Search
Close this search box.

Genelge 2011/3 – İhale İşlemleri Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü

Sayı: B.02.1.GÜM.0.10.04.01-10.06-
Konu: İhale işlemleri.

GENELGE
2011/3

4458 sayılı Gümrük Kanununun 178 inci maddesine göre 7/10/2009 tarihinde yürürlüğe giren Tasfiye Yönetmeliği ve 12/11/2010 tarihinde yürürlüğe giren Tasfiye Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik uyarınca, ilgili gümrük idaresince tespit ve tahakkuk belgesi düzenlenerek işletme şube müdürlüklerine intikal eden eşyanın ihalesine ait işlemler ve düzenlenecek belgeler bu Genelgede belirtilmiştir.

Bu Genelgede geçen;

a) Alıcı:Üzerine ihale kalan istekliyi,

b) Genel Müdürlük:Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğünü,

c) İstekli:İhaleye katılan gerçek veya tüzel kişi veya kişileri,

d) İhale bedeli:Eşyanın ihalede bulduğu bedeli,

e) Satış bedeli:İhale yoluyla satılan eşyanın ihale bedelinden, diğer yollarla yapılan tasfiyede ise tasfiye idaresince tespit edilen bedelden, yürürlükteki mevzuat uyarınca ayrılması gereken vergi ve diğer yükümlülüklerin ayrılmasından sonra kalan tutarı

f) Yönetmelik:Tasfiye Yönetmeliğini,

ifade eder.

I – TASFİYE USULÜNÜN BELİRLENMESİNDE DÜZENLENECEK BELGELER

(1) İşletme şube müdürlüğü, tespit ve tahakkuk belgesinin intikalini müteakip, eşyanın cins ve özelliğine göre tasfiye usulünü belirler.

(2) İhale yoluyla satışına karar verilen eşya, “İhalelik Eşya Satış Defteri”ne (EK-1) kaydedilir ve satış işlemlerine başlanır.

II – EŞYANIN SATIŞA ESAS BEDELİNİN TESPİTİ VE GÜVENCE BEDELİ

(1) Eşyanın satışa esas bedeli, Yönetmeliğin 5 inci maddesine göre belirlenen gümrüklenmiş değeridir. Ancak, işletme şube müdürlüğüne gelen tespit ve tahakkuk belgesindeki eşyanın gümrüklenmiş değerine, özel tüketim vergisi (ÖTV) ve katma değer vergisi (KDV) gibi alınması gereken vergiler dahil edilmemişse, bu vergiler gümrüklenmiş değere dahil edilerek satışa esas bedel hesaplanır.

(2) ÖTV Kanununa göre maktu (alkol derecesi, kilogram, litre, metre, metreküp, kilokalori gibi birimler esas alınarak belirlenmiş olan tutar) olarak alınması gereken ÖTV ve bunun KDV’si gümrüklenmiş değere dahil edilmez. Bu vergiler, ihale bedeli ile birlikte alıcıdan ayrıca tahsil edilir. Bu durum şartname eki listenin özel hükümler bölümünde belirtilir. Ayrıca, satış anında isteklilere bu konuda bilgi verilerek tekliflerinin buna göre verilmesi istenir. Diğer taraftan, CIF bedel ile gümrük vergi, resim ve benzeri bedeller toplamı üzerinden alınması gereken KDV ve benzeri oransal vergiler hesaplanarak gümrüklenmiş değere dahil edilir.

(3) Gümrüklenmiş değere ÖTV ve KDV dahil edilerek satışa esas bedeli belirlenmiş eşyanın satışında, alıcıdan bu vergiler ayrıca alınmaz.

(4) Yönetmeliğin 5/e maddesine göre ihale yoluyla yapılan birinci ve ikinci satışta teklif almayan veya yüzde ellinin altında teklif alan ve satışı uygun görülmeyen eşyanın satışa esas bedelinin; eşyanın özelliği, durumu, piyasa şartları, satış kabiliyeti ve rayiç değeri de dikkate alınarak ikinci satıştan sonra satış komisyonunca değiştirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu durumdaki eşyanın satışa esas bedelinin değiştirilmesinde “Eşyanın Satışa Esas Bedelinin Değiştirilmesine Dair Karar” (EK-2) kullanılır. Değiştirilen fiyat işletme bölge müdürünün onayı ile geçerli olur. Eşya bu bedel üzerinden Yönetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrasının (ç) bendine göre en fazla üç defa daha satışa sunulur. Satışın gerçekleşmemesi halinde eşya diğer yollarla tasfiye edilir. Kaçak eşyanın diğer yollarla tasfiye edilmeden önce yeniden ihale yoluyla satışa sunulmasına işletme bölge müdürü yetkilidir.

(5) Bekletilmeyecek olanlar hariç kaçak eşyanın öncelikle ihale yoluyla tasfiyesi esas olmakla birlikte, perakende satış veya diğer yollarla tasfiyesi mümkün bulunmaktadır.

(6) Yapılacak ihaleli satışlarda, isteklilerden eşyanın satışa esas bedelinin en az yüzde onu tutarında güvence alınır.

III – İHALEYE HAZIRLIK İŞLEMLERİ

(1) Satışa sunulan araç için “Araç Ayniyet Tutanağı” (EK-3/A), eşya için “Eşya Ayniyet Tutanağı” (EK-3/B) ve eki liste düzenlenir. Araç Ayniyet Tutanağı her bir araç için, Eşya Ayniyet Tutanağı ise aynı satışta satışa sunulan ve aynı ambarda bulunan her bir eşya grubu için düzenlenir. Aracın son durumunu gösteren en az 4 cepheden fotoğrafı çekilir.

(2) Yapılan inceleme ve tespitler sonucunda satışa sunulmasına engel bir durumu olmayan eşya için “Satış Listesi” (EK- 4) hazırlanır.

(3) Resmi Gazetede yayımlanmak üzere Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen hususlara göre “Satış İlanı” (EK-5) hazırlanır.

(4) Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca; “Sebze, meyve, dondurulmuş gıda ve hayvansal ürün gibi beklemeye tahammülü olmayan miadlı diğer eşya” çabuk bozulma ve telef olma tehlikesi taşıyan eşya olarak nitelendirilmiştir. Bu eşyanın satışı Resmi Gazetede ilan edilmez. Gümrük birimi ve satışı yapan şube müdürlüğünün ilan tahtasına herkesin görebileceği biçimde ihaleden en az bir gün önce asılır ve varsa mahalli araçlarla ve elektronik ortamda duyurulur.

(5) Açık artırma usulüyle yapılan satışlarda “Satış Şartnameleri” (EK-6, 7) kullanılır. Satış şartnamelerinin basım ve dağıtımı Ankara İşletme Bölge Müdürlüğünce yapılır. Satış şartnamesi ve şartname eki liste, talepleri halinde isteklilere KDV dahil 10 TL bedel karşılığında verilir.

(6) İşletme şube müdürlüğü, satışlarda rağbetin ve rekabetin artırılması maksadıyla, özellik arz eden hammadde, ara madde veya mamul madde gibi alıcısı belli kişi, grup ve sektörler olan eşyanın alıcılarının varsa dernek, oda, mesleki teşekkül v.s. kurum ve kuruluşlarından tespit edilenlere ihale tarihinden önce yazı ile ilan metnini gönderir.

(7) Bu Genelge eki “Eşya Tanıtım Kartı” (EK-8/A) doldurulur. Satışa sunulan eşyanın üzerine veya uygun yerine, isteklilerin görebileceği şekilde görüşe ilk sunulduğu tarihte konulur. Araç satışlarında ise “Araç Tanıtım Kartı” (EK-8/B) doldurulur. Satışa sunulan aracın iç camına, isteklilerin görebileceği şekilde görüşe ilk sunulduğu tarihte konulur.

(8) İhale yoluyla yapılacak satışların her biri için satış öncesinde “İhale İşlem Dosyası” hazırlanır. Bu dosyada yer alacak bilgi ve belgeler aşağıda belirtilmiştir:

a) Tespit ve tahakkuk belgesi,

b) Ayniyet tutanağı,

c) Araç satışlarında, Türkiye’de tescil ve kaydı bulunan aracın trafik tescil kaydının kapatıldığına dair belge,

ç) Gıda maddeleri ve diğer analiz gerektiren eşyanın analiz raporu,

d) İhale izin onayı belgesi,

e) İhale ilan metni,

f) Satış listesi,

g) Şartname,

ğ) Araçlara ait fotoğraf veya fotoğrafa ait CD.

(9) Sekizinci fıkraya göre hazırlanan ihale işlem dosyasına ihale sonrası işlemleri gösteren aşağıdaki belgeler ve varsa diğer belgeler eklenir.

a) Resmi Gazetede yayımlanan ilan örneği veya Resmi Gazetede yayımlanmayanlar için ilan tutanağı,

b) İhale salonuna giriş listesi örneği,

c) İhale sırasında yaşanan ihtilafları gösteren tutanak,

ç) İhaleye ilişkin sesli görüntü kaydını içeren kaset veya CD,

d) Satış kağıdı,

e) Adres beyanı,

f) Vekaletname kartı ile işlem yapılmayan hallerde vekaletname veya yetki belgesinin aslı veya noterce onaylanmış örneği,

g) Satış sonuç listesi,

ğ) Teklif sonuç tablosu,

h) Varsa teslim fişi veya bunun yerine geçen belge.

(10) Sekizinci fıkraya göre hazırlanan ihale işlem dosyası incelenmek ve onaylanmak üzere işletme bölge müdürlüğüne gönderilir. Beş iş günü içinde inceleme tamamlanır. Mevzuata uygun olması halinde onaylanan ihale işlem dosyası, onayı takip eden iki iş günü içinde işletme şube müdürlüğüne gönderilir.

(11) İşletme şube müdürlüğü, hazırladığı satış ilanını, ilan metninde belirtilen satış tarihinden en az 5 gün önce Resmi Gazetede yayımlanmak üzere, Başbakanlık Basımevi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğüne gönderir.

(12) Aynı zamanda, www.gumruk.gov.tr veya www.tasis.gov.tr internet adresinde yayımlanmak üzere ilan ve satış listesinin birer örneği, araçlar için çekilmiş fotoğraflara ait CD, Genel Müdürlüğümüze iadeli taahhütlü posta ile gönderilir. Ayrıca, tasistas@gumruk.gov.tr ve tasisbim@gumruk.gov.tr elektronik posta adresine de gönderilir.

(13) Satış tarihinden önce bu Genelgenin III. Maddesinin dördüncü fıkrasına göre Resmi Gazetede yayımlanmaması gereken eşyanın satış ilanı için de onikinci fıkraya göre işlem yapılır.

IV – İHALE VE DEĞERLENDİRME KOMİSYONLARI VE DÜZENLENECEK BELGELER

(1) Komisyonların oluşturulması aşağıda gösterilmiştir:

a) İşletme bölge müdürü, biri başkan olmak üzere en az üç ve tek sayıda kişiden oluşan ihale ve değerlendirme komisyonunu görevlendirir. Ayrıca yedek üyeler de belirlenir. İhale komisyonu başkanının en az şef düzeyinde, değerlendirme komisyonu başkanının en az şube müdürü düzeyinde olması gerekir.

b) İhale ve değerlendirme komisyonları aynı üyelerden teşekkül edebilir.

c) Komisyon başkanı ve üyeleri oy ve kararlarından sorumludur.

(2) Komisyonların çalışma usul ve esasları aşağıda gösterilmiştir:

a) Komisyonlar eksiksiz olarak toplanır ve çoğunlukla karar alır. Kararda çekimser kalınamaz. Karşı oy kullanan komisyon üyeleri, gerekçesini komisyon kararına yazmak ve imzalamak zorundadır.

b) Komisyonlarca düzenlenen tutanaklara, komisyon üyelerinin adı, soyadı ve görev ünvanı yazılır ve imzalanır.

c) İhale komisyonu, ihale esnasında gerekçesini belirtmek suretiyle satışı yapıp yapmamakta serbesttir ve kararı kesindir.

ç) İhale komisyonu, satılan eşya için üç nüsha “Satış Kağıdı” (EK-9) düzenler. Aynı zamanda komisyon kararı yerine geçen bu kağıdı, komisyon üyeleri ile alıcı ve varsa satıştan son çekilen istekli imzalar. Satış kağıdının bir nüshasını alıcıya verir.

d) Değerlendirme komisyonu, ihaleye katılan isteklilerden en yüksek teklifi verenin teklifini, kabulü veya reddi yönünde karar verir. Komisyon verilen teklifin değerlendirmesini, eşyanın özelliği, durumu, piyasa şartları, satış kabiliyeti ve rayiç değeri gibi hususları dikkate alarak yapar. “Değerlendirme Komisyonu Kararı”nı (EK-10) üç nüsha düzenler. Verilen karar işletme bölge müdürünün onayı ile kesinleşir. Eşyanın mevcut durumunu yansıtacak gözlem ve tespitleri tutanakta ayrıntılı olarak belirtir ve bu karara ekler. Söz konusu tutanağı da komisyon başkan ve üyeleri imzalar.

V – İHALE SALONUNA GİRİŞTE ALICILARDAN İSTENİLECEK VE İADE EDİLECEK BELGELER

(1) İhale salonuna girişte, isteklilerden fotoğraflı T.C. kimlik numarasını gösterir kimlik belgesi görevli tarafından alınarak “İhale Salonu Giriş Listesi”ne (EK-11) kaydı yapılır. İmzası alınır ve sıra numarası taşıyan “Giriş Kartı” (EK-12) verilir.

(2) İhaleye girişte isteklilerin güvence alındı belgesi işletme görevlisi tarafından kontrol edilir. Güvence alındı belgesi olmayan veya göstermeyen istekliler ihale salonuna alınmaz.

(3) Açık artırmada istekliler, tekliflerini kendilerine verilen giriş kartını göstererek verir.

(4) İhale salonundan ayrılmak isteyen istekli “Giriş Kartı”nı görevliye teslim eder ve verdiği kimlik belgesini teslim alır.

(5) Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin üçüncü ve beşinci fıkrasına girenler ve 14 üncü maddesine göre ihaleye katılamayacak olanlar ihale salonuna alınmaz.

