Search
Close this search box.

Genelge 2011/7 – Yabancı bayraklı gemilere bakım-onarım Hk

Kaydet
Lütfen kayıt yapmak için giriş yapınız. Kapat

T.C.
BAŞBAKANLIK
Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı:  B.02.1.GÜM.0.06.08.00-10.06.02
Konu:  Yabancı bayraklı gemilere bakım-onarım
kapsamında eşya teslimi.

GENELGE
(2011/7)

Bilindiği üzere, deniz ve hava ulaşım araçları tarafından yabancı limanlar ve meydanlardan kendi ihtiyaçları için getirilen veya hava ulaşım araçları için Ulaştırma Bakanlığınca yetkilendirilen hava aracı bakım kuruluşları tarafından getirilen donatım ve işletme malzemesi ile milli gemilerin ihtiyaçları için yabancı limanlardan, yabancı bayraklı gemilerin Türk limanlarından aldıkları veya kendi içlerinde getirdikleri ve geminin Türk tersanelerinde tadilatı, bakımı ve onarımı için kullanılan Türkiye’de serbest dolaşıma girmemiş donatım ve işletme malzemesi ile gemi sac ve profillerinin gümrük işlemlerinin ne şekilde sonuçlandırılacağı 29/06/2010 tarihli ve 2010/28 sayılı Genelge ile belirlenmiştir.

Bu paralelde, Müsteşarlığımıza intikal eden olaylardan, bakım ve onarım amacıyla ülkemize gelen yabancı bayraklı gemilere bakım onarım hizmeti kapsamında yapılan teslimlerin ihracat sayılıp sayılmayacağı ve bu türden eşya için ihracat beyannamesi düzenlenip düzenlenmeyeceği hususunda tereddüt yaşandığı anlaşılmış ve bu işlemler için uygulanacak usul ve esasların belirlenmesi ihtiyacı hasıl olmuştur.

4458 sayılı Gümrük Kanununun 151 inci maddesi; “İhraç eşyası, buna ilişkin gümrük beyannamesinin tescili sırasında bulunduğu durum ve niteliğini gümrük kontrolünden çıktığı sırada da aynen muhafaza etmesi ve bu haliyle Türkiye Gümrük Bölgesini terk etmesi koşuluyla fiilen ihraç edilmiş sayılır. Bu durumda ihraç eşyası üzerindeki gümrük kontrolü sona erer.” hükmünü amir bulunmaktadır.

Bu çerçevede; 2010/28 sayılı Genelgenin 2 no.lu eki listeler referans alınarak belirlenecek olan gemi demirbaşları ile demirbaş dışında kalan diğer malzemelerin bakım-onarım amacıyla ülkemiz tersanelerine gelen yabancı bayraklı gemilere teslimlerinin, söz konusu eşyanın serbest dolaşımda olması ve Gümrük Kanununun 151 inci maddesinde belirtilen fiili ihracata ilişkin koşulların karşılanması kaydıyla, ihracat olarak değerlendirilmesi ve aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde işlem yapılması gerekmektedir:

1- Bakım-onarım amacıyla gemilere yapılacak eşya teslimleri ihracat beyannamesi ile yapılır. Beyanname ekinde, eşyayı teslim alan kişi adına düzenlenmiş ve teslime konu eşyanın kıymetini içeren fatura ibraz edilir. Beyannameler, Gümrük Yönetmeliğinin 417 nci maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen süre kadar açık kalabilir. Bakım-onarım hizmetlerinin bu süreden uzun sürmesi durumunda, ilgili gümrük idarelerince iki aya kadar süre uzatımı yapılabilir.

2 – Bakım-onarım kapsamında teslim edilen eşyanın yerinde ve amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığına ilişkin tespitin ilgili muayene memuru tarafından yapılması; tespitin yapılamaması ve/veya bakım-onarımın işlemlerinin anılan Yönetmelik maddesinde belirtilen sürelerden uzun sürmesi durumunda, Deniz Ticaret Odası veya Gemi Mühendisleri Odasınca düzenlenecek ekspertiz raporu aranması gerekmektedir.

3- Gemi gidiş sorgu kağıdının, beyannamenin işlem gördüğü gümrük idaresine gönderilmesini müteakip, ihracat beyannamesi tutanakla kapatılır.

4- Bakım-onarım kapsamında gemiden çıkan parçalar yurtdışı edilebileceği gibi, belirtilen eşyanın genel hükümlere göre serbest dolaşıma sokulması da mümkündür.

5- Gümrük Kanununun 176 nci maddesi uyarınca dış sefere çıkan gemilere verilen yakıt, yağ ve kumanya ile hizmet sağlayıcı veya firmalar tarafından bakım ve onarım kapsamında tüketilmek üzere yapılan teslimler ile hizmet teslimleri bu Genelge kapsamı dışındadır.

6- Ancak, 29/06/2010 tarihli ve 2010/28 sayılı Genelgenin 2 nolu ekinin 1 nolu listesinde yer alan işletme malzemelerinden akşam ve yedek parçalar dışındaki tüketim ve sarf malzemelerinin, Türkiye Gümrük Bölgesinde tüketilmemek kaydıyla yabancı gemilere teslim edilmesi durumunda, eşyanın Gümrük Kanununun 151 nci maddesinde belirtilen şartları taşıdığının (ambalajları bozulmamış şekilde) ve Türkiye Gümrük Bölgesini terlettiğinin tespiti halinde bu Genelge hükümleri kapsamında işlem yapılacaktır.

7- 2010/37 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Ziya ALTUNYALDIZ
Müsteşar

DAĞITIM:
Merkez ve taşra teşkilatına.

Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.

Mevzuat için Tıklayınız.

Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.

Scroll to Top