Search
Close this search box.

Genelge 2007/23 – Deniz ve Hava Taşıtlarına İhracat Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı:  B.02.1.GÜM.0.06.00.18.541.157-4
Konu:  Deniz ve Hava Taşıtlarına İhracat Teslimleri

01.06.2007
GENELGE
(2007/23)

Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan, dış sefere çıkan Türk ve yabancı bayraklı deniz taşıtları ile hava gemilerine 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 176. maddesi hükümleri çerçevesinde yapılan ve ihracat sayılan kumanya, yakıt ve yağlayıcı madde teslimlerinin gümrük beyanının yapılmasına ilişkin 2007/5 sayılı Genelgemiz kapsamında yürütülen işlemler ile ilgili olarak yeni bir düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyulduğu anlaşılmıştır.

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 176/2. maddesine göre, serbest dolaşımda bulunan yakıt ve yağlar ile kumanyaların dış sefere çıkan gemi, bot ve diğer deniz taşıtları ile hava gemilerine verilmesi ihracat hükmündedir.

Öte yandan, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 71. maddesi hükümleri uyarınca gümrük idarelerinin basitleştirilmiş usulle beyanda bulunulmasına izin vermeleri mümkündür. Gümrük Yönetmeliği’nin basitleştirilmiş usule ilişkin “Beyanname Yerine Ticari veya İdari Belge” başlıklı 156 ncı maddesi;

Aynı gümrük idaresinden sürekli ve periyodik olarak kitap ve diğer basılı yayın ihraç edenler ile gemilere kumanya, yağ, yakıt ve diğer malzeme verme şeklinde ihracat gerçekleştirenlerin beyanname yerine ticari veya idari bir belge tescil ettirmek suretiyle işlem yapma konusundaki yazılı talepleri Yönetmeliğin 140 ve 141. maddesinde yer alan koşullar aranmaksızın kabul edilir.
Bu usulle gerçekleşen ihracata ilişkin ticari veya idari belgede; ihracat konusu eşyanın teşhisini mümkün kılacak bütün bilgilerin ve “Basitleştirilmiş İhracat” ifadesinin yer alması gerekir.

Beyanname yerine kabul edilecek idari ve ticari belgenin nitelik ve içereceği bilgileri belirlemeye Müsteşarlık yetkilidir.” Hükmünü amirdir.

Öte yandan, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 150/4. maddesi: “Müsteşarlık gerektiğinde ihraç eşyasının cinsine, niteliklerine ve ihracatın özelliğine göre ihracatın daha kolay yapılmasını sağlayacak usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.” Hükmünü amirdir.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri uyarınca, dış sefere çıkan Türk ve yabancı bayraklı deniz taşıtları ile hava gemilerine 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 176. maddesi hükümleri çerçevesinde serbest dolaşımdaki eşyadan yapılan ve ihracat sayılan teslimlerde aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde işlem yapılması gerekmektedir:

1. Bu Genelge hükümleri, dış sefere çıkan Türk ve yabancı bayraklı deniz taşıtları ile hava gemilerine serbest dolaşımdaki eşyadan yapılan kumanya, yakıt ve yağlayıcı madde teslimlerinde uygulanacaktır.

2. Bu Genelge kapsamında yapılacak teslimlerde,

a) Deniz veya hava taşıtının personeli ve yolcularının yolculuk sırasında tüketimi için verilecek olan yiyecekler, alkollü ya da alkolsüz içecekler, sigara, kişisel tüketim ve temizlik malzemeleri, taşıt için gerekli olan güverte ve donatım malzemeleri kumanya olarak değerlendirilecektir.

b) Deniz ve hava taşıtına teslim edilebilecek yakıt ve yağlayıcı maddelerin belirlenmesinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kararları’nda yer alan hükümler çerçevesinde işlem yapılacaktır.
3. Bu Genelge kapsamında ihracat hükmünde teslim edilecek olan ve serbest dolaşımda bulunan:

a) Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin ilk 24 faslında sınıflandırılan ürünlerden temin edilen kumanyalar, 9930.24.00.00.00 G.T.İ.P.’ten;(Değişik: .9930.24.00.00.00 G.T.İ.P)

b) Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun ilgili Kararlarında ihrakiye olarak teslim edilebileceği belirtilen yakıtlar ve madeni yağlar, Türk Gümrük Tarife Cetveli’nde sınıflandırıldığı kendi G.T.İ.P.’inden;

c) Kumanya, yakıt ve yağlayıcı maddeler dışında kalan ürünlerden yapılan teslimler 9930.99.00.00.00 G.T.İ.P.’ten;

Beyan edilecektir.