(6) Güvencenin alıcıya iade edilmesi gereken durumlarda, güvence alındı belgesi aslının arka sayfasına “Güvencenin İade Edilmesinde Sakınca Yoktur” ibaresi yazılır. Satış komisyonu başkanı veya işletme şube müdürü imzalayarak alıcıya geri verir.

(7) İhaleye vekaleten katılımın olması halinde; gerçek kişiler için noterce düzenlenmiş vekaletname aslı veya noterce onaylanmış örneği, tüzel kişiler için kanuni temsilci olduğuna dair noterce düzenlenmiş imza sirküleri veya noterce onaylanmış örneği, bunların tayin ettikleri vekillerin ise vekaletname aslı veya bunun noterce onaylanmış örneği ihale salonu girişinde işletme görevlisi tarafından kontrol edilir. Bu belgeleri olmayan veya ibraz etmeyen istekliler ihale salonuna alınmaz. Üzerine ihale kalan vekil veya kanuni temsilciden (Son çekilen vekil veya kanuni temsilci ise bunlardan) bu belgeler alınır. Ancak, vekil veya kanuni temsilcinin talebi halinde bu belgeler bir defaya mahsus olmak üzere ihaleyi yapan işletme şube müdürlüklerince alınarak dosyalanır. Aynı zamanda, “Vekaletname Kayıt Defteri”ne (EK-13/A) kaydedilir ve vekaletname kayıt defteri sırasını belirten “Vekaletname Kartı” (EK-13/B) ilgiliye verilir. İhale salonuna giriş sırasında, ibraz edilen vekaletname kartındaki bilgilere göre işletme görevlisince vekaletname kayıt defterinden temsil yetkisinin varlığı kontrol edilir.

Vekaletten veya temsilden azledilenlere ilişkin azil yazısının İşletme Şube Müdürlüğüne intikalini mütekip vekaletname kayıt defterinin “Açıklama” sütununa bu husus yazılarak vekaletnamenin üzerine vekaletten azil yazısının tarih ve numarası yazılır.

(8) Üzerine ihale kalan alıcıdan ve varsa son çekilenden, ihaleye vekaleten katılınmış ise vekilden ikametgah veya işyeri merkezi adresi için “Adres Beyanı” (EK-14) alınır. Alınan bu beyan haricinde alıcıdan veya vekilden adres beyanı için başka bir belge talep edilmez. Ancak, ikametgah veya işyeri merkezi adresini içeren yetkili birimlerden alınmış belgenin verilmesi ve bu belgenin komisyona sunulması halinde, verilen bu belge beyan olarak kabul edilir.

(9) Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin üçüncü ve beşinci fıkrasına girenler ve ihaleden yasaklı bulunanlar, başkası adına veya kendi adlarına asaleten veya vekaleten ihalelere katılamayacaklarından ihale salonuna alınmazlar. Durumlarının ihale salonunda tespiti halinde belgeleri kendilerine iade edilir ve ihale salonundan çıkartılır.

VI – İHALELİ SATIŞLARDA TAKSİTLENDİRME YAPILMASI

(1) Eşyanın satış bedelinin 10.000 TL ve üzerinde olması halinde işletme şube müdürlüğünce taksitlendirme yapılabilir. Taksitlendirmenin yapılmasında; talebin yazılı yapılması ve Yönetmeliğin 11 inci maddesine göre güvence gösterilmesi gerekir.

(2) Taksitlendirme alıcının talebine göre on iki ayı geçmemek üzere yapılabilir.

(3) Taksitlendirmede 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre tecil faizi alınır.

(4) Vergi, resim, harç ve diğer giderlerde taksitlendirme yapılmaz.

(5) Taksitlendirme yapılacak bedel ile alınacak tecil faizi oranı şartname eki listenin özel hükümler bölümünde gösterilir.

(6) 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında yapılan satışlarda taksitlendirme yapılmaz.

VII – İHALE SALONUNDA YAPILACAK İŞLEMLER

(1) Satış işlemlerini satış komisyonu yürütür.

(2) Satış komisyonu başkanı, satışa başlamadan önce, satışa ilişkin genel bilgiler ile o satış için getirilen özel düzenlemeler hakkında ihaleye katılanlara açıklama yapar.

(3) Satış komisyonu, satış ilanında belirtilen gün ve saatte Yönetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre satış işlemlerine başlar.

(4) Satışlarda, satışın başlangıcından bitimine kadar kesintisiz sesli ve görüntülü video çekimi yapılır. Satış anında Yönetmeliğin 13 üncü maddesi uyarınca herhangi bir ihtilaf yaşanmışsa, bu husus ayrıntılı olarak tutanağa bağlanır. Varsa düzenlenen tutanak ile çekilen video kaydına ait kaset veya CD’nin bir örneği yedi gün içinde işletme bölge müdürlüğüne gönderilir.

(5) Satış komisyonu, artırma üzerinde kaldığı halde satış kağıdını imzalamaktan imtina eden, güvence tutarı yeterli olmadığı halde pey süren, satış anında damga vergisini ödemeyen isteklinin güvencesi döner sermayeye gelir kaydedilmek üzere işlem yapar ve istekliyi ihale salonundan çıkartır. Varsa son çekilenin verdiği teklif üzerinden satışa devam eder. Artırma olmaması halinde son çekilen istekliye satışı yapar. Son çekilenin de yukarıda belirtilen kapsama girmesi halinde, satış komisyonu güvencesi döner sermayeye gelir kaydedilmek üzere işlem yapar ve o eşyaya ait satışı iptal eder.

VIII – İHALEDEN SONRA YAPILACAK İŞLEMLER VE DÜZENLENECEK BELGELER

(1) İşletme şube müdürlüğü, ihalenin sona erdiği gün düzenleyeceği “Sonuç Listesi”ni (EK-15) tasistas@gumruk.gov.tr e-posta adresine gönderir.

(2) İhale sonucunda satışı gerçekleşmeyip teklif alan eşya hakkında bu Genelgenin IV maddesi gereğince değerlendirme komisyonunun karar vermesi ve onaylanmasını müteakip, işletme şube müdürlüğü, teklife kalan eşya için “Teklif Sonuç Tablosu”nu (EK-16) düzenler ve yukarıda belirtilen e-posta adresine gönderir.

(3) İhale üzerinde kaldığı halde ihale bedelinin süresi içinde yatırılmaması halinde alıcının güvencesi döner sermayeye gelir kaydedilmektedir. Bir yıl içinde iki defa ihale bedelini ödemeyen alıcılar ile vekillerinin üç ay süresince tasfiye idaresince yapılan ihalelere alınmayacağı, tekrarı halinde ise Gümrük Müsteşarlığınca bir yıla kadar kamu ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı verileceği Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde belirtilmiştir. Bu sebeple;

a) Yapılan ihalelerde, aynı alıcının farklı işletme şube müdürlüklerinde ihaleye katılarak ihale bedelini bir yıl içinde iki defa ödemediğinin diğer işletme şube müdürlüklerince bilinmesi ve takibi gerektiğinden, durumun tespitini izleyen iki gün içinde bilgiler “İhale Bedelini Ödemeyen Alıcılara Ait Defter”e (EK-17/A) işlenir. Aynı süre içinde tasistas@gumruk.gov.tr ve tasisbim@gumruk.gov.tr e-posta adreslerine de gönderilir. Söz konusu defter uyarınca 3 ay süreyle tasfiye idaresince yapılan ihalelere alınmayanlar ile tekrarı halinde Müsteşarlık tarafından 1 yıla kadar tüm kamu ihalelerine katılmaktan yasaklananlar ve Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrası gereğince 1 yıla kadar yasaklananlar Genel Müdürlüğümüzce “İhaleden 3 Ay ve 1 Yıl Süreyle Yasaklananlar Defteri”ne (EK-17/B) işlenir. Bu konudaki takip, Genel Müdürlüğün intranet adresinden yapılır.

b) İhale bedelinin ödenmeme tarihi olarak, İhale bedelinin ödenmesi gereken en son günün esas alınması, bir yıllık sürenin de takvim yılı olarak dikkate alınması gerekmektedir.

c) Bir yıl içinde iki defa ihale bedeli ödenmediğinden, üç ay süresince ihalelere alınmamasına rağmen, sonraki ihalelerde iki defa daha bu davranışını tekrarlayanlar hakkında Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca işlem yapılır.

(4) Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin dördüncü fıkrasına göre işlem yapılabilmesi için, 22/8/2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kamu İhale Genel Tebliği eki olan “İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı” (EK-18) anılan tebliğin “DÖRDÜNCÜ BÖLÜM” ünde yer alan hususlar dikkate alınarak, fiil ve davranışların tespit edildiği tarihi izleyen 10 gün içinde eksiksiz ve yanlışsız doldurulmak suretiyle, diğer bilgi ve belgelerle birlikte Genel Müdürlüğe gönderilir.

(5) Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrasına göre işlem yapılabilmesini teminen, 4 üncü ihale bedelinin ödenmemesi halinde bu ihaleyi yapan Şube Müdürlüğünce Kamu İhale Genel Tebliği eki olan “İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı (EK-18) doldurularak Genel Müdürlüğe gönderilir. Bu konudaki takip Genel Müdürlüğün intranet adresinden yapılır.

(6) Yönetmeliğin 12 nci maddesinin ikinci fıkrasının (ç) bendine göre satışa esas bedelin yüzde yetmiş beşinin altında olan tekliflerde, Genelgenin IV. Maddesinin ikinci fıkrasının (d) bendine göre değerlendirme komisyonu, kararını satış tarihini takip eden en geç 5 iş günü içinde verir ve bu karar, işletme bölge müdürünün onayından sonra kesinleşir. İşletme bölge müdürü kararın bölge müdürlüğüne intikal etmesini müteakip 10 iş günü içinde işlemi onaylar veya reddeder.

(7) Değerlendirme komisyon kararı ek ve dayanaklarıyla birlikte, işletme bölge müdürlüğüne seri şekilde (gerektiğinde APS, kurye veya kargo ile) karar tarihini müteakip 3 gün içinde gönderilir.

(8) Onaylanan kararın bir nüshası işletme bölge müdürlüğünde kalır. Kararın diğer nüshası ve ekleri seri şekilde (gerektiğinde APS, kurye veya kargo ile) satışı yapan işletme şube müdürlüğüne onay tarihinden itibaren 3 gün içinde gönderilir.

(9) Değerlendirme komisyonu kararları, işletme şube müdürlüklerince tutulan “Değerlendirme Komisyonu Kararı İzleme Defteri”nde (EK-19) her yıl itibariyle yeni karar numarası ve karar tarihi verilerek izlenir.

IX – DİĞER HUSUSLAR

(1) Satış, aşağıda belirtilen durumlarda tamamlanmış sayılır:

a) En yüksek teklifin satışa esas bedelin yüzde yetmiş beş ve üzerinde olması durumunda, şartnamenin ve satış kağıdının satış yerinde alıcı tarafından imzalanmasıyla,

b) En yüksek teklifin satışa esas bedelin yüzde yetmiş beşinin altında olması durumunda teklife ait onayın alıcıya tebliğ edilmesiyle,

c) Şartnamenin 11 inci maddesinin altıncı fıkrasında belirtilen durumda, satıştan son çekilenin satış kağıdını ve şartnameyi imzalamasıyla.

(2) İhale işlemlerinde, Yönetmeliğin 28 inci maddesine göre ek süre vermeye işletme şube müdürlüğü yetkilidir.

(3) İhale bedelinin yatırılmasına yönelik verilecek ek sürede, verilen ek sürenin her günü için 6183 sayılı Kanuna göre tecil faizi alınır. Eşyanın teslim alınarak götürülmesinde verilen ek sürede günlük faiz alınmaz. Ancak, verilen ek süre kadar ardiye ve diğer hizmetler karşılığı ücret alıcıdan ayrıca alınır.

(4) İhale bedelinin süresi içinde yatırılmasına rağmen, alıcısı tarafından süresi içerisinde teslim alınmayan eşya; varsa satıştan son çekilene Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre teklif edilir. Yapılan tebligata süresi içinde cevap verilmemesi veya süresi içinde teklif edilen bedelin ödenmemesi veya satıştan son çekilenin olmaması halinde eşya, alıcı nam ve hesabına pazarlıkla satılır. Satış komisyonunun düzenlediği “Komisyon Kararı”nın (EK-20) bölge müdürünce onaylanması halinde, alıcıya satış yapılır.

(5) İhale yoluyla yapılacak satışlarda, alıcıların sürecekleri pey miktarını, eşyanın satışa esas bedeli 1.000 TL’den fazla satışlar için 50 TL’den az olmamak üzere satış komisyonu belirler. Ancak, satışa esas bedeli 1.000 TL’nin altında olan eşyada daha düşük pey miktarı belirlenebilir. Görevlendirilen tellal isteklilerin vereceği teklifleri bu peye göre takip eder ve uygulatır.

(6) Sayı, ağırlık, uzunluk ve hacim esası üzerinden yapılan satışlarda, eşyanın tesliminde eksiklik görülürse eksikliklerin bedeli iade edilir, fazlalık görülürse fazlalıkların bedeli tahsil edilir. Ancak, fazlalık oranının yüzde otuzu geçmesi halinde, teslimat ihale edilen miktar kadar yapılır. Eksiklik oranının yüzde otuzu geçmesi halinde Alıcı’nın talebi halinde ihale iptal edilerek satış bedeli iade edilir. Tahsil edilmiş olan vergilerin red ve iadesi ise vergi mevzuatı çerçevesinde yapılır.

(7) Satış öncesi satış dışı bırakılan eşyanın satış dışı bırakılma sebebine ilişkin bilgi ve belgeler aynı gün Genel Müdürlüğe bildirilir.

(8) Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci, üçüncü ve beşinci fıkrasına girenler ile 14 üncü maddesine göre ihaleye katılamayacak olanlar idarece yapılan ihalelere ilişkin, eşyanın görülmesi de dahil hiç bir işlem yapamaz ve eylemde bulunamazlar.

(9) İhalelerde rekabetin ve katılımın artırılmasını sağlamak amacıyla işletme bölge müdürlüklerinin koordinesinde tüm işletme şube müdürlüklerince yapılacak ihaleler mümkün olduğu kadar aynı tarihlerde yapılmayacaktır. İşletme bölge müdürlüklerince Ocak ayından başlamak üzere üçer aylık satış programı yapılarak her 3 aylık dönemin başlangıcından en az 20 gün önce Genel Müdürlüğe bildirilecektir.

