Search
Close this search box.

Genelge 2005/2 – Dahilde İşleme İzni Hakkında

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.46.1471-139 07.02.2005
Konu:

GENELGE
2005/2

İlgi:  a)15.11.2001 tarihli 2001/41 sayılı Genelge
b) 31.12.2003 tarih ve 2003/25 sayılı Genelge

Bilindiği üzere, 2005/8391 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Kararı ile İhracat:2005/1 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği (yeni Tebliğ 2006/12) 27.01.2005 tarih ve 25709 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Anılan Karar ve Tebliğ kapsamında gümrük idarelerince verilecek Dahilde İşleme İzni çerçevesinde gerçekleştirilecek gümrük işlemleri aşağıda belirtildiği şekilde yerine getirilecektir.

1- Dahilde İşleme İzni talepleri, İhracat:2005/1 sayılı Tebliğin 4 nolu ekinde bir örneği yer alan ve iki nüsha olarak düzenlenen Dahilde İşleme İzni Talep Formu ile anılan Tebliğin 2 no.lu ekinde belirtilen diğer bilgi ve belgeler ile birlikte her türlü giriş, çıkış, transit işlemlerini yapmaya yetkili kılınan gümrük müdürlüklerine yapılır.

Söz konusu talepler, gümrük müdürlüklerince anılan Tebliğin 10 no.lu ekinde belirtilen dahilde işleme izni verilmeyecek eşya listesi dikkate alınmak suretiyle 16 ncı maddesi hükümlerine göre değerlendirilir ve Dahilde İşleme İzni Talep Formu’nun 12 no.lu bölümünün ilgili kutusuna (X) işareti konulmak suretiyle sonuçlandırılır. Talebin uygun bulunması halinde bahse konu formun sağ üst köşesinde yer alan “Talep no” alanına her takvim yılı için (1)’den başlamak üzere bir numara verilir ve ithalata ilişkin gümrük beyannamesine eklenmek üzere bir nüshası izin hak sahibine iade edilir. Diğer nüshası ise ilgili serviste muhafaza edilir.

Diğer taraftan, anılan formun 3 ve 8 no.lu Bölümlerinde yeterli alan olmaması halinde birden fazla form kullanılması mümkündür. Ancak, bu durumda, ilk formun 10 no.lu bölümüne izin hak sahibi tarafından söz konusu formdan kaç adet kullanıldığı belirtilir. Gümrük müdürlüğünce de ek formlar imzalanarak mühürlenir.

İzni veren gümrük müdürlüğünce onaylanan ithalata ilişkin gümrük beyannamesinin tarih ve sayısı, Dahilde İşleme İzninin tarih ve sayısı olarak kabul edilir.

İhracat:2005/1 sayılı Tebliğin 14 üncü maddesinde belirtilen dahilde işleme işlemleri için tescil ettirilen gümrük beyannamesi üzerinden verilen söz konusu Dahilde İşleme İzinleri; ithalata ilişkin gümrük beyannamesi tarih ve sayısı, ithal eşyası cinsi, dahilde işleme izni süresi sonu, ek süre, ihracata ilişkin gümrük beyannamesi tarih ve sayısı ile ihraç eşyası cinsi bilgilerini içeren bir defterde takip edilir. Söz konusu defter veri işleme tekniği yoluyla da oluşturulabilir.

2-İhracat:2005/1 sayılı Tebliğin 14 üncü maddesinin (a), (b), (h), (i), (j) ve (k) bentleri kapsamında ithali talep edilen eşya için teminata bağlanacak vergilerin tespiti bakımından fatura veya proforma fatura aslı ve Türkçe tercümesinin ibraz edilmesi zorunludur. Diğer bentlerde ithali talep edilen eşya için ise fatura veya proforma fatura aslı ve Türkçe tercümesinin ibraz edilmesi halinde bu belgelere göre, bu belgelerin ibraz edilmemesi halinde ise gümrük idaresince tespit edilecek kıymete göre eşyanın vergileri teminata bağlanır.

Anılan Tebliğin 9 uncu maddesinin (a), (b) ve (c) bentlerinde bahsi geçen A, B ve C sınıfı onaylanmış kişi statüsü sahibi firmaların, indirimli teminat uygulaması doğrudan ilgili gümrük müdürlüğü tarafından, (d), ( e) ve (f) bentlerinde yer alan indirimli teminat uygulaması ise gümrük müdürlüğünce, Dış Ticaret Müsteşarlığı, İhracat Genel Müdürlüğünden, ilgili firmanın indirimli teminat uygulamasından yararlanacağı ithalat tutarına ilişkin bilginin alınması suretiyle uygulanır.

