Search
Close this search box.

Genelge 2003/11 – İhracat Beyannamelerinde Kıymet Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.18.541/997 ,
Konu: İhracat Beyannamelerinde Kıymet Araştırması

16.06.2003
GENELGE
(2003/11)

Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan, gümrük idarelerince ihraç eşyasının gümrük kıymetinin araştırılması konusunda yapılan işlemlerde sorunlar yaşandığı, çok düşük bedeller üzerinden açılan ihracat beyannamelerinin dahi kıymet araştırmasına konu edilebildiği anlaşılmıştır.

05.02.2000 tarihli 2000/2 sayılı Genelgenin 5. maddesinde, İhracat Rejimine konu eşyanın beyan edilen fiyatının (kıymetinin) kabul edilemeyecek ölçüde fahiş olması veya herhangi bir ihbarın olması ya da adli mercilerin talebi halinde, çıkış eşyasının kıymetinin araştırılmasına ilişkin olarak, eşyanın tamamını temsil edecek miktar ve nitelikte numune alınmak (ihracatın bütünlüğünü bozacak durumlarda numune alınmak yerine fotoğrafla belirleme yapılabilir) ve ayrıca taahhütname alınmak suretiyle eşyanın bekletilmeksizin çıkışına izin verilmesi, fiyat araştırmasının daha sonra (İlgili İhracatçı Birliklerinden, gerekli görülmesi halinde diğer ilgili kuruluşlardan) yapılmasının uygun bulunduğu belirtilmiştir.

Bu çerçevede, ihracat gümrük işlemlerinde kıymet araştırmasına ilişkin olarak Devlet Bakanlığı Makamı’nın 11.06.2003 tarihli 2003/6 sayılı Olur’ları uyarınca aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde işlem yapılması gerekmektedir:

a) Kıymet araştırması, ihracata konu eşyanın beyan edilen kıymetinin kabul edilemeyecek ölçüde yüksek ya da düşük olması veya herhangi bir ihbarın olması veya adli mercilerin talebi halinde ve ihracatçı birliklerinden yapılacaktır. İhracatçı Birliklerinden yapılan kıymet araştırmaları sonucunda, eşyanın ihraç kıymetinin uygun olup olmadığının tespit edilememesi halinde diğer ilgili kuruluşlar nezdinde kıymet araştırmasına gidilecektir.

b) Kıymet araştırmasına gidilen hallerde, eşyanın tamamını temsil edecek miktar ve nitelikte numune alınacak; ancak ihracatın bütünlüğünü bozacak durumlarda numune alınmak yerine fotoğrafla belirleme yapılacak; ayrıca taahhütname alınmak suretiyle eşyanın bekletilmeksizin çıkışına izin verilerek kıymet araştırmasına ilişkin işlemler daha sonra yürütülecektir.

c) Beyan edilen kıymetin kabul edilemeyecek ölçüde düşük olmasına ilişkin durumlar dışında, toplam FOB fatura bedeli 5.000 ABD Dolarına kadar olan ihracat beyannameleri için kıymet araştırmasına gidilmemesi esas olacaktır.

d) Aynı şekilde toplam FOB fatura bedeli 5.000 ABD Dolarından fazla olmakla birlikte, beyannamede yer alan kalemlerden birinin veya birkaçının eşya bedelinin 2.500 ABD Dolarından az olması halinde, bu kalemlerde yer alan eşya için kıymet araştırmasına gidilmemesi esas olacaktır.

e) Toplam FOB fatura bedeli 25.000 ABD Dolarına kadar olan ve kıymet araştırmasına gidilen ihracat beyannamelerinin, kıymet araştırmasının sonucu beklenilmeksizin, ihracat gümrük işlemlerinin Gümrük ve Dış Ticaret Mevzuatına uygun şekilde sonuçlandırılmasını müteakip kapatılması esastır.

f) Toplam FOB fatura bedeli 25.000 ABD Dolarından yüksek olan ihracat beyannamelerinde kıymet araştırmasının sonucu alınmadıkça beyanname kapatılmayacaktır.

g) Yukarıda belirtilen işlemlerde aynı sevkiyat kapsamında ihraç edilecek eşya için birden fazla sayıda beyannamenin açılması halinde, beyanname bedellerinin toplamı kıymet araştırmasına esas alınacaktır.

h) Aynı eşyayı aynı gümrük idaresinden sürekli ve düzenli olarak ihraç eden beyan sahipleri için, bu Genelge tarihinden sonra yapılacak olan ilk kıymet araştırması eşyanın müteakip sevkiyatlarında da geçerli kabul edilecek ve ayrıca kıymet araştırmasına gidilmeyecektir.

i) Kıymet araştırmasına gidilen ihracat beyannameleri için ihracatçı birlikleri veya diğer ilgili kuruluşlar tarafından, ihraç eşyasının kıymetinin uygun olmadığının tespit edilerek bildirilmesi halinde, keyfiyet derhal ilgili vergi dairesine ve kambiyo müdürlüğüne bildirilecektir.

j) Yapılan kıymet araştırması sonucunda ihraç eşyasının beyan edilen kıymetinin kabul edilemeyecek ölçüde yüksek veya düşük olduğunun tespit edildiği hallerde konu 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanun, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 241/3-j ve Gümrük Yönetmeliği’nin 516/2. maddeleri çerçevesinde değerlendirilecek ve sonucuna göre usulsüzlük cezası uygulanmak veya 1918 sayılı Kanun çerçevesinde takibata geçilmek suretiyle işlem tesis edilecektir.

k) Bu Genelgenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle gümrük idarelerince başlatılmış, ancak henüz sonuçlandırılmamış ve ilgili ihracat beyannameleri kapatılmamış olan kıymet araştırmaları da bu Genelge kapsamında değerlendirilecektir.

05.02.2000 tarihli 2000/2 sayılı Genelgenin 5. maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Sezai UÇARMAK
Gümrükler Genel Müdürü


2000/2 sayılı Genelgenin 5. maddesinin 2003/11 sayılı Genelge ile  yürürlükten kaldırılmadan önceki (Hali).

5- İhracat Rejimine konu eşyanın beyan edilen fiyatının (kıymetinin) kabul edilemeyecek ölçüde fahiş olması veya herhangi bir ihbarın olması ya da adli mercilerin talebi halinde, çıkış eşyasının kıymetinin araştırılmasına ilişkin olarak, eşyanın tamamını temsil edecek miktar ve nitelikte numune alınmak (ihracatın bütünlüğünü bozacak durumlarda numune almak yerine fotoğrafla belirleme yapılabilir) ve ayrıca taahhütname alınmak suretiyle eşyanın bekletilmeksizin çıkışına izin verilmesi, fiyat araştırmasının daha sonra (ilgili İhracatçı Birliklerinden, gerekli görülmesi halinde diğer ilgili kuruluşlardan) yapılması,

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top