(10) Satışın tamamlanmasını müteakip, eşyanın özelliği, niteliği ve diğer nedenlerden dolayı eşyanın satışa sunulmasına engel bir durumun ortaya çıkması nedeniyle satışın iptalinin gerekmesi halinde, buna dair bilgileri ihtiva eden belgeleri işletme bölge müdürlüğü görüşüyle birlikte genel müdürlüğe gönderir. Alınacak cevaba göre işlem yapılır.

(11) 09/11/2009 tarihli ve 2009/2 sayılı Genel Müdürlük Genelgesinde belirtilen “satış bedeli” ifadeleri “ihale bedeli” olarak değiştirilmiştir.

(12) 28/10/2009 tarihli ve 2009/1 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgileriyle gereğinin buna göre ifasını rica ederim.

Ziya ALTUNYALDIZ
Müsteşar


EKLER :

1- EK-1 İHALELİK EŞYA SATIŞ DEFTERİ
2- EK-2.SATIŞ BEDELİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ
3- EK-3-A ARAÇ AYNİYET UYGUNLUK TUTANAĞI
4- EK-3-B EŞYA AYNİYET UYGUNLUK TUTANAĞI
5- EK-4 SATIŞ LİSTESİ
6- EK-5 SATIŞ İLANI
7- EK-6 AÇIKARTIRMALI SATIŞ ŞARTNAMESİ
8- EK-7 5607 AÇIKARTIRMALI SATIŞ ŞARTNAMESİ
9- EK-8-A EŞYA TANITIM KARTI
10- EK-8-B ARAÇ TANITIM KARTI
11- EK-9 SATIŞ KAĞIDI
12- EK-10 DEĞERLENDİRME KOMİSYON RAPORU
13- EK-11 İHALE SALONU GİRİŞ LİSTESİ
14- EK-12 GİRİŞ KARTI
15- EK-13-A VEKALETNAME KAYIT DEFTERİ
16- EK-13-B VEKALETNAME KARTI
17- EK-14 ADRES BEYANI
18- EK-15 SATIŞ SONUCU
19- EK-16 İHALELİ SATIŞ SONUÇ TABLOSU
20- EK-17-A SATIŞ BEDELİNİ ÖDEMEYENLER
21- EK-17-B İHALEDEN ÜÇ AY VE BİR YIL SÜRE İLE YASAKLANANLARA AİT DEFTER
22- EK-18 İHALEDEN MEN
23- EK-19 DEGERLENDİRME İZLEME DEFTERİ
24- EK-20 PAZARLIK USULÜ KOMİSYON KARAR


EK-1

İHALELİK EŞYA SATIŞ DEFTERİ

SIRA NO EŞYANIN
KAYIT TARİHİ AMBARA GİRİŞ BULUNDUĞU YER CİNSİ MİKTARI MARKA VE MODELİ MOTOR NOSU ŞASİ NOSU TESPİT VE TAHAKKUK BELGESİ SATIŞA ESAS BEDELİ SATIŞTA BULDUĞU BEDELİ ALICININ ADI SOYADI
TARİHİ NOSU TARİH NOSU
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..

 


EK-2

EŞYANIN SATIŞA ESAS BEDELİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNE DAİR KARAR
Karar No:
Karar Tarihi:
EŞYANIN
CİNSİ MİKTARI TESPİT VE TAHAKKUK BELGESİ SATIŞA ESAS BEDELİ KAÇ KEZ SATIŞA SUNULDUĞU SATIŞLARDA BULDUĞU BEDEL SATIŞ KOMİSYONUNUN BELİRLEDİĞİ YENİ BEDELİ
TARİH NO
TARİH

 

NO

 

 AÇIKLAMA:

 

Tasfiye Yönetmeliğinin 5/e maddesi uyarınca aşağıda imzaları bulunan satış komisyonu üyelerince yukarıda belirtilen eşyanın satışa esas bedelini yeniden belirleyen işbu karar alınmıştır.
Başkan Üye Üye
Adı Soyadı: Adı Soyadı: Adı Soyadı:
Ünvanı: Ünvanı: Ünvanı:
İmzası: İmzası: İmzası:
Yukarıda kararda belirtilen eşyanın satışa esas bedelinin değiştirilmesi uygundur/uygun değildir.
ONAYLAYAN
…/…/20…
Adı Soyadı
Ünvanı
İmzası
NOT: AÇIKLAMA sütunu bölümünde; eşyanın bedelinin değiştirilmesine yönelik dayanaklar ile bu konuda yapılan araştırma ve tespit belirtilecektir. Bulunması halinde belgeler, bu bölümde belirtilerek karara eklenecektir.

EK-3/A

ARAÇ AYNİYET TUTANAĞI

……. İşletme Bölge Müdürlüğü bağlantısı …… İşletme Şube Müdürlüğünce satışı yapılacak olan ve ………..….. Gümrük Müdürlüğü denetimindeki ………………..……..yerde bulunan aşağıda evsafı yazılı olan araç, ambara alındığı haline ve belgelerine göre yerinde yapılan incelemede ayniyetine uygunluğunu kabul ve beyan ederiz.

İşbu tutanak aşağıda isimleri ve ünvanları bulunan görevlilerce hazırlanarak imza altına alınmıştır. …./…./20..

ARACIN

PARK NO :
AMBARA GİRİŞ
TARİHİ VE NOSU:
TESPİT VE TAHAKKUK
TARİH VE NOSU
BELGESİ:
CİNSİ:
MODELİ:
MARKASI:
TİPİ:
RENGİ:
SİLİNDİR HACMİ:
MOTOR HACMİ:
AĞIRLIĞI:
VİTES:
HASAR ORANI:
MOTOR NO:
ŞASE NO:

NOT: ………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

AMBAR GÖREVLİSİ                                          ……… MEMURU
Adı Soyadı                                                        Adı Soyadı
Ünvanı                                                               Ünvanı
İmza                                                                  İmza


EK-3/B

EŞYA AYNİYET TUTANAĞI

……. İşletme Bölge Müdürlüğü bağlantısı …… İşletme Şube Müdürlüğünce satışı yapılacak olan ve ………..….. Gümrük Müdürlüğü denetimindeki ………………..……..yerde bulunan ekli liste muhteviyatı eşya, ambara alındığı haline ve belgelerine göre yerinde yapılan incelemede ayniyetine uygunluğunu kabul ve beyan ederiz.

İşbu tutanak aşağıda isimleri ve ünvanları bulunan görevlilerce hazırlanarak imza altına alınmıştır. …./…./20..

NOT: ………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
AMBAR GÖREVLİSİ                                                ……… MEMURU
Adı Soyadı                                                               Adı Soyadı
Ünvanı                                                                   Ünvanı
İmza                                                                      İmza


EK-3/B-a

EŞYA LİSTESİ
SIRA NO EŞYANIN
AMBARA GİRİŞ TARİHİ VE NOSU TESPİT VE TAHAKKUK TARİHİ VE NOSU CİNSİ MARKASI ADEDİ AĞIRLIĞI

AMBAR GÖREVLİSİ                                                ……… MEMURU
Adı Soyadı                                                               Adı Soyadı
Ünvanı                                                                   Ünvanı
İmza                                                                      İmza


EK-4

T.C.
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI 
TASFİYE İŞLERİ VE DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
………..İŞLETME BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
..…….İŞLETME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
………AÇIK ARTIRMA SURETİYLE SATILACAK EŞYANIN/ARACIN SATIŞ TARİHİ, YERİ VE SAATİNİ,
BULUNDUĞU YERİ, BU SATIŞA AİT DİĞER HUSUSLARLA ÖZEL HÜKÜMLERİ VE EŞYAYA/ARACA
İLİŞKİN AYRINTILI BİLGİLERİ GÖSTERİR ŞARTNAME EKİ
SATIŞ LİSTESİ

1) SATIŞI YAPAN İDARE :
2) SATIŞ YERİ :
3) SATIŞ TARİHİ VE SAATİ :
4) GÜVENCENİN YATIRILACAĞI YER VE SON ÖDEME ZAMANI :
5) BU SATIŞ İÇİN SÜRÜLECEK EN AZ PEY MİKTARI :
6) SATIN ALINAN EŞYA BEDELİNİ ÖDEME SÜRESİ :
7) SATIN ALINAN EŞYANIN TESLİM ALINARAK GÖTÜRÜLME SÜRESİ :
8) BU SATIŞTA TAKSİTLENDİRME YAPILIP YAPILMAYACAĞI VE YAPILMASI HALİNDE TAKSİTLENDİRMEYE ESAS TUTAR VE UYGULANACAK FAİZ ORANI :
9) EŞYANIN BULUNDUĞU YERİN ADRESLERİ VE GÖRÜLEBİLECEĞİ SAATLAR :
10) ÖZEL HÜKÜMLER :
11) EŞYANIN BULUNDUĞU YER VE EŞYAYA İLİŞKİN DİĞER BİLGİLER :

SIRA NO (1) TESPİT -TAHAKKUK TARİH VE NO (2) CİNSİ, MARKASI, MODELİ VE TİPİ (3) EŞYANIN ÖZELLİĞİ VEYA VASITANIN MOTOR NO- ŞASİ NO (4) MOTOR HACMİ (5) MİKTARI (6) GTİP NO (7) HASAR ORANI (8) SATIŞA ESAS BEDEL (9) GÜVENCE TUTARI (10) BULUNDUĞU YER (11) AMBAR/SUNDURMAYA GİRİŞ TARİHİ VE NO (12)
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..

EK-5

T.C. 
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
TASFİYE İŞLERİ VE DÖNER SERMAYE İŞLETMELERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
… İŞLETME BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
… İŞLETME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
………………………………………………………… UYARINCA TASFİYELİK HALE GELEN ARAÇ/EŞYA
SATIŞ İLANI

1- a) Satışa esas bedeli en az …… TL ile en çok ……..TL arasında değişen; yatırılması gereken güvence tutarı da en az … TL, en çok … TL arasında olan, cinsi, miktarı, bulunduğu yeri, özellikleri , satışa esas bedeli ve güvence tutarı ayrı ayrı şartname eki listede gösterilen … grup eşya/… adet araç; açık artırma suretiyle, …….. adresindeki ihale salonunda …/…/20.. tarihinde saat ……..’da satışa sunulacaktır. Satışa sunulan eşya/araç hakkında daha detaylı bilgiye www.gumruk.gov.tr ve www.tasis.gov.tr internet adresimizden ulaşılabilir.

b)Nakdi olarak ödenecek güvence …/…/20.. tarih ve saat 16.30’a kadar ….. adresindeki ….. İşletme Şube Müdürlüğü veya ….. İşletme Bölge Müdürlüklerine bağlı diğer İşletme Şube Müdürlükleri ve Şefliklerde bulunan sayman mutemetliklerine veya TASİŞ Döner Sermaye İşletmesi Saymanlık Müdürlüğü veznesine yatırılması, Tasfiye Yönetmeliğinin 11’inci maddesinde belirtilen tedavüldeki Türk parası dışında kalan değerlerin, yukarıda belirtilen tarih ve saate kadar Şaşmaz mevki Ergazi Tesisleri, Türk Kuşu Yanı Etimesgut/ANKARA” adresinde bulunan TASİŞ Döner Sermaye İşletmesi Saymanlık Müdürlüğü veznesine teslim edilmesi gerekmektedir.

2- Kimliklerini belirlemeye yarayan belge, gerçek kişilerin T.C. kimlik numarası ve ikametgâh beyanı, tüzel kişilerin vergi kimlik numarası ve işyeri merkezi beyanı, güvencenin yatırıldığına ilişkin belge, vekil olarak katılanlar için vekâletname aslı veya noter onaylı örneği, Tüzel kişiler adına katılacaklardan, yetki belgesinin aslı veya noter onaylı örneğinin veya vekaletname kartının satış günü ihale salonunda ibraz edilmesi gerekir.

3- Açık Artırma Yöntemiyle Eşya Satış Şartnamesi ve ekleri bedel karşılığı …… İşletme Şube Müdürlüğümüz ve İşletme Bölge Müdürlüklerinden alınabilir.

4- Satışla ilgili olarak aşağıda belirtilen telefon numarasından ayrıntılı bilgi alınabilir.

Bilgi için : …… İşletme Şube Müdürlüğü (0) (…) (… .. ..)
TASİŞ WEB SAYFASI ADRESİ
www.gumruk.gov.tr
www.tasis.gov.tr
İlan Olunur.

NOT: 1/a maddesinde “………. listede gösterilen” ibaresinden sonra gelmek üzere; “eşya satışlarında, elektronik malzeme, kimyevi madde, hırdavat eşyası vb. araç satışlarında, binek otomobil, otobüs, kamyonet, motorsiklet vb.” olarak satışa sunulanlar hakkında özet bilgi belirtilecektir.


EK- 6

GÜMRÜK MEVZUATINA GÖRE TASFİYESİ ÖNGÖRÜLEN EŞYANIN AÇIK ARTIRMA YÖNTEMİ İLE SATIŞINA ESAS ŞARTNAME/SÖZLEŞME

Açık Artırmanın ve Şartnamenin Yasal Dayanağı

Madde 1- (1) Açık artırma suretiyle satış için düzenlenmiş bu şartnamenin dayanağı; 7/10/2009 tarihli ve 27369 sayılı mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan (12/11/2010 tarih ve 27757 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikle değişik) Tasfiye Yönetmeliği’dir.

Tanımlar

Madde 2- (1) Bu şartnamede geçen;

a) Alıcı;üzerinde ihale kalan istekliyi,

b) Genel Müdürlük;Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğünü,

c) İdare;satışı yapan İşletme Şube Müdürlüğü ve bağlı olduğu İşletme Bölge Müdürlüğünü,

ç) İstekli; yapılan ihaleye katılan veya katılacak gerçek veya tüzel kişi veya kişileri,

d) Müsteşarlık;Gümrük Müsteşarlığını,

e) Tasfiye idaresi;Gümrük Müsteşarlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatını,

f) İhale bedeli: eşyanın ihalede bulduğu bedeli,

g) Satış bedeli:İhale yoluyla satılan eşyanın ihale bedelinden, diğer yollarla yapılan tasfiyede ise tasfiye idaresince tespit edilen bedelden, yürürlükteki mevzuat uyarınca ayrılması gereken vergi ve diğer yükümlülüklerin ayrılmasından sonra kalan tutarı,

ifade eder.

