Search
Close this search box.

Genelge 2003/1 – Kumanya Listes Hakkında

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.18.541-157
Konu: Kumanya Listes

GENELGE
(2003/1)

Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan, deniz ve hava taşıtlarına serbest dolaşımda bulunan eşyadan kumanya verilmesi sırasında 17.05.2002 tarihli 2002/12 sayılı Genelgemize istinaden düzenlenen kumanya listeleri kapsamında gerçekleştirilen işlemlerin BİLGE sistemi kapsamında izlenmesinde sorunlarla karşılaşıldığı anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 176. maddesinin son fıkrasına göre serbest dolaşımda bulunan yakıt, yağ ve kumanyaların dış sefere çıkan deniz ve hava taşıtlarına verilmesi ihracat hükmündedir. Gümrük Yönetmeliği’nin “Gümrük Beyannamesi” başlıklı 185. maddesi uyarınca yazılı beyanların gümrük beyannamesi ile yapılması esas olmakla birlikte, anılan yönetmelik maddesi hükümlerine göre Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkacak deniz, kara ve hava nakil araçlarına verilecek kumanyaya ilişkin listenin beyanname olarak kabul edilerek, eşyanın gümrük işlemlerinin bu belgeler ile yürütülmesi mümkün bulunmaktadır.

Söz konusu Yönetmeliğin 152. maddesi ise “Aynı gümrük idaresinden sürekli ve periyodik olarak kitap ve diğer basılı yayın ihraç edenler ile gemilere kumanya, yağ, yakıt ve diğer malzeme verme şeklinde ihracat gerçekleştirenlerin beyanname yerine ticari veya idari bir belge tescil ettirmek suretiyle işlem yapma konusundaki yazılı talepleri 136 ncı maddede yer alan genel koşulları taşıması kaydıyla kabul edilir. Bu usulden yararlanmak için 148 inci maddede yer alan koşullar aranmaz. Bu usulle gerçekleşen ihracata ilişkin ticari veya idari belgede; ihracat konusu eşyanın teşhisini mümkün kılacak bütün bilgilerin ve ‘Basitleştirilmiş İhracat’ ifadesinin yer alması gerekir.” hükmünü amirdir.

Diğer taraftan, anılan Yönetmeliğin 136. maddesinin son fıkrası “Müsteşarlık, basitleştirilmiş usullerden yararlanacak eşya çeşitleri ve kapsamı ile basitleştirilmiş usul türlerine göre farklı kriterler koymaya yönelik düzenleme yapmaya yetkilidir.” hükmüne yer verilmiştir.

Anılan Yönetmeliğin 739. maddesinde ise yabancı gemiler ile yabancı limanlara sefer yapan Türk bandıralı gemilerin her türlü yakıt ve yağlayıcı maddeleri ile gemi adamları ve yolcuların yiyecek, içecek ve sigara ve alkollü içkiler de dahil olmak üzere kumanyalarının antrepo ve geçici depolama yerlerinden verilebileceği, ayrıca serbest dolaşımda bulunan aynı kapsamdaki eşyanın da söz konusu taşıtlara verilmesinin mümkün olduğu, 740. maddesinde kaptanlar, gemi acenteleri ve kumanyacılık firmalarının geminin gideceği yer ve gemiye verilecek kumanyanın cins ve miktarını belirtir şekilde düzenleyecekleri kumanya listelerini gümrük idaresine bildirecekleri belirtilmektedir.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine istinaden, Türkiye Gümrük Bölgesi dışına çıkacak deniz, kara ve hava nakil araçlarına kumanya teslimlerinde aşağıda belirtilen şekilde işlem yapılması gerekmektedir:

1. Bilgisayarlı gümrük idarelerinde yapılan kumanya teslimlerine ilişkin gümrük beyanı BİLGE sisteminde “Detaylı Beyan Modülü” kullanılarak yapılacaktır. Teslim edilen kumanya 9841.00.00.00.00 G.T.İ.P.’te ve tek kalem olarak beyan edilecektir. Kumanya teslimine ilişkin olarak bilgisayar sisteminde yapılacak tescil için ayrıca döküm alınmayacak, yükümlüsünce sistemde verilen tescil numarası, Gümrük Yönetmeliğinin “Fatura” başlıklı 120. maddesinde yer alan bilgileri taşıyan okunaklı ticari fatura üzerine kaydedilecek, bu fatura kumanya teslimine ilişkin gümrük beyanı olarak kabul edilecektir. Ayrıca, fatura üzerine, bu fatura ile yapılan teslimin kumanya teslimi olduğunu ve faturanın ilgili gümrük idaresinde kumanya listesi olarak işlem gördüğünü belirten bir şerh düşülecektir.

Kumanyanın tesliminden sonra BİLGE sisteminde “çıkabilir” duruma gelmiş olan beyanname kullanıcı kodu “ee” ile başlayan memur tarafından detaylı beyan modülünün “tutanakla kapatma” kısmından tutanak tipi “EX – ÇIKIŞ BEYANNAMELERİ” seçilerek ve kapanma tarihine kumanyanın deniz veya hava taşıtına teslim tarihi yazılarak kapatılacaktır.

2. BİLGE sisteminin bulunmadığı gümrük idarelerinde yapılan kumanya teslimlerinde, Gümrük Yönetmeliği’nin 152. maddesi uyarınca, teslim edilen kumanyaya ait olan ve aynı Yönetmeliğin “Fatura” başlıklı 120. maddesinde yer alan bilgileri taşıyan okunaklı ticari fatura, kumanya teslimine ilişkin gümrük beyanı olarak kabul edilecektir. Kumanyaya ait ticari fatura, gümrük idaresinde ayrı bir deftere kaydedilmeyecek, ihracat beyannamelerinin kaydedildiği tescil defterine kaydedilecek, bu defterden alınacak sıra numarası tescil numarası olarak fatura üzerine işlenecektir. Ayrıca, fatura üzerine, bu fatura ile yapılan teslimin kumanya teslimi olduğunu ve faturanın ilgili gümrük idaresinde kumanya listesi olarak işlem gördüğünü belirten bir şerh düşülecektir. Bu şekilde yapılan kumanya teslimlerine ilişkin ticari faturalar, diğer ihracat beyannameleri ile birlikte veri girişi yapılmak üzere 05.10.2001 tarihli 2001/29 sayılı Genelge hükümleri çerçevesinde Gümrükler Genel Müdürlüğü İstatistik Şube Müdürlüğü’ne intikal ettirilecektir.

Bu genelgenin uygulanması esnasında Gümrük Yönetmeliği’nin 739. maddesi bağlamında yabancı taşıtlar ile yabancı ülkelere sefer yapan yerli taşıtların personeli ve yolcularına verilecek yiyecek, alkollü ya da alkolsüz her türlü içecek, sigara, kişisel tüketim ve temizlik malzemeleri ile taşıt için gerekli olan yakıtlar, yağlayıcı maddeler, güverte ve donatım malzemesi dahil olmak üzere her çeşit taşıt ihtiyaç malzemesinin kumanya olarak teslim edilecek eşya olarak mütalaa edilmesi gerekmektedir.

17.05.2002 tarihli 2002/12 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Doç. Dr. Nevzat SAYGILIOĞLU
Müsteşar

DAĞITIM:
Merkez ve Taşra Teşkilatına

 

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top