Search
Close this search box.

Genelge 2011/10 – Dış seferde dahili kabotaj eşyası Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.06.08.00-010.06.02
 Konu: Dış seferde dahili kabotaj eşyası taşınması.

GENELGE
( 2011/10 )

Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan, rotasında hem yabancı liman hem de Türk limanı bulunan Türk bayraklı gemilerin bir Türk limanından dış sefere çıkarken, üzerinde ihraç eşyasıyla birlikte, diğer bir Türk limanına götüreceği serbest dolasımdaki eşyayı da (dahili yük) taşımaları durumunda, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 176 ncı maddesi ile Gümrük Yönetmeliğinin 482 nci maddesinin uygulanması bakımından geminin dış sefer halini etkileyip etkilemediği hususunun açıklığa kavuşturulması gerektiği anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, Gümrük Kanununun 176 ncı maddesi uyarınca, gemilerin, botların, diğer deniz taşıtlarının ve hava gemilerinin dış seferde kullanacakları yakıt ve yağlar ile karaya çıkarılmamak kaydıyla yurtdışından getirdikleri kumanyalar ithalat vergilerinden muaf tutulmaktadır.

Diğer taraftan, Gümrük Yönetmeliğinin 482 nci maddesinde dış seferin devamı sayılabilecek haller belirtilmiş ve 2009/46 sayılı Genelgede, söz konusu durumlar örnekleriyle sayılmıştır. Anılan düzenlemelerde, yurtdışı seferden döndükten sonra iç limanlarda yapılan seferler ve bu seferlerde dahili yük taşınıp taşınmamasına göre yapılması gereken işlemler belirtilmiştir.

Bu itibarla, Türk limanları arasında sefer yapan Türk bayraklı bir geminin, ihraç veya transit yük alarak yabancı bir limana hareket etmesiyle bir dış sefer başlamakla birlikte, ihraç veya transit eşyasıyla birlikte serbest dolasımdaki eşyanın da (dahili kabotaj) taşınmasından kaynaklandığı anlaşılan tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliği sağlanmasını teminin aşağıda belirtilen şekilde işlem yapılması uygun bulunmuştur:

1- Yurtdışı seferden dönen Türk bayraklı gemilerin, Türk limanları arasında yapacakları seferde kullanılan yakıtın vergilendirilmesinde Gümrük Yönetmeliğinin 482 nci maddesi ile 2009/46 sayılı Genelge hükümleri uygulanır.

2- Dış sefere çıkarken veya dış sefer halinde iken, gemideki yükün ağırlık itibariyle miktarının yarısından fazlasının ihraç veya transit eşyası olması şartıyla, Türk bayraklı gemilerin beraberlerinde rotasında yer alan bir Türk limanına götüreceği serbest dolasımdaki eşyayı da taşımaları durumu, dış sefer halini bozmaz.

3- İhraç veya transit eşyası ile milli eşyanın miktar tespiti, ilgili tasıma belgeleri ile geminin seyir jurnalleri üzerinden yapılır.

4- İhraç veya transit eşyası ile dahili kabotaja tabi eşyanın birlikte taşınmasında, 7/11/2003 tarihli ve 25282 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Limanları ve İskeleleri Arasında Deniz Taşıtlarıyla Yapılan Yükleme Tasıma ve Boşaltmalarda Gümrük Gözetim ve Denetimi Usul ve Esaslarına İlişkin Tebliğin 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası hükmü dikkate alınır.
Bilgi ve gereğini rica ederim.

S. Umman HAMİDOĞULLARI
Müsteşar a.
Müsteşar Yardımcısı V.

DAĞITIM:
Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlükleri

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top