Search
Close this search box.

Genelge 2003/6 – Beyanname yerine Ticari ve İdari Belge Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı:  B.02.GÜM.0.06.00.45.1443-142
Konu:

GENELGE
(2003/6)

Bilindiği üzere, Gümrük Yönetmeliğinin “Beyanname yerine ticari ve idari belge” başlıklı 144 üncü maddesi ile 11.07.2002 tarihli 24812 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 16 Seri No’lu Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri)’nin 14 üncü maddesinde, beyanname yerine ticari ve idari belge üzerinden tescil ve işlem yapılmasına yönelik hususlar düzenlenmiştir.

16 Seri No’lu Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri)’nin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında; “Bu Tebliğin 11 inci maddesinin (b), (c ), (e), (f), (g) bentlerinde yer alan eşya ve akvaryum balıkları ile CIF kıymeti 500 EURO’yu geçmeyen diğer eşyayı aynı gümrük idaresinden sürekli ve periyodik olarak ithal edenler, beyanname yerine ticari ve idari bir belge üzerinden tescil ve işlem yapılmasına yönelik taleplerini yazılı olarak gümrük idarelerine bildirirler.Gümrük İdareleri bu talepleri, Gümrük Yönetmeliğinin 136 ncı maddesinde yer alan genel koşulların sağlanması kaydıyla kabul eder. Bu usulden yararlanmak için Gümrük Yönetmeliğinin 137 nci maddesinde yer alan koşullar aranmaz.” hükmü yer almaktadır.

Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan, ticari ve idari belge olarak kabul edilebilecek belgelerin neler olduğu hususunda tereddütler ortaya çıktığı anlaşılmıştır.

Serbest dolaşıma giriş beyanına ilişkin olarak:

Beyan konusu eşyanın tespitini mümkün kılacak bilgilerin (eşyanın cins, nev’i, niteliği, markası, adedi, ağırlığı, ölçü ve kıymeti) yer alması koşuluyla, fatura ve taşıma belgelerinin “ticari belge”, kamu kuruluşlarının resmi yazılarının ise “idari belge” olarak söz konusu Yönetmelik ve Tebliğ maddeleri kapsamında kabul edilmesi ve bu belgeler üzerinden tescil ve işlem yapılması durumunda ilgili kamu kuruluşları ile özel gerçek ve tüzel kişilerinden ekte bir örneği yer alan taahhütnamenin alınması gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar

EK: Taahhütname örneği

DAĞITIM:

Merkez ve Taşra Teşkilatına


TAAHHÜTNAME

………….. tarih ve ………….. sayılı özet beyanın …………….. sırasında yer alan ……………… tarih ve …………… sayılı konşimento kapsamı ……………………GTİP’de, ………………….. kıymetinde, ………………………………………. eşyayı beyanname yerine ………………………… üzerinden tescil ve işlem yapılmak suretiyle serbest dolaşıma sokmak istiyorum.

Gümrük Yönetmeliğinin 144 üncü maddesi ve 11.07.2002 tarihli 24812 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 16 Seri No’lu Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri)’nin 14 üncü maddesine göre giriş işleminin yapılmasını istediğimiz yukarıda belirtilen eşya için, izleyen ayın ilk üç günü içerisinde tamamlayıcı beyan olarak gümrük beyannamesi vereceğimi, aksi takdirde Gümrük Mevzuatı uyarınca hakkımızda işlem yapılmasını kabul ettiğimi beyan ve taahhüt ederim.

TAAHHÜTNAMEYİ VEREN KURULUŞUN

UNVANI :

ADRESİ :

Damga Pulu

Kuruluş Yetkilisi

Adı Soyadı :

Unvanı :

İmza

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top