Search
Close this search box.

Genelge 2007/25 –   Banka Tahsilat Sistemi Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız.Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.GÜM.0.06.00.07.203-4182
Konu:  Banka Tahsilat Sistemi.

16.07.2007
GENELGE
(2007/ 25)

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 200/2 nci maddesinde; “Gümrük vergileri, yetki verilen bankalar aracılığıyla da tahsil edilebilir.” hükmü yer almaktadır.

Bu kapsamda, Müsteşarlığımız ile Maliye Bakanlığı ve bankalar arasında imzalanan protokol kapsamında gümrük vergilerinin bankalarca tahsilatı yapılmaktadır.

Teknolojik gelişmeler paralelinde yürütülen çalışmalar neticesinde, tahakkuk eden gümrük vergilerinin bankalar aracılığı ile tahsil edilmesine ve işlemlerin BİLGE sisteminde sonlandırılabilmesine olanak sağlayan web-servis teknolojisi üzerine kurulu bir program oluşturulmuştur.

Gümrük vergileri tahsiline yetkili kılınan bankalar ve bu bankaların ilgili şubeleri yazıyla gümrük müdürlüklerine bildirilir.

Buna göre, mükellefin bildirdiği gümrük beyannamesi tescil numarası banka tarafından gümrük sisteminden web-servis aracılığı ile sorgulanacak, sorgu sonucunda beyannameye ilişkin tahsil edilmesi gereken meblağ görüntülenecek, tahsilatın yapılmasını takiben tahsil bilgisi gümrük sistemine iletecektir. Muayene işlemi aşamasında tahakkuk eden vergilerde farklılık olması durumunda bu fark ödenmeden beyannamenin kapanmasına sistem tarafından izin verilmeyecektir.

Gümrük vergilerinin bankalar aracılığı ile tahsilinde, aşağıda belirtilen şekilde işlem yapılacaktır.

A) Gümrük vergilerinin tahsilatına ilişkin işlemler;

1. Her saymanlık, belirlenen BANKA şubelerinden biri nezdinde kendi adına, sadece gümrük gelirleri (vergiyle birlikte tahsili gereken diğer tahsilat dahil) tahsilatı için resmi hesap açtıracaktır.

2. İlgili gümrük bilgisayar sisteminden; beyanname tescil numarasına göre online sorgulama yapılacak ve tahakkuk eden meblağ belirlenerek tahsil edilecektir. Bilgisayar sisteminden kaynaklanan nedenlerle beyanname bilgilerinin banka tarafından online sorgulanamaması halinde mükellefin beyanına göre tahsilat yapılacaktır. Vergi ve diğer gelir çeşitleri yükümlülerin işlem yaptırdıkları gümrük idarelerine bağlı olmaksızın tüm BANKA şubelerince tahsil edilebilecektir .

3. Bir beyannameye ait olan ve yapılan sorgulama sonucu tespit edilen tahakkuk miktarlarının tamamının bir defada ödenmesi esastır.

4. Sistem üzerinden online sorgulanan veya mükellefin beyanına göre tahsil edilmesi gereken vergi ve diğer gelir çeşitlerinin tahsil edilmesini müteakip, bir örneği protokole ekli ”Gümrük Vergi Alındısı” düzenlenecektir.

a) Tahsilata ilişkin Gümrük Vergi Alındısı bilgisayar vasıtası ile dört nüsha olarak tanzim edilecektir..

Dört nüsha Gümrük Vergi Alındısının birinci nüshası ”Mükellef”, ikinci nüshası ”Gümrük İdaresi”, üçüncü nüshası ”Saymanlık”, dördüncü nüshası ise ”Banka” nüshalarıdır. Düzenlenen Gümrük Vergi Alındısının “Mükellef” nüshası ile gümrük beyannamesine eklenecek ”Gümrük İdaresi” nüshası mükellefe verilecektir. ”Saymanlık” nüshası ise protokole ekli ”Gümrük Vergi Alındıları Günlük İcmal Cetveli” ekinde, paranın saymanlık hesabına aktarılma süresi içinde, adına tahsilat yapılan saymanlığa ilgili banka şubesince gönderilecektir.

