Search
Close this search box.

Genelge 2007/14 – İhracat İşlemi Bitmiş Konteynerin Hk

Kaydet
Please login

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.07.212-122 01/03/2007
Konu:

GENELGE (2007/14)

Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan özellikle ihracat, gemi yükleme ve boşaltma işlemleri ile Ro-Ro taşımacılığına ilişkin işlemler nedeniyle tahsil edilen fazla mesai ücretlerinde uygulama birliğinin olmadığı, bunun da değişik ortamlarda şikayetlere yol açtığı anlaşılmaktadır.

4458 sayılı Gümrük Kanununun 220 ve 221 inci maddeleri ile Gümrük Yönetmeliğinin 679 ve müteakip maddelerinde fazla çalışma ücretleri ile ilgili olarak gerekli düzenlemeler yapılmış bulunmaktadır. Ayrıca, 13.10.2005 tarihli ve 2005/17 sayılı Genelgeyle konunun uygulamasına ilişkin esaslar belirlenmiştir.

Ancak, söz konusu Genelgedeki hususlara uyulması esas olmakla birlikte, bahis konusu genelgenin 1. maddesinin 2. parağrafında yer alan “Fazla çalışma ücreti tahakkuk ve tahsil edilirken, Kanunun 221 inci maddesi ve Yönetmeliğin 683 üncü maddesi hükümlerine göre, birim fazla çalışma ücreti/saat kıstasının dışında herhangi bir kıstas esas alınarak (beyanname adedi, konteyner adedi vb.) tahakkuk ve tahsilat yapılmayacaktır.” İfadesinin uygulama birliğin sağlanması açısından dikkate alınmayarak, aşağıda belirtilen şekilde işlem yapılması gereği doğmuştur.

Bu itibarla;

1-Fazla mesai yapmak üzere deniz ve hava sınır kapılarında bulunan gümrük idarelerinde ihracatta en fazla 3, bunun dışındaki işlemlerde en fazla 4;

Diğer gümrüklerde ihracatta en fazla 2, bunun dışındaki işlemlerde en fazla 3 personel görevlendirilecektir.
Buna ilaveten görevlendirilmeleri halinde idare amiri, vezne ve onay memurları için 1’er saatlik fazla mesai ücreti tahakkuk ettirilecektir.

2- Boş konteyner yükleme ve boşaltma işlemlerinde, ihracatta uygulanan mesai ücreti baz alınarak, konteyner başına 1 saatlik fazla mesai ücreti tahsil edilecektir .

3- Dolu konteynerde, (ihracat işlemi bitmiş konteynerin yüklenmesi halinde) ihracatta kamyon başına uygulanan fazla mesai ücreti tahsil edilecek;

İhracat işlemi ile birlikte konteyner yüklemesi yapılması halinde, görevlendirilen personel sayısı ve saat ücreti esas alınarak fazla mesai ücreti tahsilatı yapılacaktır.

4- Ro-Ro taşımacılığında araçlar için kamyon başına tahsil edilen ücret esas alınarak fazla mesai ücreti tahakkuk ettirilecektir.

5- Transit işlemlerinde (ihracat işlemi hariç) 1 saat üzerinden tahsilat yapılacak, görevlendirilecek personel sayısı 3’ü geçmeyecektir.

6- Gemi geliş ve gidişlerinde (özet beyan, soru kağıdı gibi) yapılan işlemler için tahakkuk ettirilecek fazla mesai ücreti kişi başına 2 saati geçmeyecektir.

7- Antrepolar için tahsil edilecek fazla çalışma ücreti ile ilgili olarak 2005/17 sayılı Genelgenin 10 uncu maddesinin uygulanmasında gerekli özen gösterilecek, global mesainin miktarı antrepoların işlemleriyle doğru orantılı olarak belirlenecektir.

8- 1 saatten az süren işlemler 1 saat sürmüş gibi değerlendirilecek ve bu işlemler için 1 saatlik fazla mesai ücreti tahsil edilecektir.

Belirtilen hususlara uyulması konusunda tüm personelin azami dikkati göstermesi ve genelge hükümlerine eksiksiz uyulması gerekmektedir.

Bülent ERTEM
Müsteşar V.

DAĞITIM:

Tüm merkez ve taşra teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top