır.
2- Özet Beyan Eksiklik ve Fazlalıkları İle İlgili Olarak Yapılacak İşlemler
Taşıtların sahipleri, kaptanları ya da acenteleri tarafından gümrük idaresine verilen özet beyan ya da özet beyan olarak kullanılan ticari ya da resmi belgeler eşyanın araçtan boşaltılması sırasında düzenlenen boşaltma listeleriyle karşılaştırılacaktır.
Yapılan karşılaştırma sonucunda, boşaltma listesinde kayıtlı olmadığı halde özet beyanda kayıtlı bulunan özet beyan eksiği eşya veya boşaltma listesinde kayıtlı olduğu halde özet beyanda kayıtlı olmayan özet beyan fazlası eşya tespit edilirse, kaptan veya acenta memuru, işletme idaresi ve karşılaştırmayı yapan memurlar tarafından imzalanmak suretiyle tutanak düzenlenecek ve bu tutanak üzerinden özet beyan eksiklik/fazlalık takibatına geçilecektir. Özet beyan eksiklik veya fazlalıkları ile ilgili takibat Gümrük Yönetmeliği 12 ve 13 no.lu eklerde yer alan defterlere kaydolunacaktır.
Taşıyıcı, acenta veya işletmeci kuruluşun başvurusu üzerine de özet beyan eksiklik/fazlalık takibatına geçilebilecektir.
Özet beyan veya özet beyan olarak kullanılan belgelerdeki kayıtlı miktara göre eksik veya fazla çıkan eşya için Gümrük Yönetmeliği 11 no.lu ekte yer alan forma uygun olarak acentası bulunan hallerde bunlara, acentası bulunmayan hallerde ise taşıt araçları sahipleri veya kaptanlarına tutanağın düzenlendiği tarihte bildirimde bulunulacaktır. Tebligatın tutanak tarihi itibariyle yapılmaması halinde tebligatın yapıldığı tarih üç aylık sürenin başlangıç tarihi olarak kabul edilecektir.
TIR karnesi özet beyan olarak kabul edildiğinde, eşyanın eksikliğine veya fazlalığına ilişkin takibatın özet beyan hükümlerine göre değil, 31.05.2002 tarihli, 24771 Mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Gümrük Yönetmeliği’nin 734 üncü maddesi uyarınca transit hükümlerine göre yapılması gerekmektedir.
3- Cezai İşlem
Özet beyan eksikliğinin veya fazlalığının tespit edildiğini gösterir tutanağın imzalandığı tarihte yapılan bildiri üzerine 3 ay içinde taşıt sahipleri, kaptanları ya da acentaları tarafından bu eksiklik veya fazlalığın neden kaynaklandığının, eşyanın yüklendiği liman yetkilileri, çıkış acentaları ve taşımacı kuruluş kamu kuruluşu ise bu kuruluştan alınan ve eşyanın yüklendiği limandaki en büyük Mülki İdare Amirince, Gümrük İdaresince, Ticaret ve Sanayi Odalarınca veya Liman Başkanlığınca onaylanmış belgelerle ispat edilemediği takdirde Gümrük Kanununun 237 nci maddesi uyarınca cezai işleme başlanacaktır.
Özet beyan eksikliği veya fazlalığına ilişkin 3 aylık takibat süresi talep halinde ilgili gümrük idaresince 3 ay uzatılacaktır. Bu süre de yeterli olmazsa, gümrük idarelerine yapılacak gerekçeli taleple süre 1 ay daha uzatılabilecektir.
Özet beyan fazlası olarak kovuşturulan eşya için özet beyan itibariyle, özet beyan eksiği olarak kovuşturulan eşya için de konişmento itibariyle ayrı birer dosya açılacak ve kovuşturmalara ait bütün yazışmaların birer örnekleri ile verilecek kararların asılları veya örnekleri bu dosyalarda muhafaza edilecektir.
Ceza kararına ilişkin dosyalarda aşağıdaki belgeler ile birlikte bir itirazın varlığı halinde buna ilişkin belgelerin de bulunması gerekmektedir.