b) Gümrük Vergi Alındısında;

– Banka ve şube adı,
– Tahsilat tarihi,
– Alındı seri, sıra ve özel numarası,
– Mükellefin adı, soyadı veya ticaret unvanı ile vergi numarası veya TC Kimlik Numarası ve iş adresi,
– Tahsilat konusu gümrük işlemlerinin hangi gümrük idaresince yapılmakta olduğu,
– Bütün adlar altında yapılan tahsilatların çeşitleri (Gümrük Vergisi, KDV, Toplu Konut Fonu ve diğer vergiler) ve tutarları ile toplam ödeme tutarı,
– Adına tahsilat yapılan saymanlığın adı,
– Beyannamenin 16 numaralı tescil numarası,
Mutlaka yer alacaktır.

5. İnternet bankacılığı sayesinde yükümlülerin banka şubesine gitmeden gümrük vergilerini ödemesi ve buna ilişkin üretilen Gümrük Vergi Alındısını internet üzerinden bilgisayar çıktısı olarak alması mümkün bulunmaktadır.

Bu itibarla;

a) Ödemeler ister bankadan ister internet üzerinden yapılmış olsun, sistem üzerindeki beyannameler otomatik olarak işlem göreceğinden, faks veya dekontun ilgili banka şubesince imzalanmasına gerek bulunmamaktadır.

b) Bankalar ile gümrük idareleri arasında kurulan bilgisayar ağında bir problem olması durumunda off-line tahsilat yapabilecektir. Ancak, problemin giderilmesinden hemen sonra, yapılan bu tür tahsilatlar gümrük merkez sistemine elektronik olarak aktarılacaktır. Söz konusu tahsilatlar gümrük memurunca, Müsteşarlıkça hazırlanan sorgu sayfasından sorgulanabilecek ve gümrük muhasebe memurunca BİLGE sistemi üzerinde gerekli işlemler yapılacaktır.

c) İlgili gümrük idaresinin söz konusu beyannameye ait sorgulamayı yapamaması durumunda banka dekontunun doğruluğu ilgili bankadan teyit edilmek suretiyle işlem yapılacaktır.
Ayrıca, BANKA tarafından düzenlenecek gümrük vergi alındısında tahsil edilecek olan tutar rakamla ve yazı ile açık olarak yazılacak, bu tutarın sonradan değişikliğe uğramasını önlemek üzere ilgili kısımda boş yer bırakılmayacak ve herhangi bir silinti ve kazıntı yapılmayacaktır.

Bir gün zarfında yapılan tahsilata ait gümrük vergi alındıları örneği protokole ekli ”Gümrük Vergi Alındıları Günlük İcmal Cetveli” ne kaydedilecektir. Gümrük Vergi Alındıları Günlük İcmal Cetveli, adına tahsilat yapılan saymanlığın hesabının bulunduğu BANKA şubesi tarafından elektronik ortamda say2000i sistemine aktarılacaktır.

B) Gümrük İdarelerince yapılacak işlemler;

1. Bilgisayar Sistemi (BİLGE) Bulunmayan Gümrük Müdürlükleri: Yükümlü tarafından, Gümrük Beyannamesi doldurarak ilgili gümrük müdürlüğünde tescil ettirilecektir. Gümrük idarelerince tescil numarası verilirken, numaranın ilk iki rakamı içinde bulunulan yılı (2007 yılı için 07), sonrasında gelen altı rakamı gümrük kodu (serbest dolaşıma giriş rejimi için IM, ihracat rejimi için EX gibi) ve altı rakamlı tescil kodu olmak üzere 16 rakamlı numara verilmesine dikkat edilecektir. Örneğin Çorum Gümrük Müdürlüğünde, 2007 yılının ilk serbest dolaşıma giriş beyannamesi 07550700IM000001 numarasını, aynı şekilde aynı gümrük müdürlüğünün 2007 yılının ilk ihracat beyannamesi de 07550700EX000001 tescil numarasını alacaktır.