Açık Artırma Yöntemi ile Satılacak Eşya ile Bulunduğu Yer ve Miktarı

Madde 3- (1) Açık artırmanın konusu, şartname eki listede bulunduğu yeri, miktarı ve özellikleri ayrıntılı olarak gösterilen eşyadır.

(2) Bu şartnamede geçen eşya tabiri taşıma araçları dahil her türlü madde ve malzemeyi kapsar.

Açık Artırmanın Yapılacağı Yer, Tarih ve Saat

Madde 4- (1) Bu şartname ekinde yer alan eşya, ilanda belirtilen yer, tarih ve saatte satışa sunulacaktır.

(2) Eşya ve artırmayla ilgili bilgiler satış tarihinden en az beş gün öncesinden Resmi Gazetede ve/veya www.tasis.gov.tr ve www.gumruk.gov.tr internet adresinde yayımlanmıştır.

(3) Ayrıca, satış ilanları satış listeleriyle birlikte ilgili gümrük birimi ve satışı yapan idarenin ilan tahtasına herkesin görebileceği biçimde, satış tarihinden en az beş gün önce asılmıştır.

Açık Artırma Usulü ile Yapılacak Satışa Katılabilme Şartları

Madde 5- (1) Açık artırma usulü ile yapılacak satışa katılacaklardan aşağıdaki bilgi ve belgeler istenir:

a) Kimliklerini belirlemeye yarayan belge, (T.C. kimlik numarasını havi nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport gibi)

b) Tüzel kişilerin vergi kimlik numarası ve işyeri merkezi beyanı,

c) Güvencenin yatırıldığına ilişkin belge,

ç) Vekil olarak katılanlar için ayrıca vekâletname aslı veya noter onaylı örneği,

d) Tüzel kişiler adına katılacaklardan, ayrıca yetki belgesinin aslı veya noter onaylı örneği.

Açık Artırmaya Katılamayacaklar ile İş ve İşlem Yaptıramayacak Olanlar

Madde 6- (1) Aşağıda belirtilenler, müşteri veya vekil sıfatıyla idarece yapılacak ihalelere katılamazlar:

a) Müsteşarlıkça veya diğer yetkili mercilerce kamu ihalelerine katılmaktan yasaklananlarla Tasfiye Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinin ikinci, üçüncü ve beşinci fıkrasına göre ihalelere alınamayacaklar,

b) Tasfiye idaresinde görevli olanlarla bunların eşleri ve ikinci dereceye kadar (ikinci derece dahil) kan ve sıhri hısımları,

c) Yukarıda sayılan şahısların sermayesinin çoğunluğuna sahip bulunduğu veya yönetim kurulunda görev aldığı tüzel kişiler.

(2) Birinci fıkrada belirtilenlerden ihaleye katıldıkları tespit edilenler hakkında, Türk Ceza Kanununa göre işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.

(3) Birinci fıkrada belirtilenler idarece yapılan ihalelere ilişkin, eşyanın görülmesi de dahil hiç bir işlem yapamaz ve eylemde bulunamazlar.

Güvence Tutarı ile Yatırılacağı Yer ve Zamanı

Madde 7- (1) Açık artırmaya katılacaklardan satışın yapılacağı tarihten önceki çalışma günü çalışma saati bitimine kadar, satılacak eşyanın satışa esas bedelinin en az yüzde onu oranında Tasfiye Yönetmeliğinin 11 inci maddesinde belirtilen değerlerden birisi veya birkaçı üzerinden güvence alınır.

(2) Güvencenin yatırılacağı yer, zaman ve tutarı şartname eki listede gösterilmiştir.

(3) Yatırılan güvence, adlarına güvence belgesi düzenlenen kimseler için hüküm ifade eder ve açık artırmalı ihalelerde güvence miktarını karşıladığı tüm eşya için geçerlidir.

Güvencenin İadesi

Madde 8- (1) Eşya satın almayanların güvence tutarı veya güvence yerine geçen belgeleri, açık artırma sonunda ve çalışma saatleri içinde güvence alındısına yetkili görevli tarafından “Güvence bedelinin iade edilmesinde sakınca yoktur.” şerhi düşülerek imzalanması ve bu belgenin muhasebe yetkilisi mutemedine veya döner sermaye saymanlığına verilmesinden sonra iade edilir.

(2) Nakit olarak yatırılan güvence tutarı, ilgilinin isteği üzerine ihale bedeline mahsup edilir.

(3) Satış bedelinin takside bağlandığı hallerde, iade veya borcuna mahsup işleminin yapılması taksit tutarıyla faizlerin toplamı kadar teminat gösterilmesine bağlıdır.

Eşyanın Görülmesi

Madde 9- (1) İstekliler, satışı yapan idareden yazılı izin almak suretiyle, idare görevlilerinin gözetiminde, satışa sunulan eşyaya ait listenin idarenin ilan tahtasına asıldığı günden ihale gününden bir önceki gün mesai saati sonuna kadar eşyayı bulunduğu mahalde görebilirler.

(2) Eşyanın, satışı yapan idarenin bulunduğu il sınırları dışında satışa sunulması halinde, söz konusu iznin satışı yapan idarenin yanı sıra ilgili gümrük müdürlüğünden de alınması mümkündür.

(3) Satışa sunulan eşyadan, niteliğinde ve miktarında ve değerinde önemli bir değişikliğe neden olmayacak şekilde, bedeli karşılığında örnek verilebilir.

İhale Salonuna Giriş-Çıkış İşlemleri

Madde 10- (1) İhale salonuna, 5 inci maddeye göre ihaleye katılabilme şartlarını haiz olanlarla görevliler girebilir.

(2) İstekliler satış yerine girerken kimliklerini görevli personele vererek imza karşılığı “Giriş Kartı”nı alır ve içeriye bu kartla girilebilir.

(3) İhale salonunda, şartnamenin 17 nci maddesinde belirtilen yasak fiil ve davranışlarda bulunulması, satış kağıdını imzalamaktan imtina edilmesi veya güvence tutarı yeterli olmadığı halde pey sürülmesi nedenleriyle güvencesinin iadesi uygun görülmeyen isteklilere ait girişte alınan kimlik belgeleri, haklarında işlem yapıldıktan sonra iade edilir.

(4) İhale salonundan çıkışta, “Giriş Kartı” istekliden geri alınarak kimlik belgesi iade edilir.

Açık Artırmada Uyulacak Kurallar

Madde 11- (1) Satış Komisyonu tarafından isteklilere satışa ilişkin gerekli açıklamalar yapılarak, 5 inci maddede belirtilen belgelere ilişkin işlemlerin tamamlanması ve satış düzeninin sağlandığı anlaşıldıktan sonra satış listesinin birinci sırasından eşya satışına başlanır.

(2) Satışı, satış komisyonu yürütür. Satışlarda tellal görevlendirilebilir.

(3) Satış komisyonu gerekçesini belirtmek suretiyle satışı yapıp yapmamakta serbesttir. Satış komisyonunun kararı kesindir.

(4) İstekliler “Giriş Kartı”nı satış komisyonunun ve görevlendirilen tellalın görebileceği şekilde kaldırarak pey sürerler. Bu kurala uymayanlar pey sürmüş sayılmazlar.

(5) Artırma sırasında varsa satıştan en son çekilenin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası beyanı ve tebligat için beyan ettiği ve imzaladığı belgedeki adresi ile sürdüğü pey satış kâğıdına yazılır ve kendisine imzalatılır.

(6) Satışta, damga vergisi satış anında alıcı tarafından ödenir. Ödenmemesi veya güvence yeterli olmadığı halde teklif verilmesi halinde, güvence bedeli döner sermayeye gelir kaydedilir. Varsa son çekilenin verdiği teklif üzerinden satışa devam edilir. Artırma olmaması halinde son çekilene satış yapılır. Son çekilenin de yukarıda belirtilen kapsama girmesi halinde, güvencesi gelir kaydedilerek satış iptal edilir.

(7) Satışlarda eşyanın satışa esas bedeli kadar teklif gelmemesi halinde, satışa esas bedelin altında teklif veren olup olmadığı sorulur. Teklif verilirse, bu tekliften artırmaya devam olunur. Verilen en yüksek teklifin satışa esas bedelin en az yüzde yetmiş beşini bulması halinde satış yapılır. Bulmaması halinde teklif edilen bedel satış kağıdına yazılarak alıcının imzası alınır. Verilen teklif idare tarafından değerlendirmeye tabi tutularak “ret” veya “kabul” yönünde satış tarihini takip eden en geç 20 iş günü içinde karar verilir. Teklif edilen bedelin kabul edilmesi halinde, alıcının tebligat adresine iadeli taahhütlü posta ile bildirilir. Bu tür eşya tasfiye idaresince teklif edilen bedel üzerinden alınabilir veya kamu kurum ve kuruluşları ile özel kanunla kurulmuş vakıf ve derneklere de verilebilir.

(8) Tebligat evrakının postaya veriliş tarihini takip eden yedinci gün, kararın alıcıya tebliğ tarihi sayılır ve bu tarihten itibaren ihale bedelinin yedi gün içinde yatırılması gerekir. İhale bedeli bu süre içinde yatırılmadığı veya beyan ettiği adrese tebligat yapılamadığı takdirde eşyaya ait yatırmış olduğu güvencesi döner sermayeye gelir yazılır.

(9) Satış esnasında bu maddenin altıncı fıkrasına göre işlem yapılanlar ile bu şartnamenin 17 nci maddesinde belirtilen yasaklara uymadıkları belirlenenler satış komisyonu kararı ile derhal satış yerinden uzaklaştırılırlar. Bu suretle satış yerinden uzaklaştırılan istekli aynı satışta diğer artırmalara iştirak edemez.

(10) İhale salonunda eşya en yüksek bedeli veren istekliye satılır. Bu husus satış komisyonunca duyurulur. Alıcı, sözleşme yerine geçen bu şartnameyi ve idarece hazırlanmış “Satış Kağıdı”nı satış yerinde imzalar.

(11) Satışın iptal edilmesi veya teklif edilen bedelin reddi halinde alıcı hiçbir hak talebinde bulunamaz.

Satışın Tamamlanması

Madde 12- (1) En yüksek teklifin satışa esas bedelin yüzde yetmiş beş ve üzerinde olması durumunda, bu şartnamenin ve idarece hazırlanmış “Satış Kağıdı”nın satış yerinde alıcı tarafından imzalanmasıyla,

(2) En yüksek teklifin satışa esas bedelin yüzde yetmiş beşinin altında olması durumunda teklife ait onayın alıcıya tebliği ile,

(3) Bu şartnamenin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen durumda, satıştan son çekilenin satış kağıdını ve şartnameyi imzalamasıyla,

satış tamamlanır.

Uyulması Gereken Diğer Kurallar

Madde 13- (1) Alıcı, satışın tamamlanması ve satış kağıdının imzalanmasından sonra satışın iptalini isteyemez.

(2) Eşya mevcut durumu ile satışa sunulmakta olup, şartname eki listelerde yer alan hasar oranlarına ilişkin hususlar yalnızca “bilgi” mahiyetindedir. Alıcının eşyayı yerinde bizzat görerek satışa katıldığı kabul edildiğinden; hasar oranları gösterilmiş olsun veya olmasın belirtilen hususlara hiçbir şekilde itiraz edilemez. Bu konuda yapılan itirazlar idarece reddedilir.

(3) Alıcının satışın tamamlanmasını izleyen yedi gün içinde ihale bedelini ödemesi zorunludur. Bu süre içinde ihale bedelini ödememesi halinde satış bozularak güvencesi döner sermayeye gelir kaydedilir. İdare, gerek görmesi halinde varsa satıştan son çekilen istekliye yazılı tebligat yaparak verdiği teklif üzerinden eşyayı satın alabileceğini bildirir. Bildirimin tebliğinden itibaren yedi gün içinde kabul etmesi halinde, güvence alınmak, satış kâğıdı ve şartname imzalattırılmak suretiyle eşya, satıştan son çekilene satılır. Son çekilenin kabul etmemesi durumunda ise eşya yeniden satışa çıkarılır.

(4) Bekletilmeyecek eşya için alıcının üçüncü fıkradaki ihale bedelini yatırma süresi iki gün, satıştan son çekilenin kabul beyanına ilişkin süre ise iki gündür. Bu bentlere göre yapılacak tebligatlarda, evrakın postaya verildiği tarihi takip eden yedinci gün, bekletilmeyecek eşyada ise üçüncü gün tebliğ tarihi sayılır.

(5) 16 ncı maddenin birinci fıkrasına göre satışın iptalinin talebi halinde, talebin uygun bulunmaması durumunda, bedel yatırma zorunluluğu, İdarece yapılan değerlendirme sonucunun Alıcı’ya tebliğinden itibaren kaldığı yerden devam eder. Bedel yatırma süresinin bitiminden sonra yapılan müracaatlarda ise ihale bedeli, bedel yatırma süresinin bittiği günü takip eden günden itibaren 6183 sayılı Kanuna göre hesaplanacak tecil faizi ile birlikte Alıcı’ya yapılan tebliği takip eden 3 gün içerisinde ödenir.

(6) Bildirimler, alıcının ikametgah veya iş yeri olarak beyanda bulunduğu tebligat adresine, elektronik posta adresinin bildirilmiş olması halinde bu adrese de gönderilir. Vekille yürütülen işlemlerde ise bildirimler vekile yapılır.

(7) Sayı, ağırlık, uzunluk ve hacim esası üzerinden yapılan satışlarda eşyanın tesliminde eksiklik görülürse eksikliklerin bedeli iade edilir, fazlalık görülürse fazlalıkların bedeli tahsil edilir. Ancak, fazlalık oranının yüzde otuzu geçmesi halinde, teslimat ihale edilen miktar kadar yapılır. Eksiklik oranının yüzde otuzu geçmesi halinde Alıcı’nın talebi halinde ihale iptal edilerek satış bedeli iade edilir.

(8) Yüzde altmış ve daha fazla hasarlı durumda olan araçlar hurda olarak kabul edilir. Hurda olarak satılan araçlara trafik şahadetnamesi verilmez.