a) Eksik veya fazlalığa konu eşyanın konişmentosu veya yük senedi ile varsa beyanname örnekleri,
b) Eksiklik veya fazlalığa ilişkin tutanak,
c) Takibata geçildiğine dair gümrük idaresinin yükümlüye muhatap yazısı ve tebliğ zarfı (yazının elden teslim edilmesi durumunda; tebellüğ edenin adı, ünvanı, imzası ve tebliğ tarihi),
d) Yükümlü tarafından ek süre istenilmesi veya takibatın kaldırılmasının talep edilmesi durumunda; bu taleplere ilişkin dilekçeler (posta kanalıyla müracaat edilmesi halinde, dilekçelerin içinde bulunduğu zarfların) ve ilgili gümrük idaresinin takibatın devam ettiğini veya ek süre verildiğini bildirir yazısı ve tebliğ zarfı,
e) Ceza miktarının belirleyen yazı ve ceza tahakkukunun yapılması sırasında hesaplamaya yardımcı bilgi ve belgeler (eşyanın faturası, eksik-fazlalık kısmının fatura değeri, günlük kur, eşyanın gümrük giriş tarife istatistik pozisyonu ve vergi oranı) ile tahakkukun nasıl yapıldığını gösterir ayrıntılı liste,
f) Ceza kararı,
g) Ceza kararının mükellefine gönderilme yazısı ile tebliğ zarfı,
h) İtiraz dilekçesi.
4- Eşyaya İlişkin İşlemler
Dökme olarak gelen eşyadaki %3’ü aşmayan eksiklik ve fazlalık için takibat yapılmayacaktır.
Kap adedi itibariyle tamam çıkan ancak sayı, baş, ağırlık gibi ölçülerinde eksiklik veya fazlalık olan eşya için takibat yapılmayacaktır.
Özet beyan veya özet beyan olarak kullanılan belgelerdeki kayıtlı miktara göre fazla çıkan kaplar ile dökme eşyada %3’ü aşan fazlalık için takibat yapılacaktır. Takibat sonucunda fazlalığın nereden kaynaklandığının ispat edilememesi halinde eşya Gümrük Kanununun 237 nci maddesinin 3 üncü fıkrası uyarınca müsadere edilecektir. Bu nedenle takibat sonuçlanmadan eşya sahibine teslim edilmeyecektir. Fazlalığın nereden kaynaklandığının izahı halinde buna göre işlem yapılacaktır.
Müsadere kararı, gümrük idare amiri başkanlığında, varsa bir müdür yardımcısı, bir muayene memuru ve bir gümrük memurundan oluşan heyet marifetiyle alınacaktır. Müsadere kararı alınan eşya hakkında tasfiye hükümleri uygulanacaktır.
Özet beyan veya özet beyan olarak kullanılan belgelerinde kayıtlı miktara göre eksik çıkan kaplar ile dökme eşyada %3’ü aşan eksik eşya hakkında takibat yapılacak ve takibat sonucuna göre Gümrük Kanununun 237 nci maddesinin 1 inci fıkrasına göre işlem tesis edilecektir.
Eksiklik veya fazlalıklar hakkında yapılan takibatın sonucundan taşıtların sahipleri, kaptanları veya acenteleri sorumlu olacağından, takibat sonuçlanmadan beyan sahibi tarafından takibat konusu eşya hakkında bir rejim beyanında bulunulmak istenilmesi halinde aşağıdaki şekilde işlem yapılacaktır.
a) Takibatın eksiklikle ilgili olması halinde fiilen bulunan miktar üzerinden gümrük işlemleri yürütülecektir.
b) Takibatın fazlalıkla ilgili olması halinde fazla bulunan miktar verilmeyecektir. Ancak, özet beyan fazlalığı takibatı süren eşyanın çabuk bozulma ve telef olma tehlikesine maruz kalması veya saklanmasının masraflı ve külfetli olması halinde aynen korunması koşulu ile eşyanın gümrüklenmiş değeri tutarında teminat alınarak bu eşya sahibine yed-i emin olarak teslim edilebilecektir.
Takibat sonucunda fazlalığın nedeninin ispat edilememesi halinde yed-i eminde bulunan eşya gümrük idaresince teslim alınarak müsadere edilecek ve 4458 sayılı Gümrük Kanununun 237 nci maddesinin 3 ve 5 inci fıkraları uyarınca işlem yapılacaktır. Alınan teminat iade edilecektir.
Eşyanın takibat süresi boyunca bozulabilir olması nedeniyle tüketilmiş olması ve yapılan takibat sonunda fazlalığın nedeninin ispat edilememesi halinde Gümrük Kanununun 207 nci maddesi hükmü uygulanarak teminat nakde çevrilecektir. Ayrıca, taşıt araçları sahipleri, kaptanları veya acentelerinden 4458 sayılı Gümrük Kanununun 237 nci maddesinin 3 üncü fıkrası uyarınca CİF kıymeti kadar para cezası alınacaktır.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Müsteşar
DAĞITIM:
Merkez ve Taşra Teşkilatına
Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.