T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.18.541-1962
Konu: İhracat Beyannamelerinin Kapatılması
GENELGE
(2007/19)
Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve bağlı mevzuatın ihracat rejimine ilişkin hükümleri uyarınca, ihracata ilişkin gümrük beyannameleri fiili ihracatın gerçekleşmesini müteakip kapatılmakta; kapanan beyannamenin 1 ve 2 no’lu nüshaları ihracat işlemlerinin tamamlandığı gümrük idaresinde saklanmakta; 3 no’lu nüshası üzerinde beyannamenin kapatıldığına ilişkin bir meşruhat düşülmesini takiben ihracatçıya verilmektedir. Söz konusu kapanma meşruhatına “intaç tarihi” veya “kapanma tarihi” veya “fiili ihracat tarihi” olarak beyannamenin kapandığı tarih kaydedilmektedir.
Öte yandan, gümrük idarelerinin otomasyona geçmesinden sonra, kapanmış ihracat beyannamelerindeki bilgilerin Maliye Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ile elektronik bilgi değişimi imkanlarından yararlanılarak paylaşılmasına başlanılmıştır.
Bunun yanı sıra, Kara Kapıları İhbar Takip, 1. No’lu Taşıt Takip ve 2. No’lu Taşıt Takip programları BİLGE yazılımı ile entegre edilmiş; ihracat beyannamesinin iç gümrüklerde tescil edildiği ve eşyanın karayoluyla yurt dışı edildiği hallerde ihracat beyannamesine bağlı olarak düzenlenen TIR Karnelerinin bilgisayar sistemi tarafından otomatik olarak teyit edilmesi sağlanmış; bu uygulamanın ihracat beyannamelerine bağlı olarak düzenlenen transit beyannamelerine de yaygınlaştırılması için gerekli çalışmalar tamamlanmış; böylece iç gümrüklerde açılan ihracat beyannamelerinin kapatılması için sınır gümrük idarelerinden ayrıca alınması ihtiyacı ortadan kalkmış bulunmaktadır.
Yukarıda belirtilen çerçevede, 1 Mayıs 2007 tarihinden itibaren ihracata ilişkin gümrük beyannamelerinin kapatılması ile ilgili olarak gümrük idareleri tarafından aşağıda belirtilen şekilde işlem yapılması gerekmektedir:
1. İhracat beyannamesi iç gümrükte işlem gören ve buradan karayolu ile transit edilerek sınır gümrük idaresinden yurt dışı edilen ihraç eşyasına ilişkin TIR Karnelerinin teyidi bilgisayar sistemi tarafından otomatik olarak gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamdaki teyit işlemlerinin sorunsuz olarak yürütülebilmesi için, iç gümrükte işlem gören ihracat beyannamesine bağlı özet beyanın onay işlemlerinin tamamlanması konusunda azami hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.
Deniz ve hava yolu ile yapılan taşımalarda Gümrük Yönetmeliği’nin 435. maddesi hükümleri çerçevesinde özet beyan verilmesi sağlanacaktır. Bu kapsamda, (Değişik ).
Aynı Genelgede atıfta bulunulan Gümrük Yönetmeliğinin 515 nci maddesi 417, 541 nci maddesi 435 olarak değiştirilmiştir.
a) Taşıtın hareketinden önce verilen özet beyanlar, deniz veya hava taşıtının Türkiye Gümrük Bölgesi’ni terk ettiği gün;
yürürlükten kaldırılmıştır. (Mülga: 2007-19 sayılı Genelgenin 2 nci maddesinin (b) bendinin yukarıdaki genelgenin 4 üncü maddesi ile yürürlükten kaldırılmadan önceki (Hali).
b) Taşıtın hareketinden sonra verilen özet beyanlar, özet beyanın verildiği gün;
İlgili memur tarafından kapatılacaktır.
3. İhracat beyannamelerinin 3 no’lu nüshası, üzerine herhangi bir kapanma meşruhatı düşülmeksizin ve beyanname muhteviyatı eşyanın yurt dışı edildiği hususunun sınır gümrük idaresi tarafından teyit edilmesi beklenmeksizin ihracatçıya teslim edilecektir.
4. Yukarıdaki maddelerde belirtilen özet beyan işlemlerin süresi içinde tamamlanmasının sağlanmasından gümrük idare amirleri sorumludur.
İç gümrükte işlem gören ihracat beyannamesinin;
01.06.2007 tarihli ve 2007/23 sayılı Genelgenin 7 nci maddesinin yukarıdaki Genelge ile değiştirilmeden önceki (Hali).
7. Bu Genelge kapsamında teslim edilen eşyaya ilişkin tamamlayıcı beyan, en geç teslimin yapıldığı ayı takip eden ayın ilk 3 (üç) iş günü içinde aşağıda belirtilen şekilde yapılacaktır.
a) Teslimi yapan firma tarafından teslim konusu eşya için yapılacak tamamlayıcı beyan bilgisayarlı gümrük idarelerinde BİLGE sisteminin “Detaylı Beyan Modülü”nde EX rejim türü altında “1000”, “1072” ve “1073” rejim kodlarından uygun olanı kullanılarak beyanname açılmak suretiyle yapılacaktır. Teslimlere ilişkin Kumanya ve Yakıt Teslim Listeleri ve ticari faturalar bu beyannameye eklenecektir. Beyanname ekinde yer alacak Kumanya ve Yakıt Teslim Listeleri ile ticari faturaların kayıt numara ve tarihleri beyannamenin 44 numaralı bölümüne kaydedilecektir.
b) Teslime ilişkin olarak bilgisayar sisteminde yapılacak tamamlayıcı beyana ait gümrük beyannamesinin gümrük idaresince teslim alınmasından sonra ilgili muayene memuru ya da beyanın kontrolü ile görevlendirilen memur tarafından beyannameye ilişkin ticari fatura ile teslim edilen eşyanın Kumanya ve Yakıt Teslim Listelerinde kayıtlı eşya ile uygun olup olmadığı kontrol edilecek ve beyanname üzerinde işlemleri tamamlanacaktır.
a ) Kıymet araştırmasına gidilmiş olması,
b) Faks fatura kullanılmış olması,
Nedenleriyle blokesinin kaldırılmadığı ve beyannamenin kapatılmadığı hallerde 3 no’lu nüsha ihracatçıya teslim edilmeyecektir.
Bu kapsamdaki beyannamelerin kapatılması ve ihracatçı nüshasının ilgilisine teslim edilmesi için;
a ) Blokenin kaldırılmama nedeninin ortadan kalkması ve
b ) Sınır gümrük idaresinden teyit alınmış olması,
Koşulları aranılacak; bu beyannameler için Gümrük Yönetmeliği’ nin 417 nci maddesi hükümleri çerçevesinde işlem yapılacaktır.
6. Eşyanın yurt dışı edildiğinin sınır gümrük idaresi tarafından teyit edilmesini takiben, ihracat beyannamesinin gümrük idaresindeki 1 ve 2 no’ lu nüshaları kapanma meşruhatı verilmek suretiyle saklanacaktır.
7. İhracat beyannamelerinin kapanma tarihlerinin bildirilmesine yönelik olarak vergi dairelerinden, kambiyo müdürlüklerinden veya aracı bankalardan gümrük müdürlüklerine intikal ettirilen talepler karşılanmayacaktır.
9. 2001//9 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.
Bilgi ve gereğini rica ederim.
Bülent ERTEM
Müsteşar Vekili
DAĞITIM:
Merkez ve Taşra Teşkilatına
Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.