T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.24.717-980
GENELGE
(2003/ 18)
Antrepoların açılmasına ilişkin taleplerin Başmüdürlüklerce Müsteşarlığımıza intikal ettirilmesi sırasında ve antrepoların açılışından sonra bazı eksikliklerin olduğu tespit edilmiştir.
Bilindiği üzere 4458 sayılı Gümrük Kanununun 95’nci maddesinde; Gümrük idareleri tarafından antrepo işletilmediği veya mevcut işletmelerin yeterli olmadığı hallerde, gümrük antrepoları açılması ve işletilmesinin Gümrük Müsteşarlığının izni ile mümkün olacağı, iznin verilmesine ilişkin usul ve esasların Bakanlar Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle belirleneceği, 80’inci maddesinde; antrepo işletme izninin, işlemlerin usulüne uygun olarak yürütülmesi için gerekli taahhütnamelerin ve teminatların verilmesi, Gümrük idarelerinin, rejimi denetim altında tutabilmesi veya izleyebilmesi için yapması gereken idari düzenlemelerin, söz konusu rejimden hedeflenen ekonomik amaçlarla orantılı olması halinde verileceği, 81’inci maddesinde ise, rejimin kullanılmasına ilişkin şartların verilen izinde belirtileceği, izin hak sahibinin, iznin verilmesinden sonra ortaya çıkan ve iznin devamını veya içeriğini etkileyebilecek olan her türlü gelişmeleri ilgili mercilere bildirmek zorunda olduğu hükmü yer almaktadır.
Gümrük Yönetmeliğinin 272’nci maddesinde izin başvurusunun nasıl yapılacağı, 279’uncu maddesinde ise iznin ne şekilde verileceği hususları ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
Diğer taraftan Gümrük Antrepoları Açılması ve İşletilmesine İlişkin Usul Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 27.12.2001 tarihli 24623 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Bu yönetmelikle Genel antrepo açma izni 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş, asgari 2 yıldır faaliyette bulunan ve ödenmiş sermayesi; gelişmiş yöre kapsamındakiler için 100 milyar Türk Lirası, normal yöre kapsamındaki iller için 50 milyar Türk Lirası, kalkınmada öncelikli yöre kapsamındaki iller için 25 milyar Türk Lirası, olan anonim ve limited şirketlere verilebileceği ve ödenmiş sermaye tutarlarının her yıl Maliye Bakanlığı’nca tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında arttırılacağı hüküm altına alınmıştır.
Gümrük Antrepoları Açılması ve İşletilmesine İlişkin Usul Esaslar Hakkındaki Yönetmeliğin iznin geri alınmasına ilişkin 12. maddesinde, taahhütlerin ve gümrük yönetmeliği ile bu yönetmelikte belirtilen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde ve iznin verilmesinden sonraki sürede aranılan şartları kaybeden işletmelerin izninin geri alınacağı yer almaktadır.
Bunun yanında antrepolarda aranılacak şart ve nitelikler Gümrük Yönetmeliğinin 286. maddesinde belirlenmiş bulunmaktadır.
Bu çerçevede Müsteşarlığımıza intikal eden antrepo açılış talepleri ile halen işletilmekte olan antrepolarla ilgili işlemlerin yukarıda belirtilen hükümlere uygun olarak yürütülmesinin temini bakımından aşağıdaki hususların yerine getirilmesi gerekmektedir.
1-Görgü Tutanaklarının Düzenlenmesi
Antrepo olarak işletilmek üzere hazırlanan yere bizzat Gümrük Müdürü ve Yardımcısı veya izin, rapor vs. nedenlerle görevde bulunmaması halinde bunların Vekillerince gidilerek, buna ilişkin düzenlenecek görgü tutanağı, söz konusu yerin Gümrük Yönetmeliğinin 286’ncı maddesinde yazılı şart ve nitelikleri taşıyıp taşımadığının ve eşyanın güvenli bir şekilde muhafazasını sağlayacak durumda olup olmadığının tespitinin bizzat Gümrük Müdürü veya Vekili’nin Başkanlık edeceği ve Gümrük Müdür Yardımcısı, Gümrük Muayene Memuru ve gümrük memuru ile firma görevlisinden oluşan heyet marifetiyle ve görülen tüm ayrıntıların belirtilmesi şeklinde düzenlenecektir.