3- İhracat:2005/1 sayılı Tebliğ kapsamında gerçekleştirilecek ihracat işlemlerinde, ihracat beyannamesinin dahilde işleme izni ihracat taahhüdüne sayılabilmesi için izne ilişkin gümrük beyannamesinin tarih ve sayısının ihracat beyannamesine kaydedilmesi zorunludur.

Ayrıca, BİLGE sisteminin uygulandığı gümrük idarelerinde ihracat işlemlerinde “3151” rejim kodunun ve kalem ekranının muafiyet alanında “DIIB” muafiyet kodunun seçilmesi gerekir.

4- İhracat:2005/1 sayılı Tebliğ kapsamında Dahilde İşleme İzni ihracat taahhüdünün kapatılması için, firmaların, izin süresi sonundan itibaren (1) ay içerisinde söz konusu Tebliğin 7 no.lu ekinde belirtilen bilgi ve belgelerle birlikte ithalat işlemlerini gerçekleştiren gümrük müdürlüğüne başvuru yapması gerekir.

Bu süre içerisinde başvuru yapılmaması halinde, (1) aylık sürenin bitimi tarihinden itibaren (10) iş günü içerisinde ithalat işlemini yapan gümrük müdürlüğü tarafından izin sahibine (10) gün içerisinde ihracat taahhüdünü kapatma müracaatında bulunmaları yönünde tebligat yapılır. Bu süreler içerisinde (1 ay +10 iş günü +10 gün) kapatma müracaatında bulunulmaması halinde, dahilde işleme izni müeyyide uygulanmak suretiyle resen kapatılır.

Resen kapatılan Dahilde İşleme İzinleri ilgili vergi dairesine bildirilir.

Bununla birlikte, yapılan müracaatta eksik bilgi ve belge olması halinde, bu eksikliklerin (1) ay içerisinde tamamlanması için ithalat işlemini yapan gümrük müdürlüğü tarafından firmasına bildirimde bulunulur.

Dahilde İşleme İzni ihracat taahhüdü, Dahilde İşleme Rejimi hükümleri çerçevesinde ithal eşyasından elde edilen işlem görmüş ürün ile değişmemiş eşyanın ihraç edildiğinin tespiti kaydıyla kapatılır ve ithalat işlemini yapan gümrük müdürlüğünce, taahhüde sayılan ihracata ilişkin gümrük beyannamesi aslına, taahhüde sayıldığına dair meşruhat düşülür. Ancak, ithal edilen eşyanın işlem görmüş eşyanın üretiminde kullanılmadığına dair karinelerin olması halinde ekspertiz raporu istenir.

Diğer taraftan, ihracatın gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin tespit edilebilmesi için, ilgili gümrük müdürlüğünce, ihracatın yapıldığı gümrük müdürlüklerinden teyit alınması gerekir. Bu işlem, veri ambarı programının kullanıldığı gümrük idarelerinde, anılan program çerçevesinde yürütülür.

5- İhracat:2005/1 sayılı Tebliğin 45 inci maddesinde belirtilen durumlarda alınmayan vergi, Dahilde İşleme Tedbirlerini, dahilde işleme rejimi ve izninde belirtilen esas ve şartlara uygun olarak yerine getirmeyenlerden, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 114 ve 207 maddesi uyarınca tahsil edilir.

Ayrıca, ithal edilen ve süresi içerisinde ihracı gerçekleştirilmeyen eşya için 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 inci maddesi uyarınca gümrük vergilerinin iki katı para cezası tatbik edilir.

6- İlgili gümrük müdürlüklerince 5 inci madde uyarınca işlem yapılan dahilde işleme izinleri, 01-31 Ocak tarihleri arasında geriye doğru 1 (bir) yıl taranarak Ek-1’de yer alan Forma uygun olarak oluşturulacak Listeler halinde Başmüdürlükler vasıtasıyla kağıt ve disket ortamında Müsteşarlığımıza (Gümrükler Genel Müdürlüğüne) bildirilir.

7- İlgide kayıtlı Genelgeler yürürlükten kaldırılmıştır.

Müsteşar a.
Sezai UÇARMAK
Gümrükler Genel Müdür V.

EK: 1 adet Form

DAĞITIM:
Merkez ve Taşra Teşkilatına

EK 1
İLGİLİ GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ

DÜZENLEME TARİHİ

Talep No İthalata ilişkin gümrük beyannamesi no/tarihi Firma Adı Vergi No İthal Edilen Eşyanın Tebliğ Maddesi * Süre Sonu Durumu **
Cinsi GTİP Kıymeti

(*) : 2005/1 sayılı Tebliğin 14 üncü maddesinin hangi bendine göre yapıldığı bend numarası belirtilmek suretiyle yazılacaktır.

(**) : Müeyyidenin tahsil edilip edilmediği belirtilecektir.

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top