Tescil numarası alındıktan sonra gümrük vergileri yapılan beyana göre bankaya ödenebilir. Yapılan ödemelere ilişkin alındının “gümrük” ve “yükümlü” nüshaları, Gümrük Muhasebe Servisinde görevli memura teslim edilir. Gümrük muhasebe memuru vergi alındısını imzalayıp kaşledikten sonra, alındının “mükellef” nüshasını Gümrük Beyannamesinin ithalatçı nüshasına ekleyerek yükümlüye iade edecektir. “gümrük” nüshası ise beyannamenin “idare” nüshasına eklenerek beyanname üzerine “….no’lu Gümrük Vergi Alındısı teslim alınmıştır” şerhi düşülecektir.

Beyana göre bankaya yapılan ödemeden sonra, tahakkukta bir farklılık tespit edilmesi halinde, bu farka ilişkin ek tahakkuk miktarı bankaya veya saymanlık veznesine yatırılmadan işlemler ikmal edilmeyecektir.

Eşyanın serbset dolaşıma girişinden sonra yapılan dönemsel denetimler sonucunda ek vergi tahakkukunun söz konusu olması durumunda, bu miktar da protokol imzalanan bankalara veya gümrük saymanlıklarına yatırılabilir.

2. Bilgisayar Sistemi (BİLGE) Bulunan Gümrük Müdürlükleri: BİLGE Sistemine Veri Giriş Salonlarından, internet üzerinden veya EDİ sistemi aracılığı ile kendi bürolarından erişen yükümlüler, beyannamelerini elektronik ortamda tescil ettikten sonra sistemce hesaplanan vergi tutarını ilgili banka şubesine yatırarak bankadan alacakları iki nüsha Gümrük Vergi Alındısını gümrük kabul işlemi için beyanname ve ekleri ile teslim edebilecekleri gibi, gümrük işlemlerinin herhangi bir safhasında ödemeyi yapıp Gümrük Vergi Alındısını gümrük muhasebe servisine teslim edebilirler.

Gümrük idaresince beyannamenin kabulünden sonra, beyannamenin muayene kriterlerinden sarı veya kırmızı hatta yönlendirilmesi halinde, bu hatta görev yapan muayene memurunun yapacağı kontrolden sonra; beyanname mavi veya yeşil hatta yönlendirilmiş ise kabul işleminden sonra beyannameler sistem tarafından otomatik olarak kapatılacaktır.

Sarı ve kırmızı hatta yönlendirilen beyannamelere ilişkin vergilerin bankaya yatırılmasından sonra muayene memuru tarafından yapılan kontrol sonucunda BİLGE ekranında, ek tahakkuk yapılması halinde, ek tahakkuk miktarı banka şubelerine yatırılabileceği gibi, gümrük saymanlığı veznelerine de yatırılabilir. Bankalar ve gümrük saymanlık müdürlüklerine yatırılan ek tahakkuklara ilişkin bilgiler gümrük sistemine elektronik olarak iletilecek ve beyanname otomatik olarak kapatılacaktır. Elektronik olarak iletilemeyen tahsilat işlemlerinde, ek tahakkuka ilişkin banka tarafından düzenlenen Gümrük Vergi Alındısının iki nüshası veya saymanlık tarafından düzenlenen “Gümrük Vezne Alındısı” ibraz edilmeden Gümrük Muhasebe Memuru tahsilat sonlandırma işlemini yapmayacaktır.

BİLGE sistemi tarafından yeşil veya mavi hatta yönlendirilen beyannamelerle ilgili olarak, sonradan yapılan kontroller veya dönemsel denetimler sonucunda ek tahakkukun söz konusu olması durumunda, bu miktarın da bankalara veya gümrük saymanlıklarına yatırılması mümkündür.

C) 2006/2 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi alınmasını ve yukarıda belirtilen şekilde işlem ifasını rica ederim.

Müsteşar

DAĞITIM :
Merkez ve taşra teşkilatına

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top