4. 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 176. maddesi hükümleri çerçevesinde ve bu Genelge kapsamında:

a) 3. maddenin (a), (b) ve (c) paragraflarında belirtilen ürünlerin hava taşıtlarına,

b) 3. maddenin yalnızca (a) ve (c) paragraflarında belirtilen ürünlerin deniz taşıtlarına,
ihracat hükmünde teslim edilmesinde sevk irsaliyesi veya teslim fişi/teslim makbuzu düzenlenecek; teslim eden ve teslim alan taraflarca imzalanması gereken söz konusu belge üzerinde gümrük idareleri tarafından herhangi bir işlem yapılmayacaktır.

5. Teslimin yapıldığını belgeleyen sevk irsaliyesi veya teslim fişlerinde/makbuzlarında:

a) Teslim yapıldığı deniz/hava limanının adı,

b) Teslimin yapıldığı tarih,

c) Teslimin yapıldığı müşterinin unvanı ve adresi,

d) Teslimin yapıldığı deniz/hava taşıtının tipi, sicil/kayıt numarası, sefer numarası,

e) Teslimin yapıldığı deniz/hava taşıtının gittiği yer, hareket tarih ve saati,

f) Teslim edilen ürünlerin cinsi ve miktarına ilişkin bilgiler,

g) Teslim sırasında sayaç kullanılması halinde sayacın açılış ve kapanış değerleri,

h) Teslim eden ve teslim alanların adı-soyadı, unvan ve imzaları,
Bilgilerinin bulunması gerekmektedir.

6. Bir gün içerisinde yapılan teslimler teslim eden firma tarafından bu Genelgenin Ek’inde yer alan Kumanya ve Yakıt Teslim Listesi’ne kaydedilecek ve takip eden ilk iş gününün mesai saati bitiminden önce teslimin yapıldığı mahaldeki gümrük idaresine teslim edilecektir. Teslim edilen listeler idarede bu amaçla açılacak deftere her yılbaşından itibaren müteselsil numara alarak ve tarih verilerek kaydedilecektir. Sevk irsaliyeleri veya teslim fişleri/makbuzları anılan listeye eklenmeyecek; ancak ilgili firma tarafından gümrük idaresinin talebi halinde sunulmak üzere mevzuatta belirlenen süreler dahilinde firma tarafından muhafaza edilecektir.

7. Bu Genelge kapsamında teslim edilen eşyaya ilişkin tamamlayıcı beyan, en geç teslimin yapıldığı ayı takip eden ayın ilk 7 (yedi) iş günü içinde aşağıda belirtilen şekilde yapılacaktır. (01.06.2007 tarihli ve 2007/23 sayılı Genelgenin 7 nci maddesinin yukarıdaki Genelge ile değiştirilmeden önceki (Hali). 

7. Bu Genelge kapsamında teslim edilen eşyaya ilişkin tamamlayıcı beyan, en geç teslimin yapıldığı ayı takip eden ayın ilk 3 (üç) iş günü içinde aşağıda belirtilen şekilde yapılacaktır.

a) Teslimi yapan firma tarafından teslim konusu eşya için yapılacak tamamlayıcı beyan bilgisayarlı gümrük idarelerinde BİLGE sisteminin “Detaylı Beyan Modülü”nde EX rejim türü altında “1000”, “1072” ve “1073” rejim kodlarından uygun olanı kullanılarak beyanname açılmak suretiyle yapılacaktır. Teslimlere ilişkin Kumanya ve Yakıt Teslim Listeleri ve ticari faturalar bu beyannameye eklenecektir. Beyanname ekinde yer alacak Kumanya ve Yakıt Teslim Listeleri ile ticari faturaların kayıt numara ve tarihleri beyannamenin 44 numaralı bölümüne kaydedilecektir.

b) Teslime ilişkin olarak bilgisayar sisteminde yapılacak tamamlayıcı beyana ait gümrük beyannamesinin gümrük idaresince teslim alınmasından sonra ilgili muayene memuru ya da beyanın kontrolü ile görevlendirilen memur tarafından beyannameye ilişkin ticari fatura ile teslim edilen eşyanın Kumanya ve Yakıt Teslim Listelerinde kayıtlı eşya ile uygun olup olmadığı kontrol edilecek ve beyanname üzerinde işlemleri tamamlanacaktır.