(9) Araçların satışından sonra, trafik tescil işlemleri alıcı tarafından yerine getirilir.

Eşyanın Teslimine İlişkin Şartlar

Madde 14- (1) Eşyanın tesliminde aşağıdaki şartlara uyulur:

a) Alıcı satışı yapılan eşyayı, bulunduğu yerdeki mevcut durumu ile herhangi bir ayırma, ayıklama ve benzeri işleme tabi tutulmaksızın teslim almak zorundadır.

b) Satışın tamamlanmasını izleyen on gün içinde alıcı tarafından eşyanın bulunduğu yerden teslim alınarak götürülmesi zorunludur. Bu süre, yeniden ihraç amacıyla satılacak eşyada otuz gün, bekletilmeyecek eşyada ise üç gün olarak uygulanır. İhale bedelinin ödenmesine rağmen bu sürede teslim alınmayan eşya için satıştan son çekilene yazılı tebligat yapılarak alıcının ihalede verdiği teklif üzerinden eşyayı satın alabileceği bildirilir. Bildirimin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde kabul etmesi halinde eşya, son çekilene satılır. Son çekilenin eşyayı almayı kabul etmemesi durumunda ise eşya pazarlık usulü ile satılır. Satış komisyonu tarafından bir veya daha fazla istekliden yazılı teklif alınır. Alınan en yüksek teklif bedeli üzerinden işletme bölge müdürünün onayı ile satılır. Bu satışların bedelinden tasfiye idaresince yapılan giderler düşüldükten sonra artan tutar ilk alıcısı adına emanete alınır. Ancak, emanete alınacak tutar, ilk alıcının ödediği satış bedeli tutarını geçemez. Geçen miktar ile emanete alındığı tarihten itibaren bir yıl içinde alıcısı tarafından alınmayan tutar döner sermayeye gelir kaydedilir.

c) Satışı gerçekleştirilen eşya, idare ambarındaysa idarece görevlendirilecek personel tarafından kontrol edilerek, diğer kişi veya kurumların ambarlarındaysa idarenin yazısına dayanılarak teslim eden ve teslim alan alıcının imzaları alınmak suretiyle düzenlenen tutanakla (cins, miktar, model, marka gibi) teslim edilir. Alıcı tarafından teslim alınan eşya ile ilgili olarak daha sonra itirazda bulunulamaz. Teslim sırasında, satış listelerinde belirtilen niteliğe uygun olmadıkları anlaşılan ve durumu tutanakla tespit edilen eşya teslim edilmeyerek, Genel Müdürlükten alınacak cevaba göre işlem yapılır.

ç) İdare, eşya ile ilgili olarak ortaya çıkacak ihbar, şikayet veya resen belirlenen haller nedeniyle 30 gün içerisinde yaptırılacak inceleme veya soruşturma sonuna kadar eşya teslimini durdurabilir.

Eşyanın Satış Dışı Bırakılması veya Satışın Yapılmaması

Madde 15- (1) Satışa sunulan eşyadan gerek görülenler, en geç satış saatine kadar idare tarafından satış dışı bırakılabilir. Bu eşya, komisyon başkanınca satışlara başlanılmadan önce duyurulur.

(2) Satış saatinden sonra ortaya çıkacak durumlar sebebiyle, satış komisyonu gerekçesini belirtmek suretiyle eşyanın satışını yapmayabilir. Bu suretle satış dışı bırakılan eşya satış komisyonu başkanınca satış yerinde duyurulur.

(3) Yukarıdaki birinci ve ikinci fıkra hükümlerine göre satış dışı bırakılan veya satışı yapılmayan eşya için güvence yatıran istekliler; masraf yaptıkları iddiası ile hiçbir talepte bulunamazlar. Ancak söz konusu satışta aynı miktarda güvenceyi karşılayacak başka eşya satışına katılabilirler.

Satışın İptali ve Sözleşmenin Feshi

Madde 16- (1) Alıcı, satıştan sonra satışın bozulmasını isteyemez. Ancak, eşyanın ilanda ve şartname eki listede belirtilen niteliklere uygun olmaması hallerinde; ihale bedeli ödenme şartı olmaksızın alıcı tarafından eşya teslim alınmadan önce ve en geç şartnamenin 14 üncü maddesinde belirtilen süreler içinde yazılı olarak ilgili idareye bildirilmesi ve idarece kabul edilmesi halinde satış iptal edilebilir. İptal talebinin kabulü halinde eşyanın teslim süreci talep tarihi itibariyle durmuş sayılır.

(2) Yukarıda (1) numaralı fıkrada sayılan hallerle, eşyanın tasfiye edilebilir hale gelmemesine rağmen yanlışlıkla ihaleye çıkarılması halinde bu sözleşme hükümleri çerçevesinde idare gerekçesini belirtmek suretiyle eşyanın teslimi öncesinde her zaman satışı iptal edebilir. Eşya tescile tabi ise Alıcı’nın veya ilgili kamu idaresinin talebi üzerine teslim edildikten sonra da satış iptal edilebilir.

(3) Satışın iptali veya sözleşmenin feshi halinde yatırılmış olan ihale bedeli ilgililere iade olunur. Ayrıca, eşyanın tesliminden sonra satışın ve sözleşmenin iptal edilmesi halinde, ihale edilen eşya idareye teslim edilir ve alıcının eşyanın tesliminden sonra eşya için doğrudan gerçekleştirdiği masraflarını fatura ile belgelendirmesi şartıyla Alıcı’ya ödenir. Ancak, İdare tarafından masraflar fazla bulunursa mahkemeye yaptırılacak tespit çerçevesinde ödenir.

(4) Teslim işleminden sonra satışı ve sözleşmesi feshedilen eşyanın idarece belirlenecek sürede ve aynen iade edilmemesi halinde, ihale bedelinin yüzde 20’si oranında bir tutar idareye ödenir.

Yasak Fiil ve Davranışlar ile Bunlara Uymamanın Cezası

Madde 17- (1) İhalelerde hile, desise, vaat, tehdit, nüfuz kullanma ve çıkar sağlama suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştıranlar veya buna teşebbüs edenler, isteklileri tereddüde düşürecek veya rağbeti kıracak söz söyleyenler ve istekliler arasında anlaşmaya çağrıyı ima edecek, rekabeti ya da ihale kararını etkileyecek işaret ve davranışlarda bulunanlar veya ihalenin doğruluğunu bozacak biçimde görüşme ve tartışma yapanlar, sahte belge ve sahte teminat kullananlar veya kullanmaya teşebbüs edenler, taahhüdünü kötü niyetle yerine getirmeyenler, taahhüdünü yerine getirirken idareye zarar verecek işler yapanlar, artırma üzerinde kaldığı halde satış kâğıdını imzalamaktan imtina edenler ve güvence tutarı yeterli olmadığı halde pey sürenler komisyon kararıyla satış yerinden derhal uzaklaştırılır ve güvencesi döner sermayeye gelir kaydedilir.

(2) Ayrıca, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen fiilleri bizzat veya bilvekale işleyenlerle bu işteki vekil veya müvekkilleri hakkında fiil ve davranışlarının özelliklerine göre Müsteşarlık tarafından haklarında bir yıla kadar bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı alınır.

(3) İdarece yapılan ihalelerde bir yıl içinde iki defa ihale bedelini ödemeyenler ile vekilleri üç ay süresince Genel Müdürlüğe bağlı idarelerce yapılan ihalelere alınmazlar. Tekrarı halinde Müsteşarlık tarafından bir yıla kadar tüm kamu ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı alınır.

(4) İkinci ve üçüncü fıkrada belirtilen fiil ve davranışların tespit edildiği tarihi izleyen kırk beş gün içinde yasaklama kararı alınır. Resmi Gazetede yayımlanmak üzere on beş gün içinde gönderilir ve yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

(5) Haklarında ihaleye katılmaktan yasaklama kararı alınmak üzere işlem başlatılanlar, yasaklama kararının yürürlüğe girdiği tarihe kadar tasfiye idaresince yapılacak ihalelere iştirak ettirilmezler. Bunların sermayesinin çoğunluğuna sahip bulunduğu veya yönetim kurulunda görev aldığı tespit edilen tüzel kişilere de aynı müeyyide uygulanır.

(6) İhale işlemlerinde sahte belge veya sahte teminat kullanan veya kullanmaya teşebbüs eden, taahhüdünü kötü niyetle yerine getirmeyen, taahhüdünü yerine getirirken idareye zarar verecek işler yapan, ihale işlemlerine fesat karıştıran veya teşebbüs edenler ile o fiildeki ortak veya vekilleri hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.

Vergi, Resim, Harç ile Diğer Mali Yükümlülükler

Madde 18- (1) İdare ve alıcı arasında imzalanan “Satış Kağıdı” ve “Sözleşme” nedeniyle Damga Vergisi Kanununa göre alınması gereken vergi, alıcı tarafından ihale salonunda peşin olarak ödenir.

(2) İhale bedelinden ayrıca alınacağı şartname eki listenin özel hükümler bölümünde belirtilen eşyada, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi veya kanunen alınması gereken diğer vergiler, ihale bedelinden ayrı olarak ihale bedeliyle birlikte ödenir.

Satış Bedelinin Taksitlendirilmesi ve Şartları

Madde 19- (1) Şartname eki listenin özel hükümler bölümünde “taksitlendirilmeyeceği” belirtilen eşya için taksitlendirme yapılmaz.

(2) Şartname eki listenin özel hükümler bölümünde belirtilen tutarı aşan eşya için alıcıların talepleri üzerine satış bedelinde aşağıdaki şartlarla taksitlendirme yapılabilir:

a) Alıcının taksitlendirme talebini, ihale bedelini yatırma süresi içinde kalmak kaydıyla satışı yapan idareye yazılı olarak yapması ve örneğine uygun taksitlendirme sözleşmesini imzalaması gerekir.

b) Satış bedeli on iki ayı geçmemek üzere talep edilen süre kadar eşit taksitlere bölünür ve tahsil edilir.

c) Takside bağlanması talep edilen miktar ile bunun için hesaplanan faiz tutarını karşılayacak miktarda Tasfiye Yönetmeliğinin 11 inci maddesinde belirtilen değerler güvence olarak alınır.

ç) Takside bağlanan satış bedelini ödeme tarihine kadar olan süreler için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre Maliye Bakanlığınca belirlenen ve satış tarihinde geçerli olan oranda faiz uygulanır. Satışın tamamlanmasından sonra faiz oranlarındaki değişiklikler dikkate alınmaz. Bu satış için geçerli olan faiz oranı şartname eki listede gösterilmiştir.

d) Taksitlere uygulanacak faiz için katma değer vergisi hesaplanır ve peşin olarak tahsil edilir.

e) Taksit şartlarına riayet edilmemesi ve değerini kaybeden güvencenin yerine başkasının gösterilmemesi hallerinde, alacağın tamamı muaccel hale gelir. Muaccel hale gelen alacağın aslı ve faiz tutarı teminat çözülmek suretiyle tahsil edilir. İlgilinin talebi halinde muaccel hale gelen borcun tamamının nakden ödenmesi ve bu suretle teminatın iadesi mümkündür.

f) Takside bağlanan satış bedelinin yüzde ellisinin idarece belirlenen takvime uygun olarak ödenmesi şartıyla, ödenen bölüme isabet eden teminat, kalan borç ve faizleri karşılayacak yeni bir teminat mektubu alınmak veya ilgili bankaya talimat verilmek suretiyle çözülebilir.

Ek Süre

Madde 20- (1) Bu şartnamenin 13 üncü maddesinde belirtilen bedel yatırma süresi içerisinde olmak kaydıyla aşağıdaki durumlarda alıcıya on güne kadar bedel yatırma ek süresi verilebilir.

a) Alıcıların, işlemleri bizzat yerine getirmelerine veya vekaletname vermelerine engel olacak derecede;

1) Sağlık kuruluşlarında yatmak suretiyle tedavi edildiğini belirtir raporla tevsik edilen kaza ve ağır hastalık halinin bulunması,

2) Gözaltı veya tutukluluk durumunda bu halin resmi belge ile tevsik edilmesi,

3) Deprem, yangın ve sel gibi tabii afetler ile harp ve göç gibi olağanüstü hallerin mevcut olması ve gerektiğinde bunların tevsiki.

b) Alıcının (a) bendi kapsamı dışında idarece kabul edilen diğer haller nedeniyle talepte bulunması.

(2) Alıcının 14 üncü maddede belirtilen eşya çekme süresi ile ilgili olarak birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerine göre on güne kadar ek süre verilebilir.

(3) Ek süre taleplerinin birinci fıkranın (a) bendinde belirtilen mücbir sebeplerin sona erdiği tarihten itibaren üç iş günü içerisinde yapılması gerekir.

(4) Birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerine göre verilen ek sürelerde, ihale bedeli üzerinden 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre Maliye Bakanlığınca belirlenen ve satış tarihinde geçerli olan oranda faiz uygulanır. İkinci fıkraya göre verilen ek sürede, verilen ek süre için ilgili tarife uyarınca ardiye ve diğer hizmetler karşılığı ücret alıcıdan ayrıca alınır.

(5) İhale bedelinin yatırılmaması veya eşyanın çekilmemesi dolayısıyla eşyanın idare tarafından tasfiye edilmesinden sonra vaki ek süre talepleri dikkate alınmaz.

(6) Ancak, bekletilmeyecek eşya kapsamında olan ve şartname eki listenin özel hükümler bölümünde gösterilen eşya için ek süre verilmez.

(7) Şartnamenin 19 uncu maddesi hükümleri çerçevesinde borçları taksitlendirilen alıcıların, birinci fıkranın (a) bendinin (1), (2) ve (3) alt bentlerinde belirtilen mücbir sebeplere maruz kaldıklarını tevsik etmeleri durumunda, üçüncü fıkrada belirtilen sürede başvurmaları halinde şartnamenin 19 uncu maddesinde öngörülen faiz uygulanarak on gün ek süre verilir.

