Search
Close this search box.

Genelge 2009/100 – Antrepoya Eşya Alınması Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.00.14.00.104.01.02
Konu:

6/10/2009
GENELGE
(2009/100)

İlgi: 01.10.2009 tarih ve 2009/98 sayılı Genelge

Bilindiği üzere, 28.05.2009 tarihli 27241 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1’inci maddesi ile 01.07.2009 tarihinden geçerli olmak üzere, antrepolara geçici depolanan eşya statüsünde eşya konulabilmesi uygulamasına son verilmiştir. Söz konusu uygulama, teknik ve fiziki altyapı eksikliklerinin giderilmesi amacıyla Devlet Bakanlığı Makamının 29.06.2009 tarihli Olur ları ile 05.10.2009 tarihine ertelenmiştir. Bu kapsamda uygulama birlikteliğinin sağlanabilmesi amacıyla Türkiye gümrük bölgesine kara, demir, deniz ve havayoluyla gelen ve antrepo rejimine tabi tutulacak eşyaya uygulanacak gümrük işlemleri aşağıda belirtilmiştir.

I- KARA ve DEMİR YOLU İLE GELEN EŞYA

A. Eşyanın tek alıcıya ait olması halinde yapılacak işlemler

Sınır/hareket gümrük idaresinden transit rejimi kapsamında sevk edilen ve serbest dolaşımda olmayan eşyayı taşıyan aracların varış gümrük idaresinde eşyayı doğrudan doğruya antrepo sahasına götürmeleri, taşınan eşyaya ilişkin antrepo beyannamesi verilmesi kaydıyla mümkün bulunmaktadır.

Antrepo rejimi kapsamında doğrudan antrepo sahasına alınacak eşyanın varış gümrük idaresince;

i) TIR karnesi kapsamında taşınması halinde varış gümrük idaresinde TIR Transit Takip programında tescil işlemi yapılırken gümrük memuru tarafından “ambar harici” kutucuğu işaretlenerek özet beyan oluşturulacaktır.

ii) Transit beyannamesi kapsamında taşınması halinde ise varış gümrük idaresinde eşyanın sahipleri, taşıyıcıları ya da temsilcileri tarafından taşıma senedi ekranında “ambar harici” kutucuğu işaretlenmek sureti ile özet beyan tescil edilerek, gümrük idaresince onay işlemi tamamlanacaktır.
B. Parsiyel taşımacılık kapsamı eşya için yapılacak işlemler

Parsiyel taşımacılık kapsamı eşya için antrepo beyannamesi verilmek istenilmesi halinde doğrudan antrepoya götürülmesi mümkün bulunmaktadır.

i) Sınır/hareket gümrük idaresinden transit rejimi kapsamında karayolu ile sevk edilen ve serbest dolaşımda olmayan ve birden fazla alıcıya ait eşya, geçici depolama yerlerine konulacak ise ilgili varış gümrük idaresine götürülecektir.

ii) Birden fazla alıcıya ait ve bir kısmı geçici depolama yerine bir kısmı ise antrepo rejimi kapsamında antrepo sahasına alınacak eşya öncelikle varış gümrük idaresine götürülecek,

a) TIR karnesi kapsamında ise, varış gümrük idaresinde TIR Transit Takip programında tescil işlemi yapılırken; gümrük memuru tarafından ambar harici kutucuğu işaretlenmeyecektir.

Oluşturulan özet beyanda geçici depolama yerine alınacak eşya için sistemden ilgili ambar kodu ile ambar girişi yapılacak, antrepoya gidecek eşya için ise supalan sahası kodu seçilerek işlem yapılacaktır.

b) Transit beyannamesi kapsamında taşınması halinde ise varış gümrük idaresinde eşyanın sahipleri, taşıyıcıları ya da temsilcileri tarafından antrepo sahasına alınacak eşya için taşıma senedi ekranında “ambar harici” kutucuğu işaretlenerek, diğer taraftan geçici depolama yerine alınacak eşya için ise bu kutucuk işaretlenmeden özet beyan tescil edilerek, gümrük idaresince onay işlemi tamamlanacaktır. Daha sonra geçici depolama yerine alınacak eşyanın ambar girişi yapılacaktır. Geçici depolama yerine eşya alınmasını takiben araç mühürlenecek ve eşya boşaltmak üzere ilgili antrepo sahalarına sırasıyla intikal edecektir. Araç her seferinde ilgili antrepoda görevli Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri tarafından mühürlenerek bir sonraki antrepoya gönderilecektir.
C. Ortak Hükümler

Doğrudan antrepolara götürülen eşyada antrepo beyannamesi, özet beyan verme süresi içerisinde verilir.

Her iki durumda da, verilen antrepo beyannamesinin gümrük idaresince kabulünün ardından eşya antrepoya boşaltılacaktır. Özet beyan eksiklik ve fazlalık takibatı, eşya giriş çıkışlarının Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri tarafından yapıldığı antrepolarda AN6 veya AN8 Tespit Raporları üzerinden yapılacaktır. YGM’nin bulunmadığı antrepolarda bu takibat antrepo memuru, nakliyeci ve antrepo işleticisi tarafından müstereken imzalanan “Boşaltma Tutanağı” üzerinden gerçekleştirilecektir.

II-DENİZ YOLU İLE GELEN EŞYA

Türkiye gümrük bölgesine denizyolu ile gelen ve serbest dolaşımda olmayan eşya, eşyayı Türkiye gümrük bölgesine getiren kişi veya yerine göre eşyanın gelişinden sonra taşımasını üstlenen kişi
tarafından gümrüğe sunulur.

Deniz yolu ile gelen eşya tabiat. itibarıyla Gümrük Yönetmeliğinin 74 üncü maddesinde geçici depolama yeri addolunan limanlara boşaltıldığından liman sahasında geçici depolanan eşya statüsündedir. Söz konusu eşyanın antrepo rejimine tabi tutulmak istenilmesi halinde eşya, antrepo beyannamesi ile antrepoya alınır.

III- HAVA YOLU İLE GELEN EŞYA

Türkiye gümrük bölgesine havayolu ile gelen ve serbest dolaşımda olmayan eşya, eşyayı Türkiye gümrük bölgesine getiren kişi veya yerine göre eşyanın gelişinden sonra taşımasını üstlenen kişi
tarafından gümrüğe sunulur.

Hava yolu ile gelen eşya tabiatı itibarıyla Gümrük Yönetmeliğinin 74 üncü maddesinde geçici depolama yeri addolunan limanlara boşaltıldığından liman sahasında geçici depolanan eşya statüsündedir. Söz konusu eşyanın antrepo rejimine tabi tutulmak istenilmesi halinde eşya, antrepo beyannamesi ile antrepoya alınır.

Diğer taraftan, ilgi’de kayıtlı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Arslan GÜNLER
Müsteşar V.

DAĞITIM:
Tüm Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine.

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top