8. BİLGE sisteminde yukarıdaki maddelerde belirtilen şekilde tescil edilen tamamlayıcı beyanlar detaylı beyan modülünün “tutanakla kapatma” kısmından tutanak tipi “EX-Çıkış Beyannameleri” seçilerek kapatılacaktır.

9. Bu Genelge kapsamındaki ihracat hükmündeki teslimlerde gümrük beyanı teslimin yapıldığı mahaldeki gümrük idaresinde yapılacaktır.

10. Teslim yapan firmalar tarafından bu Genelge ile belirlenen usulden yararlanılmak istenilmediği hallerde, 3. maddenin (a), (b) ve (c) paragraflarında belirtilen eşya ve ürünlerin ihracat gümrük işlemlerinin 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 150. ve 151. maddeleri ve bağlı mevzuatta düzenlenen İhracat Rejimi, 95/7623 sayılı İhracat Rejimi Kararı ve bağlı mevzuat ile ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kararları çerçevesinde gerçekleştirilmesi mümkündür.

11. Bu Genelgenin 3. maddesinin (b) paragrafında belirtilen ürünlerin deniz taşıtlarına tesliminde 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve bağlı mevzuat ile 95/7623 sayılı İhracat Rejimi Kararı ve bağlı mevzuatın ihracat ilişkin hükümleri ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Kararları ile yapılan düzenlemeler çerçevesinde işlem yapılacaktır.

12. Bu Genelge Kapsamında yapılacak teslimlerde aşağıdaki hususlar dikkate alınacaktır.

a) Tamamlayıcı beyanda bulunulurken, bu Genelge kapsamında kendisine kumanya ve yakıt teslim edilen ve adına fatura düzenlenen her bir alıcı için bir ihracat beyannamesi verilmesi gerekmektedir.

b) Tamamlayıcı beyana ilişkin gümrük beyannamesinin kapanma tarihi olarak, beyanname üzerine, ilgili muayene memuru ya da beyanın kontrolü ile görevlendirilen memur tarafından beyannameye ilişkin ticari fatura ile teslim edilen eşyanın Kumanya ve Yakıt Teslim Listelerinde kayıtlı eşya ile uygun olup olmadığına ilişkin kontrolün yapıldığı tarih kaydedilecektir.
13. Bu Genelge kapsamında yapılan teslimlerde Genelge hükümlerine aykırı işlem yaptıkları tespit edilenlere beyanname bazında 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 241/1 maddesi uygulanacaktır.

14. 03.01.2003 tarihli 2003/1 sayılı, 18.02.2005 tarihli 2005/5 sayılı ve 19.01.2007 tarihli 2007/5 sayılı Genelgeler yürürlükten kaldırılmıştır.
Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar

EK: Kumanya ve Yakıt Teslim Listesi (2 sayfa)

DAĞITIM:
Merkez ve Taşra Teşkilatına

KUMANYA VE YAKIT TESLİM LİSTESİ

(…./05/2007 tarihli, 2007/….. sayılı Genelge ekidir.)

Gümrük                                         Kayıt
1. SATICIYA İLİŞKİN BİLGİLER:                                        Kayıt No :                                     Tarihi :

Unvanı:
Adresi:
Vergi Dairesi:
Vergi Sicil No:

2. TESLİMATA İLİŞKİN BİLGİLER:

SIRA NO ALICI (MÜŞTERİ) SEFER NO TAŞIT TİPİ HAREKET SAATİ TESLİM EDİLEN EŞYA CİNSİ TESLİM FİŞİ / MAKBUZU/SEVK İRS. TARİH VE SAYISI

Yukarıda belirtilen teslimatlar ……………………… Limanı’nda ….. / ….. / …….. tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Satıcı Firma Yetkilisinin Adı Soyadı, Unvanı, İmzası:

2. TESLİMATA İLİŞKİN BİLGİLER (Devam):

SIRA NO ALICI (MÜŞTERİ) SEFER NO TAŞIT TİPİ HAREKET SAATİ TESLİM EDİLEN EŞYA CİNSİ TESLİM FİŞİ / MAKBUZU/SEVK İRS. TARİH VE SAYISI

Yukarıda belirtilen teslimatlar ……………………… Limanı’nda ….. / ….. / …….. tarihinde gerçekleştirilmiştir.

Satıcı Firma Yetkilisinin Adı Soyadı, Unvanı, İmzası:

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top