Şartnamede Hüküm Bulunmayan Hallerde Uygulanacak Esaslar

Madde 21- (1) Bu şartnamede ve satış sonrası düzenlenecek satış kağıdında hüküm bulunmayan hallerde Tasfiye Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

İhtilafların Çözüm Şekli

Madde 22-(1) Bu ihale dolayısıyla istekliler ve/veya alıcı ile idare arasında vuku bulacak ihtilafların halli için satışı yapan idarenin bulunduğu mahal mahkemeleri yetkili olup, mahkemelerce ihtilafın hallinde şartnamedeki hükümlerle, şartnamenin 1 ve 21 inci maddelerinde belirtilen mevzuat hükümleri esas alınır.

Diğer Hususlar

Madde 23- (1) Satışa katılan istekliler ve alıcı bu şartname ve şartname eki liste hükümlerini aynen kabul etmiş sayılır.

(2) Şartname eki liste şartname kapsamında olup, bu şartname imzalanmak suretiyle sözleşme yerine geçer ve istekliler ve alıcı satış kağıdındaki hükümlerle birlikte bu şartname ve eklerindeki tüm hükümlere uymak zorundadır.

(3) Sözleşme yerine geçen ve …. sayfadan oluşan bu şartname ile….sayfa şartname ekini ve belgelerin tamamını okudum, belirtilen tüm şartları aynen kabul ediyorum.

SATIŞ KOMİSYONU:                                                           ALICI:
Adı ve Soyadı :
BAŞKAN                    ÜYE                     ÜYE                        T.C Kimlik No :
Tebligat Adresi :
İmzası :


EK- 7

5607 SAYILI KAÇAKÇILIKLA MÜCADELE KANUNUNA GÖRE TASFİYESİ ÖNGÖRÜLEN EŞYANIN AÇIK ARTIRMA YÖNTEMİ İLE SATIŞINA ESAS ŞARTNAME/SÖZLEŞME

Açık Artırmanın ve Şartnamenin Yasal Dayanağı

Madde 1- (1) Açık artırma suretiyle satış için düzenlenmiş bu şartnamenin dayanağı; 7/10/2009 tarihli ve 27369 sayılı mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan (12/11/2010 tarih ve 27757 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikle değişik) Tasfiye Yönetmeliği’dir.

Tanımlar

Madde 2- (1) Bu şartnamede geçen;

a)Alıcı; üzerinde ihale kalan istekliyi,

b)Genel Müdürlük; Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğünü,

c)İdare; satışı yapan İşletme Şube Müdürlüğü ve bağlı olduğu İşletme Bölge Müdürlüğünü,

ç) İstekli; yapılan ihaleye katılan veya katılacak gerçek veya tüzel kişi veya kişileri,

d)Müsteşarlık; Gümrük Müsteşarlığını,

e) Tasfiye idaresi;Gümrük Müsteşarlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatını,

f) İhale bedeli: eşyanın ihalede bulduğu bedeli,

g) Satış bedeli:İhale yoluyla satılan eşyanın ihale bedelinden, diğer yollarla yapılan tasfiyede ise tasfiye idaresince tespit edilen bedelden, yürürlükteki mevzuat uyarınca ayrılması gereken vergi ve diğer yükümlülüklerin ayrılmasından sonra kalan tutarı,

ifade eder.

Açık Artırma Yöntemi ile Satılacak Eşya ile Bulunduğu Yer ve Miktarı

Madde 3- (1) Açık artırmanın konusu, şartname eki listede bulunduğu yeri, miktarı ve özellikleri ayrıntılı olarak gösterilen eşyadır.

(2) Bu şartnamede geçen eşya tabiri taşıma araçları dahil her türlü madde ve malzemeyi kapsar.

Açık Artırmanın Yapılacağı Yer, Tarih ve Saat

Madde 4- (1) Bu şartname ekinde yer alan eşya, ilanda belirtilen yer, tarih ve saatte satışa sunulacaktır.

(2) Eşya ve artırmayla ilgili bilgiler satış tarihinden en az beş gün öncesinden Resmi Gazetede ve/veya www.tasis.gov.tr ve www.gumruk.gov.tr internet adresinde yayımlanmıştır.

(3) Ayrıca, satış ilanları satış listeleriyle birlikte ilgili gümrük birimi ve satışı yapan idarenin ilan tahtasına herkesin görebileceği biçimde, satış tarihinden en az beş gün önce asılmıştır.

Açık Artırma Usulü ile Yapılacak Satışa Katılabilme Şartları

Madde 5- (1) Açık artırma usulü ile yapılacak satışa katılacaklardan aşağıdaki bilgi ve belgeler istenir:

a) Kimliklerini belirlemeye yarayan belge, (T.C. kimlik numarasını havi nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport gibi)

b) Tüzel kişilerin vergi kimlik numarası ve işyeri merkezi beyanı,

c) Güvencenin yatırıldığına ilişkin belge,

ç) Vekil olarak katılanlar için ayrıca vekâletname aslı veya noter onaylı örneği,

d) Tüzel kişiler adına katılacaklardan, ayrıca yetki belgesinin aslı veya noter onaylı örneği.

Açık Artırmaya Katılamayacaklar ile İş ve İşlem Yaptıramayacak Olanlar

Madde 6- (1) Aşağıda belirtilenler müşteri veya vekil sıfatıyla idarece yapılacak ihalelere katılamazlar:

a) Müsteşarlıkça veya diğer yetkili mercilerce kamu ihalelerine katılmaktan yasaklananlarla Tasfiye Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinin ikinci, üçüncü ve beşinci fıkrasına göre ihalelere alınamayacaklar,

b) Tasfiye idaresinde görevli olanlarla bunların eşleri ve ikinci dereceye kadar (ikinci derece dahil) kan ve sıhri hısımları,

c) Yukarıda sayılan şahısların sermayesinin çoğunluğuna sahip bulunduğu veya yönetim kurulunda görev aldığı tüzel kişiler.

(2) Birinci fıkrada belirtilenlerden ihaleye katıldıkları tespit edilenler hakkında, Türk Ceza Kanununa göre işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.

(3) Birinci fıkrada belirtilenler idarece yapılan ihalelere ilişkin, eşyanın görülmesi de dahil hiç bir işlem yapamaz ve eylemde bulunamazlar.

Güvence Tutarı ile Yatırılacağı Yer ve Zamanı

Madde 7- (1) Açık artırmaya katılacaklardan satışın yapılacağı tarihten önceki çalışma günü çalışma saati bitimine kadar, satılacak eşyanın satışa esas bedelinin en az yüzde onu oranında Tasfiye Yönetmeliğinin 11 inci maddesinde belirtilen değerlerden birisi veya birkaçı üzerinden güvence alınır.

(2) Güvencenin yatırılacağı yer, zaman ve tutarı şartname eki listede gösterilmiştir.

(3) Yatırılan güvence, adlarına güvence belgesi düzenlenen kimseler için hüküm ifade eder ve açık artırmalı ihalelerde güvence miktarını karşıladığı tüm eşya için geçerlidir.

Güvencenin İadesi

Madde 8- (1) Eşya satın almayanların güvence tutarı veya güvence yerine geçen belgeleri, açık artırma sonunda ve çalışma saatleri içinde güvence alındısına yetkili görevli tarafından “Güvence bedelinin iade edilmesinde sakınca yoktur.” şerhi düşülerek imzalanması ve bu belgenin muhasebe yetkilisi mutemedine veya döner sermaye saymanlığına verilmesinden sonra iade edilir.

(2) Nakit olarak yatırılan güvence tutarı, ilgilinin isteği üzerine ihale bedeline mahsup edilir.

(3) Satış bedelinin takside bağlandığı hallerde, iade veya borcuna mahsup işleminin yapılması taksit tutarıyla faizlerin toplamı kadar teminat gösterilmesine bağlıdır.

Eşyanın Görülmesi

Madde 9- (1) İstekliler, satışı yapan idareden yazılı izin almak suretiyle, idare görevlilerinin gözetiminde, satışa sunulan eşyaya ait listenin idarenin ilan tahtasına asıldığı günden ihale gününden bir önceki gün mesai saati sonuna kadar eşyayı bulunduğu mahalde görebilirler.

(2) Eşyanın, satışı yapan idarenin bulunduğu il sınırları dışında satışa sunulması halinde, söz konusu iznin satışı yapan idarenin yanı sıra ilgili gümrük müdürlüğünden de alınması mümkündür.
(3) Satışa sunulan eşyadan, niteliğinde ve miktarında ve değerinde önemli bir değişikliğe neden olmayacak şekilde, bedeli karşılığında örnek verilebilir.

İhale Salonuna Giriş-Çıkış İşlemleri

Madde 10- (1) İhale salonuna, 5 inci maddeye göre ihaleye katılabilme şartlarını haiz olanlarla görevliler girebilir.

(2) İstekliler satış yerine girerken kimliklerini görevli personele vererek imza karşılığı “Giriş Kartı”nı alır ve içeriye bu kartla girilebilir.

(3) İhale salonunda, şartnamenin 17 nci maddesinde belirtilen yasak fiil ve davranışlarda bulunulması, satış kağıdını imzalamaktan imtina edilmesi veya güvence tutarı yeterli olmadığı halde pey sürülmesi nedenleriyle güvencesinin iadesi uygun görülmeyen isteklilere ait girişte alınan kimlik belgeleri, haklarında işlem yapıldıktan sonra iade edilir.

(4) İhale salonundan çıkışta, “Giriş Kartı” istekliden geri alınarak kimlik belgesi iade edilir.

Açık Artırmada Uyulacak Kurallar

Madde 11- (1) Satış Komisyonu tarafından isteklilere satışa ilişkin gerekli açıklamalar yapılarak, 5 inci maddede belirtilen belgelere ilişkin işlemlerin tamamlanması ve satış düzeninin sağlandığı anlaşıldıktan sonra satış listesinin birinci sırasından eşya satışına başlanır.

(2) Satışı, satış komisyonu yürütür. Satışlarda tellal görevlendirilebilir.

(3) Satış komisyonu gerekçesini belirtmek suretiyle satışı yapıp yapmamakta serbesttir. Satış komisyonunun kararı kesindir.

(4) İstekliler “Giriş Kartı”nı satış komisyonunun ve görevlendirilen tellalın görebileceği şekilde kaldırarak pey sürerler. Bu kurala uymayanlar pey sürmüş sayılmazlar.

(5) Artırma sırasında varsa satıştan en son çekilenin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası beyanı ve tebligat için beyan ettiği ve imzaladığı belgedeki adresi ile sürdüğü pey satış kâğıdına yazılır ve kendisine imzalatılır.

(6) Satışta, damga vergisi satış anında alıcı tarafından ödenir. Ödenmemesi veya güvence yeterli olmadığı halde teklif verilmesi halinde, güvence bedeli döner sermayeye gelir kaydedilir. Varsa son çekilenin verdiği teklif üzerinden satışa devam edilir. Artırma olmaması halinde son çekilene satış yapılır. Son çekilenin de yukarıda belirtilen kapsama girmesi halinde, güvencesi gelir kaydedilerek satış iptal edilir.

(7) Satışlarda eşyanın satışa esas bedeli kadar teklif gelmemesi halinde, satışa esas bedelin altında teklif veren olup olmadığı sorulur. Teklif verilirse, bu tekliften artırmaya devam olunur. Verilen en yüksek teklifin satışa esas bedelin en az yüzde yetmiş beşini bulması halinde satış yapılır. Bulmaması halinde teklif edilen bedel satış kağıdına yazılarak alıcının imzası alınır. Verilen teklif idare tarafından değerlendirmeye tabi tutularak “ret” veya “kabul” yönünde satış tarihini takip eden en geç 20 iş günü içinde karar verilir. Teklif edilen bedelin kabul edilmesi halinde, alıcının tebligat adresine iadeli taahhütlü posta ile bildirilir. Bu tür eşya, tasfiye idaresince teklif edilen bedel üzerinden alınabilir veya kamu kurum ve kuruluşları ile özel kanunla kurulmuş vakıf ve derneklere de verilebilir.

(8) Tebligat evrakının postaya veriliş tarihini takip eden yedinci gün, kararın alıcıya tebliğ tarihi sayılır ve bu tarihten itibaren ihale bedelinin yedi gün içinde yatırılması gerekir. İhale bedeli bu süre içinde yatırılmadığı veya beyan ettiği adrese tebligat yapılamadığı takdirde eşyaya ait yatırmış olduğu güvencesi döner sermayeye gelir yazılır.

(9) Satış esnasında bu maddenin altıncı fıkrasına göre işlem yapılanlar ile bu şartnamenin 17 nci maddesinde belirtilen yasaklara uymadıkları belirlenenler satış komisyonu kararı ile derhal satış yerinden uzaklaştırılırlar. Bu suretle satış yerinden uzaklaştırılan istekli aynı satışta diğer artırmalara iştirak edemez.

(10) İhale salonunda eşya en yüksek bedeli veren istekliye satılır. Bu husus satış komisyonunca duyurulur. Alıcı, sözleşme yerine geçen bu şartnameyi ve idarece hazırlanmış “Satış Kağıdı”nı satış yerinde imzalar.

(11) Satışın iptal edilmesi veya teklif edilen bedelin reddi halinde alıcı hiçbir hak talebinde bulunamaz.

Satışın Tamamlanması

Madde 12- (1) En yüksek teklifin satışa esas bedelin yüzde yetmiş beş ve üzerinde olması durumunda, bu şartnamenin ve idarece hazırlanmış “Satış Kağıdı”nın satış yerinde alıcı tarafından imzalanmasıyla,

(2) En yüksek teklifin satışa esas bedelin yüzde yetmiş beşinin altında olması durumunda teklife ait onayın alıcıya tebliği ile,

(3) Bu şartnamenin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen durumda, satıştan son çekilenin satış kağıdını ve şartnameyi imzalamasıyla,

satış tamamlanır.

Uyulması Gereken Diğer Kurallar

Madde 13- (1) Alıcı, satışın tamamlanması ve satış kağıdının imzalanmasından sonra satışın iptalini isteyemez.

(2) Eşya mevcut durumu ile satışa sunulmakta olup, şartname eki listelerde yer alan hasar oranlarına ilişkin hususlar yalnızca “bilgi” mahiyetindedir. Alıcının eşyayı yerinde bizzat görerek satışa katıldığı kabul edildiğinden; hasar oranları gösterilmiş olsun veya olmasın belirtilen hususlara hiçbir şekilde itiraz edilemez. Bu konuda yapılan itirazlar idarece reddedilir.

