T.C.
TİCARET BAKANLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü
Sayı: E-20117910-116[GGM-5]-00099264697
Konu: Hayvansal Materyal İçermeyen Ambalajlanmış
Satışa Uygun Haldeki İlaç İth.222/3-3
06.08.2024 / 99264697
DAĞITIM YERLERİNE
Bakanlığımıza intikal eden bazı mükellef taleplerinde, 3002.15 tarife alt pozisyonunda beyan ettikleri “dozlandırılmış veya perakende satışa uygun şekilde ambalajlanmış” ilaç cinsi eşyanın ithal edilmek üzere “Tarım ve Orman Bakanlığı Kontrolüne Tabi Belirli Ürünlerin Girişine Yetkili Gümrük İdareleri ile Resmi Kontrollerini Yapmaya Yetkili İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinin Belirlenmesine Dair Tebliğ” kapsamındaki yetkili gümrük idarelerinden ülkemize girişinde “Ülkeye Girişte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik” kapsamında olması nedeniyle veteriner sınır kontrol noktalarına yönlendirildikleri ve söz konusu uygulamanın ilaç cinsi eşyanın tesliminde gecikmelere ve maliyet artışına sebebiyet verdiği ifade edilmektedir.
Konu, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne ve Bakanlığımız Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğüne intikal ettirilmiş olup Tarım ve Orman Bakanlığından alınan cevabi yazıda; “21.12.2011 tarihli ve 28149 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Ülkeye Girişte Veteriner Kontrollerine Tabi Olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmeliğin” 5 inci maddesinin (1) inci fıkrasında, “Ek-1’de listelenen hayvan ve ürünler, Ülkeye Giriş Yapan Canlı Hayvanlarda Yürütülecek Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğe ve Ürünlerin Ülkeye Girişinde Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğe uygun olarak veteriner sınır kontrol noktalarında veteriner kontrollerine tabidir.” hükmünün yer aldığı, Ek-l’deki FASIL 30 (Eczacılık Ürünleri) ile ilgili Genel Açıklamalarda ise “Kullanıma hazır tıbbi ürünler ithalat için veteriner mevzuatı kapsamında değildir. Tıbbi cihazlarda, in vitro teşhislerinde, laboratuvar reaktiflerinde ve kozmetiklerde teknik kullanım için amaçlanan ve kategori 3 materyal türevli ara ürünler dâhildir .” ifadesinin yer aldığı ve söz konusu Yönetmelik kapsamında FASIL 30 altındaki kullanıma hazır tıbbi ürünlerin ithalatında veteriner mevzuatı uygulanmadığından, kullanıma hazır tıbbi ürünlerin ülkeye girişte veteriner sınır kontrol noktalarında veteriner kontrollerine tabi olmadığının değerlendirildiği belirtilmektedir.
Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünden alınan 24.07.2024 tarihli ve 99074185 sayılı yazıda ise özetle;
“…Bilindiği üzere, 2024/5 sayılı ÜGD Tebliğinin 10. Maddesinin 4. Fıkrasının a bendi “Ek-1/A ve Ek-1/B’de yer alan ürünlerin “Ülkeye Girişte Veteriner Kontrollerine Tabi olan Hayvan ve Ürünlere Dair Yönetmelik” ile belirlenen hayvan ve ürünler dışında olması halinde Gümrük Beyannamesinin 44 nolu hanesine 11794819983716856553986 referans numarası ithalatçı tarafından kaydedilir” hükmünü amirdir…” denilmekte ve 2024/5 sayılı ÜGD Tebliği kapsamında söz konusu ürün için ithalatta gerekli kolaylığın sağlandığı ifade edilmektedir.
Bilgi edinilmesi ve 3002.15 tarife alt pozisyonu altında sınıflandırılan dozlandırılmış veya perakende satışa uygun şekilde ambalajlanmış hayvansal materyal içermeyen ilaç cinsi eşyanın ithalatında yukarıdaki açıklamalar muvacehesinde işlem tesis edilmesi hususunda gereğini rica ederim.
Mustafa GÜMÜŞ
Bakan a.
Genel Müdür
Dağıtım:
Tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri
Ticaret Bakanlığı için Tıklayınız.
Uzmanlarımız Tarafından Hazırlanan Bu Çalışmalarda Verilen Bilgilerden Dolayı Şirketimizin Yasal Sorumluluğu Bulunmamaktadır. Belirli Bir Konuya İlişkin Olarak İlgili Danışmana Başvurulması Tavsiye Edilmektedir.