Search
Close this search box.

Genelge 2009/55 – Her nev i Petrol Ürünü Depolanan Genel Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GUM.0.06.14.00-010.06.02
Konu: Her nev’i petrol ürünü depolanan genel veya özel antrepolar

13/5/2009
GENELGE
(2009/55)

Her nev’i petrol ürünü depolanan genel veya özel antrepolara ilişkin olarak aşağıda belirtilen şekilde işlem yapılması gerekmektedir.

1. Akaryakıt Antreposu Açılış Taleplerinin Sonuçlandırılması :

02.03.2000 tarih ve 23981 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2000/186 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki Gümrük Antrepoları Açılması ve İşletilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 6 ıncı maddesi, 17.01.2004 tarih ve 25349 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 10 Seri Numaralı Gümrük Genel Tebliğinin (Gümrük Antrepo Rejimi) 2 inci maddesinin 1 inci fıkrası kapsamında; akaryakıt ürünlerinin (5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunun 2 inci maddesinin 5 numaralı bendi ile 17.06.2004 tarihli ve 25495 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Petrol Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin 5 numaralı bendinde tanımlanan eşyanın) depolanması amacıyla yapılacak antrepo açma ve işletme taleplerinin Gümrük Müsteşarlığınca (Gümrükler Genel Müdürlüğü), akaryakıt haricinde kalan petrol ürünlerinin depolanacağı antrepo açma ve işletme taleplerinin ise ilgili Başmüdürlüklerce incelenip sonuçlandırılması gerekmektedir.

2. İhraç kaydıyla TÜPRAŞ’tan Akaryakıt Alımı

İhraç kaydıyla Tüpraş’tan serbest dolaşımda bulunan akaryakıt alınması halinde, bu akaryakıta ait KDV, ÖTV teminat altına alınarak, Tüpraş tarafından takip edilmekte olup, ihraç kaydıyla Tüpraş’tan alınan akaryakıtın antrepoya konulması yönünde bir zorunluluk bulunmamaktadır.

Bu bağlamda milli tanklardan 2007/23 sayılı Genelge kapsamında ihracat yapılması hususunda bir sakınca bulunmadığı açıktır.

3. Akaryakıt Depolandığı B Tipi Genel Antrepolarda Stok Kayıtları Tutulması

Bilindiği üzere, Gümrük Yönetmeliği’nin “Antrepo Stok Kayıtları” başlıklı 289. maddesinin üçüncü Fıkrası “B tipi antrepoda, gümrük idaresi rejime giriş beyannamesinin ve rejimi sona erdiren beyanname ve belgelerin kaydını tutar ve belgeleri muhafaza eder. B tipi antrepo işleticisi ve/veya kullanıcısı da, söz konusu belgeleri muhafaza eder. Stok kayıtları tutulmayabilir.” hükmünü amir bulunduğundan, halihazırda B tipi genel antrepolarda mevcut eşyaya ilişkin stok kaydı tutulmamaktadır.

Bununla birlikle, Gümrük İdarelerinde yürütülen mutat denetimlerde, akaryakıt depolanan B tipi genel antrepolarda stok kayıtlarının tutulmamasının, bu antrepolarda mevcut eşyanın gözetim ve denetiminin gerektiği gibi yapılmasına engel teşkil ettiği, bunun da istenmeyen sonuçlara neden olabileceği tespit edilmiştir.

Bu itibarla, akaryakıt depolanan B tipi genel antrepolara münhasır olmak üzere, 12 Seri No.’lu Gümrük Antrepo Rejimi Gümrük Genel Tebliği’nin 4. maddesi gereğince bulunması gereken elektronik ölçüm cihazlarının ve bunlarca sağlanan eşya hareket dökümlerinin yanı sıra bu antrepolarda antrepo stok kayıtlarının Gümrük Yönetmeliği’nin 289. maddesinin 6 ve 7. fıkralarında belirtilen usul ve esaslara göre, her tankta mevcut eşyanın hareketini de gösterecek şekilde tutulması uygun bulunmuştur.

Diğer yandan, akaryakıt depolanan genel veya özel tüm antrepolarda Gümrük Yönetmeliği’nin “Tanktan Tanka Eşya Nakli” başlıklı 316. maddesince ibrazı zorunda bulunan yazılı bildirimlerin titizlikle takip edilmesi gerekmektedir.

4. 67 Seri Nolu Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) Kapsamı Eşyanın Antrepoda Devri

31.12.2008 tarihli ve 27097 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 67 Seri nolu Gümrük Genel Tebliği (Gümrük İşlemleri) (Yeni Tebliğ için bakınız: 100 seri nolu Tebliğ) kapsamı eşyanın serbest dolaşıma giriş işlemleri sadece İzmit Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne bağlı Gebze Petrokimya Ürünleri İhtisas Gümrük Müdürlüğü’nden yapılır.

Ancak, sanayici olmayan firmalar tarafından getirilip genel veya özel antrepolara alınan ilgili Tebliğ kapsamı eşyanın talep halinde antrepolarda sanayicilere devrini engelleyici herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Bu kapsamda, söz konusu eşyanın serbest dolaşıma giriş beyannamelerinin sanayiciler adına düzenlenmesi koşuluyla, serbest dolaşıma girişine ilişkin gümrük işlemleri ilgili Tebliğin 1/2 nci maddesinde sayılan gümrük idarelerinden yaptırılabilir.

5. Dış Seferlere Çıkan Deniz Taşıtları ile Hava Gemilerine İhracat Hükmünde Antrepolardan Serbest Dolaşımda Bulunan Eşya Verilmesi

Gümrük Yönetmeliği’nin 311. maddesinin 5. fıkrası uyarınca serbest dolaşımda bulunan ve serbest dolaşımda bulunmayan eşya ancak zorunluluk halinde aynı tankta depolanabilmektedir. Anılan madde kapsamında serbest dolaşımda bulunmayan eşyanın bulunduğu antrepolara serbest dolaşımda bulunan eşyanın konulması talebi ilgili tarafından antreponun bağlı bulunduğu gümrük müdürlüğüne verilecek bir dilekçe ile yapılacak ve antreponun stok kaydına söz konusu eşya kaydedilecektir. Gümrük Kanunu’nun 176/2 nci maddesi uyarınca işlem görecek serbest dolaşımda olan akaryakıtın serbest dolaşımda olmayan akaryakıtın bulunduğu tanklara konulmasına ilişkin dilekçeler Gümrük Yönetmeliği’nin 311/g bendi hükümleri uyarınca kabul edilecektir.

Serbest dolaşımda olan eşyanın ihracat hükmünde dış sefere çıkan gemi, bot ve diğer deniz taşıtları ile hava gemilerine verilmesinin talep edilmesi halinde 01.06.2007 tarihli, 2007/23 sayılı genelgeye göre işlem yapılacaktır.

Serbest dolaşımda olan eşyanın ihracat hükmü dışında antrepodan çıkarılmak istenmesi halinde buna ilişkin talepler dilekçe alınarak sonuçlandırılacak ve yine antrepo stok kayıtları üzerinden takibi yapılacaktır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

S. Umman HAMİDOĞULLARI
Müsteşar a.
Genel Müdür V.

DAĞITIM :
Tüm Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top