(3) Alıcının satışın tamamlanmasını izleyen yedi gün içinde ihale bedelini ödemesi zorunludur. Bu süre içinde ihale bedelini ödememesi halinde satış bozularak güvencesi döner sermayeye gelir kaydedilir. İdare, gerek görmesi halinde varsa satıştan son çekilen istekliye yazılı tebligat yaparak verdiği teklif üzerinden eşyayı satın alabileceğini bildirir. Bildirimin tebliğinden itibaren yedi gün içinde kabul etmesi halinde, güvence alınmak, satış kâğıdı ve şartname imzalattırılmak suretiyle eşya, satıştan son çekilene satılır. Son çekilenin kabul etmemesi durumunda ise eşya yeniden satışa çıkarılır.

(4) Bekletilmeyecek eşya için alıcının üçüncü fıkradaki ihale bedelini yatırma süresi iki gün, satıştan son çekilenin kabul beyanına ilişkin süre ise iki gündür. Bu bentlere göre yapılacak tebligatlarda, evrakın postaya verildiği tarihi takip eden yedinci gün, bekletilmeyecek eşyada ise üçüncü gün tebliğ tarihi sayılır.

(5) 16 ncı maddenin birinci fıkrasına göre satışın iptalinin talebi halinde, talebin uygun bulunmaması durumunda, bedel yatırma zorunluluğu, İdarece yapılan değerlendirme sonucunun Alıcı’ya tebliğinden itibaren kaldığı yerden devam eder. Bedel yatırma süresinin bitiminden sonra yapılan müracaatlarda ise ihale bedeli, bedel yatırma süresinin bittiği günü takip eden günden itibaren 6183 sayılı Kanuna göre hesaplanacak tecil faizi ile birlikte Alıcı’ya yapılan tebliği takip eden 3 gün içerisinde ödenir.

(6) Bildirimler, alıcının ikametgah veya iş yeri olarak beyanda bulunduğu tebligat adresine, elektronik posta adresinin bildirilmiş olması halinde bu adrese de gönderilir. Vekille yürütülen işlemlerde ise bildirimler vekile yapılır.

(7) Sayı, ağırlık, uzunluk ve hacim esası üzerinden yapılan satışlarda eşyanın tesliminde eksiklik görülürse eksikliklerin bedeli iade edilir, fazlalık görülürse fazlalıkların bedeli tahsil edilir. Ancak, fazlalık oranının yüzde otuzu geçmesi halinde, teslimat ihale edilen miktar kadar yapılır. Eksiklik oranının yüzde otuzu geçmesi halinde Alıcı’nın talebi halinde ihale iptal edilerek satış bedeli iade edilir.

(8) Yüzde altmış ve daha fazla hasarlı durumda olan araçlar hurda olarak kabul edilir. Hurda olarak satılan araçlara trafik şahadetnamesi verilmez.

(9) Araçların satışından sonra, trafik tescil işlemleri alıcı tarafından yerine getirilir.

Eşyanın Teslimine İlişkin Şartlar

Madde 14- (1) Eşyanın tesliminde aşağıdaki şartlara uyulur:

a) Alıcı satışı yapılan eşyayı, bulunduğu yerdeki mevcut durumu ile herhangi bir ayırma, ayıklama ve benzeri işleme tabi tutulmaksızın teslim almak zorundadır.

b) Satışın tamamlanmasını izleyen on gün içinde alıcı tarafından eşyanın bulunduğu yerden teslim alınarak götürülmesi zorunludur. Bu süre, yeniden ihraç amacıyla satılacak eşyada ise otuz gün, bekletilmeyecek eşyada ise üç gün olarak uygulanır. İhale bedelinin ödenmesine rağmen bu sürede teslim alınmayan eşya için satıştan son çekilene yazılı tebligat yapılarak alıcının ihalede verdiği teklif üzerinden eşyayı satın alabileceği bildirilir. Bildirimin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde kabul etmesi halinde eşya, son çekilene satılır. Son çekilenin eşyayı almayı kabul etmemesi durumunda ise eşya pazarlık usulü ile satılır. Satış komisyonu tarafından bir veya daha fazla istekliden yazılı teklif alınır. Alınan en yüksek teklif bedeli üzerinden işletme bölge müdürünün onayı ile satılır. Bu satışların bedelinden tasfiye idaresince yapılan giderler düşüldükten sonra artan tutar ilk alıcısı adına emanete alınır. Ancak, emanete alınacak tutar, ilk alıcının ödediği satış bedeli tutarını geçemez. Geçen miktar ile emanete alındığı tarihten itibaren bir yıl içinde alıcısı tarafından alınmayan tutar döner sermayeye gelir kaydedilir.

c) Satışı gerçekleştirilen eşya, idare ambarındaysa idarece görevlendirilecek personel tarafından kontrol edilerek, diğer kişi veya kurumların ambarlarındaysa idarenin yazısına dayanılarak teslim eden ve teslim alan alıcının imzaları alınmak suretiyle düzenlenen tutanakla (cins, miktar, model, marka gibi) teslim edilir. Alıcı tarafından teslim alınan eşya ile ilgili olarak daha sonra itirazda bulunulamaz. Teslim sırasında, satış listelerinde belirtilen niteliğe uygun olmadıkları anlaşılan ve durumu tutanakla tespit edilen eşya teslim edilmeyerek, Genel Müdürlükten alınacak cevaba göre işlem yapılır.

ç) İdare, eşya ile ilgili olarak ortaya çıkacak ihbar, şikayet veya resen belirlenen haller nedeniyle 30 gün içerisinde yaptırılacak inceleme veya soruşturma sonuna kadar eşya teslimini durdurabilir.

Eşyanın Satış Dışı Bırakılması veya Satışın Yapılmaması

Madde 15- (1) Satışa sunulan eşyadan gerek görülenler, en geç satış saatine kadar idare tarafından satış dışı bırakılabilir. Bu eşya, komisyon başkanınca satışlara başlanılmadan önce duyurulur.

(2) Satış saatinden sonra ortaya çıkacak durumlar sebebiyle, satış komisyonu gerekçesini belirtmek suretiyle eşyanın satışını yapmayabilir. Bu suretle satış dışı bırakılan eşya satış komisyonu başkanınca satış yerinde duyurulur.

(3) Yukarıdaki birinci ve ikinci fıkra hükümlerine göre satış dışı bırakılan veya satışı yapılmayan eşya için güvence yatıran istekliler; masraf yaptıkları iddiası ile hiçbir talepte bulunamazlar. Ancak söz konusu satışta aynı miktarda güvenceyi karşılayacak başka eşya satışına katılabilirler.

Satışın İptali ve Sözleşmenin Feshi

Madde 16- (1) Alıcı, satıştan sonra satışın bozulmasını isteyemez. Ancak, eşyanın ilanda ve şartname eki listede belirtilen niteliklere uygun olmaması hallerinde; ihale bedeli ödenme şartı olmaksızın alıcı tarafından eşya teslim alınmadan önce ve en geç şartnamenin 14 üncü maddesinde belirtilen süreler içinde yazılı olarak ilgili idareye bildirilmesi ve idarece kabul edilmesi halinde satış iptal edilebilir. İptal talebinin kabulü halinde eşyanın teslim süreci talep tarihi itibariyle durmuş sayılır.

(2) Yukarıda (1) numaralı fıkrada sayılan hallerle, eşyanın tasfiye edilebilir hale gelmemesine rağmen yanlışlıkla ihaleye çıkarılması halinde bu sözleşme hükümleri çerçevesinde idare gerekçesini belirtmek suretiyle eşyanın teslimi öncesinde her zaman satışı iptal edebilir. Eşya tescile tabi ise Alıcı’nın veya ilgili kamu idaresinin talebi üzerine teslim edildikten sonra da satış iptal edilebilir.

(3) Satışın iptali veya sözleşmenin feshi halinde yatırılmış olan ihale bedeli ilgililere iade olunur. Ayrıca, eşyanın tesliminden sonra satışın ve sözleşmenin iptal edilmesi halinde, ihale edilen eşya idareye teslim edilir. Alıcının eşyanın tesliminden sonra eşya için doğrudan gerçekleştirdiği masraflarını fatura ile belgelendirmesi şartıyla Alıcı’ya ödenir. Ancak, İdare tarafından masraflar fazla bulunursa mahkemeye yaptırılacak tespit çerçevesinde ödenir.

(4) Teslim işleminden sonra satışı ve sözleşmesi feshedilen eşyanın idarece belirlenecek sürede ve aynen iade edilmemesi halinde, ihale bedelinin yüzde 20’si oranında bir tutar idareye ödenir.

Yasak Fiil ve Davranışlar ile Bunlara Uymamanın Cezası

Madde 17- (1) İhalelerde hile, desise, vaat, tehdit, nüfuz kullanma ve çıkar sağlama suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştıranlar veya buna teşebbüs edenler, isteklileri tereddüde düşürecek veya rağbeti kıracak söz söyleyenler ve istekliler arasında anlaşmaya çağrıyı ima edecek, rekabeti ya da ihale kararını etkileyecek işaret ve davranışlarda bulunanlar veya ihalenin doğruluğunu bozacak biçimde görüşme ve tartışma yapanlar, sahte belge ve sahte teminat kullananlar veya kullanmaya teşebbüs edenler, taahhüdünü kötü niyetle yerine getirmeyenler, taahhüdünü yerine getirirken idareye zarar verecek işler yapanlar, artırma üzerinde kaldığı halde satış kâğıdını imzalamaktan imtina edenler ve güvence tutarı yeterli olmadığı halde pey sürenler komisyon kararıyla satış yerinden derhal uzaklaştırılır ve güvencesi döner sermayeye gelir kaydedilir.

(2) Ayrıca, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen fiilleri bizzat veya bilvekale işleyenlerle bu işteki vekil veya müvekkilleri hakkında fiil ve davranışlarının özelliklerine göre Müsteşarlık tarafından haklarında bir yıla kadar bütün kamu kurum ve kuruluşlarının ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı alınır.

(3) İdarece yapılan ihalelerde bir yıl içinde iki defa ihale bedelini ödemeyenler ile vekilleri üç ay süresince Genel Müdürlüğe bağlı idarelerce yapılan ihalelere alınmazlar. Tekrarı halinde Müsteşarlık tarafından bir yıla kadar tüm kamu ihalelerine katılmaktan yasaklama kararı alınır.

(4) İkinci ve üçüncü fıkrada belirtilen fiil ve davranışların tespit edildiği tarihi izleyen kırk beş gün içinde yasaklama kararı alınır. Resmi Gazetede yayımlanmak üzere on beş gün içinde gönderilir ve yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

(5) Haklarında ihaleye katılmaktan yasaklama kararı alınmak üzere işlem başlatılanlar, yasaklama kararının yürürlüğe girdiği tarihe kadar tasfiye idaresince yapılacak ihalelere iştirak ettirilmezler. Bunların sermayesinin çoğunluğuna sahip bulunduğu veya yönetim kurulunda görev aldığı tespit edilen tüzel kişilere de aynı müeyyide uygulanır.

(6) İhale işlemlerinde sahte belge veya sahte teminat kullanan veya kullanmaya teşebbüs eden, taahhüdünü kötü niyetle yerine getirmeyen, taahhüdünü yerine getirirken idareye zarar verecek işler yapan, ihale işlemlerine fesat karıştıran veya teşebbüs edenler ile o fiildeki ortak veya vekilleri hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur.

Vergi, Resim, Harç ile Diğer Mali Yükümlülükler

Madde 18- (1) İdare ve alıcı arasında imzalanan “Satış Kağıdı” ve “Sözleşme” nedeniyle Damga Vergisi Kanununa göre alınması gereken vergi, alıcı tarafından ihale salonunda peşin olarak ödenir.

(2) İhale bedelinden ayrıca alınacağı şartname eki listenin özel hükümler bölümünde belirtilen eşyada, özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi veya kanunen alınması gereken diğer vergiler, ihale bedelinden ayrı olarak ihale bedeliyle birlikte ödenir.

Satış Bedelinin Taksitlendirilmesi

Madde 19- (1) Şartname eki listede belirtilen eşya için taksitlendirme yapılmayacaktır. Bu nedenle, alıcılar tarafından hiçbir surette taksitlendirme talep edilemez.

Ek Süre

Madde 20- (1) Bu şartnamenin 13 üncü maddesinde belirtilen bedel yatırma süresi içerisinde olmak kaydıyla aşağıdaki durumlarda alıcıya on güne kadar bedel yatırma ek süresi verilebilir.

a) Alıcıların, işlemleri bizzat yerine getirmelerine veya vekaletname vermelerine engel olacak derecede;

1) Sağlık kuruluşlarında yatmak suretiyle tedavi edildiğini belirtir raporla tevsik edilen kaza ve ağır hastalık halinin bulunması,

2) Gözaltı veya tutukluluk durumunda bu halin resmi belge ile tevsik edilmesi,

3) Deprem, yangın ve sel gibi tabii afetler ile harp ve göç gibi olağanüstü hallerin mevcut olması ve gerektiğinde bunların tevsiki.

b) Alıcının (a) bendi kapsamı dışında idarece kabul edilen diğer haller nedeniyle talepte bulunması.

(2) Alıcının 14 üncü maddede belirtilen eşya çekme süresi ile ilgili olarak birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerine göre on güne kadar ek süre verilebilir.

(3) Ek süre taleplerinin birinci fıkranın (a) bendinde belirtilen mücbir sebeplerin sona erdiği tarihten itibaren üç iş günü içerisinde yapılması gerekir.

(4) Birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerine göre verilen ek sürelerde, ihale bedeli üzerinden 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48 inci maddesine göre Maliye Bakanlığınca belirlenen ve satış tarihinde geçerli olan oranda faiz uygulanır. İkinci fıkraya göre verilen ek sürede, verilen ek süre için ilgili tarife uyarınca ardiye ve diğer hizmetler karşılığı ücret alıcıdan ayrıca alınır.

(5) İhale bedelinin yatırılmaması veya eşyanın çekilmemesi dolayısıyla eşyanın idare tarafından tasfiye edilmesinden sonra vaki ek süre talepleri dikkate alınmaz.

(6) Ancak, bekletilmeyecek eşya kapsamında olan ve şartname eki listenin özel hükümler bölümünde gösterilen eşya için ek süre verilmez.

