Search
Close this search box.

Genelge 2003/19 – Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlük Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.07.203-4501
Konu:

GENELGE
(2003/19)

İLGİ: a) 24.04.2001 tarihli, 2001/13 sayılı Genelge.

b) 09.10.2001 tarihli, 2001/27 sayılı Genelge.

c) 24.12.2001 tarihli, 2001/53 sayılı Genelge.

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 234 üncü maddesinde serbest dolaşıma giriş rejimine veya bir geçici muafiyet düzenlemesine tabi tutulan eşyaya ilişkin olarak yapılan beyan ile muayene ve denetleme veya teslimden sonra kontrol sonucunda farklılık bulunması halinde bu farklılığa ilişkin gümrük vergisinden ayrı olarak tahsil edilecek para cezası düzenlemiş yine aynı Kanunun 233 üncü maddesinde de tahsil edilen para cezalarının ne şekilde dağıtılacağı hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan, ilgi (a)’da kayıtlı Genelgede; emanet hesabına alınan paranın, ceza kararlarının kesinleşmesinden sonra hak sahiplerine ödenmesi amacıyla gümrüğünce bildirimde bulunulacağı, hak sahibinin payına düşen kısmın hesabına yatırılmasını talep etmesi durumunda, havale masrafı düşülerek kalan miktarın hesabına yatırılacağı, gerek denetim elemanlarının tespit ve önerisi gerekse merkezden verilecek talimatlar üzerine tahsil edilen ceza paralarından, olayın gümrük idaresince ortaya çıkarılmamış olması nedeniyle gümrük idare amir ve memurlarına herhangi bir ödeme yapılmayacağı, cezayı gerektiren durumun ortaya çıkarılmasına hizmet eden muhbire tahsil edilen ceza parasından payı verilirken gümrük idarelerince gizlilik kurallarına azami dikkatin gösterileceği, muhbir isminin Müsteşarlıkça bildirilmemesi halinde, muhbirin payının Müsteşarlıkça bildirilecek banka hesabına gönderileceği,

İlgi (c)’de kayıtlı Genelgede ise 4458 sayılı Gümrük Kanununun 233 üncü madde hükmünde de açıkça belirtildiği üzere, para cezasının cezayı gerektiren durumu meydana çıkaranlara dağıtılması gerektiği, idare amirleri tarafından beyanname üzerine düşülen yönlendirme şerhlerinin cezayı gerektiren durumu meydana çıkardıkları sonucunu doğurmadığı, ancak yapılan ikinci muayene veya özel gayret sonucunda (örneğin, kıymet sorgusu üzerine gelen yanıt yazısının arkasına hangi birim fiyatı üzerinden ek tahakkuk yapılması gerektiği yönündeki meşruhat gibi) cezayı gerektirir durumun idare amirince tesbit edilmesi halinde bu haktan yararlanılmasının mümkün bulunduğu belirtilmiştir.

Bunun yanında Gümrük Yönetmeliğinin 01.01.2003 tarihinde yürürlüğe giren 727 nci maddesinin son fıkrası; “Birinci fıkra hükmü uyarınca para cezalarının dağıtımı, cezayı gerektiren tarife, kıymet veya miktar farkından kaynaklanan gelir eksikliği tespit edilen ilk beyanname için yapılır. Aynı nitelikteki işlemin diğer beyannamelere yansıtıldığı durumlarda, ortaya çıkarılan olayın yaygınlaştırılması söz konusu olduğundan birinci fıkra hükmü uygulanmaz.” hükmünü amirdir.

Konu ile ilgili olarak ilgide kayıtlı Genelgelerde belirtilen hususlara ilave olarak aşağıda belirtilen hususların da dikkate alınması gerekmektedir.

1. Müsteşarlığımız tarafından Gümrük Kanununun 9 uncu maddesi uyarınca verilen ve tüm Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine dağıtımı yapılan Bağlayıcı Tarife Bilgisine dayanılarak tahsil edilen para cezalarından herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.

2. Gümrük Yönetmeliğinin 01.01.2003 tarihinde yürürlüğe giren 727 nci maddesinin son fıkrası uyarınca, bir beyannamede aynı tarife, kıymet veya miktar için çıkarılan gelir eksiğinin tarama sonucu diğer beyannamelere yansıtıldığı durumlarda taranan beyannameler için tahsil edilen para cezalarından herhangi bir ödeme yapılmayacaktır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Doç Dr.Nevzat SAYGILIOĞLU
Müsteşar

DAĞITIM :

Merkez ve Taşra Teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top