Search
Close this search box.

Genelge 2009/81 – Geçici İthalatın Farklı bir Gümrük İdaresi Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.16.00.134.99-S.3400
Konu: Geçici ithalatın farklı bir gümrük idaresinde sona ermesi ve geçici ithal eşyasının serbest dolaşıma girişi

3/6/2009
GENELGE
(2009/81)

Müsteşarlığımıza intikal eden bazı hadiselerden, Geçici İthalat Rejimi hükümlerine göre ülkemize girişi yapılan eşyanın, Geçici İthalat Rejimine ilişkin izin talep formu ile izin formunun 8 no.lu kutusunda beyan edilen rejimi sonlandıracak gümrük idaresinden farklı bir gümrük idaresinden yeniden ihraç edilmek istenmesi halinde, tereddütler olduğu anlaşılmıştır.

4458 sayılı Gümrük Kanunu’nda ve Gümrük Yönetmeliği’nde geçici ithal eşyasının yeniden ihraç edileceği ya da gümrükçe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanıma tabi tutulacağı gümrük idaresi ile ilgili herhangi bir kısıtlayıcı hüküm bulunmamaktadır.

21.10.2004 tarihli 25620 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 23.09.2004 tarihli 2004/7905 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Geçici İthalat Sözleşmesi’nin 9 ila 14 üncü maddeleri ve Gümrük Yönetmeliği’nin 423 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca geçici olarak ithal edilen eşya (taşıma araçları dahil), ithalinin gerçekleştirildiği gümrük idaresinin dışında diğer bir gümrük idaresinden belirlenmiş süre içinde yeniden ihraç edilebilir ya da gümrükçe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanıma tabi tutulabilir.

Bu itibarla, Geçici İthalat Rejimi hükümlerine göre yurda girişi yapılan eşyanın, Geçici İthalat Rejimine ilişkin izin talep formu ile izin formunda beyan edilen rejimi sonlandıracak gümrük idaresi dışında başka bir gümrük idaresinden yeniden ihraç edilmek ya da gümrükçe onaylanmış yeni bir işlem veya kullanıma tabi tutulmak istenmesi halinde, Yönetmeliğin 425 inci maddesinin son fıkrası uyarınca ayniyet tespiti yapılmak ve Kanunun 241 inci maddesinin 1 inci fıkrası uyarınca cezai işlem tesis edilmek suretiyle mükellef talebi doğrultusunda işlem yapılır.

Diğer taraftan, 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 128 ila 134 üncü maddeleri kapsamında Geçici İthalat Rejimine tabi tutulan eşyanın Gümrük Yönetmeliği’nin 423 üncü maddesinin birinci fıkrası uyarınca Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulmak istenmesi halinde, aşağıdaki maddeler dikkate alınır.

Geçici İthalat Rejimine tabi tutulan eşya, Yönetmeliğin 422 ve 423 üncü maddeleri ile belirlenen süre içinde Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulur. Eşyanın ayniyet tespiti, Yönetmeliğin 425 inci maddesinin son fıkrası uyarınca eşyanın bulunduğu yerde yapılır. Eşyanın ayniyetine uygun olduğunun anlaşılması halinde:

Kanunun 181 inci maddesinin 1 inci fıkrasının b bendi uyarınca ithalat vergilerinden kısmi muafiyet suretiyle geçici ithal edilen eşya için gümrük yükümlülüğü, geçici ithalat sırasında doğduğundan, Kanunun 134 üncü maddesinin 1 inci fıkrası uyarınca gümrük vergilerinin tutarı, Geçici İthalat Rejimine ilişkin beyanda bulunulduğu tarihte söz konusu eşyaya ait vergi oranı ve diğer vergilendirme unsurlarına istinaden tespit edilir.

İthalat vergilerinden tam muafiyet suretiyle geçici ithal edilen eşya ile ilgili olarak, eşyanın Geçici İthalat Rejimi altında kalma süresi içinde gümrük yükümlülüğünün doğması halinde, Kanunun 134 üncü maddesinin 2 nci fıkrası uyarınca Kanunun 193 üncü maddesinde belirtilen tarihte söz konusu eşyaya ilişkin vergi oranı ve diğer vergilendirme oranları esas alınır.

Hem kısmi muafiyet suretiyle Geçici İthalat Rejimine tabi tutulan eşya hem de tam muafiyet suretiyle Geçici İthalat Rejimine tabi tutulan eşyanın Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulması halinde, Yönetmeliğin 445 inci maddesi uyarınca uygulanacak faiz tahsil edilir.

Geçici İthalat Rejimine tabi tutulan eşyanın Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulmasında Yönetmeliğin 434 üncü maddesi hükümleri göz önünde bulundurulur.

Geçici İthalat Rejimine tabi tutulan eşyanın Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine tabi tutulması halinde, Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi hükümleri uygulanır.

07.05.2009 tarihli 2009/52 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

S. Umman HAMİDOĞULLARI
Müsteşar a.
Genel Müdür V.

DAĞITIM :

Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüklerine

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top