Şartnamede Hüküm Bulunmayan Hallerde Uygulanacak Esaslar

Madde 21- (1) Bu şartnamede ve satış sonrası düzenlenecek satış kağıdında hüküm bulunmayan hallerde Tasfiye Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

İhtilafların Çözüm Şekli

Madde 22-(1) Bu ihale dolayısıyla istekliler ve/veya alıcı ile idare arasında vuku bulacak ihtilafların halli için satışı yapan idarenin bulunduğu mahal mahkemeleri yetkili olup, mahkemelerce ihtilafın hallinde şartnamedeki hükümlerle, şartnamenin 1 ve 21 inci maddelerinde belirtilen mevzuat hükümleri esas alınır.

Diğer Hususlar

Madde 23- (1) Satışa katılan istekliler ve alıcı bu şartname ve şartname eki liste hükümlerini aynen kabul etmiş sayılır.

(2) Şartname eki liste şartname kapsamında olup, bu şartname imzalanmak suretiyle sözleşme yerine geçer ve istekliler ve alıcı satış kağıdındaki hükümlerle birlikte bu şartname ve eklerindeki tüm hükümlere uymak zorundadır.

(3) Sözleşme yerine geçen ve …. sayfadan oluşan bu şartname ile….sayfa şartname ekini ve belgelerin tamamını okudum, belirtilen tüm şartları aynen kabul ediyorum.

SATIŞ KOMİSYONU:                                                           ALICI:
Adı ve Soyadı :
BAŞKAN                    ÜYE                     ÜYE                        T.C Kimlik No :
Tebligat Adresi :
İmzası :


EK-8/A

SATIŞA SUNULAN EŞYAYA AİT TANITIM KARTI
Satışla ve Eşyayla İlgili Bilgiler
Satışı Yapacak Şube Müdürlüğü
Satış Tarihi
Satışa Esas Bedeli
Güvence Bedeli
İhale Bedeli üzerinden Tahsil Edilecek Vergiler
Tespit ve Tahakkuk Belgesi Tarihi-Nosu
Markası
Cinsi
Ağırlığı
Şartname Eki Liste Nosu

EK-8/B

SATIŞA SUNULAN ARACA AİT TANITIM KARTI
Satışla ve Araçla İlgili Bilgiler
Satışı Yapacak Şube Müdürlüğü
Satış Tarihi
Satışa Esas Bedeli
Güvence Bedeli
İhale Bedeli üzerinden Tahsil Edilecek Vergiler
Tespit ve Tahakkuk Belgesi Tarihi-Nosu
Markası
Model Yılı
Tipi
Şartname Eki Liste Nosu

EK-9

SATIŞ KAĞIDI

T.C.

BAŞBAKANLIK

GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI

….……..…… İŞLETME BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

…………..…. İŞLETME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

Satış Kağıdı No:
Eşyanın Bulunduğu Yer Şartname Eki Satış Listesi Nosu
* Aracın/Eşyanın Cinsi
ARACIN/EŞYANIN Satışa Esas Bedeli: Güvence Miktarı: Düzenleyenin Adı Soyadı ve İmzası:
ÖZEL ŞARTLAR
Satışa ilişkin olan ve sözleşme yerine geçeceği 23 üncü maddede belirtilen şartname ve eklerininin tüm maddelerini okudum. Sözleşme yerine geçen şartname ve eklerindeki tüm hükümleri aynen kabul ediyorum.

 

Yukarıda nitelikleri belirtilen eşya/aracı …….……………….TL bedelle almayı kabul ettim ve işbu satış kağıdını imzaladım.

 

Adı Soyadı : Satış anında alınan bedeller

Damga Vergisi :

Karar Pulu:

TOPLAM:

……/……/20.. tarihli ve ………….. Nolu makbuzla tahsil edildi.

Adresi :
İmzası :
Varsa
Son Çekilenin
Adı Soyadı :
Adresi :
İmzası :
Son çekilenin
pey miktarı :
KOMİSYON KARARI
…../…../20.. tarihinde ……. yapılan açık artırmalı satışta yukarıda özellikleri belirtilen eşya/aracın ..………. TL bedelle satışına karar verildi.
Yukarıda özellikleri belirtilen eşya/araç için …../…../20.. tarihinde ……… yapılan açık artırmalı satışta, satışa esas bedelin % 75’inin altında verilen ………………… TL teklifin kabul/red yönünde kararı verilmesi için Değerlendirme Komisyonuna sunulmasına kararı verildi.
* Eşyanın Cinsi bir çok eşyanın birlikte grup olarak satışa sunulması halinde, “Muhtelif Eşya” olarak belirtilecektir. Araç satışlarında ise aracın marka ve modeli de yazılacaktır.
Başkan Üye Üye
Adı Soyadı : Adı Soyadı : Adı Soyadı :
Ünvanı: Ünvanı: Ünvanı:
İmzası: İmzası: İmzası:

EK-10

T.C.
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
………… TASFİYE İŞLETME BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
………… TASFİYE İŞLETME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

DEĞERLENDİRME KOMİSYONU KARARI

Tasfiye Yönetmeliği hükümlerine göre …………… tarihli satışta satışa esas bedelin yüzde yetmiş beşinin altında teklif verilen bedellerin uygun olup olmayacağına ilişkin olarak aşağıdaki karar alınmıştır.

ŞARTNAME EKİ LİSTE SIRA NO CİNSİ MARKASI MODELİ VE TİPİ SATIŞA ESAS BEDEL TEKLİF EDİLEN BEDEL HASAR ORANI TEKLİFİN SATIŞA ESAS BEDELE ORANI
DAMGA VERGİSİ VARSA VERGİ VE DİĞER SAİR ÜCRETLER GENEL TOPLAM
..
..
..
..
..

Yukarıda ve ekli tutanakta belirtilen hususlar gözönünde bulundurulduğunda, Tasfiye Yönetmeliğinin 12 nci maddesinin 2 nci fıkrasının (ç) bendi ve satış şartnamesinin 11/7 nci maddesi uyarınca ………………… sıra numarasında kayıtlı eşyaların teklif edilen bedeller üzerinden satışının kabulüne, ……………………………… sıra numarasında kayıtlı eşyaların satışının reddine karar verilmiştir.Verilen bu karar için ekli tutanak düzenlenmiştir.

Başkan Üye Üye
Adı Soyadı: Adı Soyadı: Adı Soyadı:
Ünvanı: Ünvanı: Ünvanı:
İmzası: İmzası: İmzası:

EK-11

İHALE SALONU GİRİŞ LİSTESİ

SIRA NO İHALE TARİHİ İŞTİRAKÇİNİN ADI VE SOYADI İŞTİRAKÇİNİN NOT
Giriş Kartını Alışta İmzası Giriş Kartını İade Ederek Kimlik Belgesini Alışta İmzası

EK-12

 

………….. TASFİYE İŞLETME BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
…………………Tasfiye İşletme Şube Müdürlüğü
GİRİŞ KARTI
K
Kart No
1

 

___________ Eni 12 cm_____

|
|
|
|
Uzunluğu 15 cm
|
|
|
|
|
|

EK-13-A

VEKALETNAME KAYIT DEFTERİ

Sıra No Vekaletnameyi Düzenleyen Noter Vekaletname, Sirküler Müvekkilin Adı-Soyadı T.C./Vergi Kimlik No: Adresi Telefonu Temsilcinin/Vekilin Adı-Soyadı T.C. Kimlik No Adresi Telefonu Açıklamalar
Tarihi Sayısı Süresi
..
..
..
..
..

EK-13-B

 

………….. TASFİYE İŞLETME BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
…………………Tasfiye İşletme Şube Müdürlüğü
VEKALETNAME KARTI
Vekilin Adı Soyadı T.C. Kimlik No: Defter Sıra No:
NA

__________ Eni 10 cm_________

|
|
|
|
Boyu 5 cm
|
|
|
|
|
|

EK-14

ADRES BEYANI

ALICININ

Adı ve Soyadı/Ticaret Unvanı :

T.C.Kimlik No/Vergi Kimlik No :

İkametgah-İş yeri/İş yeri Merkezi Adresi :

 

VEKİLİN/TEMSİLCİNİN

Adı ve Soyadı :

T.C.Kimlik No :

İkametgah/ İş yeri Adresi :

 

……/……./20…. tarihinde ……………….İşletme Şube Müdürlüğünün yapmış olduğu ihalede, tarafıma yapılacak bildirimlerde, yukarıda beyan ettiğim ikametgah-iş yeri, iş yeri merkezi adresimin esas alınmasını ve adresin doğruluğunu, yanlış beyan vermemden doğabilecek tüm hukuki sorumlulukların tarafıma ait olacağını kabul ve beyan ediyorum. /……/20…..

Adı Soyadı
İmza


EK-15

…………………… İŞLETME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
…./……./……….. TARİHLİ EŞYA/ARAÇ SATIŞI
SONUÇ LİSTESİ

ŞARTNAME EKİ LİSTENİN SIRA NOSU EŞYA/ARAÇ CİNSİ SATIŞA ESAS BEDEL İHALE BEDELİ TEKLİFE KALAN EŞYA/ARACIN TEKLİF BEDELİ SATIŞ DIŞI/SATIŞ İPTALİ NEDENİ ALICININ/ TEKLİF VERENİN ADI SOYADI
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
SATIŞA SUNULAN TOPLAM GRUP/ARAÇ ADEDİ (1) SATIŞA SUNULAN TOPLAM GRUP/ARAÇ BEDELİ (2) SATILAN GRUP/ARAÇ ADEDİ (3) SATILANLARIN TOPLAM İHALE BEDELİ (4) TEKLİFE KALAN MİKTAR (5) SATIŞ DIŞI/ SATIŞ İPTALİ MİKTARI (6) ALICISI ÇIKMAYAN GRUP/ARAÇ ADEDİ (7) [1- (3+5+6)]
..

Not: “CİNSİ” ;bir çok eşyanın birlikte grup olarak satışa sunulması halinde, “Muhtelif Eşya” olarak belirtilecektir.

Düzenleyen                  Kontrol Eden                   Onaylayan
Adı Soyadı:                   Adı Soyadı:                     Adı Soyadı:
Ünvanı:                        Ünvanı:                           Ünvanı:
İmzası:                        İmzası:                            İmzası:


EK-16

TEKLİF SONUÇ TABLOSU

……..…. İşletme Şube Müdürlüğünün ………… mevzuatına göre …../……/……tarihinde yapılan ihalede teklife kalan eşya/araç satışına ilişkin sonuç aşağıda belirtilmiştir.

                                                                                                                                                                                TL

ŞARTNAME EKİ LİSTE NO CİNSİ* SATIŞA ESAS BEDEL TEKLİFE KALAN EŞYA/ARACIN TEKLİF BEDELİ TEKLİFİN SONUCU KABUL/RED İSTEKLİ/ALICININ ADI SOYADI AÇIKLAMA
..
..
..

* “CİNSİ” ;bir çok eşyanın birlikte grup olarak satışa sunulması halinde, “Muhtelif Eşya” olarak belirtilecektir.

Düzenleyen                  Kontrol Eden                   Onaylayan
Adı Soyadı:                   Adı Soyadı:                     Adı Soyadı:
Ünvanı:                        Ünvanı:                           Ünvanı:
İmzası:                        İmzası:                            İmzası:


EK-17/A

İHALE BEDELİNİ ÖDEMEYEN ALICILARA AİT DEFTER

BEDELİ ÖDEMEYEN ALICININ SATIŞ TARİHİ İHALE BEDELİNİN ÖDENMESİ GEREKEN SON GÜN İŞLETME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
ADI VE SOYADI/TÜZEL KİŞİLİK ÜNVANI T.C. KİMLİK NOSU ŞİRKET VERGİ NOSU
VEKİLİN/ TEMSİLCİNİN ADI VE SOYADI
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..

EK-17/B

SIRA NO İHALEDEN 3 AY VE 1 YIL SÜREYLE YASAKLANANLAR DEFTERİ
YASAKLANAN ALICININ YASAKLAMA BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ TARİHİ
ADI SOYADI/ ŞİRKET ADI TC KİMLİK NO ŞİRKET VERGİ KİMLİK NO
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..

EK-18


EK-19

…………. İŞLETME BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
…………. İŞLETME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

DEĞERLENDİRME KOMİSYONU KARAR İZLEME DEFTERİ

SIRA NO SATIŞ TARİHİ KARAR ÖZETİ KARAR TARİHİ KARAR NOSU KARARIN ONAY TARİHİ
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..

EK-20

KOMİSYON KARARI

l.

SATIŞ YAPAN İŞLETME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ:
Dosya No :
Karar No :
Karar Tarihi :

ll.

PAZARLIKLA SATIŞI YAPILAN EŞYANIN YASAL DAYANAĞI : Tasfiye Yönetmeliğinin 16 ncı maddesinin birinci paragrafının (c) bendidir.
İhale Yoluyla Satış Tarihi :
Alıcının Adı Soyadı :
Alıcının Kimlik Numarası :
İhale Bedeli :
Varsa Son Çekilenin Teklif Bedeli :

lll.
YAZILI TEKLİF VEREN İSTEKLİLER

SIRA NO ADI SOYADI T.C. KİMLİK NO/VERGİ NUMARASI ADRESİ VERİLEN TEKLİF BEDELİ
..
..
..

lV.

SATIŞ YAPILAN ALICININ

Adı Soyadı :

Yapılan ihalede alıcısına satılan, ihale bedeli tahsil edilen ve süresi içinde teslim alınmayan eşya, Tasfiye Yönetmeliğinin 16 ncı maddesinin birinci paragrafının (c) bendine göre son çekilen istekliye ….. ……TL’ye teklif edilmiş, ancak almaması üzerine satış komisyonunca yukarıda belirtilen isteklilerden yazılı teklif alınması sonucunda en yüksek teklif verene satışına aşağıda imzaları bulunan Satış Komisyonunca karar verilmiştir. …/…/20..

BAŞKAN ÜYE ÜYE
Adı Soyadı Adı Soyadı Adı Soyadı
Ünvanı Ünvanı Ünvanı
İmza İmza İmza

UYGUNDUR/UYGUN DEĞİLDİR
…/…/20..
Adı Soyadı
Ünvanı
İmza

Gümrükler Genel Müdürlüğü İçin Tıklayınız.

Mevzuatlara Dönmek İçin Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top