Akaryakıt antrepolarına ait görgü tutanağında mutlak surette Gümrük Yönetmeliğinin 286’ncı maddesinin (p) bendinde bulunan şartlara yer verilecektir.
2-Taleplerin İncelenmesi
Açılış taleplerinin ilgili Gümrük Müdürlüğünce mevzuata göre incelenip uygun bulunduktan sonra Başmüdürlüklere intikalini müteakip, Başmüdürlükler tarafından antrepo açılışına ekonomik olarak ihtiyaç bulunup bulunmadığının, gümrük idarelerince rejimin denetim altında tutulabilmesi veya izlenebilmesi için yapılması gereken idari düzenlemelerin rejimden hedeflenen ekonomik amaçlarla orantılı olması bakımından, antrepo olarak faaliyet göstermek üzere hazırlanan yerin denetimi altında bulunacağı gümrük idaresine uzaklığı, gümrük personeli sayısı gibi hususlar göz önünde bulundurularak açılış taleplerinin uygun bulunup bulunmadığı hususunda mütalaada bulunulacaktır.
3-Harçların Takip Edilmesi
Müsteşarlığımızca açılışına izin verilen antrepo ve geçici depolama yerlerine ait harçların eksik veya hatalı olarak tahsil edilmemesi için her yıl Maliye Bakanlığınca yayımlanan Harçlar Kanunu Genel Tebliğinde yer alan miktarda açma ve işletme harcının, işletme harcının ise her yıl Ocak ayı sonuna kadar tahsil edilmesi gerekmektedir. Genel antrepo ile özel antrepo, eşya sahibine ait geçici depolama yeri ile geçici depolama işletmeciliğine ait harçların miktarları farklı olduğundan bu hususa dikkat edilerek harç tahsil edilinceye kadar harca konu yere eşya alınmayacaktır.
4-Başvuru Şartlarının Kontrol Edilmesi
İlgili Gümrük Müdürlüklerince, özellikle akaryakıt antrepoları olmak üzere tüm antrepoların Gümrük Yönetmeliğinin 286’ncı maddesindeki aranılan şartları taşıyıp taşımadığının kontrol edilmesi ve görgü tutanağına bağlanması ile antrepo işleticilerinin Gümrük Antrepoları Açılması ve İşletilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliğin 5 ve 6 ncı maddelerinde aranan şartları taşıyıp taşımadığının her yıl Ocak ayı itibariyle ilgili belgelerin istenilmesi suretiyle kontrol edilmesi, yapılan kontrol veya edinilen bilgi sonucu, şartları kaybettiği anlaşılanların Müsteşarlığımıza (Gümrükler Genel Müdürlüğüne) gönderilmesi, halen şartları taşıyanlara ilişkin belgelerin ise dosyasında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Belgelerin muhafazasından veya Müsteşarlığımıza gönderilmesinden bizzat Gümrük Müdürleri sorumlu olacaktır.
Bu itibarla, bağlantınız Gümrük Müdürlükleri denetiminde faaliyet gösteren antrepoların incelenerek ödenmiş sermayesi eksik olan firmaların her yıl yeniden değerleme oranında ödenmiş sermayelerinin arttırılması gerektiği de göz önüne alınarak bu miktarın arttırılması ve Gümrük Yönetmeliğinin 286. maddesinde belirlenen şartları taşımayan antrepoların bu şartları 31 Mart 2004 tarihine kadar eksiksiz olarak yerine getirmeleri aksi halde iznin iptal edileceği hususunda antrepo işleticisi firmalara tebligatta bulunulması uygun bulunmuştur.
Bilgi ve gereğini önemle rica ederim.
Müsteşar
D A Ğ I T I M :
Merkez ve Taşra Teşkilatına
Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.